Yhteisö

Lueskele, kysy neuvoa, keskustele, opi uutta ja liity mukaan!
Jäseniä 63272
Kirjoituksia 172653

Tietokonenäytön osto-opasHighlighted
Moderaattori
Rekisteröitynyt: ‎06-06-2017
Kirjoituksia: 435
1/4

Tietokonenäytön osto-opas

PELINÄYTTÖ copy.jpg


Näyttöä hankkiessa sinun kannattaa kiinnittää huomiota ehdottomasti siihen, mihin käyttötarpeeseen uusi näyttö tulee. Käytätkö näyttöä elokuvien katseluun ja netissä surffailuun vai tuleeko se pelikäyttöön tai kenties toimistoon? Hyvästä näytöstä löytyy myös laajat säätömahdollisuudet, jolloin voit säätää näyttöä omaan työpisteeseen sopivaksi. Erityisesti korkeuden säätäminen on todella tärkeä ominaisuus hyvän ergonomian vuoksi, sillä vääränlainen työ- tai peliasento voi aiheuttaa niska- ja hartiasärkyä, jolloin työntekeminen ja pelaaminen on tuskallista.

Tuotteista esiintyvät termit voivat laittaa pään pyörälle ja tehdä ostamisesta hankalaa. Lue alta vinkit oikeanlaisen näytön hankintaan.

 

Virkistystaajuus ja vasteaika

 

Korkea virkistystaajuus tekee kuvasta sulavan näköistä, eikä kuva pääse repeilemään nopeissakaan tilanteissa. Tämän vuoksi pelinäytöissä on usein korkeampi virkistystaajuus ja kilpailullisissa pelitapahtumissa sekä turnauksissa käytetään yleisesti 144 Hz tai 240 Hz näyttöjä. Tietokoneen tulee kuitenkin olla riittävän tehokas, jotta korkeasta virkistystaajuudesta on hyötyä. Jos ruudunpäivitysnopeus eli FPS ei vastaa virkistystaajuuden suuruutta, ei korkeammasta virkistystaajuudesta ole juurikaan hyötyä.

Jos koneesi kuitenkin jaksaa pyörittää pelaamiasi pelejä 144 FPS:llä, kannattaa tällöin harkita 144 Hz näytön hankintaa. Pelikäytössä ero 60 Hz ja 144 Hz näytön välillä on kuin yöllä ja päivällä, joten pelinäyttöön kannattaa ehdottomasti satsata. Vieläkin korkeammalla 240 Hz virkistystaajuudella varustetut näytöt ovat yleistymässä ja useat ammattipelaajat käyttävätkin jo 240 Hz näyttöä, joten maksimaalista kilpailuetua hakiessa on 240 Hz näyttö oiva valinta, mutta koneen tulee myös olla silloin todella tehokas. Hyvä kaveri 240 Hz näytölle on esimerkiksi ENCE Elite Gamer tai ASUS ROG Strix GL12CM -pelikone.

Toimistoon ja peruskäyttöön riittää hyvin 60 Hz virkistystaajuus. Myös konsolipelaamiseen tämä sopii vallan mainiosti, koska korkeammasta virkistystaajuudesta ei tämän hetken konsoleilla saa konkreettista etua. Jos päädyt syystä tai toisesta hommaamaan 60 hz näytön PC-pelaamiseen, olisi hyvä, että näytöstä löytyisi G-Sync tai FreeSync-teknologiaa. G-Sync on NVIDIA:n näytönohjaimien kanssa yhteensopiva ominaisuus, joka synkronoi ruudunpäivitysnopeuden virkistystaajuuden kanssa ja näin ollen minimoi kuvan nykimisen ja repeilemisen. FreeSync sopii yhteen AMD:n näytönohjaimien kanssa ja vastaa ominaisuuksiltaan pitkälti G-Synciä. Osa FreeSync-näytöistä sopii yhteen myös NVIDIA:n näytönohjainten kanssa.


Näyttöjen teknisissä tiedoissa törmäät myös vasteaikaan, joka ilmaistaan millisekunneissa. Käytännössä vasteajalla tarkoitetaan sitä, kuinka nopeasti vaikkapa kirjaimet näkyvät ruudulla, kun  näppäimistön näppäimiä painaa. Normaalissa käytössä tai esimerkiksi kuvia muokatessa vasteajalla ei varsinaisesti ole merkitystä, mutta pelaamisessa on usein kyse millisekunneista, joten pienin mahdollinen vasteaika näytössä on tärkeää. Suurempi vasteaika voi myös johtaa kuvan sumentumiseen nopeatempoisissa peleissä. Korkeaksi vasteajaksi voi luokitella 5 ms ja sitä suuremman vasteajan. Pelikäyttöön tarkoitetussa näytössä olisi hyvä olla 1 ms vasteaika.

 


Eri näyttöpaneelit


Yleisimmät näyttöpaneelit ovat IPS-, TN- ja VA-paneeli. Laitteessa oleva näyttöpaneeli selviää yleensä tuotteen teknisiä tietoja vilkaisemalla. Paneelia valikoidessa täytyy tehdä usein kompromisseja jonkin suhteen, koska tietty näyttöpaneeli tarjoaa sellaisia ominaisuuksia, joita toisesta näyttöpaneelista ei löydy. Yksi todella kärjistetty ohjenuora on, että TN-paneelit sopivat pelikäyttöön, IPS-paneelit kuvankäsittelyyn ja graafiseen työhön, VA-paneelit mediantoistoon kuten esimerkiksi elokuvien katseluun.

IPS-paneelisessa näytössä kuvanlaatu ja katselukulma on yleensä näistä kaikista näyttöpaneeleista parhain. IPS-paneeli on näyttöpaneeleista monipuolisin ja se suoriutuu hyvin graafisia töitä tehdessä, suoratoistopalveluita katsoessa ja kasuaalissa pelikäytössä. Yli 100 hz virkistystaajuudella varustetut IPS-näytöt ovat usein melko hinnakkaita ja TN-paneeli on hyvä kompromissi, jos etsit korkealla virkistystaajuudella varustettua pelinäyttöä, mutta et halua käyttää näyttöön useita satoja euroja. Tällä hetkellä esimerkiksi 240 Hz näyttöä ei ole lainkaan saatavilla IPS-paneelilla ja sellaista ei välttämättä tulla koskaan edes näkemään.

 

TN-paneelissa vasteajat pysyvät hyvin matalana, joten ne ovat tuttu näky esimerkiksi pelinäytöissä. TN-paneelilla on mahdollista saavuttaa korkea virkistystaajuus ja TN-paneeliset näytöt ovat myös useimmiten edullisempia, joka tekee TN-paneelista erityisen suosittuja. Värimaailma TN-paneelissa on hieman väljähtänyt, eikä kuva näytä yhtä kirkkaalta ja rikkaalta, kuin esimerkiksi IPS-paneelissa. TN-paneelin katselukulma on myös heikompi IPS- ja VA-paneeliin verrattuna.

 

VA-paneelia nähdään usein esimerkiksi Samsungin kaarevissa näytöissä. VA-paneelilla varustetussa näytössä kontrasti ja mustan värin syvyys ovat yleensä loistavat ja näyttö tarjoaa TN-paneelia paremman katselukulman. Vasteaika on VA-paneelissa IPS- ja TN-paneelia suurempi, joten pelikäyttöön ei VA-näyttöä kannata välttämättä hankkia. Tämä paneeli sopii kuitenkin todella hyvin esimerkiksi elokuvien katseluun ja kodin peruskäytössä olevaan tietokoneeseen.

 

Kaksi näyttöä mahdollistaa monipuolisemman työnteon ja tekee multitaskaamisesta helpompaa.Kaksi näyttöä mahdollistaa monipuolisemman työnteon ja tekee multitaskaamisesta helpompaa.


Näytön koko, tarkkuus ja resoluutio

 

Mitä suurempi resoluutio, sitä tarkempi kuva näytössä on. Yleisin resoluutio näytöissä on tällä hetkellä Full HD (1980 x 1080 pikseliä). Full HD-näytöillä saadaan jo varsin näyttävä ja selkeä kuva ruudulle, mutta markkinoilla on myös 4K-näyttöjä, joissa on neljä kertaa tarkempi kuva Full HD -näyttöön verrattuna.

 

Jos pelaat nopeatempoisia pelejä ja olet kenties kiinnostunut kilpailullisesta pelaamisesta, suositaan usein 24-25" näyttökokoa. Isommilla näytöillä pelatessa voi nopeissa tilanteissa olla hankala hahmottaa, mitä kaikkea ruudulla tapahtuu. Isompi näyttö toki toimii hyvin pelaamisessakin, jos istut vähän kauempana näytöstä ja 24" näyttö tuntuu sinulle liian pieneltä.

Mediantoistossa, kuvankäsittelyssä ja konttorilla voi suuremmasta näytöstä olla hyötyä. Joskus toimistossa käytetään useampaa näyttöä rinnakkain, mutta useamman näytön voi korvata esimerkiksi ostamalla kerralla isomman laajakuvanäytön, johon saa kaikki tarvittavat ohjelmat sopimaan vieretysten.

 

Näytön kytkentä ja liitännät

 

Näytön saa kytkettyä tietokoneeseen tai päätelaitteeseen useammalla eri kaapelilla. Sinun tulee siis tarkistaa, että tietokone ja näyttö ovat yhteensopivat. Vanhemmissa tietokoneista saattaa löytyä ainoastaan VGA-liitäntä, joten mikäli hankit vanhemmalle koneelle uutta näyttöä, kannattaa tähän kiinnittää erityisesti huomiota, ettei uuden näytön ostamisen jälkeen tarvitse hankkia erillisiä adaptereita. Jos haluat käyttää näyttöä myös PS4 tai Xbox One -konsolilla, tulee näytöstä löytyä HDMI-liitäntä.

 

Uusimmissa tietokoneissa on usein VGA, HDMI, DVI- tai DisplayPort-liitäntä, joskus jopa nämä kaikki. Kannattaa huomioida, että HDMI-kaapeli ei tue 144 Hz tai 240 Hz virkistystaajuutta, joten korkean virkistystaajuuden omaava näyttö tulee kytkeä tietokoneeseen joko DisplayPort- tai DVI Dual Link-kaapelilla. Pöytäkoneissa on usein erilliset näyttöliitännät emolevyssä ja näytönohjaimessa. Näyttö tulee kytkeä suoraan näytönohjaimeen, jotta saat näytönohjaimen tehon hyödynnettyä.

 

 

Näyttövaihtoehtoja eri käyttötarkoituksiin

 

Listasin alapuolelle erilaisia vaihtoehtoja, jotta löytäisit helpommin sinun käyttöösi sopivan näytön.

 

ACER 27 H77HK 4K.PNG

Acer 27" H277HK 4K -näyttö

 

Tämä IPS-paneelilla varustettu 4K-näyttö tarjoaa upean kuvan heti pakasta vedettäessä, joten aikaa ei tarvitse kuluttaa asetusten säätämiseen. Näytössä on erinomaiset katselukulmat ja värientoisto on vertaansa vailla, joten se sopii loistavasti graafisen työn taitajille. 4K-tuen myötä sillä voi katsoa 4K-sisältöä esimerkiksi suoratoistopalveluista. Näytön voi kytkeä tietokoneeseen HDMI- tai DisplayPort-johdolla ja lisäksi näytöstä löytyy USB-C-tuki. Näytössä on silmiä suojaavia ominaisuuksia kuten Blue Light Filter- ja Flicker-less, jotka vähentävät silmien rasitusta ja tuottavat miellyttävämmän katselukokemuksen. Näytön virkistystaajuus on 60 Hz, vasteaika 4 ms ja näytöstä löytyy myös FreeSync-teknologia, joten se sopii myös satunnaiseen pelailuun.

Osta tämä monipuolinen näyttö verkkokaupastamme.

 

 

ACER24 XF240H.PNG

ACER 24" XF240H -pelinäyttö

 

Tämä 1ms vasteajalla, 144 Hz virkistystaajuudella ja FreeSync-teknologialla varustettu näyttö sopii mainiosti pelikäyttöön. Heijastamaton Comfy View -näyttö tuottaa elävät värit sekä vähentää häikäisyä. Low dimming- ja Flicker-less -teknologia auttaa vähentämään silmien rasitusta pelisessioiden venyessä pidemmäksi. Näytössä on lisäksi erinomaiset ergonomiasäädöt, joten tämä näyttö istuu varmasti hyvin kenen tahansa tietokonepöydälle säätömahdollisuuksiensa ansiosta. Näytöstä löytyy DVI, HDMI ja DisplayPort -liitännät. Näytön mukana toimitetaan DVI- ja DisplayPort-kaapeli.

 

Osta tämä Acerin pelinäyttö verkkokaupastamme

 

 

 

ASUS ROG SWIFT 25.PNG

ASUS ROG Swift 25" PG258Q -pelinäyttö

 

Tyrmäävällä 240 Hz virkistystaajuudella, 1ms vastajalla ja TN-paneelilla varustettu pelinäyttö on tehty ammattipelaajille. NVIDIA:n G-SYNC -teknologian avulla voit synkronoida ruudunpäivitysnopeuden näytön virkistystaajuuden kanssa, joka mahdollistaa ennennäkemättömän sulavan kuvan. Näytössä on todella hyvät säätömahdollisuudet, joten kompromisseja ei ole tehty ergonomiankaan kohdalla. Näytön väriasetuksia on näppärä säätää mukana tulevan 5-suuntaisen joystickin avulla. Näytössä on DisplayPort- ja HDMI-liitäntä, sekä kaksi USB 3.0 -liitäntää esimerkiksi hiiren ja näppäimistön liittämiseksi. Näytön alustasta löytyy minikokoinen projektori, joka luo ROG-logon pöydällesi ja mukana toimitetaan myös kansia, joten voit halutessasi kustomoida itsellesi omanlaisen projektiokuvan.

 

Level up your game - tilaa tämä upea pelinäyttö verkkokaupastamme

 

 

 

ACER PREDATOR 34.PNG

ACER Predator 34" X34P -pelinäyttö

 

Tämä IPS-paneelilla varustettu 34" -pelinäyttö jättää sanattomaksi. Näytössä on kaareva muotoilu, 120 Hz virkistystaajuus ja 4 ms vasteaika. WQHD -resoluutio (3440 x 1440) tarjoaa enemmän nähtävää ja korkea pikselitiheys entistä tarkempia yksityiskohtia. NVIDIA G-Sync teknologian avulla näytön virkistystaajuus ja tietokoneen ulos puskema ruutumäärä ovat synkronoituja, joka eliminoi pätkimisen ja kuvan repeilyn käytön aikana. Näytöstä löytyy monipuoliset ergonomiasäädöt, joten näytön saa itselleen sopivaan asentoon. Monitorin alareunasta löytyy säädettävät LED-valot, jotka valaisevat pimeänkin peli- tai katselutilan. Näyttö soveltuu niin pelaamiseen, leffojen katseluun kuin graafiseen työhönkin. Kytkentä tapahtuu DisplayPort tai HDMI-kaapelilla. 

Tilaa itsellesi tämä mykistävän upea näyttö verkkokaupastamme

 

 

 

Lue myös nämä:

Pelihiiren osto-opas

Pelikuulokkeiden osto-opasTarvitsetko apua oikeanlaisen näytön valinnassa? Kommentoi artikkelin alle, niin jeesaamme. Valikoimamme löydät näyttöjä niin peruskäyttöön kuin pelikäyttöön.

3 vastausta
Highlighted
Moderaattori
Rekisteröitynyt: ‎29-12-2014
Kirjoituksia: 149
2/4

Vs: Tietokonenäytön osto-opas

Olipa hyvä teksti näyttöjen ominaisuuksista! Tällaistä koostetta olisin kaivannut, kun etsin itselleni uutta näyttöä visuaalisen viestinnän opintoja ja kuvankäsittelyä silmällä pitäen.

Melkoisen tietojen kaivelun ja eri laitteiden erilaisten speksauksien jälkeen päädyin juuri tuohon Acerin 4K näyttöön ja se on kyllä kuvankäsittelyssä ja leffojen katsomiseen erinomainen valinta! En ole edes kalibroinut näyttöä, mutta värien toisto on omaan tarpeeseen ilman eri säätelyjä erinomainen. Voin vain suositella kyseistä näyttöä. 

 

Itse en pelaa, mutta pistin kyllä merkille, että pyörittelemistäni eri näyttövaihtoehdoista tämä näyttö voisi sopia oman käyttötarpeen lisäksi myös satunnaiseen lapseni pelailuun. 

Highlighted
Vakiokalustoa
Rekisteröitynyt: ‎27-09-2018
Kirjoituksia: 149
3/4

Vs: Tietokonenäytön osto-opas

Paljon riippuu siitä onko pelaamiseen vai muuhun käyttöön. Itse kyllä pelaan mutta tärkeämpää on hyvä värintoisto. Käsittelen kuvia ja editoin videoita joten näytön pitää ensisijaisesti toimia siinä.

Siksi tällä hetkellä 32" 4K BenQ ja siinä jo tehdaskalibrointi ja lisäksi kalibroin sen erikseen. 

Vasteaika kylläkin 60 mutta riittää tällä hetkellä mun pelaamiselle.

Highlighted
Vakiokalustoa
Rekisteröitynyt: ‎27-09-2018
Kirjoituksia: 149
4/4

Vs: Tietokonenäytön osto-opas

Yksi tärkeä asia on näytön kalibrointi ja sitä arvostetaan liian vähän.

Mm puhelimissa alkaa olla tosi hyvät näytöt ainakin keskiverto ja siitä ylöspäin, mm värintoisto on erittäin tärkeä.

Välillä näkee että ihmiset esim käsittelee kuvia ns väärin kalibroidulla näytöllä niin silloin säädetään kuva pieleen ja kun joku katsoo kuvaa ns. huonolta näytöltä niin kuva on ihan hirveä