Pelaaminen

CS:GO-opas katsojalle

  • 5 March 2019
  • 8 kommenttia
  • 118 katselukertaa

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +14

 

10110i8506A6CF2D9C8597.jpg 

Vuonna 2012 Valven julkaisema CS:GO eli Counter-Strike: Global Offensive on yksi maailman suosituimmista peleistä ja pelillä on vahva jalansija e-urheilussa. Bostonissa viime vuonna pelatun major-turnauksen finaali keräsi jopa 1,4 miljoonaa yhtäaikaista katselijaa Twitch-palvelussa. Parhaiten CS:GO:n katseluun pääsee kiinni juuri Twitchin kautta, josta voit seurata eri järjestäjien turnauksia, sarjaotteluita tai vaikkapa nykyisten ammattipelaajien striimejä.

 

Mitä pelissä tehdään

CS:GO:ssa erikoisjoukot eli CT:t ja terroristit eli "terot" ottavat mittaa toisistaan erilaisissa kartoissa. Kilpailullisissa peleissä pelataan suurimmaksi osaksi Defusal-pelimuotoa, jossa terroristien täytyy onnistua eliminoimaan CT:t tai asettamaan pommi toiselle kahdesta pommipaikasta ja puolustamaan pommipaikkaa erikoisjoukkojen pomminpurkuyrityksiltä. Jos pommin kantaja eliminoidaan, täytyy toisen terroristin käydä noutamassa pommi, jotta se voidaan asettaa pommipaikalle. Erikoisjoukkojen tehtävänä on estää terroristeja asettamasta pommia ja suojella pommipaikkoja. Jos terroristit onnistuvat "plänttimään" pommin, täytyy erikoisjoukkojen yrittää ottaa pommipaikka haltuun ja eliminoida terroristit ja purkaa pommi.

 

Pommi räjähtää 40 sekunnin kuluttua sen asettamisesta ja pommin voi purkaa myös ilman kaikkien terroristien eliminoimista, mutta tämä on todella haastavaa. Pommin purkaminen kestää 10 sekuntia ilman purkuvälineitä eli kittejä. CT:t voivat ostaa kitit erikseen kierroksen alkaessa ja kittien avulla pommin purkaminen kestää vain 5 sekuntia. Kun pommia aletaan purkamaan, kuuluu siitä ääni, jolloin pommipaikan lähellä olevat terroristit saavat tiedon purkamisesta. Pommipaikat ovat kartoissa nimetty hyvin yksinkertaisesti kirjaimilla A ja B.

 

10103i40EB3BDB32C6F41B.png

 

Kierrosten eteneminen ja pelin rahasysteemi

 

Kierroksen alussa joukkueilla on 20 sekuntia aikaa ostaa haluamansa aseet ja tarvikkeet itselleen. Jokaisella pelaajalla on kierroksen alussa käytössään puukko ja peruspistooli. Yksi terroristi kantaa pommia, jonka voi halutessaan pudottaa joukkuekaverille. Yksi kierros kestää 1 minuutin ja 55 sekuntia ja mikäli pommi ehditään plänttimään kierroksen viimeisillä sekunneilla, jatkuu kierros niin kauan kunnes pommi räjähtää tai CT:t onnistuvat purkamaan sen.

 

Pelin ensimmäisellä kierroksella kaikilla pelaajilla on käytössään pistoolit, puukko ja 800 dollaria rahaa. Rahasummalla voi ostaa esimeriksi luotiliivin, kranaatteja tai tehokkaamman pistoolin. Pistoolikierroksen voittaja saa seuraavalle kierrokselle enemmän rahaa, kun taas häviäjät joutuvat tyytymään pienempään rahasummaan. Useamman hävityn kierroksen jälkeen häviäjäjoukkueen saama rahamäärä kasvaa, jotta peli pysyisi mahdollisimman mielenkiintoisena koko ottelun ajan. Pelin sisäinen rahajärjestelmä tekee pelien seuraamisesta mielenkiintoista, sillä käytössä olevilla rahoilla on suuri vaikutus kierrosten aikana nähtävään strategiaan ja taktiikoihin.

 

Jos käytettävää rahaa on vähän, eikä kaikilla pelaajilla ole rahaa ostaa aseita ja tarvikkeita, saattaa joukkue pitää niin kutsutun säästökierroksen. Säästökierroksia pelataan, koska tehottomilla ja edullisilla aseilla, kuten pistooleilla tai konepistooleilla on hyvin vaikea voittaa hyvin aseistettuja vastustajia. Säästökierroksella joukkue voi esimerkiksi rynnäköidä nopeasti yhdelle pommipaikoista tai eliminoida yhden tai useamman vastapuolen paremmin aseistetun pelaajan. Tällöin eliminoitu pelaaja joutuu ostamaan itselleen uuden aseen seuraavalla kierroksella ja aseen napanneen pelaajan ei itse puolestaan käyttää rahaa aseeseen, jos hän onnistuu pitämään eliminoidun pelaajan aseen kierroksen loppuun saakka. Pelaajien rahamäärät vaihtelevat ottelun aikana, sillä useasta peräjälkeen tehdystä taposta saa bonusrahaa ja esimerkiksi pistoolilla tai puukolla eliminoinnista saa enemmän rahaa kuin kiväärillä tehdystä taposta. Pelaajat voivat myös ostaa toisilleen aseita.

 

10113iA583BC79EF93EEC6.jpg

 

Eri kranaatit ja niiden merkitys

 

Kierrosten aikana käytetään paljon erilaisia kranaatteja, jotka ovat merkittävässä roolissa miltei joka kierroksella. Pelaajalla voi olla hallussaan maksimissaan 4 kranaattia. Kranaatteja käytetään erilaisissa taktiikoissa ja pelaajat osaavat heittää esimerkiksi savukranaatteja juuri oikeisiin paikkoihin pidemmänkin matkan päästä. Savukranaatilla voidaan hidastaa terroristien pääsyä pommipaikalle, sillä savun läpi juokseminen on todella riskialtista. Savuja käytetään myös näköesteenä ja vastapuolen harhauttamiseen. Valokranaatti puolestaan sokaisee pelaajan hetkellisesti ja tällöin ampuminen on haastavaa. Yleensä valokranaatteja heitetään pommipaikalle ennen kuin sinne hyökätään. Valoja voi heittää useissa kartoissa myös seinien yli ja valokranaattien tehokas hyödyntäminen vaatii taitoa. Tulikranaatti aiheuttaa vahinkoa tulen läpi menevälle pelaajalle, joka voi lopulta koitua pelaajan kohtaloksi. Tulikranaatilla voidaan esimerkiksi hidastaa pelaajien pääsyä tiettyjen kohtien läpi tai pakottaa pelaaja perääntymään. Pelistä löytyy myös perinteinen käsikranaatti, joka tekee vahinkoa vastustajaan. Vahingon määrään vaikuttaa esimerkiksi kuinka lähellä se räjähtää. Viimeinen kranaatti on Decoy, jota näkee harvemmin käytettävän. Decoy matkii aseen ääntä, joka kranaatin heittäjällä oli viimeiseksi kädessä, joten sillä voi yrittää harhauttaa vastapuolen joukkuetta. Tietyn ajan jälkeen Decoyn vaikutus loppuu ja se räjähtää tehden hieman vahinkoa, jos pelaaja sattuu olemaan aivan kranaatin vieressä.

 

10100i876B8D633943E422.jpg

Huomioi nämä asiat ammattilaispelejä katsoessa

 

Lähetyksien näkymä poikkeaa usein siitä, mitä pelaaja itse pystyy näkemään. Katsojille näytetään pelaajien hahmojen ääriviivat seinien läpi, jotta katsojan on helpompi seurata, mitä pelissä tapahtuu. Ohjaaja saattaa näyttää lisäksi peliä eri kuvakulmista, mutta pelaajat näkevät ruudullaan kuvaa ainoastaan ensimmäisestä persoonasta. Pelaajat käyttävät ääniä, tiimikavereiden välistä kommunikaatiota ja päättelykykyä muiden pelaajien sijainnin selvittämiseksi. Joskus ammattilaispelejä katsoessa sitä saattaa ihmetellä, miten pelaajat voivat tietää vihollisten olinpaikan ja tuntuu kuin he pystyisivät oikeasti näkemään seinien läpi. Hyvä päättelykyky ja taito lukea vastustajia tulee kuitenkin tuhansien pelituntien seurauksena.

 

Alla olevassa videossa on koostettu vuoden 2018 parhaat palat ammattilaispeleistä.

 

 

CS:GO sanastoa

 

AWP tai awikka: Kiikarikivääri, joka eliminoi vastustajan yleensä yhdestä laukauksesta.

AK: Terroristipuolella käytössä oleva rynnäkkökivääri

Ace: Yksi pelaaja eliminoi kaikki vastustajajoukkueen pelaajat

Buustia: Pelaaja hyppää toisen pelaajan päälle ja pääsee sellaiseen paikkaan, jonne yksin ei yleensä ole mahdollista päästä.

Clutch: Yksin elossa oleva pelaaja voittaa kierroksen, kun vastapuolella on useampi pelaaja elossa.

CT: Erikoisjoukot
Dessu: Desert Eagle -pistooli, joka eliminoi vastustajan yhdestä pääosumasta.

Eco: Säästökierros

Entry frag: Kierroksen ensimmäinen tappo

Force: Pelaajat ostavat aseet, vaikka kaikilla pelaajilla ei ole rahaa kunnon aseisiin.

Frägi: Tappo

GG: Good game eli hyvä peli

HP: Elämäpisteet

Kevlari: Luotiliivi

Kitit: Pomminpurkuvälineet

Kärrytä: Yksi pelaaja pelaa paljon paremmin kuin muut joukkueen pelaajat, kantaa joukkuetta reppuselässä

Mappi: Kartta

M4: CT-puolella käytössä oleva rynnäkkökivääri

Nade: Käsikranaatti

Plänttiä: Asettaa pommi

Ryysiä tai rushia: Pelata aggressiivisesti ja mennä esimerkiksi kovalla vauhdilla pommipaikalle

Saitti: Pommipaikka

Savu: Savukranaatti

Tero: Terroristi
Valo tai fläshi: Valokranaatti
Vihu: Vastustaja


Mitä ajatuksia e-urheilu herättää sinussa? Seuraatko jotain tiettyä e-urheilupeliä?
 

Edit: Ostoaika ja kierroksen kesto korjattu

 

Lue myös:

 


8 kommenttia

Tuli kyllä tekstin lukemisen jälkeen pieni kutina asentaa jälleen CS:GO ja käydä pari rundia kokeilemasssa vieläkö hedyjä irtoais :smileyvery-happy: Itsellä tulee seurattua CS:GO sijasta kyllä enemmän Rakettiliigaa (Rocket League), Player Unknowns Battlegrounds (PUBG) tai Overwatchin turnauksia. Kaikille on siis omaan makunsa mukaan jotain tarjolla mikä on ehkä parasta E-urheilussa :)

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

 


Ei tuota oikein jaksa kuin full-tiiminä pelailla. Monesti jos menee vaikka 3-4 kaverin kanssa pelailemaan, niin se randomilla valikoituva pelaaja on joku, joka throwaa parin epäonnistuneen rundin jälkeen tai jotenkin muuten suolautuu ja rupeaa häröilemään. Tai ei kommunikoi mitenkään tai sooloilee muuten. Saattaapi jopa abandonaa. Vihollistiimissä kyllä sitten on full-random team, jossa peli osuu täysin yhteen. Myös huijareita tai muuten todella epäilyttävästi pelaavia on tuntunut viime aikoina olevan entistä enemmän. Niin kauan kuin Valvea ei kiinnosta tuoda kunnon huijauksenestoa (VAC ei kovinkaan hyvin tunnista huijauksia), eihän muuten tarvittaisi ns. Overwatch-modea, on nautittavuus mitä on.


 


Kannattaa tutustua sellaiseen ilmaispeliin kuin Fistful of Frags. Se on täysin ilmainen Source-pelimoottorin modi ja sijoittuu länkkärimaailmaan.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +14

@LiAntti Itsellä oli pidempi tauko pelisarjasta ja oon kyllä tykännyt taas pitkästä aikaa pelailla CS:ää. Samalla olen innostunut seuraamaan enemmän eri joukkueiden matseja ja skenessä tapahtuvia asioita. On hienoa, että yhä useampi peli on mukana e-urheilussa, joka houkuttelee enemmän väkeä ja eri pelien pelaajia seuraamaan e-urheilua :smileyhappy:


 


@Purnipsi Olen pelaillut todella paljon matseja juuri soolona ja toki ilmapiiriä myrkyttäviä pelaajia on tullut satunnaisesti vastaan, mutta itselle ei ainakaan häiritsevän paljoa. Valitettavasti tällaista tapahtuu useissa peleissä, joissa vaaditaan pelaajien välistä yhteistyötä. Joku saattaa esimerkiksi olla vahvasti eri mieltä siitä, mitä joukkueen tulisi tehdä tai turhautuu useamman hävityn kierroksen jälkeen. Melkein paras tapa on itse ainakin pitää hyvää ilmapiiriä yllä ja kehua oman joukkueen pelaajia, kun he onnistuvat eikä syyttää virheistä. Mielekkäämpää pelaaminen on toki ennalta tuttujen kavereiden kanssa, kun tietää ainakin minkälaisia pelaajia omassa joukkueessa pelaa ja tällöin "myrkyllistä" ilmapiiriä joukkueen sisällä ei pääse helposti syntymään. Koodareita toki löytyy CS:GO:sta, koska huijausohjelmien hankkiminen on helppoa ja VAC-huijauksenesto on mitä on. Silti todella paljon näkee myös tilanteita, joissa "puhdasta" pelaajaa syytetään turhaan koodariksi. Yksi vaihtoehto on esimerkiksi pelata Faceit-otteluita. Faceitin oma huijauksenesto toimii huomattavasti paremmin kuin VAC.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

@SaJoonas Joo, faceit tuli kokeiltua noin vuosi sitten, mut sekin jäi sitten. Toki joka pelissä on ns. ilonpilaajia, eikä CS community nyt kaikista suolaisin sentään ole. Joidenkin MMORPG-pelien community sen sijaan on aivan täysin myrkyllinen (toxic).


 


Ehkä jokin aika sitten tullut Prime matchmaking jotain auttoi, että kaikista pahimmat pelaajat pelailevat nyt keskenään, mutta yhä melko usein käy niin, että vihuilla yksi ainoa pelaaja carryy koko tiimiä ja loput ovatkin aivan surkeita pelaajia. Tietysti tämän carryyjan profiili on yksityinen tai jos on julkinen, niin peliaikaa tilillä on muutamia tunteja. Eli smurffista tai jostain muusta on kyse.

Nannaa luettavaa tälläiset oppaat! Pelin ideahan on loppujen lopuksi varsin yksinkertainen, mutta termistöt ja hienoudet tuovat kivaa vivahdetta mukaan. Niiden ymmärtäminen uudelle katsojalle voi olla iso mörkö, joten vastaavanlaisia pelin aukaisua tarvitaankin. Varsinkin kun selostamossa nämä avaukset monesti jää taka-alalle.

Näemmä plakkarissa vajassa viidessä vuodessa tunteja seuraavasti ja edelleen jaksaa (toki mukana muutakin kuin pelaamista) :catlol: :

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +15

Hyvä pointti @TomiPi!


Itsellekin nuo termit ollut ihan hepreaa, kun joskus sattumalta eksynyt katselemaan jotakin turnausta telkkarista. Vähän sama, kuin lumilautailun katsominen, kun siinäkin selostajat heittelee ihmeellisiä termejä mitä ei vaan ymmärrä. 


 


Tässä alkaa itsekin syttymään tähän esport touhuun ihan todella. Onkohan esportissa jotain veteraanisarjaa, johon pääsisi neppailemaan, kun en usko että refleksit riittää enää junnuja vastaan :smileyhappy:

@NikoNo Vielä ei kokonaista sarjaa taida olla veteraaneille tarjolla.

Suomestahan löytyy kuitenkin eläkeläisistä koostettu CS:GO-joukkue Grey Gunners ! Kehitystä on ollut mielenkiintoista seurata kun joukkue kokoontuu treenailemaan yhdessä. :cathappy:

 

Pitänee ottaa haisteluun kentällä, joskos jotain veteraaniturnausta olisi tuloillaan / tekeillään. :smileywink:

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +15

Oho no nuo on oikeesti vanhoja. Mä ajattelin, että tällainen 35v voisi myös kuulua jo veteraanisarjaan. Siisti homma, että kaiken ikäiset voi nykyisin osallistua ja jonkun se pitää aina olla suunnannäyttäjä :smileyhappy:

Vastaa