Copyright Telia Company 2020
06-02-2015 19:15
Moro,
Uutta hommaa itselle nämä mobbiili verkkojen kanssa häärääminen. Että jos kuulostaa "noobilta", sitten kuulostaa 🙂 Mutta ongelmaan, otsikon mukainen huawei nappaa omilla jänöillään 2-3 tolppaa singaalia. Nopeudet päivisin 2-5/2, aamuisin saattaa päästä 25/5 lukemiin. Asensin mainitun lisäantennin,singaali tolpat samat. Nyt lukemat päivä 2-10/3-8, aamuisin 15-30/3-9. Pingit pyörii 30-50. Suuntaus lienee oikein (keskustan tuntumassa oleva masto)? Antenni ulkona seinässä kiinni. Eikö tästä/täältä irtoa enempää? vai onko sitten vikaa "säätäjässä".
Odotukset yhteyksien suhteen olivat ehkä hiukan kovemmat.
Modeemin datat: RSSI:67 RSRP:97 RSRQ:13 -> paremmaksi lukemia en ole saanut. Aamuisin saattaa tosin RSRQ olla n.10luokkaa.
Cellmapperia voisi tietenkin hyödyntää?..jos jaksaa ruveta sim:iä pilkkomaan.
Odotan mielenkiinnolla jelppii/vinkkii säätämiseen!
04-10-2015 15:52
04-10-2015 22:47
04-10-2015 22:54
Johan nyt... RSRQ vaihtelee kuormituksen mukaan, se tulee muistaa mutta yli 15 alkaa olla se toimimaton kuten jo huomaatkin... Kuten @kefiiri sanos että laitteessa vikaa tai sitten vain ei saa toimimaan millään keinoilla.
04-10-2015 23:12
05-10-2015 15:37
RSRQ -13 arvo on kyllä jo surkean puolella. Ehdottomasti pitäisi olla -10 tai parempi (idle-tilassa siis).
05-10-2015
17:36
Muokattu
05-10-2015
17:39
Kyllä tuo arvo parempi voisi olla, mutta ei se mielestäni nyt sentään surkea ole.
Itselläni on tässä sisällä puhelimessa RSRQ-arvo tasaisesti -14dB. Nopeudeksi saan 10...12M/3...5M. Kieltämättä paremmin voisi olla. Tärkeintä kuitenkin, että pysyy stabiilina. Siispä 4G-yhteys pysyy koko ajan päällä ja toimii luotettavasti tuolla mainitulla nopeudella. Näinkään hyvin ei ole asiat @Jakezlla.
Jotain hämärää nyt tuolla Iin ihmemiehellä täytyy olla, jos kerran temppuilee. Ehdelleen ehdottaisin toisen reitittimen kokeilua. Matka ei ole pitkä, käytössä hyvä ulkoantenni ja taajuuskin "vain" 800MHz, niin ihme on, kun ei toimi. Puhelimella oli kyllä myös toiminta aika heikkoa (suoran sanottuna onnetonta), mutta sillä ei voi nyt täysin vetää johtopäätöstä, vaikka viittaa huonoon verkon toimintaa ko. alueella. Pitäisi toimia paremmin sekin, ei siitä mihinkään pääse.
05-10-2015 17:51
05-10-2015 17:59
05-10-2015 23:35
Mulla on nyt tähän yksi teoria. On aika teknistä juttua, mutta koitan yksinkertaistaa.
Tuo RSRQ-arvo on yksinkertaistettuna "oman" signaalin tasoero verrattuna kaikkien signaalien (oman ja vieraiden) kokonaissummaan. Teknisenä kaavana se on RSRQ = N x (RSRP/RSSI). Missä RSSI on koko taajuuskaistan (käytetty operaattorin kaista esim. 10 tai 20MHz) signaalin taso. RSRP on taas kyseisen tukiaseman signaalin taso yhdestä resurssiyksiköstä, johon päätelaite on kytkeytynyt. Tukiaseman lähettamä signaali on palasteltu aika ja taajuuslohkoihin. Päätelaite siis mittaa tuon yhden lohkon signaalintason. Toisin sanoen tukiaseman signaalissa on aikavälejä (timeslot) ja osakantoaaltoja (frequency division). Kun otetaan käyttöön tietyt aikavälit ja tietyt osakantoaallot, on käytössä resurssilohko.
Tilanteessa, jossa päätelaite vastaanottaa jotain järkevää dataa, joko valmiustilassa tai aktiivitilassa, käytetään tiedon siirtoon useampia resurssilohkoja tarpeen mukaan. Näin ollen "hyötysignaalin" tehotaso kasvaa, kun signaalin määrä kasvaa niin aika kuin taajuustasossakin. RSSI on koko kaistalla oleva signaalin taso, jossa on mukana myös kaikkien muidenkin solujen (ja tukiasemien) signaali (vain oman operaattorin tietenkin), jotka yleensä ko. paikkaan kantaa. Ne ovat häiritsevää signaalia eli nostavat taustakohinaa ko. taajuuskaistalla.
Jokainen lähete on koodattu omalla koodilla. Mitä enemmän vastaanottopaikalle kantaa "vieraita" signaaleja niin omasta solusta kuin muistakin alueen soluista, sitä vaikeammaksi käy tietyn signaalin purkaminen. Eli laatu heikkenee. Nyt jos ajatellaan, että ollaan paikassa, jossa ei oikein mikään solu tee kunnolla dominoivaa signaalia, niin tilanne vaikeutuu. Häiriötaso nousee suhteessa omaan hyötysignaaliin. Tilanne helpottuu, kun päästään lähemmäs palvelevaa solua tai ei toivottujen solujen signaalit saadaan vaimennettua. Nyt tällä suunta-antennilla pitäisi löytyä tähän juuri apuja, kun se voimistaa halutun solun signaalia ja vaimentaa muita.
Nyt vaikuttaa siltä, ettei kysyjällä tapahdu toivottua tilannetta, vaan vieraat signaalit tulevat antenniin kuitenkin jostain kautta esim. heijastumalla. Tätä ajatusta tukee sekin, kun oletettuna suurien käyttäjämäärien aikana tilannne pahenee selvästi. Eli koko laajan alueen käyttäjät lisäävät häiriötasoa ja tähän mukaan vielä oman palvelevan solun kapasiteetin tippuminen, niin tulos voi olla tuollainen. Järjestelmän pitäisi sietää samanaikaisten häiritsevien signaalien runsastakin määrää, mutta käytännössä tietyssä paikassa voi käydä huonosti. Vastaanottimissakin lienee yksilöeroja.
Täysin poissuljettu (en tiedä) ei tietenkään ole sekään, että kilpailevan operaattorin tukiasema on hyvin lähellä samassa suunnassa johon antenni suunnattu ja "tukkii" vastaanottimen hyvin voimakkalla signaalillaan. Vastaanottimen ei pitäisi olla tästä moksiskaan, hyvän selektiivisyytensä vuoksi, mutta nimenomaan jokin pieni yksilövika laitteessa on mahdollista tältä osin.
Tapaus on mielestäni hankala, mutta viitteet johonkin edellä kuvailemaani yleiseen häriötason voimakkaaseen nousuun tiettynä ruuhka-aikana muista soluista (samalla kaistalla kun ovat) voisi olla ongelman ydin. Jos näin on ja käytännössä suunta-antennilla on mahdollista kokeilla saada signaalia useista eri tukiasemista, niin sitä voisi yrittää vastaanottaa jostain eri ilmansuunnasta. Tilanne voi parantua, vaikka onkin suunnattu johonkin hivenen kauempana olevaan tukiasemaan.
10-10-2015 22:08