4G HuaweiB593s Lisäantenni Mobevo suuntaus (iin kunta)


Moro,

Uutta hommaa itselle nämä mobbiili verkkojen kanssa häärääminen. Että jos kuulostaa "noobilta", sitten kuulostaa 🙂 Mutta ongelmaan, otsikon mukainen huawei nappaa omilla jänöillään 2-3 tolppaa singaalia. Nopeudet päivisin 2-5/2, aamuisin saattaa päästä 25/5 lukemiin. Asensin mainitun lisäantennin,singaali tolpat samat. Nyt lukemat päivä 2-10/3-8, aamuisin 15-30/3-9. Pingit pyörii 30-50. Suuntaus lienee oikein (keskustan tuntumassa oleva masto)? Antenni ulkona seinässä kiinni. Eikö tästä/täältä irtoa enempää? vai onko sitten vikaa "säätäjässä".

Odotukset yhteyksien suhteen olivat ehkä hiukan kovemmat.

Modeemin datat: RSSI:67 RSRP:97 RSRQ:13 -> paremmaksi lukemia en ole saanut. Aamuisin saattaa tosin RSRQ olla n.10luokkaa.

Cellmapperia voisi tietenkin hyödyntää?..jos jaksaa ruveta sim:iä pilkkomaan.

Odotan mielenkiinnolla jelppii/vinkkii säätämiseen!


63 kommenttia

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Cellmapper sovellusta suosittelen koska yksinkertainen.

 

Toinen vaihtoehto on soittaa Soneran Vikapalveluun ja kysellä tukiaseman suuntauksista.

Heippa,

 

tosiaan sonera vikapalvelusta voidaan katsoa missä sijaitsee lähimmät 4g-tukiasemat.

 

Ii:n keskustasta etelään n.4,5km päässä on 4g tukiasema (800mhz).

Ja Ii:n keskustaan on tulossa pari 4g tukiasemaa (800mhz) alkuvuoden suunnitelmassa.

 

 

No niin. Viritinpä vahvempaa antennia pihalle. 18dbi vahvistuksella. Nyt huawei antaa täydet 5 tolppaa ja  RSSI -57,RSRP 87,RSRQ -13 (edelleen) ilmeisesti tuo tukkari on jo niin tukossa ettei siitä irtoa enempää. Surkeet on nopeudet n. 2/10. Vai ottaako nyt jostain muustakin jo herjoja itseensä. Tuo RSRQ ei parane vaikka miten säätelee. Ja on suunnattuna etelässä olevaan mastoon(ojakylä). Cellmapperilla ajelin kylän seudun läpi. Ei kerro "tulokset" mulle oikeen mitään 🙂 Jännä vaan että 300m metriä linnuntietä osoitteestani nopeudet 5kertaistuu.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16
Kertoisitko sijaintisi tarkemmin niin autan kyllä analysoinnissa. Laita vaikka Cellmapperin karttaan linkki mistä kohtaa olet skannannut.

Hyvä yhteys ja huono nopeus... yhteys on hyvä eli juuri niin, tukossa varmaan.

Aika jännä se on kun vähän liikkuu toiseen paikkaan, nuo nopeuden vaihtelut on todella erikoista.

Ii ja tikkasentie,kesätie. Ajoin kyllä aika pitkän lenkin. Liki kaikki mitä soneran LTE cellmapperilla tälle kylälle näyttää taitaa olla minun "piirtämää".  Antennia en uskaltunut katolle lähteä vielä kuskaan on tuo pelti aika jäinen näin talvella..eikä raskis sairaslomiakaan pidellä 🙂 että on nyt ihan vaan seinässä kiinni. Liekkö juuri tuloksiin vaikuttaisi vaikka 3m ylempänä olisikin,suoraan näköyhteyttä mastolle ei siis ole katoltakaan. Linnunrataa sinne on n.4km. Antennina CSG:n 18dbi 4G/LTE suunta-antenni. Vikapuolelta kehoittivat suuntaamaan antennin pohjoiseen? Minne sinne? Onko joku masto sit jossain mikä vähemmän kuormituksen alla..

Edit: Liekkö nyt kun pakkasta on taas enemmän, modeemin datat vaihtelee aika reilusti. 2-5 tolpan välillä ja  kun RSSI n.83 ja RSRP n.83 kasvaa niin RSRQ putoaa ollen n. 4-6. Nopeuksiin muuttumiset ei vaikuta.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Tosiaan tuola etelässä missäpäin oletkin skannaillut oikein kunnolla on se tukiasema 800Mhz taajuudella. 

 

Tossa suora linkki kartalle: http://www.cellmapper.net/map?MCC=244&MNC=91&type=LTE&latitude=65.27646569224508&longitude=25.37862590623787&zoom=14

 

ja tukiasema näkyikin helposti Google Street Viewerillä...

 

Soita uudelleen vikapalveluun ja tivaa tarkemmin missäpäin tukiasema (pyydä joku kunnon osoite missä se on tai tarkempi paikka. Kyllä ne sen antaan sitten kun tarpeeksi pyytelee sitä. Ei ne ilman suunnat kerro mitään missä se tukiasema on.), niin ei tarvitse ajella koko Ii:tä läpi... Aika hölmösti tuo 4G tonne etelään pistetty... Myyntipalvelun numeroon soittaessa ja pyytäen robottia ohjaamaan vikapalveluun saa maksuttoman puhelin :D

 

Minun arvioni voisi olla sitten tuola 8511 tielläpäin tai E8 aika paljon pohjoiseen jos 800Mhz on... sinne jos haluaa lähteä ajelemaan.

 

En osa sanoa mutta tien 8513 liikenneympyrästä Google Maps:stä siis katsoin niin löysin tukiaseman idästä päin. Se ei ainakaan sinun skannailusi perusteella ole Soneran 4G LTE... 

 

Olet tehnyt hyvää työtä jo kun skannannut edes puolet Ii:tä, auttaa tosi paljon kun tukiasemat kartalla... Jos mahdollista niin skannaa vain suurempi alue... Itse Turun seudulla olen skannaillut yli 30 4G LTE tukiasemaa. Olisi hyvä saada tuo Cellmapperin kartta mahdollisimman tarkaksi... (Eihän se ikinä tule olemaan tarkka, aina jää tukiasema skannaamatta)

 

Kävin ajelemassa vähän laajemmalla alueella, ja tiedot päivittyy varmaan piakkoin cellmapperiin. Tosiaan kauttalinjan maston pohjoispuolella yhteydet on kertakaikkiaan kuraa. Mastosta +200 metriä etelään ja nopeudet on n.7kertaa paremmat..asutusta siellä onkin PALJON vähemmän. Noita mastoja löytyi lisää tuolta pohjoispuolelta (esim.voimalaitoksen vierestä 8511) ja E8:n länsipuolella. Mutta lienee toisen operaattorin käytössä olevia..soneralla yhteys oli 3g:n puolella. Sijainti näillä jotenkin paljon loogisempi ajatellen käyttäjämääriä mitä alueella on. Päivityksiä soneralta oli ilmeisesti tulossa maaliskuun aikana (kaksin kappalein?) liekkö näihin mastoihin sitten tulee sonerankin matskua (mm.sekin 8513 tien varrella olevaan).

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Aika typerässä paikassa tuo LTE tukiasema etelässä jossa ei asutusta oikeastaan... 3G tukiasemiin aikanaan sitten Sonera päivittää LTE nopeudet. 

 

Vanhoihin 3G tukiasemiin todennäköisesti tulee sitten LTE nopeudet: http://www.cellmapper.net/map?MCC=244&MNC=91&type=UMTS&latitude=65.31418528281019&longitude=25.386693990954665&zoom=13

 

 

Mielenkiintoista tämäkin..? Nyt kun puhelimeen vaihdoin myös soneran 4g liittymän. On samassa oaoitteessa nopeudet puhelimessa tuplaten(vähintään) paremmat ku"kiinteässä" wifissä. Samaan mastoon kai se puhelinkin yhteytensä heittää..? Mutta miksi nopeampi?
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Laita mokkulan SIM kortti matkapuhelimeesi nyt ja testaa nopeus...

 

Mikä puhelin kyseessä? Päätelaite vaikuttaa nopeuteen.

Nostetaanpa ylös. Tässä on puolivuotta puksuteltu 3g.llä kun tuntuu niin paljon nopeempi olevan. Kokeillut välillä tuota 4g.tä ja on huonontunut vaan tuossa kesän mittaan. Nopeudet nyt n.1/1-15. Ovat vissiin onnistuneet tukkimaan totaalisesti maston kapasiteetin.. 3g n.10/2 Mitään luvattuja parannuksia lie ei ole tullut..vaikka luvattiin kolmeen otteeseen. Huvittaa kun tarjotaan sonera viihteitä ym.palveluja , mut hyvä että näillä vauhdeilla s-postin saa koneeltaan maailmalle lähtemään 🙂
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Nyt kun palataan takaisin aiheeseen niin tilanne tietona ottaisin ne signaaliarvot. 


 


RSRQ vaikutti yli 10 jonkinlaista häiriötä, vanhasta postauksesta otin sen siis. Tärkein olisi saada SINR arvot, jotka ei saa esim tosta Huaweista ulos kuin DNA firmikseltä.


 


Asut yhteisverkon alueella jonne tulossa parannuksia tämän vuoden aikana. Ennen ei tuu varmaan mitään parannuksia verkkoihin.

Edit. Kävin ajamassa cellmapperilla pikkumutkan. Joku viisaampi jos tulkkaisi sit tuloksia..
51,83,17 aiemmin mainitussa järjestyksessä. Eli häiriöt lienee kasvaneet. Mihinkähän suuntaan tuota antennia lähtis kääntämään. Mainittakoon että laitteen omilla antaa jo jonkin sortin tulosta. 6/3
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Kotona ulkona ollessasi kato että olet LTE:ssä kiinni ja ota kuvankaappaus puhelimestasi ja lähetä se vaikka yksityisviestinä. Siinä näkyy signaaliarvot ja ne ovat tärkeitä.


 


Yksinkertaisuudessa tukiasemat ovat ainakin kartan perusteella liian kaukana käyttöpaikastasi: http://www.cellmapper.net/map?MCC=244&MNC=91&type=LTE&latitude=65.3076764430989&longitude=25.392627355728088&zoom=13


 


Oikeastaan sellaisessa paikassa jossa mastot todella kaukana. Todella vaikea saada hyvä yhteyttä kun asut mastojen välissä.


 


Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

@Jakez kirjoitti:
51,83,17 aiemmin mainitussa järjestyksessä. Eli häiriöt lienee kasvaneet. Mihinkähän suuntaan tuota antennia lähtis kääntämään. Mainittakoon että laitteen omilla antaa jo jonkin sortin tulosta. 6/3

RSRQ jos yli 13 on liikaa häiriötä... Ei oo yllättävää kun nopeudet noin alhaisia... 

Laitoin yksityisviestin. Jotain häikkää siinä 4g puolella näyttää olevan..katkoo kovasti(ei palvelua/punaista pukkaa). 3g:ssä kohtuudella tuo toimii (speedtest:ping80-13d/2u) Mutta eipä päästä 3g:llä esim. PS4 jakamaan peliä ystäville kun jää upit noin alas.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

@Jakez kirjoitti:

Laitoin yksityisviestin. Jotain häikkää siinä 4g puolella näyttää olevan..katkoo kovasti(ei palvelua/punaista pukkaa). 3g:ssä kohtuudella tuo toimii (speedtest:ping80-13d/2u) Mutta eipä päästä 3g:llä esim. PS4 jakamaan peliä ystäville kun jää upit noin alas.




Kiitos kuvankaappauksesta, se selkentää asiaa. Eli sinulla on kaksi kanavahäiriö alueella, eli kaksi tukiasemaa kuuluu päälekkäin. Sen näkee helposti kun eNB ID 142048 ja eNB ID 142279 näkyvät kuvankaappauksessasi.


 


Eli Suomeksi:


 


* Liikaa häiriötä ja kaksi tukiasemaa kuuluu päälekkäin, lisäantenneilla paranee, sinulla on jo olemassa antennitkin


* Voit kokeilla suunnata jompaan kumpaan tukiasemaan ja katsoa kummassa paremmat arvot sitten, veikkaisin että eNB ID 142279 toimisi paremmin sinun tapauksessasi.


* Onko antennissasi "kanahäkkiverkko" takana, joka suodattaisi signaaleja.


 


Paras ketju tähän antenni hommaan on murossa: http://murobbs.muropaketti.com/threads/4g-antennit.981468/

Huomenta vaan,

Okei! Pitääpä kiivetä tuonne katolle ja kokeilla käännellä sitä tuonne keskustan suuntaan. Nythän se on ollut suunnattuna tuonne 4-tien varteen eNB ID140853, noissa muissa ei lienee ollut soneralla 4g toimintaa vielä viime talvena? ainakaan cellmapper ei näyttänyt niitä LTE:n alla.

Ei ole "kanaverkkoa" antennissa. Eli oliko se nyt näin, että kokeilen säätää antennin siten että RSRQ arvo olisi mahdollisimman pieni?

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

@Jakez kirjoitti:

Huomenta vaan,


Okei! Pitääpä kiivetä tuonne katolle ja kokeilla käännellä sitä tuonne keskustan suuntaan. Nythän se on ollut suunnattuna tuonne 4-tien varteen eNB ID140853, noissa muissa ei lienee ollut soneralla 4g toimintaa vielä viime talvena? ainakaan cellmapper ei näyttänyt niitä LTE:n alla.


Ei ole "kanaverkkoa" antennissa. Eli oliko se nyt näin, että kokeilen säätää antennin siten että RSRQ arvo olisi mahdollisimman pieni?




Huomenta sinullekkin! Cellmapperissä näet myös kätevästi koska viimeksi nähty ja koska viimeksi. Jos hirveän vanhaa niin tulisi aina mittailla uusiksi. 14.5.2015 on tuo tukari ensi kertaa nähty mutta koska jostakin vain mitattu yksi solu ei varmaan pystytty varmentamaan missä tulee. Tulisi ainakin 2 solua että voisi arvailla missä on mastokartan perusteella. 


 


RSRQ tulis olla mahdollisimman pieni ja RSRP samalla... Mutta RSRQ tulisi olla ilman mitään kuormitusta alle -7dB että voisi saada kelvollisia nopeuksia... Mutta kokeile mistä saat parhaimmat nopeudet.

Eipä tuota tulosta tuo 142279. Katkoo yhteyttä kokoajan..loikkii huawein mukaan LTE27-800-1800 välillä. 3g.ssä pysyy tuossakin mastossa kiinni. Tuohon on katolta suora näköyhteys ja 2,1 km suoraa näyttää kansalaisen karttapaikka
Kunniamerkki +10

Mainitsit, että aiot mennä katolle suuntaamaan antennia.

Onko sulla  tämä antenni: https://www.4g-antennit.fi/product/378/mobevo-w435-2-4-dbi-4glte-kaksoisantenni-2-metrin-kaapeleilla-ts9

 

Jos tilanne on noin, niin nyt kannattaa vähän miettiä tuleeko toimivaa järjestelmää.

Antennin vahvistus on 2...4dBi eli hyvin vähän. Nyt tätä mukana tulevaa kaapelia (2m) joutuu jatkamaan, mikäli antennin asentaa mastoon. Sitähän ei usko kukaan, että tuo 2m riittää.

 

Tämä antenni ei todellakaan ole tarkoitettu mastoon. Ko. antennin hyöty hukkuu täysin kaapelin vaimennukseen. Olkoonkin taajuus 800MHz niin siitä huolimatta. Ja sitä paitsi ylimääräiset liitokset, mitä jatkokaapelin käyttö tarkoittaa, tuovat oman osuutensa mukaan. Ulkoantennin vahvistukset pitää olla paljon suurempia, jotta niillä saavutettavaa etua ei hukata kaapelointiin.

 

Antenni (Mobevo), jota epäilen, on sisäkäyttöön tarkoitettu ja asennetaan esim. ikkunaan tai seinälle.

Saatan olla hakoteillä tuon antennityypin suhteen, mutta tuolla Mobevon nimellä en muita antenneja löytänyt.

Kunniamerkki +10

Jatkan vielä....

Tuollaiset 2...4dBi antennit eivät ole "oikeita" suunta-antenneja. Ne ovat suuntaavia vertikaalisesti, mutta horisontaalisesti ympärisäteileviä. Eli yksinkertaistettuna, kun ne asennetaan ikäänkuin esim. taulu ne toimivat maan pinnan suuntaisesti, mutta eivät maan alle tai taivaalle.

 

Todellinen suunta-antenni, joka mastoon asennetaan on suuntaava myös horisontaalisesti ja niiden vahvistus on kertaluokkaa suurempi.

Kuten esim. tämä: https://www.4g-antennit.fi/product/235/monitaajuuksinen-suuntaava-3g4g-antenni-8-10-dbi-gsmumtswlan4gltewimax

Moi. Otsikko vanhentunut 🙂 csg.n 18dbi suunta-antenni siis käytössä. Mainittu ketjun alkupuolella..
Kunniamerkki +10

No joo...

Nyt kuulostaa paremmalta. Tuohan on jo ihka oikea kunnon suunta-antenni. Antennista ei nyt kyllä ole enää kiinni vaan jostain muusta.

Vastaa