4G-kuuluvuus ja sen parantaminen


soneran peittoalueen kartta näyttää että olis aito 4G tässä kohteessa mutta ei vaan olekaan. laite e5776


 


572 kommenttia

Koska Sonera ei parannusta tuonut 4g kuuluvuuteen (vaikka Sonera kertoi tekevänsä) niin päätin itse toimia. Muutan paremmalle alueelle, jossa toivon Soneran 4g:n toimivan paremmin kuin 3g :)

Asensin Huawei E3276 tikkuun tuon jaasarton suosittaman firmiksen eli 21.263.03.00.07. Sekä hommasin aktiivi-USB-hubin. Niin ei auta itku markkinoilla edelleen tikku putoilee turhan tiuhaan pois verkosta(?).

 

Ja facebookin käyttö on erityisen hankalaa. Kun vieritän Facebookin etusivun uutisseinää alaspäin niin usein käypi niin, että tulee kuvan mukainen tilanne.....

....tuo ympyröity kohta jää ns. ikuiseen looppiin eli ei lataudu lisää uutisia ollenkaan. Ja silloin ei auta muu kuin reloadata koko Facebook sivusto. Jolloin tuleekin seuraavanlainen tilanne.....

....tämä taasen johtaa siihen, että joudun katkaisemaan koko Mokkulayhteyden ja luomaan uuden yhteyden. Ja kirjaantumaan uudestaan sisään.

Ja tätä joutuu tekemään useita kertoja päivässä eli feissarin käyttö on yhtä "tuskaa". Se mikä ärsyttää erityisesti on se, että latausnopeus on vain 0.8 - 5.6 kbps välillä kun käyttää facebookia.

Että mitähän ihmeen tekniikkaa tuo facebook oikein käyttää? käyttääkö esimerkiksi IPv6 tekniikkaa? Sillä olen lukenut, että joillakin on samanlaisia ongelmia Soneran kanssa jos joku sivu käyttää tuota IPv6 tekniikkaa IPv4 tekniikan sijasta.

 

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Soneralla ei ole tarjolla kuluttajille IPv6 verkkoa... Joten ei pitäisi siinä olla ongelmia ainakaan. Facebook tukee IPv4 ja IPv6 tekniikkaa. Voit totta kai ottaa IPv6 kokonaan pois käytöstä tietokoneesi asetuksista niin silloin se käyttää ainoastaan IPv4 tekniikkaa.

 

 

Meillä ainakin reitittimellä oli vaikutusta yhteyden katkeiluihin. Vanhalla Telewelli piti laittaa pingaamaan jotain palvelinta (suositus taisi olla 7s välein tai jotain sinnepäin) jotta sai yhteyden pidettyä päällä. Uudemmalla Telewellillä ei ole tarvinnut koskea koko asetukseen. Yhteys on katkennut ehkä 3 kertaa tässä puolen vuoden aikana. (en tosin käytä 4G.tä kun siitä ei ole meillä mitään hyötyä. 3g+:lla saa paremmat nopeudet)

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Sitten on joku muu ongelma tai bugi laitteessa. IPv6 ei pitäisi mitenkään vaikuttaa yhteyden pätkimisiin... Mutta jos sen poistaminen käytöstä auttaa niin sitten se on hyvä asia. 

 

3G DC voi olla nopeampi kuin 4G tai ruuhkaisuuden takia ... Varsinkin kun 4G:n rajamailla jos on. Millaisessa sijainnissa oikein asut? Kuinka kauakana on LTE tukiasema?

Testasin viikko sitten kaikkien kolmen operaattorin 4g yhteyksien toimivuudet kotiosoitteessamme prepaid liittymien ja samsungin älypuhelimen avulla. Parhaiten toimi Elisa jolla sain keskimäärin 10 Mbps latausnopeuksia. Signaali oli ihan kohtuullinen 85 dbi joten hieman ihmetytti kun en päässyt parempiin nopeuksiin. DNA:lla sain tulemaan sellaista 5-6 Mbps. Ja Soneran 4G.hän ei toimi ollenkaan. Aika surullista. Alueella asuu noin 5000 ihmistä. Miten pari tukaria (en tiedä tarkkaa määrää enkä sijainteja mutta ei niitä montaa ole) pystyisi tuollaista ihmismäärää palvelemaankaan?

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Voisitko kertoa minkä kaupungin tai kunnan alueella asut? 

 

Tästä voit katsoa lähialueesi mastot: http://testi.jles.me/mastot/ (kaikkia mastoja ei ole, mutta parempi kuin ei mitään)

Edellinen viestini olisi paremminkin kuulunut tuonne 4G mikkeli -ketjun alle. Mutta halusin lähinnä tuoda esille sitä miten onnetonta tuo 4G.n toimivuus vielä todellisuudessa on. 

Kunniamerkki +10

Tässä on käynyt juuri niinkuin aikanaan epäilinkin.

Valtavaa hehkutusta mm. 4G-verkkojen nopeudesta ja jopa niiden päihittävän kuparikaapeliyhteydet johti nykyiseen tilanteeseen. Käyttäjiä on siirtynyt kiinteiden yhteyksien ääreltä langattomaan mobiiliverkkoon runsaasti. Tosin haja-asutusaluiella ei enää "piuhoja" olekaan, joten siellä ei muita mahdollisuuksia ole. Aluksihan nämä verkot toimivatkin hyvin, kun käyttäjiä oli vähän.

 

Tilanne on mennyt nyt sellaiseksi, että tuolla pelkällä "kuuluvuusalueella" ei verkon todelliseen toimintaan ole merkitystä. Mikäli tukiasemia on harvassa, niin verkko hidastuu merkittävästi yhden solun runsaan käyttäjämäärän takia. Käyttäjät vielä usein kuormittavat verkkoa jatkuvasti mm. erilaisten suoratoistopalveluiden käytöllä. Lopputuloksena on hidas nettiyhteys yhden käyttäjän osalta. Ei siis auta vaikka solu tarjoaisi sen 150/75 Mbit/s. LTE-A tuonee jonkin verran parannusta tilanteeseen.

 

Ainoa toimiva ratkaisu on tukiasemaverkon tihentäminen. Näin saadaan käyttäjiä jaettua eri soluihin tiheämmin. Yksittäisen solun käyttäjämäärät pienenevät, kun solun palvelualue sopistuu eikä siihen liitytä kaukaa. Tukiasemassa on pääsääntöisesti kolme solua. Teoriassa silloin antennisuunnat ovat 120 asteen välein, joten peittoalue on ympyrä. Tuollainen karttapalvelu, jossa näkyy peittoalueen lisäksi tukiaseman paikka on kuvaava, koska siitä pystyy arvioimaan jo melko hyvin verkon toimivuutta käytännössä. Myös tieto asukastiheydestä ko. alueella on olennainen asia.

 

Aika monta viestiä on jo ollut siitä, kuinka pelkkään mobiiliin nettiin siirtyneet ovat palanneet takaisin piuhan päähän ja esim. 24 megaseen adsl:ään. Toimii takuuvarmasti, kun kaapelointi on kunnossa. Matkoilla ja muuten liikkeeellä ollessa tuo mobiili verkkohan on oikein mainio ja toimisi siltäkin osin paremmin, kun käyttäjät jakautuisivat tehokkaammin tiheämmän tukiasemaverkon myötä.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

@kefiiri on aivan täysin oikeassa. Pelkkä kuuluvuus ei ole tärkein asia... Cellmapper ei tosaan kerro ruuhkaantumisia... Koska sitä se ei ikinä tule tietämään kuinka monta käyttäjää samassa tukiasemassa on.

 

Ennnen kuin 4G:tä alkaa oikeasti siirtymään ADSL:stä niin kannattaa mittailla sitä:

 

1. Kuuluuvuus, Cellmapper, miten se kuuluu ja kuinka paljon käyttäjiä mahdollisesti alueella. Suuntauksen ja kantamat... Tukiasemien määrä, kuten @kefiiri mainitsikin.

2. Nopeus, mikä on nyt ja mikä olisi tulevaisuudessa. Jos on nyt  30Mbps LTE:ssä niin vaihtelu varmaan olisi 10-30Mbps paikkeilla suurilla kävijämäärillä sehän voi olla alempikin. 

3. Hinta... Laitteet, kunnon 4G laitteet maksavat lisäanteineen aika paljon.

4. Kokeile totta kai... Ei voi tietää kokeilematta ollenkaan. 

 

Tässä esimerkki tulos 1800Mhz kaupunkiverkosta: https://www.speedtest.net/my-result/a/1328665542 (tulee varman enemmän jos uudempi). Taitaa olla näitä parhaimpia tuloksia... Nopeudet ovat olleet tätä luokkaa toukokuusta lähtien kun tukiasema otettu käyttöön. Cellmapperiin voisi käyttäjät lisätä mittaustuloksia...  Toinen ihan hyvä on Nettitutka / Netradar: https://www.netradar.org/fi sekä http://www.sensorly.com/.

 

Korostan vielä lopuksi että langaton on langaton eikä se koskaan korvaa kiinteitä yhteyksiä... Itse luotan pelkästään kiinteisiin yhteyksiin, langaton on vain lisä sille. Kotonani kaikki koneeni ovat kaapeloitu koska se on ainut tapa saada luetettava yhteys... 

 

150Mbps ei tartte jakaa monelle lataajalle, kuten minulle mutta kun sen alla asuu useinmiten tuo pari tuhatta asukasta... 800Mhz verkon alueella sitten on vielä vähemmän kaistaa ja jopa saman verran ihmisiä. Vielä pahempaa on se että myyjät saattavat myydä 150Mbps liittymiä 800Mhz verkon alueelle jossa teoriassakaan ei ole mahdollista yli 75Mbps nopeuksiin (yhteysverkkoa ei lasketa) Sekä kuuluvuuskartat joissa ei ole erotettu 1800Mhz ja 800Mhz. Nyt Cellmapperistä voi erotella ne kylläkin DNA:n LTE:ssä ja Soneran LTE:ssä. 

 

LTE-A ei tuo paljonkaan parannusta tonne haja-asutusalueelle varmaan pitkään aikaan... Kaupunkeihin se varmaan tulee ensin... ja varmaan hitaammin kuin 800Mhz LTE verkko. Veikkaisin että 2016 voisi jopa kaupunkien keskustat kattaa... Sielä on monet tukiasemat ruuhkaantuneet jo...

 

700Mhz LTE tulossa 2017 jälkeen... varmaan 2018-2019 voisi olla jonkinlainen peitto...

 

Lopuksi ADSL on se varma valinta ei kovia nopeuksia mutta nopeuden vaihteluvälit ovat kunnossa. Aina sama nopeus vuoden ajasta riippumatta, kunhan tietenkin hyvät kaapelit.

LTE A:ta ei varmaan tulee haja-asutusalueille koskaan, kuten ei 3G DC-verkkoakaan. Eikö LTE A vaadi sekä 1800 MHz:n ja 2600 MHz:n taajuudet, eikä hajalle tule kumpaakaan. 700 MHz varmaan tulossa juurikin hajalle.

 

Kiinteä on aina kiinteä, mutta kaapelinetti on ihan hyvä vaihtoehto ADSL:lle, ainakin noihin mobiileihin verrattuna. Samassa osoitteessa ollut (modeemiyhteyden ja ISDN:n jälkeen) Elisan ADSL, Soneran ADSL ja nyt Soneran kaapelinetti ja kaikissa on nopeus ollut sen luvatun ja maksetun n. 10M, mutta kaapelinetissä paluukaista on lähemmäs 5M, kun se noissa ADSL:ssä oli sen vajaa 1M. Wlanillakin pärjää normaalikäyttäjä hyvin.

Kunniamerkki +10

Juuri näin....

 

Ongelmahan tuon LTE-A:n osalta on siinä, että normaalin nykyään käytetyn 20MHz:n kanavan kaistaa pitäisi laajentaa, jotta päästään nopeutta nostamaan. Tuolla 1800MHz:n taajuusalueella on kaikkiaan käytettävissä 75MHz:n kaista, joka on jaettu kolmen operaattorin kesken. Jako nykyiseen 20MHz:n kaistoihin onnistuu, mutta eipä enää tällä taajuusalueella tuo 40MHz:n jako onnistukaan. Kaista ei riitä kolmelle. Aluetta ei voi laajentaa 1900MHz:n puolellekaan, koska sillä alueella alkaa (1920MHz) jo käytössä oleva 2100MHz:n 3G-verkon uplink-suunta. Sensijaan kuten jo tuolla mainittiinkin niin 2600MHz:n alue tuo helpotusta.

 

Tulevaisuudessa tuo 700MHz:n, nykyisin vielä Digitan UHF-tv-lähetykset siellä, auttanee asiaa monessakin suhteessa.

Mistä saa selville oikean suuntauksen 4g lisäantennille? Eli pitäisi tietää maston paikka tai edes ilmansuunta kotiosoitteesta.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Cellmapper sovellus on kätevä jos haluat tehdä itse... https://www.taisto.org/Cellmapper

 

Kertoisitko missäpäin pitäisi saada 4G niin voidaan auttaa paljon paremmin ja arvioida tukiaseman sijaintia. Saat jo 4G yhteyttä jollakin laitteistolla?

Asun kiuruveden keskustasta pyhäsalmeen päin 5km. ihan päätien varressa. 4g kyllä tulee, mutta paremmalla suuntauksella varmaankin singlaain laatu paranisi. Eli lähinnä kysymys kuuluu onko soneralla masto siinä pyhäsalmentien varressa olevassa mastossa?

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Jos siis sinulla Android puhelin jossa siis 4G tuki, suosittelen ehdottomasti Cellmapper sovellusta. Jää sitten muillekkin tieto kartalle että missä on Sonera LTE ja minne suuntautuu sekä kuinka hyvin se kuuluu. 

 

Cellmapper karttaan linkki: http://www.cellmapper.net/map?MCC=244&MNC=91&type=LTE&latitude=63.64671616428407&longitude=26.628007385766622&zoom=12

 

Tässä mastot kartta, varmaan jo tiedät alueesi mastojen sijainnit...

 

Tarkistin että Elisalla taitaa ainakin olla radan vieressä olevassa mastossa LTE...

 

http://www.cellmapper.net/map?MCC=244&MNC=5&type=LTE&latitude=63.65402102318396&longitude=26.63629004720461&zoom=13

 

Siinäpä yksi ongelma. Ei ole luurissa 4g.tä 😕 Ajattelin, että jos täältä olisi saanut tiedon, että onko tuossa mastossa soneran vermeet mikä on pyhäsalmentien varressa.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Selvä... Harmillista ettei puhelimesi tue... 3G jos on tuki sekin auttaa sillä samassa tolpassa varmaan on 3G ja 4G...

 

Huomenna saat varmaan vastauksen kun Soneran asiantuntijat tulevat töihin.

Laitetaanpa tänne omia kokemuksia ADSL -> 4G siirtymisestä. Josko tästä olisi jollekin hyötyä, joka on "ADSL-ansassa" ja miettii 4G siirtymistä.

 

Itselläni pitkään ADSL:n kanssa (ei Sonera) on ollut ongelmana pitkä etäisyys DSLAM:lle. Tämä käytännössä on rajoittanut toteutuneet nopeudet 9/0.8 Mbps tasolle. Erityisen ongelmallinen on tuo alle megan lähetysnopeus, kun käytän yhteyttä myös etätöiden yms tekemiseen. Linja sinänsä on ollut vakaa, mutta nopeus on jäänyt auttamatta jälkeen.

 

Alkuvuoden ADSL modeemirikon yhteydessä ajattelin antaa 4G:lle mahdollisuuden. Tutkin kuuluvuuskarttoja ja Soneran, Elisan ja DNA:n karttojen mukaan kuuluvuutta olisi hyvin tarjolla. Testailin tuttavan Huawei B593 modeemilla eri liittymillä ja eri paikoissa taloa mistä suunnista saisi parhaiten yhteyksiä. Lisäksi kyselin heti alkuun operaattoreilta mastojen sijainteja ja käytettyjä taajuuksia.

 

Ensikokemukset olivat kaikilla operaattoreilla vakuuttavia, vähintään 40/5 Mbps tuli jokaisella operaattorilla jatkuvasti sisätiloissa. Näin pohdin, että nyt vaikuttaisi vihdoin löytyneen ADSL korvaaja. Päätin panostaa hieman euroja tähän projektiin ja rupesin rakentamaan hieman pysyvämpää ratkaisua. Minulle näiden rakentelu on osin myös harrastus. Päädyin seuraavaan kokoonpanoon:

 

1) Modeemi Huawei E3372

2) Reititin Dovado Tiny AC (testailin siltaavassa tilassa niillä operaattoreilla, jotka tätä tukivat)

3) Suunta-antenni 2x https://www.4g-antennit.fi/product/149/csg-networks-15dbi-4glte3g-suunta-antenni-10-metrin-kaapelilla 45+45 ristipolarisaatiolla

 

Testailin päivän pari eri sääolosuhteissa eri operaattoreita ja Sonera valikoitu tässä tapauksessa tilastollisesti parhaaksi ratkaisuksi ja lisäksi tarjolla oli myös Opengate-palvelu, joka oli minun tapauksessa iso plussa. Dovadon kanssa siltauskin toimii moitteitta.

 

Nyt siis käytössä Soneran Aito 4G Opengate-palvelulla ja tilastollisesti yhteys on luokkaa 95/15 Mbps 20 ms vasteajalla. Lehtien tulo on hieman laskenut nopeuksia, mutta pesee lähtökohtana olleen ADSL:n edelleen moninkertaisesti.

 

Kaikenkaikkiaan projekti onnistui hyvin, mutta ainakin omalla kohdallani luotettavien ja tasaisten hyvien nopeuksien saaminen edellytti paljon vaivaa ja työtä. Kuuluvuus vaihtelee paljon pienen alueen sisällä ja lähin tukiasema ei ole automaattisesti se paras tukiasema ainakaan omien kokemuksieni perusteella. Jos olisin tyytynyt operaattoreiden tarjoamiin "mokkulapakettiratkaisuihin" ilman ulkoisia antenneja ja muita virityksiä, niin todennäköisesti edelleen tuskailisin ADSL:n kanssa ja harmittelisin mobiilin heikkoa toimintaa :)

 

Omasta näkökulmasta selkeä etu 4G:ssä (ja muissa radioteihin perustuvissa tekniikoissa) ADSL verrattuna on se, että 4G:ssä asiakas voi ainakin omakotitalossa omalla tekemisellään vaikuttaa yhteyden toimintaan (olettaen että edes auttavaa peittoa on alueella). ADSL/muut kiinteät yhteydet vaikutusmahdollisuudet ovat mitättömät.

 

Sen mitä operaattoreilta toivoisi on vastaavaa palvelupakettia mobiilin puolelle kuin mitä kiinteässä on tarjolla (sähköpostit yms). Toki nykyään maailmassa on ilmaisia ratkaisuja vaikka kuinka, mutta olisi kiva nähdä nämä eri siirtoteillä toteutetut yhteydet palvelutarjonnaltaan samalla viivalla. Toki tekniset erot aiheuttavat rajoitteita palveluihin, mutta esimerkiksi liittymän mukana tulevat sähköpostilaatikot tuskin ovat tällaisia.

 

Ainiin, piti vielä mainita. iPhonen "puhelinmittaus" ei anna tänne lainkaan sisällä 4G peittoa, joten puhelinmittauksiinkin kannattaa suhtautua varauksella kun mietitään liittymän nopeutta "kiinteässä mobiilinettikäytössä".

Kunniamerkki +10

Tuntuu edellisen viestin kirjoittaja olevan hyvissä asetelmissa, kun 4g palvelee hyvin. Näin ainakin toistaiseksi.

Niitä käyttäjiä, jotka sattuvat olemaan ruuhkaisemilla 4g alueilla ei tilanne ole yhtä onnellinen. Mikäli radioverkko on ruuhkainen, eivät siihen auta mitkään käyttäjän omat laitteet tmv.

 

Palaanpa vielä omaan käytännön kokemukseeni.

Kotona toimii 4g 1800 alueella ja nopeudet ovat suuria minä vuorokauden aikana tahansa. Tosin en käytä mobiilia verkkoa, vaan adsl yhteyttä, mutta välillä aina testaan tuota 4g verkkoa. Nyt olen tällä hetkellä taas käymässä pienellä paikkakunnalla, jossa on kaksi Soneran 4g tukiasemaa 800 alueella. Nopeudet ovat aika surkeita. Suoraan puhelimesta tehtynä 4g nopeus parhaimmillaan 5 megaa, huonoimmillaan 1 mega. Puhelin pakotettuna pois lte verkosta saan 3g verkossa vähintään 10 megaa ja parhaimmillaan yli 15 megaa. Huomion arvoista on se, että signaalin tasot 4g verkossa ovat ihan hyvät, aivan samaa luokkaa kuin kotonakin. Tuota pienempien paikkakuntien heikkoa 4g nopeutta ei siis selitä mikään muu kuin alhaisempi 800 megan taajuus ja sitä kautta pitkä kantama ja runsas käyttäjämäärä. Varsinkin kun kiinteitä kupari tai valokuitu yhteyksiä ei ole saatavilla, joten kaikki nettiliikenne on mobiileissa verkoissa.

Että näin....

Hyvä kommentti. Jäi tuosta viestistäni kokonaan pois tämä ruuhkaisuusnäkökulma, joka tottakai on olemassa.

 

Toki tässä omassakin ratkaisussa on se riski, että nopeudet tippuvat ajan myötä jos ko. tukiasema ruuhkautuu. Tälle ei tosiaan sitten itse voi mitään.

 

Toisaalta, eipä sille kaukana olevalle keskuksellekaan voi käyttäjä mitään. Ilman muuta on selvää, että jos jossakin vaiheessa nopeampaa kiinteää yhteyttä tulee tarjolle, niin se toki se menee taas mobiilin edelle.

 

Kuten edellisen viestin kirjoittaja totesikin, niin sinänsä tässä itselleni on sattunut hyvät asetelmat, joita ei tietenkään voi yleistää - mutta tällainen oli tämmä oma case.

 

 

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16
Ainiin, piti vielä mainita. iPhonen "puhelinmittaus" ei anna tänne lainkaan sisällä 4G peittoa, joten puhelinmittauksiinkin kannattaa suhtautua varauksella kun mietitään liittymän nopeutta "kiinteässä mobiilinettikäytössä".

Tarkoitit varmaan Cellmapper sovellusta Androidille? Vai mitä tarkoitit tässä? Riippuu aika paljon mitä puhelimesi sisältää ja kuinka hyvä LTE piiri siinä on. Halvoissa kännyköissä tämän näkee siitä ettei löydykkään verkkoa. Erillillä antenneilla saa useinkin yhteyden vaikka kännykkä ei saa ollenkaan yhteyttä... Silti kannattaa tukiasemien sijainti hakea Cellmapperin avulla, se kuitenkin helpottaa suuntausta todella paljon. 

 

@ajn85 Hyvä että sinulla toimii LTE verkko hyvin... Kertoisitko missäpäin olet saanut toimimaan näin hyvin. On hyvä mainita täälä niin jos naapurustosta lukisi tätä samaa palstaa niin voi ottaa helpommin 4G:n. Loistavat nopeudet! Kyllä oli kannattava hankkia 4G... 

 

Itselläni tulee tälläistä nopeuksia kännykällä LTE verkosta: https://www.speedtest.net/my-result/a/1334911556 ... 

 

Sen mitä operaattoreilta toivoisi on vastaavaa palvelupakettia mobiilin puolelle kuin mitä kiinteässä on tarjolla (sähköpostit yms). Toki nykyään maailmassa on ilmaisia ratkaisuja vaikka kuinka, mutta olisi kiva nähdä nämä eri siirtoteillä toteutetut yhteydet palvelutarjonnaltaan samalla viivalla. Toki tekniset erot aiheuttavat rajoitteita palveluihin, mutta esimerkiksi liittymän mukana tulevat sähköpostilaatikot tuskin ovat tällaisia.

Tähän mainitsen sen että ilmaisia sähköpostilaatikoita on saatavilla niin  kotimaisia kun ulkomaisiakin luetettavista yrityksistä. Itse suosittelen tätä https://meiliboxi.fi/ joka on täysin suomalainen sähköposti. Ja tietenkin on minulla myös Gmail ja Hotmail tilikin. Pääasiassa kyllä ylläpidän omaa sähköpostipalvelinta, omassa harrastuskäytössä. Verkkosivuja varten operaattorin palvelut on ihan turhia, kun webhotellit ei maksa mitään käytännössä. Raspberry vaikka kotiin tai sitten parilla eurolla kuukaudessa saa sitten ihan palvelintilaan laitteen. Itsellä oma räkkiserveri on palvelinsalissa ja ihan kohtuulisellä hinnalla sielä pyörii. Jakaa sitten kustannuksia vaikka muutaman kaverin kesken niin tulee edulliseksi.

 

 

Kaikenkaikkiaan projekti onnistui hyvin, mutta ainakin omalla kohdallani luotettavien ja tasaisten hyvien nopeuksien saaminen edellytti paljon vaivaa ja työtä. Kuuluvuus vaihtelee paljon pienen alueen sisällä ja lähin tukiasema ei ole automaattisesti se paras tukiasema ainakaan omien kokemuksieni perusteella. Jos olisin tyytynyt operaattoreiden tarjoamiin "mokkulapakettiratkaisuihin" ilman ulkoisia antenneja ja muita virityksiä, niin todennäköisesti edelleen tuskailisin ADSL:n kanssa ja harmittelisin mobiilin heikkoa toimintaa Hymiö Onnellinen

Juuri näin, lähin tukiasema ei ole paras mutta yleensä mokkulat sekä verkkolaitteet valitsevat aina sen lähimmän automaattisesti. Jos mokkula tukee Cell ID:llä lukitsemista niin sitten Cellmapper on hyvä vaihtoehto selvittämään niitä... 

 

@kefiiri Kun menee 800Mhz verkon aluelle niin tätä sitten luvassa. Puolet pienempi kaista ja suurempi kantoalue niin verkot aika äkkiä tukossa. 75Mbps ei monelle jaeta oikein. Taajuus ei selitä vaan kaistanleveys... 800Mhz on 10Mhz kaistaa kun 1800Mhz verkossa 20Mhz kaistaa. 

 

Minäkin käytän pääasiassa kiinteää, no asun kaupungissa ja on kuituyhteys 100/100 niin se on paras mahdollinen. Kuitualueella kun asutaan niin 4G:tä ei käytetä täälä kiinteä laajakaistan korvikkeena. 

 

 

Jostakin syystä lainaus-toiminto ei tahdo toimia oikein, joten vastailen kysymyksiin näin

 

1. iPhonelle ei käsittääkseni saa vielä Cellmapperia, koska tarvittavia APIa ei ole avattu...? Olenko väärässä? Minulla ei ollut Android-laitetta käytettävissä, joten en voinut hyödyntää tätä. Lisäksi Cellmapperin antama info paikkakunnalta oli heikkoa Soneran LTE osalta. Elisan mastoja sieltä löytyikin mitattuna. Puhelinmittauksella viittasin siihen, että en saa iPhonella sisätiloissa kenttiä 4G verkkoon lainkaan - ei siis mitenkään erityisen tieteellinen lähestymistapa. Alkuvaiheessa harmittelin kyllä, että en päässyt mittailemaan Cellmapperilla.

 

2. Käyttöpaikka on Hämeenkyrössä, tukiasemaan 1,2 km matkaa ja käyttää 1800 MHz taajuutta. Antennista ei ole suoraa näköyhteyttä paneeliin. Välissä on jonkin verran puita, mutta ei tiheää metsää, maastoesteitä tai isoja rakennuksia. Antennin suuntaus oli aikamoista astepeliä - pienellä liikkeellä on todella isot vaikutukset nopeuteen. Mitattu vaihteluväli Ooklan mukaan on DL 80-110 Mbps ja UL 10-20 Mbps säästä riippuen. Heikoimmat tulokset tulleet nyt kesällä kaatosateella. Pingi on aika vakio siinä 20 ms välillä WLAN kautta mitattuna.

 

3. Kommenttini sähköpostista oli lähinnä esimerkki siitä, että palveluiden osin kiinteät ja mobiililiittymät eivät ole samalla viivalla. En ole itse käyttänyt pitkään aikaan operaattoreiden postipalveluita, mutta jostakin syystä jaksan silti aina harmitella sitä ettei sitä mobiilin mukana tule :)

Kunniamerkki +10

@olkitu, kyllä juuri tiedän tämän, että 800 alueella on puolet kapeampi taajuuskaista käytettävissä. Taajuusalue on entinen uhf tv kaistan yläkanavat 790 ... 860 MHz kaistalla. Kun käytössämme FDD eli taajuusdupleksointi erotellakseen uplink ja downlink suunnat, niin todellisuudessa tuokin kaista pitää ikäänkuin jakaa kahtia. Sitten vielä jako kolmen operaattorin kesken niin lopputulemana on vain 10 MHz kaista per operaattori per siirtosuunta.

Siihenpä juuri viittasinkin, että käytettävissä olevan taajuuden tuoma kapeampi kaista lisättynä laajemmalla peittoalueella saa nopeuden helposti alhaiseksi. Operaattorille kätevää rakentaa laaja 4g verkko kohtuu harvalla tukiasemaverkolla, mutta kääntöpuolena on sitten käytännössä ruuhkautuminen.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Lainaus ei toimi... Käytin tota koodia taggausta kun se on ainut toimiva...

 

1. Tosiaan Cellmapperiä ei saa Iphonelle koska API on suljettu. Sama ongelma on Windows Phonessakin... Android laite vaaditaan joten se  on ainut tapa. Tosaan Hämeenkyrössä on heikosti tuo Soneran LTE tilanne... http://www.cellmapper.net/map?MCC=244&MNC=91&type=LTE&latitude=61.64207725543139&longitude=23.199438904785218&zoom=11 . Itse olen Turussa Cellmapperiä käyttänyt... joten sielä on aika hyvin tietoja... 

 

2. Hyvä maininta... Kertoisitko tarkan sijainnin tukiasemallesi... Niin jos joku muu hakee täältä Klaanista Hämeenkyrön tukiasemia, niin on sitten jonkinlainen havainto... Hämeenkyrössä niitä ei varmaan monta ole niin helpompi tunnistaa mastojen sijaintien perusteella... 

 

3. Olisihan se toki hienoa että tonne mobiilipuolelle tarjotaan sähköpostia, mutta itse en suosittele ollenkaan käyttämään operaattorin sähköpostipalvelua. Onhan se kyllä aika outoa että kiinteeän tarjotaan mutta ei mobiiliin. Elisa tarjoaa mobiilillekkin muistakseni. Sähköpostipalvelu kun ei maksa operaattorille oikeastaan yhtään mitään...

Vastaa