4G-kuuluvuus ja sen parantaminen


soneran peittoalueen kartta näyttää että olis aito 4G tässä kohteessa mutta ei vaan olekaan. laite e5776


 


572 kommenttia

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +7

@olkitukirjoitti

Sinullekin suosittelisin valokuitua mikäli asut taajama alueella, minne on järkevää rakennuttaa kunnon kiinteä laajakaistaa.

 

Telia on kerännyt kuparinsa aikoja sitten pois tästä meidän osoitteesta. Matkaa tuohon lähimpään tukiasemaan on noin 2km. Mielelläni ottaisin kuidun, mutta paikallisen operaattorin tekemänä ko yhteys maksaa noin 8000€ heidän hinnaston mukaan. Ei tarvitse olla kovin matemaatikko kun laskee kannattavuutta. Maksan nyt teoreettisesta 50MB yhteydestä alle 15€/kk. Tukiasemassa kun olisi enemmän kaistaa niin voisi jopa yhteydet toimia. Telian yhteydellä ei paljoa hurrattu. Paikallinen kuidun tarjoaja on Kaisanet. DNA:n yhteyksiä en tule edes kokeilemaan kun osoitteeni on juuri 3G ja 4G rajalla.

 

Tätä tämä taajaman kupeessa asuminen on pohjois-savossa. :-(

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +7

Eilen oli vuorossa yhteyden parantaminen Nilsiän suunnalla. Kohde oli noin 10km päässä taajamasta ja kuuluvuuskartan mukaan osoitteessa ei ole 4G kuuluvuutta (kuitenkin vanhuksille oli saatu myytyä 100MB liittymä). Puhelimesta toteamus, että 3G löytyy ja nopeudet murto-osa siitä mitä on myyty.

 

Soitto asiakaspalveluun ja sieltä sain 3 tukiasemaa, joihin voitiin yrittää yhteyttä.

 

Lähin tukiasema noin 4km päässä ja näköyhteys talon katolta mutta ko mastossa ei ollut 4G lähetintä. Tähän kuulemma tulossa muutos kevään 2018 aikana.

 

Suunta-antenni saatiin asennettua ja suuntana lähin 4G tukiasema asiakaspalvelun mukaan.

 

Yhteys jäi vielä lähtiessä 3G verkkoon, mutta laatua saatiin parannettua huomattavasti. Huawein reitittimen mukaan signaali oli noin "3 tolppaa". Illalla tulleen palautteen mukaan netin toiminta on nopeutunut antennin asennuksen jälkeen.

 

Mietin kotiin ajellessa liittymämyyjän moraalia... Jos tiedossa on se, että osoitteessa ei ole 4G kuuluvuutta niin miksi katkeilevan yhteyden parantamiseksi myydään nopeampi yhteys, jolla ei käytännössä tee yhtään mitään. Asiakas on kuitenkin 77-vuotias mies.

 

Mielenkiinnolla odotan kesää, koska tuolloin pitäisi olla lähimmässä tukiasemassa päivitetty lähetin. Asiakaspalveluun laitan näin netin kautta kiitoksen. Kuusamon suunnalta löytyi nuori mies, joka paneutui asiaan kertoi mihin kannattaa kokeilla antennia suunnata.

 

Jokaisen, joka asentaa maastoon yhteyksiä kannattaa tutustua paikkatietoikkunan "mittaa maastoprofiili" toimintoon. Tuolla saa hyvin mitattua kohteiden välisen maastoprofiilin. Tässä tapauksessa tukiaseman ja talon välisen maaston.

 

Antenni, jota nyt käytin oli tämä: https://www.verkkokauppa.com/fi/product/34660/hctrd antenni on muuten ok, mutta kaapelit ovat todella jäykät. Suosittelen asennuskeliksi lämmintä kesäpäivää. Nyt asennus tehtiin keväisessä auringonpaisteessa tuulen vihmoessa kasvot hiekkapaperin lailla punaiseksi.

Oma puhelimeni Sonyn Xperia M4 Aqua käyttäytyy mobiiliverkossa vähintäänkin kummallisesti. Tai onkohan se sittenkin Telian verkko joka käyttäytyy Turussa kummallisesti? Asunto on läpitalon kämppä Laivurinkadulla, jossa ikkunat pohjoiseen / luoteeseen sekä etelään / kaakkoon. Koitin cellmapperilla saada selvyyttä että missähän suunnassa Telian mastot ovat, mutta mobiilitekniikka on allekirjoittaneelle sen verran vieraampaa etten mitään kovin oleellista cellmapperista hahmottanut.

 

Sisätiloissa 4G kuuluvuus on suhteellisen onnetonta, Xperia näyttää tolppia paikasta, ajasta ja tähtien sekä kuun asennosta riippuen 0 - 2. Eroa on kuin yöllä ja päivällä tabletissa olevaan dna:n 4G liittymään, joka sisällä antaa tyypillisesti 3 - 4 tolppaa. Alkuun vaihdoin asetukset puhelimesta niin, että puhelin käyttäisi vain 3G / 2G verkkoja, sillä 3G verkossa puhelin näyttää käytännössä tasaisesti täyttä neljää tolppaa. Tästä huolimatta, vaikka kentän puhelimen mukaan pitäisi olla hyvälaatuinen, puhelin pudotti useita kertoja päivässä yhteyden 2G-verkkoon ilman mitään näkyvää syytä. Puhelimeen puhuminen oli myös huonon äänenlaadun takia tuskastuttavaa, isäni valitti ettei puheesta saa selvää ja särinää ym. häiriötä runsaasti (tätä toki vaikea todentaa kumman kentästä asia oli kiinni).

 

3G verkossa on kuitenkin muitakin ongelmia, jotka esiintyvät myös ulkona, verrattain avonaisilla paikoilla ja "täydellä" neljän tolpan kentällä. Yleensä datasiirron aktivoituessa puhelin näyttää verkon olevan H+ (kun saatavilla), ja kun dataa ei siirry, 3G. Jatkuvasti ongelmaa, että puhelin ei "kytkeydy" HSPA+ verkkoon esimerkiksi selainta avattaessa. Kentän kohdalla näkyy edelleen 3G eikä yhtään bittiä siirry minnekään. Tuntuu täysin sattumanvaraiselta milloin yhteys lähtee pelaamaan.

 

Tänään ongelmia on tullut entisestään lisää. Koko päivänä 3G yhteys ei ole toiminut kotona ollenkaan. Puhelin näyttää välillä "täyttä" neljää tolppaa, mutta ei mitään symbolia mihin verkkoon on kytkeytyneenä (manuaalisesti verkkoja hakemalla ilmoittaa kuitenkin verkoksi Telia 3G), välillä taas verkkoa ei löydy ollenkaan (ruudulla "vain hätäpuhelut"). Pakottamalla puhelin 2G tai 4G verkkoon signaali taas vaikuttaa löytyvän, EDGE-verkossa täydet neljä tolppaa, 4G:llä 0 - 2.

 

Tiivistäen:

* surkea 4G kuuluvuus sisällä

* 3G datayhteys jättää satunnaisesti aktivoitumatta

* Pudottaa ilman näkyvää syytä 3G -> 2G

* huono / voimakkaasti vaihteleva puheäänenlaatu

 

Onko Telian verkko todella näin surkea, vai onko puhelin vikaantunut?

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Lauivurinkaadulla, Turku voisi olla Telialla tosiaan sisätiloissa katvetta. Talosi rakenteet estävät tehokkaasti signaalin läpäisyn. Elisalla ja DNA:lla voisi olla lähempänä tukiasemat, joten voisi kuuluvuus olla näillä operaattoreilla parempi. Suosittelen kokeilemaan.

Voisi kokeilla napata tabletista dna:n sim-kortin irti ja laittaa sen hetkeksi puhelimeen, oletan että isompana laitteena tabletissa on myös isompi antenni, eli kuuluvuus ero voi kai johtua ainakin osin myös laitteesta?

 

Osaatko sanoa mitään tuohon "aktivoitumatta" jäävään 3G-datayhteyteen ja pudotteluun 2G-verkkoon, että mistä nuo ongelmat voisivat johtua?

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

@Tamago@  kirjoitti:

Voisi kokeilla napata tabletista dna:n sim-kortin irti ja laittaa sen hetkeksi puhelimeen, oletan että isompana laitteena tabletissa on myös isompi antenni, eli kuuluvuus ero voi kai johtua ainakin osin myös laitteesta?


 


Osaatko sanoa mitään tuohon "aktivoitumatta" jäävään 3G-datayhteyteen ja pudotteluun 2G-verkkoon, että mistä nuo ongelmat voisivat johtua?




Onkohan yhteys vaan yksinkertaisesti niin heikko kun 3G:tä käyttää. Kyllä se datayhteys pitäisi kyllä toimia, mutta putoaminen 2G:lle tarkoittaa että signaali vaan yksinkertaisesti liian hiekko. 


 


Signaalin vastaanottoon tietysti vaikuttaa myös päätelaite. 

Tässä on juuri se outo puoli, että puhelin näyttää niin sisällä kuin ulkonakin 3G verkossa käytännössä tasaisesti täyttä neljää tolppaa, ja siitä huolimatta data ei aina liiku ja tulee satunnaisia pudotteluita 2G-verkkoon. Sitten taas silloin kun puhelin saa H+ yhteyden "hereille", datakäyttö onnistuu normaalisti.

 

4G sen sijaan ei pudota 3G-verkkoon, vaikka puhelin näyttäisi yhtä tai hetkellisesti nollaa tolppaa.

 

Sen verran päivitystä että juuri nyt puhelin ei saa minkäänlaista yhteyttä Telian 3G-verkkoon. Ilmoittaa vain että "ei voida muodostaa yhteyttä, yritä myöhemmin uudelleen"

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +10

@Tamago@  kirjoitti:

Oma puhelimeni Sonyn Xperia M4 Aqua käyttäytyy mobiiliverkossa vähintäänkin kummallisesti.

 

Sisätiloissa 4G kuuluvuus on suhteellisen onnetonta, Xperia näyttää tolppia paikasta, ajasta ja tähtien sekä kuun asennosta riippuen 0 - 2. Eroa on kuin yöllä ja päivällä tabletissa olevaan dna:n 4G liittymään, joka sisällä antaa tyypillisesti 3 - 4 tolppaa.


Monissa puhelimissa 4G-tolpat kertovat pelkän signaalinvoimakkuuden, mutta ainakin Sonyn puhelimissa ne kertovat samalla signaalin laadun. Esim. minulla on kotona aamulla täydet tolpat ja ruuhka-aikaan illalla ei ainuttakaan tolppaa, koska muut käyttäjät huonontavat yhteyden laatua. Nopeudet aamulla yli 100Mbps ja illalla 50Mbps luokkaa. 3G-puolella minulla taas on aina täydet tolpat ajasta riippumatta.

Kyselen vain, että onko muilla ollut kyseistä ongelmaa, että jos löytyisi apuja.

Laitteet: 4G Modeemi Huawei b525, Arris 4302 Digiboksi.

 

Lukittuna asetuksista 4G 1800 MHz tällöin signaalin vahvuus 3 tolppaa, välillä käy neljässä tolpassa.

Digiboksia katsoessa kaikki kanavat toimivat ok, mutta kuvanlaatu pomppii ja on pikselimössöä. Liigaa ja Formuloita katsoessa kuva on niin suttua ettei saa mitään selvää. Nopeustesti näyttää netin toimivan hyvillä nopeuksilla. Ongelmat tulevat siis digiboksin välityksellä katsoessa. Mutta sitten kun vaihtaa lukituksen 3G, signaali 5/5 tolppaa ja kuvanlaatu on sellainen kun kuuluukin. Mutta sitten taas netin nopeus tippuu alle 15megaan. Lukituksen 4G 1800MHz pitäisi kai saada täydet 5 tolppaa, mutta eipä oo näkyny. :D

 

Vinkkejä otetaan vastaan. 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Katsos mitä modeemi näyttää signaaliarvoiksi hallinnassa: Settings, System, Device Information. Ja siellä sitten RSRP, RSRQ, SINR. Mitäs ne ovat? Oletko kokeillut muut taajuudet läpi ja sitten myös 4G only/automatic? Tolpat eivät oikein kerro mitään siitä, mitä signaali todellisuudessa on, vaan signaaliarvot ovat lähempänä totuutta.


 


Voipi olla niin, että 4G:tä lähettävä tukiasema on sinuun nähden huonosti suunnattu tai sitten siinä on ruuhkaa tai jotain. 3G voi peräti tulla muualta. 15 megaa kuullostaa hyvältä 3G-yhteydeltä.


 


 


@Purnipsi@  kirjoitti:

Katsos mitä modeemi näyttää signaaliarvoiksi hallinnassa: Settings, System, Device Information. Ja siellä sitten RSRP, RSRQ, SINR. Mitäs ne ovat? Oletko kokeillut muut taajuudet läpi ja sitten myös 4G only/automatic? Tolpat eivät oikein kerro mitään siitä, mitä signaali todellisuudessa on, vaan signaaliarvot ovat lähempänä totuutta.

 

Voipi olla niin, että 4G:tä lähettävä tukiasema on sinuun nähden huonosti suunnattu tai sitten siinä on ruuhkaa tai jotain. 3G voi peräti tulla muualta. 15 megaa kuullostaa hyvältä 3G-yhteydeltä.

 

 


Kaikki on kokeiltu läpi. 4G (1800) tulee isoimmat megat, mutta digiboksi ei näytä kunnon kuvaa. 3G tolpat 4-5 ja 10-15megan välillä pomppii, silloin kuvanlaatu hyvä, mutta jos joku muu tekee esimerkiksi tietokoneella samaan aikaan jotain, esimerkiksi facebookkiin menee niin laatu huononee.

 

@Koskelontti, minkälaisia nopeuksia saat tuolla 4G (1800) -lukituksella? Jos ajat nopeustestin useamman kerran, vaihteleeko tulos paljonkin? Käytätkö digiboksia langattomasti vai onko se verkkokaapelilla kytkettynä modeemiin?


@Pekka_Koo@  kirjoitti:

@Koskelontti, minkälaisia nopeuksia saat tuolla 4G (1800) -lukituksella? Jos ajat nopeustestin useamman kerran, vaihteleeko tulos paljonkin? Käytätkö digiboksia langattomasti vai onko se verkkokaapelilla kytkettynä modeemiin?


Jokaisessa laitteessa kaapeli kiinni. Tossa nopeuksia muutamalta minuutilta. Uusi modeemi tuli, kun kuulemma vanhassa oli jotain vikaa. Tämä antaa modeemin ollessa tietyssä kohtaa 4 tolppaa signaaliksi.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Sanoisin, että lähetysnopeuden haasteena on se, ettei tukiasema kuule laitteesi lähetettä. Yritä saada se kaikista esteettömimpään paikkaan tukaria nähden. Ja pätkäsy on se, että tukari kadottaa yhteyden päätelaitteeseesi ja joudutaan muodostamaan yhteys uudelleen. Eli siis RRC Connection Release - Re-establishmen tapahtuma tapahtuu tuossa.


 


Mitäs antaa jos laitat verkkoasetuksissa tilan 4G auto, tai siis se, että on 4G lukittu muttei mikään taajuus?


 


@Pekka_Koo tuossa jo vastasikin. :smileyhappy:


@Koskelontti@  kirjoitti:

@Pekka_Koo@  kirjoitti:

@Koskelontti, minkälaisia nopeuksia saat tuolla 4G (1800) -lukituksella? Jos ajat nopeustestin useamman kerran, vaihteleeko tulos paljonkin? Käytätkö digiboksia langattomasti vai onko se verkkokaapelilla kytkettynä modeemiin?


Jokaisessa laitteessa kaapeli kiinni. Tossa nopeuksia muutamalta minuutilta. Uusi modeemi tuli, kun kuulemma vanhassa oli jotain vikaa. Tämä antaa modeemin ollessa tietyssä kohtaa 4 tolppaa signaaliksi.


Okei, tasaiselta näyttää nopeudet. Outoa, että silti pätkii. Voitko vielä kokeilla resetoida tuon Huawein painamalla reset-kolosta pohjaan n. 10 sekuntia ja jos edelleen pätkii 4G:n kautta, jätä meille häiriöilmoitus, niin selvitämme asiaa tarkemmin.

Pistin tossa nyt vikailmotusta tulille. Kuvahan ei varsinaisesti pätki, niin kuin monella muulla mitä on lukenut täältä, vaan kuvanlaatu on heikko 240p - 480p välillä, kun yrittää katsoa Liiga tai Formuloita. ''Normaali'' kanavilla sen verran parempaa, että saa tekstityksistä selvää, mutta tämä lienee johtua siitä, että Normaali kanavilla on puskurointi, mikä taas ei näissä Cmoren F1 jne. ei ole. No saas nähdä lähteekö toimimaan ikinä. :smileyfrustrated:

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +15

@Koskelonttiolisitko meihin tästä yhteydessä vikailmoituksen puitteissa, lähinnä kun haluaisimme tietää asiakastietoja tarkemmin. Voit myös olla meihin yhteydessä kirjautumalla Omille Sivuille ja sieltä ChatBOT-palveluun yhteydessä.

Tilanne ei etene mihinkään, sama homma jatkuu. Vikapalvelussa ihasteltiin vaan, että minun kohdalla olosuhteet ovat ihanteelliset. No ei siltä tunnu jossei laitteet pelitä. :smileylol:


@Koskelontti@  kirjoitti:

Tilanne ei etene mihinkään, sama homma jatkuu. Vikapalvelussa ihasteltiin vaan, että minun kohdalla olosuhteet ovat ihanteelliset. No ei siltä tunnu jossei laitteet pelitä. :smileylol:


Eihän tässä nyt olosuhteista enää tilanne voi olla kiinni kun nopeudet on selkeästi mitattu olevan kohdallaan mitä TV-palvelulle tarvitaan. Jokin muu syy tähän täytyy löytyä. Jäikö vikailmoitus vielä tutkintaan tämän TV-palvelun osalta ?

Kunniamerkki +3

Ihan sama juttu meillä,vielä kun mökkiläiset hyökkää sankoin joukoin mökeilleen mikään ei oikein meillä enää toimi,muu kuin kuukausi maksut :)


@korpeen1@  kirjoitti:

soneran peittoalueen kartta näyttää että olis aito 4G tässä kohteessa mutta ei vaan olekaan. laite e5776

 


 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +15

@Anterte@  kirjoitti:

Ihan sama juttu meillä,vielä kun mökkiläiset hyökkää sankoin joukoin mökeilleen mikään ei oikein meillä enää toimi,muu kuin kuukausi maksut :)


@korpeen1@  kirjoitti:

soneran peittoalueen kartta näyttää että olis aito 4G tässä kohteessa mutta ei vaan olekaan. laite e5776

 


 


Mökkiläiset on otettu huomioon kuuluvuusasioissa. Välttämättä ei ennätä juuri tälle kesälle parannukset, mutta näistä kannattaa laittaa palautetta meidän kanavien kautta, esim. kuuluvuuspalaute

 

Paljon tulee myös uusia tukiasemia eri puolille Suomea.

Kapasiteettilisäysten osalta Häiriöilmoitusten puoli tietää asiasta tarkemmin. Voit laittaa tähän tarkempia speksejä paikasta, niin voidaan katsoa tuleeko vauhtia verkkoon enemmän lähiaikana. 

Palaan asiaan kuuluvuus Loviisassa nyt taas. Viimeksi joskus pari vuotta sitten kun viitsin asiasta nalkuttaa totesin sen turhaksi, mutta nyt taas . . .

Eikö tuota Asentajantiellä olevaa tukiasemaa voisi vaikka laittaa pois päältä, kun siihen ei ikinä voi saada lisää kapasiteettia. Olen viime aikoina onnistunut siivestämään tuota Pitkäpään tolppaa ja saanut käyttöön ihan kelvollisia, monasti jopa yli kympin nopeuksia, mutta aina välillä modemi tarttuu tuohon Asentajantien tolppaan antennin suuntauksista ja virityksistä huolimatta.

Suoraan sanottuna 2,5 megan nopeudet ei nykyaikana ole mitään luksusta. Ylöspäin kyllä menee melkein kuutta, mutta kun en harrasta mitään sellaista mihin erityisesti tarvitsisin upload nopeuksia.

Ei naurata

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +13

Moikka @RRuo58 

 

Oletko kokeillut lukita 4G reitintä 1800Mhz verkkoon? Sitä ei ole käytössä tällä Asentajantien tukiasemalla ja lukituksen avulla voisi estää siihen yhdistämisen.

En ole kokeillut enää sen jälkeen kun yhteys muutaman kerran katosi kokonaan. Ei innosta modemin resetointi kovin usein. Pitkäpään tolppa on sen verran kaukana. Siellä nyt kuitenkin on molemmat 800 ja 1800 ja suurimman osan ajasta pelittää ihan hyvin. Valitettavasti vaan tuo Asentajantien tolppa on niin lähellä, että siitä on vaikea päästä eroon.

 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Hei,


 


Asentajantiellä on tosiaan 800MHz tukiasema. Siellä ei ole muilla operaattoreilla 4G-tukiasemia (tiedoissa).


 


Loviisan keskustaa kohden on useampi tukiasema, joissa vaihtelevasti 800+1800 tai vain jompi kumpi.


 


Pitkäpää on mitä itse katsoin kartasta pitkällä lännessä. Sieltä tuskin saa käyttökelpoista yhteyttä, kun ei tuon pitäisi edes kuulua keskustaan, tai ainakaan ei radioverkkoa pitäisi suunnitella niin, että ampuisi kovin pitkälle yli. Tietämättä käyttöpaikkaasi tarkemmin on vaikea antaa suosituksia.


 


Kirjoitit tuolloin v. 2016, että kokeilit myös DNA:n simmiä. Jos Telialla ei toimivuutta ole, eikä sitä ole suunnitteilla, niin oletko ihan lähiaikoina kokeillut muita toimijoita? Heillähän on voinut tulla päivityksiä kapasiteettiin? Entä sitten Elisa? Katsoin, että heillä on tullut parannusta myös, mutta johtuen heidän käyttämästään tavasta rakentaa verkkoa, hyödyn saattaa saada vain 2 tai 3CA:ta tukevalla päätelaitteella (LTE Cat6, Cat9 tai parempi), jotka osaavat yhdistää useamman taajuuden samanaikaiseen käyttöön.

Vastaa