4G tökkii pahasti Pieksämäellä


Soneran 4G teho toimii todella huonosti Pieksämäellä (Kontiopuistossa). Netti on erityisesti jumissa sateisilla keleillä, mutta ei toimi halutulla tavalla myöskään muutenkaan. Netin normaali download nopeus on 1-5 Mbit/s. Maksamme nettiyhteydestä täyden hinnan kuukaudessa ja netin pitäisi antaa 50 Mbit/s. Ymmärrän että tuota maksimia ei anna, mutta 10 Mbit/s kuitenkin pitäisi saada. Testailtu Soneran nopeustestillä.


13 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

http://www.sonera.fi/etsi+apua+ja+tukea/vika-ja-hairiotiedotteet?intcmp=footer-vikatiedotteet

Eli juuri nyt Etelä - Savossa on tuota vikaa 4 G - verkossa. Kannattaa ottaa 4 G pois käytöstä vähäksi aikaa ja lukita 3 G käyttöön.

Joo, huomasin ilmoituksen ja en ole välittänyt netin pätkimisestä, mutta tämä netin hitaus on vaikuttanut jo kesästä asti

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Netin nopeuteen vaikuttaa myös päätelaite ( modeemi, reititin, nettitikku ) ja sen sijoittaminen asunnossa. Joskus asunnon rakenteet estävät tai hidastavat signaalia myös se vaikuttaa jos alueella on paljon 4G mobiilidatan käyttäjiä. Joskus paremman signaalin saamiseksi tarvitaan ulkoinen antenni/antennit. Voisit kysyä neuvoa ja informoida tuosta netin hitaudesta vaikkapa omien sivujen chatin kautta tai facebookissa/twitterissä tai ihan vain jättää yhteydenottopyyntöä Soneralle tuolta :

http://www.sonera.fi/etsi+apua+ja+tukea

Olen kokeollut eri paikkoja ja käytössä on jonkun näkönen lisäantennu , mutta syy voi olla, että tällä asuinalueella käytetään paljon tuota samaa nettiä.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

 Onko sinulla Android laitetta, voisitko mittailla kuuluvuuksia ja tukiaseman sijaintia käyttöpaikkaasi nähden sielä Pieksämäen seudulla? Sovelluksen ohje täälä: https://www.taisto.org/Cellmapper


 


Tässä on nykyinen tilanne:


 


http://www.cellmapper.net/map?MCC=244&MNC=91&type=LTE&latitude=62.28522014852831&longitude=27.15615869796146&zoom=12


 


Kysynpäs mikä 4G laite sinulla on ja millaiset antennit? Pystyisitkö katsomaan tästä 4G laitteesta signaaliarvot?

no ei siinä. Kohta loppuu soneralta sopimus nii voi vaihtaa poikkeen.

Kontiopuistoon on tulossa uusi 4G-tukiasema. Tavoitteena valmistumiselle on lokakuun alkupuolella. Uskoisin että sitten nopeudet paranevat kun osa käyttäjistä siirtyy käyttämään uutta tukiasemaa. :smileyhappy:

Hei, sinne Kontiopuistoonhan on uuden peittoaluekartan mukaan rakenteilla uusi tukiasema 1800MHz taajuudella, arvioitu valmistumisaika loka-joulukuu 2015 eli tilanne voi parantua huomattavasti melko piankin.

 

Nykytilanteessahan nuo lähimmät (ja ainoat?) tukiasemat ovat Naarajärvellä (1800MHz) ja Pyhityllä (800MHz) joista edellämainittu ei taida ihan kuulua sinne asti ja jälkimmäinen kuuluu mutta ruuhkautunee helpommin alemmasta taajuudesta johtuen.

 

Äh, Satu oli nopeampi, ihmettelinkin jo eikö kukaan operaattorin edustaja kommentoi tätä.

Joo. Sen ruuhkautumisen kyllä huomaa kun esimerkiksi joskus klo 2 yöllä toimii todella hyvin ja antaa sen 20 megaa ku on nii vähän käyttäjiä.

Listauksen mukaan uusi tukiasema on tullut, pikaisella testauksella itselleni vaikutus oli pyöreä nolla...

 

Signaalin vahvuus kasvoi ehkä ~15% (RSRQ arvo muuttui -14 -> -12) B593s näyttää yhden tolpan sijasta kaksi tolppaa. Nopeus huimat 6 / 1 mbit/s

 

Jos tuo on nyt se oikea vaikutus signaalin laadulle niin ei voi muuta sanoa kuin "Miten meni, Sonera?"

 

Huom. Asun tuosta tukiasemasta n. 500m päässä ja näköyhteys on (mitä nyt metsää välissä) niin jos se oikeasti nyt tuli sinne niin joko antennin keila osoittaa ihan vika suuntaan tai sitten jossain muualla mättää...

 

Kuriositeettina mainittakoon että kirjoittelen tätä viestiä Sauniksen LTE800 netillä joka puskee läpi "niin paljon kuin saa" eli 70 / 20 mbit/s

 

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Nyt ei toimi ihan oikein eikä ole edes yhteydessä varmastikkaan lähimpään tukiasemaan. Kokeileppa mitata Cellmapperillä saisiko puhelimesi yhteyttä siihen tukiasemaan ja kierräppä sitä ympäri niin näkisi suuntaukset. 


 


Ilman suuntauksia niin ei voi sanoa mittään mutta jos RSRP on parempi niin pitäisi sitten olla lähemmässä tukiasemassa... Laittaisitko kaikki arvot tänne niin voisi sanoa jotakin...


 


RSRQ viittaa vain signaalin laatuun eli häiriötä on... Ja syinä voi olla että toinen tukiasema esimerkiksi kuuluu päälle.

Kunniamerkki +10

Lainaan tuolta toisesta ketjusta omaa kirjoitustani:

 

"Tuo RSRQ-arvo on yksinkertaistettuna "oman" signaalin tasoero verrattuna kaikkien signaalien (oman ja vieraiden) kokonaissummaan. Teknisenä kaavana se on RSRQ = N x (RSRP/RSSI). Missä RSSI on koko taajuuskaistan (käytetty operaattorin kaista esim. 10 tai 20MHz) signaalin taso. RSRP on taas kyseisen tukiaseman signaalin taso yhdestä resurssiyksiköstä, johon päätelaite on kytkeytynyt. Tukiaseman lähettamä signaali on palasteltu aika ja taajuuslohkoihin. Päätelaite siis mittaa tuon yhden lohkon signaalintason. Toisin sanoen tukiaseman signaalissa on aikavälejä (timeslot) ja osakantoaaltoja (frequency division). Kun otetaan käyttöön tietyt aikavälit ja tietyt osakantoaallot, on käytössä resurssilohko.

 

Tilanteessa, jossa päätelaite vastaanottaa jotain järkevää dataa, joko valmiustilassa tai aktiivitilassa, käytetään tiedon siirtoon useampia resurssilohkoja tarpeen mukaan. Näin ollen "hyötysignaalin" tehotaso kasvaa, kun signaalin määrä kasvaa niin aika kuin taajuustasossakin. RSSI on koko kaistalla oleva signaalin taso, jossa on mukana myös kaikkien muidenkin solujen (ja tukiasemien) signaali (vain oman operaattorin tietenkin), jotka yleensä ko. paikkaan kantaa. Ne ovat häiritsevää signaalia eli nostavat taustakohinaa ko. taajuuskaistalla.

 

Jokainen lähete on koodattu omalla koodilla. Mitä enemmän vastaanottopaikalle kantaa "vieraita" signaaleja niin omasta solusta kuin muistakin alueen soluista, sitä vaikeammaksi käy tietyn signaalin purkaminen. Eli laatu heikkenee. Nyt jos ajatellaan, että ollaan paikassa, jossa ei oikein mikään solu tee kunnolla dominoivaa signaalia, niin tilanne vaikeutuu. Häiriötaso nousee suhteessa omaan hyötysignaaliin. Tilanne helpottuu, kun päästään lähemmäs palvelevaa solua tai ei toivottujen solujen signaalit saadaan vaimennettua."

 

Se on juuri näin, että ikävässä tilanteessa paikassa on nk. kentänvoimakkuutta, mutta se ei kunnolla ole minkään tietyn solun. Käytännössä nimenomaan tarvitaan hyvään yhteyteen "selkeä" signaali siitä tukiaseman solusta, jota päätelaite käyttää. Nykyiset verkkotekniikat (3G ja 4G) ovatkin ns. häiriörajoitteisia järjestelmiä. Hyvällä verkon suunnittelulla ja myös sen oikealla parametroinnilla saadaan toimiva järjestelmä. Kuitenkin elävä elämä tuo usein mukaansa oman osuutensa, ja sitä kautta verkko ei toimikaan miten se "paperilla" näyttää. 

 

Siksipä ihmettelenkin nyt tässä, että miten kilpailijalla (Saunalahti) tuntuu saatujen palautteiden perusteella pääsääntöisesti verkon toiminta olevan selkeästi parempaa. Aina ei edes selityksenä ole, että heillä olisi tiheämpi tukiasemaverkko. Jotenkin vain tuntuu, että siellä on osattu jotkut asiat suunnitella ja toteuttaa paremmin.

 

Yksi seikka on myös tukiasemien kiinteät runkoyhteydet. Onko niiden kapasiteetti nyt puutteellinen. Eli johonkin kohtaan tässä verkossa syntyy pullonkaula. Tämäkin on osa verkkosuunnittelua, mitä ei voi väheksyä. Nyky mobiiliverkot vaativat suurta nopeutta myös niiltä.


@olkitu kirjoitti:

Nyt ei toimi ihan oikein eikä ole edes yhteydessä varmastikkaan lähimpään tukiasemaan. Kokeileppa mitata Cellmapperillä saisiko puhelimesi yhteyttä siihen tukiasemaan ja kierräppä sitä ympäri niin näkisi suuntaukset. 

 

Ilman suuntauksia niin ei voi sanoa mittään mutta jos RSRP on parempi niin pitäisi sitten olla lähemmässä tukiasemassa... Laittaisitko kaikki arvot tänne niin voisi sanoa jotakin...

 

RSRQ viittaa vain signaalin laatuun eli häiriötä on... Ja syinä voi olla että toinen tukiasema esimerkiksi kuuluu päälle.


Mulla ei ole kuin tuo yks soneran liittymä mikä on purkissa, eikä ole aikaa juosta ympäriinsä mittailemassa arvoja, jos joku muu konttarissa asuva pieksämäkeläinen sen haluaa tehdä niin siitä vaan. Mulla on kuitenkin kilpailijan liittymä joka oikeesti toimii, ilman kummempaa säätöä.

 

 

Vastaa