5G ja lisäantennit kotikäytössä

  • 2 December 2020
  • 2 kommenttia
  • 343 katselukertaa

Hei,

 

Ajattelin kysellä olisiko porukalla kokemusta korkeista taajuuksista ja antennien avusta? Aloitin Telian 5g:n saapumisesta innostuneena kokeilut. Valitettavasti ei ollut mitään päätelaitetta jolla testata joten tuli ostettua suoraan Huawein CPE Pro 2.  Kuuluvuus sisällä menee heikon ja hyvän välillä sahaten, solunumerosta päätellen on kuitenkin 5g koska kyseistä solua ei löydy cellmapperilla. Yhteysnopeudet 5g:llä ovat 150-200 pintaan sisällä, uploadi todella heikko, 5 luokkaa. Tämä aiheuttaa sen, että esim työkäytössä ei voi pitää palavereita yms. 

 

Ulos modeemin vienti auttaa  selkeästi ja saankin parhaat kuuluvuudet katolla kyseisen laitteen laitteen kanssa. Download menee ajoittain tappiin liittymässä (300 Mb) ja uploadikin saattaa olla 20-30 Mb /s. Signaalitaso pysyy 5g:llä kokoajan hyvänä ja oletan että laite ei pompi edestakaisin verkoissa. Suuntaava huawein antenni ei kuitenkaan auta yhtään tilannetta vaikka sen katolla kääntää naama suoraan tukiasemaan päin, jopa heikentää hieman uploadia. Ei tunnu vaikuttavan suuntaavalla antennilla yhtään mihin päin sen naaman kääntää.  Voiko antennin ja talon katon välissä oleva puusto ja  naapurin talo aiheuttaa tämän.

Korkeista vastuksista johtuen yli 3000 taajuuksilla kaapelit jarruttavat aivan hirveästi? Minulla vastaavasti 4g-käytössä elisalla kattoantennit jopa heikentää tulosta 2100 ja 2600 taajuuksilla johtuen pitkästä 15 metrin kaapelista. 

Olen tullut siis siihen tulokseen että juuri tässä kohdassa asuvana EI kannata hankkia suuntaavaa antennia. En voi myöskään nykyistä huawein modeemia laittaa ulos tai ullakollekaan. Onko kenelläkään kokemuksia maston nokkaan asennettavasta huawein vastaavasta ulkomallista? Onko nämä kaikki yhtä huonosti säädettäviä eli ei mahdollisia lukita taajuuksia tms? 


2 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Hei,


hieman huawein purkista riippuen pitäisi kyllä löytyä taajuuslukot yms. Minulla ei ole 5G CPE:tä, mutta B818 löytyy. Netistä löytyvä LTE-H Monitor https://www.ltehmonitor.com/en/ (omalla vastuulla) pitäisi osata taajuuslukotkin ja muut. Mulla tuo softa on eikä ongelmia ole parin kuukauden käytössä ilmennyt.


 


15 metrin kaapelit ovat aika tuhoon tuomittu yritys 5G:ssä. Saisi olla sellaista peukalon paksuista letkua. Tukiasemissakin kaapelit radioilta antenneihin ovat mahdollisimman lyhyet. Tuo Huawein mastonnokkaan asennettava saattaa toimia paremmin. Jotain erikoisia ongelmia sen kanssa on ainakin DNA:n asiakkaat raportoineet.


 


Myös puusto voi olla turmiollista. Hallinnassa pitäisi kuitenkin olla 5G signaalinvoimakkuus, NR RSRP jossain kohden.

Nyt selvinnyt paljon lisää. Vaikka menisin 200-300 päästä mastosta kuuluvuuskartan sweetspottiin, ei laite oikeasti taida ottaa yhteyttä 5g-verkkoon vaan yhteys lienee aina parhaimmillaan LTE-A. Cellmapperin mukaan solut joihin yhdistää ovat 35964693 (800 Mhz)  35964692 (laitteen mukaan 2600 MHz, ei näy kartassa)  tai 35964694 (1800 Mhz). Liittymä on Telian Rajaton 5g 300 Mb (tarkoitettu puhelimeen mutta pitäisi kyllä yhdistää tuo 5g myös). 5g kuuluvuus luonnollisesti on parhaimmissa kohdissa "tapissa" eli 5 palkkia. 

 

Mistäköhän ihmeestä voisi olla kyse kun modeemi ei yhdistä 5g:hen, pakottamalla5g:hen  häviää kaikki yhteydet. 4g toimii kyllä pakotuksellakin. 

 

Se ainakin selvisi että tässä lokaatiossa toimii parhaiten korkealla oleva ympärisäteilevä antenni mutta ihmetyttää kovasti miksei oikea 5g toimi.. 

Vastaa