5G-tuki prepaidliittymiin

  • 22 December 2020
  • 41 kommenttia
  • 45 katselukertaa

Käyttäjätaso 7

5G laajenee pikku hiljaa. Milloinka tuotte 5G-tuen prepaid-liittymiin? Se helpottaisi 5G:n testausta eikä tarvitsisi hankkia turhaan kuukausilaskutteista liittymää , jos verkon toiminta ei vielä tyydytä.


41 kommenttia

Kunniamerkki +4

Siksi kuuluvuuskarttojen käyttö markkinoinnissa ja myyntitilanteissa lähentelee harhautusta, koska ne kertovat vain mahdollisuudesta saada jotain.

Suomessa olisi jo korkea aika siirtyä pois näistä jopa nopeusliittymistä (jotka myös lähentelevät harhautusta) ja myydä asiakkaille myös datarajoitettuja liittymiä verkon maksiminopeudella. Kun keskimäärin puhelinliittymissä käytetään datasiirtoa 25 Gt/kk, niin miksi tarjotaan vain rajattomia, kun niitä ei kuitenkaan pystytä/ehditä/voida hyödyntää? 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Ainut millä operaattorit saavat lisää katetta on myydä näitä 300M, 600M ja 1000M liittymiä puhelinkäyttöön. Oikeasti paljon hitaammallakin pärjää puhelinkäytössä. Me asiakkaat olemme myös oppineet lypsämään edullisempia, tosin 4G-liittymiä, kun laittaa operaattorin vaihtoon. Datarajoitettuja liittymiä on äärimmäisen vaikea enää saada suomalaisille markkinoitua, kun on totuttu rajattomaan. Se operaattori, joka tuo rajoitetut liittymät, on joko hullu tai rohkea. Toisaalta operaattorit vähän välittävät itse laatimistaan toimitusehdoista ja voivat vain yhtenä kauniina päivänä ilmoittaa, että liittymääsi sisältyy 4 Gt dataa...

Mutta tällä nykyisellä hinnoittelupolitiikalla 5G verkot kumisevat vielä pitkään tyhjänä, kun isompi osa käyttäjistä alkaa kalastelemaan edullisempaa liittymää.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +19

@AsiakasY  kirjoitti:

 Datarajoitettuja liittymiä on äärimmäisen vaikea enää saada suomalaisille markkinoitua, kun on totuttu rajattomaan. Se operaattori, joka tuo rajoitetut liittymät, on joko hullu tai rohkea. 




Täsmälleen samaa mieltä 😁> Suomessa on totuttu jo pidempään rajattomiin nettiliittymiin, vaikka käyttöä ei olisikaan kuin joitain gigoja tai parhaassa tapauksessa megoja per kuukausi. Rajattomuus antaa sen "rajattoman" tunteen ettei käytöstä tarvitse murehtia ja miettiä paljonko paketista on jäljellä. Muualla maailmassa rajattomista nettipaketeista voi vain haaveilla, tai sitten ne ovat todella arvokkaita. Lisäksi pakettien hinnatkin ovat toista luokkaa kuin meillä. Rajoitetusta datasta saa maksaa huomattavasti enemmän kuin meidän rajattomista paketeista. 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Kyllähän muuallakin päin rajattomia on tarjolla, mutta pelkkää liittymää katsottuna hinta on kova. Mutta, kun mukaan otetaan puhelin tilanne voikin muuttua. 
Esimerkki iPhone 12 mini 64 gb

Ruotsissa Telialta ostettuna 36 kk maksuajalla rajattomalla liittymällä maksaa 80,13 euro /kk.

Mutta jos tyytyy 30Gb pakettiin ja 24 kk määräaikaisuuteen, hinta on 60,86 euroa kuukaudessa. Sosiaalisen median käyttö ei kuluta Ruotsissa Telialla datapakettia ja perheellisille on kaikkea kivaa tarjolla.

Suomessa vastaava 1000M liittymällä maksaa kuukaudessa 67,93 euroa.  Mielestäni vertailu pitää tehdä tuolla liittymällä, koska Ruotsissa on tarjolla verkon täysi nopeus.

Puhelimen kytkykauppahan ei ole Suomessa sallittua, ikävä kyllä.

Tuohon rajoitettuun dataan liittyy Ruotsissa käsittääkseni erilaisia siirtomahdollisuuksia. Nämä ovat tietysti liian vaativia ja hienoja asioita ämpäreitä jonottavalle tuulipukukansalle.

 

Edit: Saksassa o2 operaattorilla 24 kk paketti 40 Gb datapaketilla, tosin 300 M nopeudella irtoaa 50 eurolla kuukaudessa, 20 gb paketti 5 euroa halvemmalla. Nämä uudelle asiakkaalle. Vanhaa asiakasta potkitaan niinkin pahoin päähän, että 40 gb paketti irtoaa 46 eurolla ja halvempi 43,50 euroa. Ja hinnat sisältää luurin. Kyllä me Suomessa ylihintaa oikeasti maksetaan, ei siitä mihinkään pääse. 

Kunniamerkki +4

Täytyy todeta, että mieluummin maksaisin Telia Eestin 10GB:n datarajoitetusta 5G-liittymästä 16.00 €/kk kuin Telia Suomen 5G 200M rajattomasta 29,90 €/kk.

Sitä paitsi ei kaikkien liittymien tarvitse olla datarajoitettuja kunhan olisi edes yksi niille jotka todella tietävät mikä oman datan kulutus on.

Ilmeisesti MOIn 6 gigan (4G) simmillä on tarpeeksi asiakkaita kun edelleenkin on myynnissä? Hintahan on max 13,00 €/kk. Toki 5G-liittymät myös tuolla on rajattomia ja samanhintaisia kuin muilla.

Mutta totta on, että suurin osa haluaa maksaa ylimääräistä tyhjästä eli siitä, että on mahdollisuus ja tällähän operaattorit tekevät tulosta sekä rakentavat verkkoja.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

@AsiakasY, telepäätelaitteiden ja liittymien kytkykauppa ei ole enää kiellettyä, kuten se oli 1990-luvulla. Operaattoreilla on kuitenkin velvollisuus tarjota samat liittymät myös ilman päätelaitteita.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +10

@AsiakasY  kirjoitti:

...Sosiaalisen median käyttö ei kuluta Ruotsissa Telialla datapakettia ...


eu:ssa pätee jonkin sortin netti neutraalisuus, ei taida mahtua pykälien sisään. tosin on poikkeavia kansallisia tulkintoja, joten onkohan saatu jotenkin ruotsissa läpi.

 


@AsiakasY  kirjoitti:

Puhelimen kytkykauppahan ei ole Suomessa sallittua, ikävä kyllä.

niin kuin @irritus sanoikin, niin kytkykauppa on sallittua suomessa. tosin, operaattorit meni keksimään korvikkeen, joka on osamaksu kauppa jossa on korot leivottu hintaan sisään. niin mihinkä sitä kytkyjä tarvitaan kun voidaan rahastaa muilla konsteilla. (en siltikään kannata kytkykauppaa, varsinkaan operaattori lukittuja laitteita. operaattori firmware:t aiheuttaa päänsärkyä välillä.)

 

suomessa on menty hassusti. kun ensin tuotiin rajattomat datat ja sitten on ruvettu vaatimaan rajoitettuja paketteja. se tarkoittaisi että rajoitetut pitäisi olla halvempia, kun muissa maissa voi pyytää suurhintaa rajoittamattomasta. minkä operaattorin budjetti-osasto nyt haluaisi tuoda halpoja liittymiä!? lopputulos, hintoja nostellaan ylöspäin.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Mulla on jostain jäänyt mieleen pyörimään, että kytkykauppa kiellettiin jossain vaiheessa. Yhden 3G puhelimen olen kytkyllä aikoinaan ostanut.

Suomessa ollaan näiden rajattomien kanssa vielä helisemässä. Operaattorien kun pitää saada lisää kahisevaa kassaan, niin hitaammat liittymät jäävät pois tai ovat jo jääneet. Parin vuoden päästä voi olla, että tarjolla on vain 500 M ja 1000M liittymiä tarjolla kovaan hintaan. Mitäs sitten?

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Virossa liittymät ovat melko kalliita virolaisille, pitää ottaa huomioon hintatasojen erot. Maiden elintasot ovat eri. 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +19

@AsiakasY  kirjoitti:

Mulla on jostain jäänyt mieleen pyörimään, että kytkykauppa kiellettiin jossain vaiheessa.




Kytkykauppa tuli mahdolliseksi vuonna 2006 ja laitteet olivat verkkolukittuja, eli ne toimivat vain sen operaattorin kortilla jolta kytky oli hankittu. Olikohan vuonna 2017 vai 2018 kun säännökset muuttuivat ja tuo verkkolukitus piti poistaa. Eli asiakkaan tuli saada käyttää laitetta minkä operaattorin kortilla tahansa. En muista että varsinaista kieltoa olisi ollut, mutta ehkä se liittyi sitten tähän lakimuutokseen ettei laitteet saaneet olla enää lukittuja. Kytkyjen suosio hiipui muutenkin sitten kun tuli mahdollisuus ostaa puhelimia rahoituksella ilman korkoja ja kuluja. Puhelinmaailmassa kytkykauppaa harvemmin enää näkee, mutta tableteissa niitä on edelleen käytössä esimerkiksi asiakasetujen puolella. 

Kunniamerkki +4

Toki, samoin ruotsalaisten maksamat liittymähinnat olisivat kalliita suomalaisille.

Kunniamerkki +4

Olisi kohtuullista, jos asiakkaalla olisi mahdollisuus maksaa myös laskutettavissa puhelinliitymissä todellisen käytön mukaan eikä mahdollisen käytön mukaan. Nythän vähän käyttävät kompensoivat paljon käyttävien käyttöä. Puhelinliittymän käyttö tulisikin rinnastaa esim. sähkön ja veden käyttöön, joiden veloitus perustuu kulutukseen.

Kuka kerrostalossa asuva maksaisi esim. sähköstä joka kuukausi vakiosumman 299,90 €?

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

@AsiakasY  kirjoitti:

Mulla on jostain jäänyt mieleen pyörimään, että kytkykauppa kiellettiin jossain vaiheessa.


  • Kytkykaupppa kiellettiin 1.6.1997.
  • Muiden kuin GSM-päätelaitteiden kytkykauppa salliittiin 1.4.2006
  • Muiden kuin tavanomaisten GSM-puhelinten kytkykauppa salliittiin 2.4.2009.
  • Laiteluokkarajoista luovuttiin 1.1.2015, eli kaikkia päätelaitetteita sai alkaa myymään kytkynä.
  • Kytkykauppapykälä kumottiin 1.6.2018

Ehkä tuo kytkykauppapykälän kumoaminen on jäänyt pyörimään mieleesi. Pykälän kumoaminen ei kuitenkaan kieltänyt kytkykauppaa, vaan asiasta sääteleminen lailla päättyi. Tänä päivänä laki ei siis enää säätele kytkykauppaa, vaan asiakas ja operaattori joutuvat sopimaan asiasta keskenään.

 


@lasselusse  kirjoitti:

niin mihinkä sitä kytkyjä tarvitaan kun voidaan rahastaa muilla konsteilla.

Hyvä huomio. Operaattorit varmaan havaisivat, että kytkyistä on pelkästään ylimääräistä riesaa, kun myymälät joutuivat varastoimaan tuplamäärän erilaisia puhelimia ja sim-kortteja (avoimet ja lukitut) ja vielä sopimuksen päätteeksi availemaan niitä lukituksia.

 

Suomessa laitteen käytön estämisellä toisen operaattorin liittymällä ei saavuteta mitään. Jos asiakas jättää kytkynsä maksamatta, operaattori voi vinkata asiasta ulosottomiehelle, joka käy ilmoittamassa asiakkaan työnantajalle, että kytky pidätetään palkasta.

 

Ulkomailla laskujen maksamatta jättäminen voi olla huomattavasti Suomea helpompaa. Siellä laitteiden lukitseminen voi ollakin operaattorille malli varmistaa, että saa rahansa.

 


@Merja_J  kirjoitti:

Olikohan vuonna 2017 vai 2018 kun säännökset muuttuivat ja tuo verkkolukitus piti poistaa.


Operaattorilla on lukituksen poistovelvollisuus sopimuksen päätyttyä koko kytkylakien 1.4.2006 – 31.5.2018 aikana tehtyihin sopimuksiin.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

@RaasuUkko  kirjoitti:

Täytyy todeta, että mieluummin maksaisin Telia Eestin 10GB:n datarajoitetusta 5G-liittymästä 16.00 €/kk kuin Telia Suomen 5G 200M rajattomasta 29,90 €/kk.

Jos käytät vain vähän tiedonsiirtoa, mihin tarvitset huippunopeuksia? Huippunopeuksilla 10 Gt on käytetty hetkessä loppuun. Ja mihin puhelimessa ylipäätään tarvitsee 200 Mbit/s liittymää, ellei sitä ole tarkoitus jakaa parillekymmenelle laitteelle?

 

Samaan hintaluokkaan näyttää Suomessa saavan rajoittamattoman 2 Mbit/s tiedonsiirron tarjouksesta 14,90 €/kk, normaalisti 19,90 €/kk. Mieluummin minä tuon rajoittamattoman ottaisin kuin rajoitetun. Tai sitten rajoitetun pitäisi olla reippaasti edullisempi, ehkä 5 – 10 €/kk.

 

Mikäli aivan ehdottomasti haluat datarajoitetun liittymän, ota Telia Prepaid ja lataa siihen S- tai M-paketti.

 

  • Prepaid Paketti S (31 päivää) 9,90 €
    100 min, 100 viestiä, 1 Gt netin käyttöä
    Normaalihintaiset puhelut, viestit ja netin käyttö kotimaassa, Pohjolassa, Baltiassa ja valikoiduissa EU-maissa.
    Pakettiin eivät kuulu puhelut tai viestit palvelu- eikä yritysnumeroihin.
  • Prepaid Paketti M (31 päivää) 19,90 €
    500 min, 500 viestiä, 5 Gt netin käyttöä
    Normaalihintaiset puhelut, viestit ja netin käyttö kotimaassa, Pohjolassa, Baltiassa ja valikoiduissa EU-maissa.
    Pakettiin eivät kuulu puhelut tai viestit palvelu- eikä yritysnumeroihin.

Myös Dna Data Prepaidiin voi ladata 10 Gt / 90 vrk paketin. Itse sim-korttia ei taida saada hankittua kuin 30 vrk rajattoman paketin kera. Tämä on puhdas nettiliittymä, sillä ei voi lainkaan puhua puheluita.

 

Tai käy hakemassa Saksasta prepaid-liittymä sopivan kokoisilla paketeilla ja käytä sitä.

 

Minusta nämä datarajalliset liittymät vaikuttavat kovin kalliilta verrattuna rajoittamattomiin. Rajoittamattoman pelkän 0,5 Mbit/s dataliittymän, joka riittää hyvin mm. sähköpostiin sekä Skype-, Signal-, Telegram- ja WhatsApp-viesteihin, saa 4 €/kk. Jos haluaa puhelutkin, täytyy hankkia dual sim puhelin ja puhekortti erikseen.

Kunniamerkki +4

Jos sen gigan tiedoston lataa 2 Mbit/s, niin eikös se kestä n 8 min? Jos sen saman tiedoston lataa 1000 Mbit/s, niin eikös se kestä n 1 sek, noin teoriassa?

Eli nopeammalla siirrolla saa sen lyhyemmällä odottamisella ja jos yleensä käyttää kuukaudessa 1-5 Gt, niin ei se raja koskaan tule täyteen.

Meitä nyt vain sattuu olemaan monensortin käyttäjiä ja me vähemmän käyttävät vaan ovat pelkkiä operaattoreiden lypsylehmiä.

Kaikki liittymät ovat juuri niin kalliita kuin miksi ne on hinnoiteltu. Nykyinen suunta on se, että joku 200/300M 5G on se "perusliittymä" ja kaikkien hitaampien ja 4G-liittymien hinnat vedetään tuosta muutman euron halvemmaksi eli mahdollisimman moni halutaan saada käyttämään tuota liittymää.

Toivottomaksi menee, jos vähän palveluita käyttäville on tarjolla vain PrePaid-liittymiä. PostPaid-liittymissä numeronsiirto on mahdollista, mutta onko kaikilla operaattoreilla tunnistautumista tarjoavat PrePaid-liittymät, joissa onnistuu aina numeronsiirto?

Mitenkäs saan numeroni siirretyä saksalaiseen PrePaid-liitymään? Jotain rotia toivoisi sentään ehdotuksiin.

Ehkä tämä 6kk riittää tällä foorumilla.

 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

@RaasuUkko  kirjoitti:

Jos sen gigan tiedoston lataa 2 Mbit/s, niin eikös se kestä n 8 min?


Ei, vaan reilut 72 minuuttia. 1000 Mbit/s nopeudella gigan tiedoston lataa reilut 8 s.

 

Saksalaisella 3 Gt paketilla et lataa gigaa kuin kolmena päivänä kuukaudessa ja maksat siitä kuitenkin 7,60 €/kk. Useilla suomalaisilla prepaideilla on 0,66 € tai 0,99 € tiedonsiirron vuorokausikatto. Telia Dotissakin on 1,00 € hintakatto, joskin myös 5 €/kk vähimmäisveloitus. Jos todellakin ainoastaan lataat gigan tiedoston kolme kertaa kuukaudessa, suomalainen liittymä 2,97 € tulee halvemmaksi kuin saksalainen 7,60 €.

 


@RaasuUkko  kirjoitti:

Eli nopeammalla siirrolla saa sen lyhyemmällä odottamisella


Totta. Varmasti löytyy rajatapauksia, joissa nopea rajoitettu liittymä olisi hyvä vaihtoehto.

 

Valitettavasti ainakin Suomessa ne on yleensä pilattu sillä, että tiedonsiirron määrän ylittyessä tulee iso yllätyslasku. Esimerkkeinä Moi, jolla ei ole mitään rajaa, sekä Telian 2017 liittymät, joilla saattoi saada 68,90 € yllätyslaskun, kun ei seurannut tiedonsiirron määriään. Loppujen lopuksi yllätyslaskut eivät tainneetkaan olla niin ylivoimaisen suosittuja, kuin Telian asiakastutkimus antoi ymmärtää. 2017 liittymät poistuivat aika vähin äänin uusmyynnistä.

 

Ulkomailla tiedonsiirron rajan ylittymisen jälkeen nopeus yleensä pudotetaan etanatasolle eikä lisäveloituksia tule automaattisesti. Käyttäjä voi sitten itse päättää, ostaako lisäpaketin vai jatkaako etanavauhdilla laskutuskauden vaihteeseen.

 

Itsekin olen käytellyt tässä saksalaisen prepaidini saldoja pikku hiljaa pois Suomessa. En kyllä todellakaan säästä tai saavuta tällä mitään suomalaisiin liittymiin verrattuna. Kunhan saan vuosittaisista vähimmäislatauksista kertyneen saldon käyttöön.

 


@RaasuUkko  kirjoitti:

onko kaikilla operaattoreilla tunnistautumista tarjoavat PrePaid-liittymät, joissa onnistuu aina numeronsiirto?


Ei ole. Ainoa liittymäsopimuksellinen prepaid-liittymä tällä hetkellä on Saunalahti Latausliittymä. Heilläkään ei tosin ole tarjolla muuta kuin rajoittamatonta dataa eri nopeuksilla.

 


@RaasuUkko  kirjoitti:

Mitenkäs saan numeroni siirretyä saksalaiseen PrePaid-liitymään? Jotain rotia toivoisi sentään ehdotuksiin.


Et saakaan, sillä liittymälajin tulee säilyä numeronsiirrossa samana. Esimerkiksi lankapuhelinnumeroa ei voi siirtää matkapuhelinliittymään, vaan ainoastaan toiseen lankapuhelinliittymään.

 

Dual sim puhelimessa voit kuitenkin pitää suomalaista korttia puheluita varten ja saksalaista nettiyhteyttä varten.

Vastaa