Ratkaistu

Google Pixel-puhelimien VoLTE tuki ***Viimeinkin Telialla!***


Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +3

Onko Telialla suunnitelmissa alkaa tukemaan Googlen Pixel-puhelimia (Pixel 5, Pixel 4a, Pixel 4a 5G) myös VoLTE:n osalta? Kyseiset mallit eivät tällä hetkellä löydy VoLTE ja Wifi-puheluita tukevien laitteiden listalta.

Google ei itse myy Pixel-puhelimia Suomessa mutta esim. verkkokauppacom myy niitä myymälöissään ja moni on tilannut puhelimen ulkomailta itselleen. Kyseisillä malleilla on aktiivinen käyttäjä- ja kannattajakunta esim. matkapuhelinfoorumi.fi ja techbbs keskustelupalstoilla.

 

Foorumeilta löytyy ohjeet roottaamisen ja parin tiedoston vaihtamiseen, jolloin VoLTE ja jopa 5G on saatu toimimaan Suomen verkoissakin Pixel 5 ja 4a 5G puhelimilla. Tämä tosin vaatii asiaan perehtymistä ja ei ole aivan helppo prosessi, joten suurin osa Pixel puhelimien käyttäjistä toivoo, että jonakin päivänä operaattorit alkaisivat tukea virallisesti Pixel puhelimia myös Suomessa.

 

--

Muokkaus TeroRe: lisäsin otsikkoon tiedon, että lopultakin VoLTE-tuki on tullut tiettyihin Googlen Pixel-puhelimiin 

icon

Ratkaisu jäseneltä SebastianE 16 March 2023, 14:00

Katso alkuperäinen viesti

133 kommenttia

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +3

Moi @Juhnu75,

 

Kuten @HenriLie mainitsi, niin Telian puolelta tuemme kaikkia laitevalmistajia avoimesti kytkemään VoLTEn/VoWiFin (IMS) ja 5G tuen kaikkiin laitteisiin (toki sillä ehdolla että kaikki toimii) jotta kaikki Telian asiakkaat pääsisivät käyttämään IMS & 5G teknologiaa, elikkä laitevalmistajan suuntaan voi laittaa pyyntöä saada virallinen IMS tuki.

 

IMS teknologian kytkeminen päälle on paljon enemmän kuin vain laitteen konffiksen rivissä nollan muuttaminen ykköseksi. Toki voi olla että kaikki toimii täydellisesti, mutta monesti laitteista/asetuksista löytyy piileviä ongelmia joita joudutaan korjaamaan ennen kuin IMS tuen voi kytkeä päälle kaikille kuluttajille. Esimerkiksi voi olla että hätäpuhelut eivät toimi kunnolla tietyssä mallissa kun VoLTE on kytkettynä päälle tai että soitonsiirrot ovat rikki VoWiFi puolella, joten jotta tällaisilta ongelmilta vältyttäisiin operaattorit ja laitevalmistajat eivät automaattisesti kytke toimintoja päälle ennen kuin kaikki on testattu ja varmistettu ettei kuluttajille ei tule ongelmia.

 

Olen juuri lähettänyt myös pyynnön Googlelle että he päivittäisivät nykyisen APN-full-conf tiedoston jotta siellä ei lue Sonera enään ja että APN profiilit muutettaisiin oikeaksi. Tämä toki on enemmän kosmeettinen muutos, ja en luule että Google tulee kytkemään IMS tukea päälle sen seurauksena vaikka lisäisivät IMS ja hos APN kohdat mukaan tähän tiedostoon. 

Kiitos @SebastianE kattavasta vastauksesta.

 

Koska Googlella ei ole Pixel-puhelimia myynnissä Suomessa, niin voi olla että eivät kovin innokkaasti tarjoa puhelimiaan operaattoritesteihin. Kun itse on tottunut siihen, että puhelimia ostellaan nykyään, varsinkin EU-alueella, vapaasti eri maista, niin tällainen rajoittuneisuus on vähän old-school ongelmaa... Googlen Android-talona luulisi olevan enemmän globaalin toimivuuden kannalla...

 

Onkohan Telialla mahdollisuutta/kiinnostusta tehdä noita toiminnallisuustestejä asiakkaiden vapaaehtoisesti lainaamilla puhelimilla? Joskus aikanaan ollut operaattorien puhelintestauksen kanssa tekemisissä, ja silloin valmistajalta toimitettiin rootattu/tietyllä tavalla avattu puhelin/puhelimia testiin, eli olettaisin että vakioluurilla ei tuo testailu onnistu? 

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +3

Moi @Juhnu75,

 

En pysty valitettavasti vastaamaan keskusteluihin mitä meillä on meneillään Googlen kanssa, mutta sen voin kertoa että teemme parhaamme että saisimme IMS tuen Google puhelimiin niin nopeasti kuin mahdollista.

 

Kiitos myös tarjouksesta lainata omaa puhelintasi meille, mutta emme ainakaan tällä hetkellä pysty ottamaan vastaan asiakkaiden puhelimia meidän omiin testeihin.

 

Toivotaan että 2022 olisi vihdoinkin se vuosi kun IMS tuki saapuisi Googlen puhelimiin Telian asiakkaille 🙂>

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

@SebastianE Hyvä vastaus yleisesti ja kiitos paljon selkeytyksestä operaattorin suunnalta liittyen IMS teknologiaan. Harvoin saa näin hyvää vastausta ja mukava että asiantuntija on keskustelemassa. 

 

Hyvä jos saadaan Pixelille VoLTE-tuki ja myös 5G käyttöön niin kelpaa Pixel -puhelinta ostellakin. Itselle jäi ostamatta juuri näiden puutteellisuuden takia. Myös samalla hyvä varmistaa että on sopivat Carrier Aggregation combinatiot meillepäin sallittuna niin saadaan Telian verkosta parhaimmat nopeudet. Ainakin aikaisemmissa malleissa ollut vain 2CA enintään sallittuna Carrier Policy tiedostoissa vaikka puhelin tukisikin 4CA sopivilla comboilla. 

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +3

Hieno nähdä, että asia on edennyt ainakin jonkin verran tässä keskustelussa! Onko vielä näkyvissä valoa tunnelinpäässä VoLTE:n ja 5G suhteen Pixeleille Suomen verkoissa?

Huomasin muuten, että täältä voi tarkistaa missä maassa on 5G tuettuna Pixel-puhelimille https://pixel.withgoogle.com/5G/?visit_id=637834646958573160-287531481&rd=1#certified_carriers_table

Yllättäen 5G näyttäisi olevan tuettuna muiden Pohjoismaiden Telioilla (Ruotsi, Norja ja Tanska). Tietääkseni Google ei myy virallisesti Pixel-puhelimia mihinkään Pohjoismaahan eli osaattekoa sanoa miksi sitten 5G toimii muualla Pohjoismaissa Telian verkoissa mutta ei Suomen Telian verkossa?

Kun käyn tarkistamassa oman Pixel 5 mallin (About Phone > Regulatory labels > Model number) niin näyttäisi olevan tuo sama GTT9Q-malli, jolle tuki löytyy naapurimaista.

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +3

 

Osaako @SebastianE tai joku muu telialaisista vastata aikaisempaan huomioon, että miksi muissa Pohjoismaissa Telian verkossa näyttävästi tuetaan ainakin Pixel 5 mutta ei Suomessa?

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +3

Moi @jjoujou,

 

Valitettavasti meillä ei ole vielä mitään uutta tiedotettavaa liittyen Google Pixel puhelimiin josta voisin vielä julkisesti kertoa. Ilmoitamme kyllä heti kun kyseinen aihe etenee eteenpäin ja saamme virallisen IMS & 5G tuen kyseisiin laitteisiin Telia Finlandin liittymiin.

 

Liittyen miksi Suomi on ainoa pohjoismaa jossa ei ole Telian puolella IMS tukea Googlen puhelimiin, niin lyhykäisyydessään Google on hiljalleen laajentanut tukea 1 maa / vuosi pohjoismaissa (Tanska sai IMS tuen 2021, Norja 2020 ja Ruotsi 2019) joten toivottavasti saisimme Suomeen tuen tämän vuoden aikana, mutta vielä en voi sanoa kyllä tai ei jos tämä on toteutumassa.

Kunniamerkki +2

Moi!

 

Onko tämä asia edennyt mihinkään suuntaan? @SebastianE 

 

Alkaisi olemaan itsellä ainakin, ja varmasti muillakin Pixel käyttäjillä ajankohtaista kun telian myymät 4G liittymät eivät enää vastaa nykyisten nopeuksia tai hintoja, niin olisi luontevaa siirtyä jo 5G:n pariin

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +10
@Partaluuri  kirjoitti:

Moi!

 

Onko tämä asia edennyt mihinkään suuntaan? @SebastianE 

 

Alkaisi olemaan itsellä ainakin, ja varmasti muillakin Pixel käyttäjillä ajankohtaista kun telian myymät 4G liittymät eivät enää vastaa nykyisten nopeuksia tai hintoja, niin olisi luontevaa siirtyä jo 5G:n pariin

Harmikseni joudun sanomaan, ettei tällä hetkellä ole uutta tietoa tähän liittyen. Olemme tätä useaan kertaan Googlelta pyytäneet, mutta vielä eivät ole tukea puhelimiinsa laittaneet päälle. 

Kunniamerkki +2

Moi, kiitos vastauksesta. @SonjaNii 

 

Ikävä kuulla. Onko Googlen suunnalta tullut mitään vastausta asiaan? Hetki sitten ainakin tuli järjestelmäpäivitys pixel 6 sarjaan mikä mahdollisti volten ja 5G:n joihinkin muihin maihin myyntialueen ulkopuolella. Täällä Suomessahan se ei vaikuta mitenkään, mutta luo toivoa että ehkä jonkinlainen prosessi voisi olla käynnissä.

 

Onko siis mitään toivoa asian etenemisen kanssa tämän vuoden puolella enää?

Käyttäjätaso 1

 

@SebastianE  kirjoitti:

En pysty valitettavasti vastaamaan keskusteluihin mitä meillä on meneillään Googlen kanssa, mutta sen voin kertoa että teemme parhaamme että saisimme IMS tuen Google puhelimiin niin nopeasti kuin mahdollista.

@Partaluuri tuossa kolmannella sivulla olikin hyvää keskustelua, mikä on vieläkin ajankohtaista tietoa, etenkin @SebastianE:n vastauksiin kannattaa tutustua, ellet ole niitä ehtinyt jo käymään läpi. Valitettavasti uutta tietoa aiheeseen liittyen ei ole. Tilanne on se, että olemme pyytäneet Googlelta tuen päälle laittamista ja pallo onkin nyt Googlen päädyssä. Lainasin vielä @SebastianE:n aikaisempaa vastausta, sillä se mielestäni tarjoaa myös lisäarvoa sinulle asiaan liittyen.

Kun ei virallista tukea ole niin tässä epävirallinen vaihtoehto saada 5G Pixel 6 ja 6 Pro puhelimille (root vaaditaan). How To Guide - Activate 5G on non-5G Country | XDA Forums (xda-developers.com) . 5G toimivuus todettu Telian ja MOI:n liittymillä. 

 

VoLTE:a en MOI:n liittymällä edes huomannut yrittää, mutta Telian kohdalla ei toimi. Kyseisellä Magisk moduulilla saa kyllä VoLTE ja VoWiFi asetukset näkyviin, mutta vaatisi ilmeisesti Telian päässä kyseisten ominaisuuksien manuaalisen kytkemisen päälle.

 

Huomaathan että tämä sitten täysin omalla vastuulla, joten älä edes yritä jos et tiedä mitä teet.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Liittymään kai Telia voi kytkeä käsin VoLTE:n , sillä se menee päälle, jos liittymää pitää VoLTE:a tukevassa luurissa. Sitten en tiedä toimiiko ns. default-asetuksilla. Joskus tuli säädettyä jonkin Snapdragon-luurin kanssa ja tuolloin toimi Telian VoLTE , DNA:n profiililla...

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +10

joskus telian liittymissä on volte pois päältä vaikka sen pitäisi olla päällä (jos kuuluu liittymään). aspaan yhteyttä niin kytkee päälle, ja silloin näkyy volte asetuksia minun teliassa.

 

dna ja telia toimii yleis volte-profiililla, ehkä voi toimia muillakin profiileilla. olen testannut yleisprofiilia itse dna:n ja telian liittymillä. elisa on testaamatta.

 

suurella todennäköisyydellä google pixel puhelimessa on mustalista, että ei toimi vain jonkun testaus syyn takia. jos mustia listoja ei olisi ja yleisprofiilia käytettäisiin muihin kuin testattuihin operaattoreihin niin volte tuki olisi huomattamasti parempi.

 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20
@lasselusse  kirjoitti:

joskus telian liittymissä on volte pois päältä vaikka sen pitäisi olla päällä (jos kuuluu liittymään). aspaan yhteyttä niin kytkee päälle, ja silloin näkyy volte asetuksia minun teliassa.

 

dna ja telia toimii yleis volte-profiililla, ehkä voi toimia muillakin profiileilla. olen testannut yleisprofiilia itse dna:n ja telian liittymillä. elisa on testaamatta.

 

suurella todennäköisyydellä google pixel puhelimessa on mustalista, että ei toimi vain jonkun testaus syyn takia. jos mustia listoja ei olisi ja yleisprofiilia käytettäisiin muihin kuin testattuihin operaattoreihin niin volte tuki olisi huomattamasti parempi.

 

Uusimmassa pixelissä on Sampan Shannon-modeemi. Ei eroa paljoa Samsung Galaxy S21 puhelimien Exynos 2100 piirin modeemista. Siten ei ole iso homma, etteikö profiilia tms. saataisi jos haluttaisiin.

 

Kunniamerkki +2

Hetki sitten tuli päivitys jossa ei ollut muita fiksejä paitsi lisätty voLTE tuki eri alueille Euroopassa. Koskeeko tämä meitä?

 

Omassa pixelissä on global versio käyttöjärjestelmästä vaikka luuri on ostettu Euroopasta, ja spesifisti Euroopan buildeille ja alueelle on jaettu tätä tukea nyt enemmän mutta omassa pixel 6 luurissa ei vieläkään tätä asetusta saa näkyviin saatika päälle vaikka operaattori sen on jo kauan sitten minulle mahdollistanut. 

 

Tarvitseeko tässä alkaa latailemaan EMEA:lle suunnattua Androidin buildia?

Jep, aspaan soitto ja VoLTE toimii.

XDA-developers keskustelupalstalla tuli vastaan käyttäjän "trefiesnaj" viesti, jossa hän oli ollut yhteydessä Euroopan kuluttajakeskukseen, jossa ilmeisesti alettiin epäilemään Googlen/ Alphabetin rikkovan sisämarkkinoiden yhtenäisyyttä näillä keinotekoisilla markkina-alueen rajoituksilla. Suora lainaus:

 

"Hey,

Important announcement to anyone with a problem.
I'm communicating with ECC Europe. I hereby urge AND request you to file a complaint against Alphabet/Google, it will take a moment and it will help us all. The ECC is already looking into this and needs more of us, more evidence. Write everyone who has a problem with 5G on Pixels and in which countries. The ECC itself has said it's not ok for Google to behave like this and it will be addressed, there is a single market in Europe and devices listed here must work across the EU, that's why they are also unifying bands for 5G etc. Also, Google hasn't just released support in some US states, they wouldn't dare. I also call on Google to correct this."

 

Itsekin olin yhteydessä jo aiemmin, mutta he ohjasivat silloin vain Traficomin suuntaan, jossa todettiin että eivät voi asialle mitään. Ehkä asia voisi eteenpäin liikahtaa jos yhä useampi tekisi aiheesta Euroopan kuluttajakeskukselle valituksen aiheesta.

 

Euroopan kuluttajakeskus Suomessa (ecc.fi)

Kunniamerkki +2

Toimii siis ilman roottia? Mikä androidin buildi sulla on, global vai tämä EMEA versio? Itsellä global, ja voLTEn pitäisi olla kyllä kytketty päälle minun teliasta, mutta ei ainakaan tätä voLTE asetusta näy itsellä eikä pysty kytkemään täten luurista itsestään päälle.

 

SQ3A.220705.001.B1 on EMEA versio ja SQ3A.220705.003 on globaali. 

Kunniamerkki +2

Toimii siis ilman roottia? Mikä androidin buildi sulla on, global vai tämä EMEA versio? Itsellä global, ja voLTEn pitäisi olla kyllä kytketty päälle minun teliasta, mutta ei ainakaan tätä voLTE asetusta näy itsellä eikä pysty kytkemään täten luurista itsestään päälle.

 

SQ3A.220705.001.B1 on EMEA versio ja SQ3A.220705.003 on globaali. 

Rootattu on ja tuon aikaisemman viestini mukaisesti sekä 5G että VoLTE toimii. Tuosta EMEA versiosta en tiedä, koitin kyllä etsiä tietoa mutta puhutaan vain tietyistä maista tai verkoista: "Pixel 6 and Pixel 6 Pro get additional VoLTE features in select regions." Joku voisi kokeilla ja kertoa täällä palstalla että toimisiko jo täällä meilläkin.

Onnistuihan tuon kokeilu näköjään itseltänikin. Eli asennettu tuo EMEA versio ja Magiskista tuo VoLTE moduuli pois päältä eli tilanne sama kuin olisi ilman roottia. VoLTE asetukset katosivat ja IMS-service tila näyttää "unregistered". Eli ei toimi tuolla EMEA päivitykselläkään.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

No olipa harmi homma. Saisivat kyllä tuoda todellakin virallisen VoLTE-tuen. Rootin kautta hommat vain yleensä vaikeutuvat ja jotkin sovellutukset eivät enää toimi.

Kunniamerkki +2

Todellakin, edes sen voLTE tuen. 3G kun ensi vuonna lopahtaa niin siinähän soitellaan puheluita muinaisessa 2G:ssä. Rootti ei ole minullekkaan vaihtoehto sillä mahdollisuus siihen ettei kaikki toimi sekä säännöllisten päivitysten loppuminen, ei kiinnosta.

 

Nyt aprikoin että kuinka käy jos/kun Suomeen avataan ne yhteydet joskus, kun mulla on toi globaali buildi. Että tarvitseeko sitten ladata tosiaan erikseen tämä euroopan markkinoiden buildi.

Kunniamerkki +2

Lueskelin jo aiemmin XDA forumeilta että jossain ei tuetussa maassa oli Android 13 betan myötä alkanut volte toimimaan.

 

Noh, Android 13 stable on jakelussa, ja minulle myös tullut OTA päivityksenä. Ei voltea, 5G:stä puhumattakaan.

Vastaa