Yhteisö

Lueskele, kysy neuvoa, keskustele, opi uutta ja liity mukaan!
Jäseniä 66581
Kirjoituksia 179907

Hybridi netti ja 4g antenni kerrostalossaHybridi netti ja 4g antenni kerrostalossa

Vebzku
Uusi jäsen
Viestejä 3 kpl

Hybridi netti ja 4g antenni kerrostalossa

1/5

Muutin juuri betonikerrostalon ylimpään kerrokseen ja hankin netti liittymäksi telian hybridi liittymän. Liittymä on toiminut hyvin, mutta rupesin kysymään voisinko parantaa tuota langattoman liittymän arvoja. Modeemin joudun pitämään melkein keskellä asuntoa koska puhelin pistoke on siinä. En varmaan saa/pysty laittamaan antennia mitenkään talon ulkopuolelle joten se kököttäisi ikkunan vieressä. 1km-2km sisällä on 2 tolppaa ja kolmas on n. 4km kaukana elikkä asun lähellä "keskustaa".

 

Arvoiksi tuolta modeemin sivuilta antaa:

RSRQ  -10
RSRP  -100
RSSI    -68
SNR      44
 
Downloadi pyörii yleensä siinä 30-50mbps
ja uppi 10-30mbps.
 
Elikkä kannattaako minun harkita jonkun ulkoisen antennin hankkimista ja minkä laisen?
 
Kiitoksia vastauksista jo etukäteen.
Vastaa
0 tykkäystä
4 vastausta

HenriLie
Telialainen
Viestejä 562 kpl

2/5

Moikka @Vebzku 

 

RSRP arvo viittaisi nyt, ettei koko signaalia olisi tai on erittäin heikkoa. Muutoin arvot ovat ihan hyviä. Paljonko modeemin etupaneelin tolpat näyttää ja minkä värisenä? Sininen tarkoittaa 4G verkkoa ja vihreä 3G verkkoa. 

Varmasti lisäantennien sijoittaminen ikkunan läheisyyteen voisi parantaa, mutta ongelmana tässä voi tulla lyhyet kaapelit, n. 2m pitkät. Riittäisiko tämä modeemin ja ikkunan välille? Mitään asetuksia tähän mobiiliverkon yhteyden korjaamiseksi ei ole, vain sijoittelu ja lisäantennit voivat parantaa signaalin voimakkuutta. Myös ikkunan osoittaman ilmansuunnan ja tukiasemien sijoittuminen vaikuttaa, että tuleeko signaali suoraan vai heijastuksen kautta. Heijastuessa signaali luonnollisesti heikkenee. 

Vastaa
0 tykkäystä

Vebzku
Uusi jäsen
Viestejä 3 kpl

3/5

En ollut huomannut, mutta makuuhuoneessa olikin toinen puhelinpistorasia. Siirsin modeemin makuuhuoneen pöydälle(Modeemin johdot eivät yleettäneet ikkunalaudella) ja arvot nousivat aika hyvin.

Uudet arvot

 

RSRQ   -7
RSRP   -94
RSSI    -72
SNR     238
 
Tosta yltäisi hyvin 2m antennikin. Kattelin ite https://www.4g-antennit.fi/product/389/panorama-2545dbi-4gwlanlte-kaksoisantenni-698-2700-mhz-2-metr... Tommoista. Tuon näköjään saisi ikkunaan imukupilla kiinni. Kannattaisiko vielä satsata kalliimpaan vai hankkia toi?
Vastaa
0 tykkäystä

irritus
Konkari
Viestejä 823 kpl

4/5

Antennikaapelit heikentävät aina signaalia, joten voisi olla parempi nostaa modeemi ikkunalaudalle ja hankkia pidempi puhelinjohto.

 

Harmi vain, että kaupasta ei löydy valmiita korkealaatuisia kierretyillä pareilla varustettuja RJ11-johtoja. Vaihtoehdot ovat siis RJ11–RJ45 sovittimet molempiin päihin ja Ethernet-kaapeli, cat5 riittää tähän käyttöön. Tai RJ11-pihtien sekä liittimien osto ja vanhan Ethernet-kaapelin muuttaminen itse RJ11-liittimille.

 

Lättänää puhelinkaapelia, jossa ei ole parikierrettä ollenkaan, tulee välttää ASDL- ja VDSL-yhteyksillä, poislukien enintään puolen metrin pätkät.

Vastaa
0 tykkäystä

HenriLie
Telialainen
Viestejä 562 kpl

5/5

Nyt arvot näyttäkin todella hyviltä. Paljonko nyt modeemin etupaneelin keskimmäiset tolpat näyttää ja paljonko lataus- ja lähetysnopeus on?

Näillä arvoilla ulkoisen antennin hankita ei ole välttämätöntä, koska ovat jo erinomaisen arvon tasolla eikä ulkoisella antennilla voi saavuttaa huomattavaa parannusta mielestäni. Nopeus jää nyt vain kiinni tukiaseman jaettavasta nopeudesta, eli se vaihtelee kuinka paljon muita käyttäjiä samassa verkossa on yhtäaikaa. Tähän jaettavaan nopeuteen ei voi ulkoisella antennilla vaikuttaa.

Vastaa
0 tykkäystä
Haluatko lisätä keskusteluun jotain, tai kysyä lisää? Kirjaudu sisään tai liity jäseneksi osallistuaksesi keskusteluun. Löydät linkit myös sivun yläreunasta.