Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
JoonasPNieminen
Kunniajäsen
  • 168 custom-general.kudos
  • 147 custom-general.replies
  • 1 custom-general.solutions

Kokemuksia: Telian Kiinteä 5G Yhteys Kotiin

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Hankittiin uuteen kotiin Telian Kiinteä 5G Yhteys Kotiin! Alempana video aiheesta ja tämän jälkeen hieman lisää infoa myös tekstin muodossa. Tämä on kaupallinen yhteistyö Telia Finlandin kanssa.

 

Tilattiin Telialta Kiinteä 5G, ja se mitä tämä "kiinteä 5G" tarkoittaa: Talon julkisivuun asennetaan 5G-antenni (vastaanotin siis), jonka avulla pääset nauttimaan 5G:n nopeuksista talon sisällä. Alueellani oli mahdollista saada XL+ yhteys eli 400/100M. Kannattaa tarkistaa onko omalla alueellasi saatavilla Kiinteä 5G Yhteys Kotiin: https://www.telia.fi/kauppa/kodin-netti/5g-netti-kotiin

 

Nopeuksissa on aina pientä vaihtelua, riippuen yhteyden vahvuudesta, mutta parhaimmillaan nämä ovat olleet jopa yli tilatun nopeuden. Nykyään monilla nettiyhteyksien tarjoajilla on trendinä jättää pois upload (eli lähtevä nopeus), joka on mielestäni yksi tärkeä seikka. Suurimmassa osassa markkinointimateriaaleissa upload kaistasta ei mainita mitään, mutta kun hieman menee syvemmälle tiedoissa niin sitten tämän tiedon löytää. XL+ paketissa on 400M download ja 100M upload, joka on mielestäni erittäin hyvä ja kuuluisi mainita useammassa paikassa.

 

5G:n ping 13ms asennuksen yhteydessä.5G:n ping 13ms asennuksen yhteydessä.

 

Pelaajille tärkeämpi ominaisuus nettiyhteyksissä on latenssi, eli viive. Hektisissä peleissä reagointiajoilla on iso vaikutus sillä voitatko vai et. Mitä pienempi latenssi - sitä parempi nettiyhteys on pelaajille. Tällä hetkellä minun tekemien testien mukaan lantenssi on noin 20ms ja yleensä tämän paremmalla puolella. On hetkiä jolloin se käy myös 20ms yläpuolella, mutta onneksi harvemmin. Tähän on tulossa tulevaisuudessa parannuksia, uusien teknologioiden avulla latenssia pyritään pienentämään 5G-yhteyksissä. Minulle (eli nykyään semi-pro/casual pelaajalle) tämä, noin 20ms latenssi, ei ole ollut este pelien voittamiselle.

 

Suoratoistopalvelut ovat jo arkipäivää ja monissa kotitalouksissa katsotaan näitä useammalta kuin yhdeltä ruudulta. Hitaampi nettiyhteys menisi aika nopeasti tukkoon, varsinkin jos katsotaan 4K tai HDR sisältöä. Kiinteän 5G:n kohdalla en ole törmännyt kertaakaan puskurointi taukoihin (eli siihen että kuva pysähtyy ja keskelle ilmestyy latausikoni) tai hetkellisiin laadun heikennyksiin. Suuri latausnopeus mahdollistaa nopean puskuroinnin taustalla!

 

5G nopeudet Wi-Fi yhteyden kautta mitattuna asenuksen jälkeen.5G nopeudet Wi-Fi yhteyden kautta mitattuna asenuksen jälkeen.

 

Etätyöt ovat myös tulleet jäädäkseen. Omassa työssäni siirrän suuria videotiedostoja päivittäin, sekä lataan että lähetän. Jotta työnteko sujuisi jouhevasti - tulisi tiedostojen liikkua nopeasti, että pääsisin varsinaisen työn kimppuun. Etäpalaverit videoyhteyksien myötä vaativat myös paljon nettiyhteyksiltä.

 

Ostoprosessi oli todella simppeli asiakkaan näkökulmasta. Pari päivää ostopäätöksestä niin postiin kilahti paketti, joka piti sisällään ulkoantennin ja reitittimen. Tästä pari päivää lisää niin 5G-kortti tuli kirjeen muodossa. Tästä noin pari viikkoa niin asentajat tuli käymään ja koko homma oli valmis parissa tunnissa!

 

5G-ulkoantennin asennus dronen näkökulmasta.5G-ulkoantennin asennus dronen näkökulmasta.

 

Ulkoantenni oli huomaamaton valkea laatikko, joka asennettiin talon julkisivuun. Tästä vedettiin kaapeli talon seinää pitkin ja sisäkautta porattiin yksi reikä ja piuha vedettiin seinän läpi. Reikä tiivistettiin ja datapistoke asennettiin siististi. Reititin on suurin mitä olen kuluttaja puolella nähnyt. Onneksi sen saa tarvittaessa kaapin sisälle piiloon parin reiän avulla - ja silti Wi-Fi yhteys toimii todella hyvin! Ethernet porttejakin löytyy normaaliin tapaan, mutta itse en tykkää vedellä piuhaa metrikaupalla listoja pitkin. Itse suosin PowerLine -adaptereita. Näiden avulla pystyt jakamaan nettiyhteyden sähköpistokkeiden kautta!

 

PowerLine -adaptereilla saat jaettua netin sähköverkkoa pitkin. Yksi lähetin kiinni reitittimeen ja monta vastaanotinta eri puolille kotia. Ei tarvitse vedellä nettipiuhaa ympäri kämppää listoja pitkin.PowerLine -adaptereilla saat jaettua netin sähköverkkoa pitkin. Yksi lähetin kiinni reitittimeen ja monta vastaanotinta eri puolille kotia. Ei tarvitse vedellä nettipiuhaa ympäri kämppää listoja pitkin.

 

5G-reititin on isoin näkemäni reititin kuluttajille.5G-reititin on isoin näkemäni reititin kuluttajille.

 

 

 

Miksi 5G? Kun ostettiin tämä meidän uusi talo me tiedettiin, että tähän ei tule valokuitua tai muuta kaapeliyhteyttä. Edellisellä omistajalla oli 4G-antenni käytössä. Kaapeleiden kaivaminen maksaa reilu 1000 € + muut mahdolliset lisäkulut jos lähin kaapeli on kaukana - joten tämä muutaman tonnin hintalappu ei hirveästi houkuttanut. Kiinteän 5G:n asennus oli 495 € ja netti toimii samantien kun antenni on seinässä.

 

Huonoja puoliakin on joista isoin on vielä tällä hetkellä heikohko 5G-peittoalue. Muutamilla paikkakunnilla (kuten PK-seutu ja Jyväskylä) on jo hyvin noussut tukiasemia, mutta muualla näitä ei vielä kovin montaa ole. Hyvä 5G-yhteys vaatii näköyhteyden tukiasemaan, joten mitä enemmän tukiasemia alueeltasi löytyy niin sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on saada hyvä 5G-yhteys kotiin. Pelaajien näkökulmasta joillekkin tämä 20ms latenssi voi olla liikaa, mutta tämäkin on vähäisten tukiasemien kanssa seikka joka korjaantuu lähitulevaisuudessa.

Hyvä 5G-yhteys vaatii suoran näköyhteyden lähimpään tukiasemaan. Naapurin iso puu hieman jännitti mutta onneksi antenni saatiin asennettua siten, että tukiasema näkyy tämän vierestä.Hyvä 5G-yhteys vaatii suoran näköyhteyden lähimpään tukiasemaan. Naapurin iso puu hieman jännitti mutta onneksi antenni saatiin asennettua siten, että tukiasema näkyy tämän vierestä.

 

 

Yhteenvetona: Jos lähettyviltäsi löytyy 5G-tukiasemia, suosittelen lämpimästi Telian tarjoamaa Kiinteä 5G Yhteys Kotiin -pakettia. Olit sitten pelaaja, suoratoistopalveluiden suurkuluttaja tai etätyöskenteliä.

 

Katso asennusvideo Telian YouTube-kanavalta: https://youtu.be/RhOZGZk41L4

Lue myös artikkeli tästä aiheesta: https://www.telia.fi/kauppa/kodin-netti/5g-netti-kotiin/artikkeli/uuteen-kotiin-kiintea-5g-yhteys

 

0 vastausta