Prepaid mobiililiittymät ja portin ohjaus

  • 14 July 2019
  • 3 kommenttia
  • 295 katselukertaa

Hei! Olen kokeillut ylläpitää voip (mumble) palvelintani jo hetken aikaa ylhäällä, tällä hetkellä palvelin on verkossa elisan prepaidillä ja nyt kokeillussa telia/sonera.

 

Palvelin on staattisen lähiverkko IPllä, asetettuna modeemista(Huawei 531s-22). Modeemin kautta on asetettu port forward / virtual server ominaisuudella mumble palvelun portti 64738, TCP/UDP protokollilla. Lisäksi modeemista on asetettu DDNS asetukset siten, että tiedot päivittyvät no-ip.com sivuilla.

 

Palvelin ei kuitenkaan oe saavutettavissa kun käytän telia/sonera prepaidia. Onko tämä nyt kuitenkin maksumuurin takana? 


3 kommenttia

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +10

Terve!

Telian prepaidissa ei taida olla julkista IP-osoitetta ainakaan 4G-puolella. Liikkuvaan nettiin sellaisen saa ostamalla Yhteyspiste-lisäpalvelun (opengate APN). 3G-verkossa taas voi kokeilla käyttää prointernet-APN-asetusta, mutta 3G on aika hidas palvelimien ylläpitoon.

 

Elisan laskutusliittymissäkin on mahdollisuus vastaavaan lisäpalveluun. DNA:n prepaidissa ei ole julkista IP-osoitetta saatavilla, mutta laskutusliittymissä on eri APN-asetus sitä varten. Elisalla ja DNA:lla julkinen IPv6-osoite kuuluu liittymiin lisämaksutta, mutta vaatii myös IPv6-osoitteen käyttäjiltä, että palvelimeen voi yhdistää.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Pieniä tarkennuksia:

 

  • Telia Yhteyspiste-lisäpalvelun saa kaikkiin Yhteys-liittymiin. Ei siis ole pakko olla vanha myynnistä poistunut Sonera Liikkuva Netti.
  • Telia Prepaid toimii aivan kuten @jessenic kirjoitti. LTE-verkossa julkista ip-osoitetta ei saa, mutta GSM- ja UMTS-verkoissa sen saa käyttämällä APN:ää prointernet. VoIP-käyttöön LTE olisi parempi vaihtoehto pienempien viiveiden ja ylipäätään suuremman kapasiteetin vuoksi. UMTS-verkossa ei ole mitenkään tavatonta, että tiedonsiirtonopeudet kyykkäävät hetkellisesti alle 0,1 Mbit/s.
  • Telialta mobiiliverkon liittymiin ei saa IPv6-osoitta.
  • Elisalta julkisen IPv4-osoitteen saa maksullisena lisäpalveluna mobiililaajakaistaan. Elisan puhelinliittymiin, Prepaidiin ja Latausliittymiin julkista IPv4-osoitetta ei saa enää tilattua.
  • Dna:lta julkisen IPv4-osoitteen saa ainoastaan Matkanetti-, Supernetti-, Laitenetti, Tablettinetti ja Dataprepaid-liittymiin. Dna:n puhelinliittymiin, Dna Super Prepaidiin ja Dna Rajaton Prepaidiin ei saa julkista IPv4-osoitetta.

Ainoat prepaid-tuotteet, joihin saa julkisen IPv4-osoitteen ovat siis Telia Prepaid GSM- ja UMTS-verkoissa ja Dna Dataprepaid GSM-, UMTS- ja LTE-verkoissa.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +13

Hei @SamuVa23 ja tervetuloa Telia Yhteisöön! Mukavaa, kun päätit hypätä yhteisön mukaan!

 

Kuten aiemmissa viesteissä @jessenic ja @irritus oikein mainitseekin, niin Telia prepaid -liittymällä ei saa kiinteää IPv4 osoitetta 4G-verkossa. Yhteyspiste -palvelustakin mainittiinkin jo, että sen avulla voi saada julkisen kiinteän IP-osoitteen.

Vastaa