Soneralla ja Elisalla LTE, DNA:lla 4G


Hei, Käytössäni on iPhone 6 ja DNA:n 4G-liittymä ja työpuhelimena iPhone 5S, jossa Elisan 4G-liittymä. Kaverillani on puolestaan Soneran 4G-liittymä ja sama puhelin kuin minulla. Huomasin, että DNA:lla iPhone näyttää 4G, kun puolestaan Elisalla ja Soneralla LTE, 4G-LTE -verkon kuuluvuusalueella. Ilmeisesti molemmat termit tarkoittavat kuluttajalle suunnilleen samaa, mutta olisin kiinnostunut tietämään mistä ero perinpohjaisesti johtuu.

 


29 kommenttia

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Käyttöjärjestelmäversio varmaan sama`?

 Molemmissa sama eli iOS 8.4

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

4G ja LTE ovat hiukan eri asioita.


 


4G voi tarjoittaa myös DC-HSPA (itse pidän tätä 3G yhteytenä, voidaan merkitä nykyään 4G DC / 3G DC / DC-HSPA+ / H+). Jotkin puhelimet näyttää DC logon erikseen mutta useimmat pääasiassa H+ logona. 


 


LTE on yksinkertaisempi. Se on vain LTE joka tarkoittaa tätä tekniikkaa mitä käytetään. 


 


Omaini Android näyttää LTE pelkästään ja se on selkeä.


 


 

 Eli, kun puhelin näyttää 4G, se ei ole pakosti "aito 4G", vaan myös mahdollisesti Dual carrier verkko?
Mistäköhän kyseinen merkintä ero johtuu operaattoreiden välillä? Operaattori voi siis ilmeisesti valita, kumpaa merkintää puhelin käyttää?

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Tämä ei johdu operaattorista vaan matkapuhelimen firmwaresta pääasiassa. Riippuen miten puhelin tämän tahtoo näyttää sekä tunnistaa. Itselläni ei ole Iphonesta kokemusta mutta Androideissakin tämä näkyy firmware vaihdossa.


 


Puhdas Android näyttää (esim. Cyanogenmod) LTE verkkona.


 


Samsungin rom näyttää 4G:nä.


 


Se että eri operaattorin verkko näyttää eri on sitten tämän firmware kysymyksessä. Mikä taajuuden verkot on kyseessä?

 Dna:lla kaikilla taajuuksilla (800 Mhz ja 1800 Mhz) 4G merkintä, kun puolestaan Soneralla aina LTE samoilla taajuuksilla. Testasin laittaa puhelimeeni Soneran nettikortin ja tällöin puhelimessa näkyi LTE. Eli firmwareen on ohjelmoitu jotenkin siten, että 4G joillan operaattoreilla ja LTE toisilla. Eli firmis luultavasti sama kuin kaverillani. Mietin vaan, että miksi firmikseen on sitten määritetty näin.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Yritin tässä hakea tietoa Googlesta sillä tuo on aika erikoista sillä kaikki suomalaiset operaattorit käyttävät minusta samaa tekniikkaa. Voit kysellä tästä Applen Supportista jos haluat mutta en osaa sanoa muuta oikeastaan.


 


Täälä sivulla kerrotaan noista signaalikuvakkeista: http://techwelkin.com/meaning-mobile-symbols-g-e-2g-3g-h-4g-mobile-internet-signal-bar


 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Tuolta löytyy Soneran nopeudet ja vaihteluvälit : 

http://www.sonera.fi/etsi+apua+ja+tukea/muut/4g

Sitäpaitsi :smileywink: 

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/LTE

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Ja vielä : 

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/4G

Kiitos vastauksestasi  ! Kysymys ei ole niinkään, mitä eroa on 4G:llä ja LTE:llä vaan, että miksi iPhone näyttää Soneran verkossa LTE, kun puolestaan DNAn 4G, vaikka verkon toteutus on ilmeisesti sama. :smileywink:

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

  Mittaa nopeus molemmilta, se ratkaisee kumpi on käytössä LTE vai 4G. Itsellä on Sonyn android puhelin, joka näyttää 4G: tä. 4G - puhelin, 4G - liittymä ja uusi sim - kortti ( pitää olla vähintään 2010 hankittu sim, jotta 4G toimii ). Olisiko sitten iPhonen erikoisuuksia ? :smileywink:

Nyt löysin vastauksen : 

http://ylhttp://yle.fi/uutiset/lte_4g_h_e__eli_mita_kaikkea_kannykan_naytolla_voikaan_lukea/7611761e.fi/uutiset/lte_4g_h_e__eli_mita_kaikkea_kannykan_naytolla_voikaan_lukea/7611761

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

 nopeuteen vaikuttaa tekniikka, päätelaitteen sijainti, esteet, mahdolliset häiriöt ja käyttäjämäärä. 

 DNA:lla saan nopeudeksi hieman alle 50MBit/sec (rajoitettu 50), kun taas Soneran nettikortilla hieman yli 110 Mbit/sec. Nyt kun mietin, voisiko olla mahdollista, että DNAn rajoitettu 4G käyttäisi jotain vanhempaa 4G tekniikkaa, jonka takia puhelin näyttää 4G LTE:n sijaan. Tosin Elisan työliittymänikin on rajoitettu 50Mbit/sec ja puhelin näyttää silti LTE.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20



Eri laitevalmistajat nimittäin käyttävät eri kirjainyhdistelmiä. Kun IPhone on kiinni nopeimmassa tiedonsiirtoverkossa, laitteessa lukee LTE. Uusimman Samsung-puhelimen tai Nokia Lumian näytöllä lukee vastaavassa tilanteessa 4G.

 Aivan, Eri puhelimet ilmaisevat 4Gn eri termeiilä. Mutta mietimmekin nyt, että miksi iPhone käyttää eri operaattoreilla eri termiä 4G:stä. Eli DNA:lla 4G:tä ja Soneralla LTE:tä vaikka puhelin on sama. :smileyhappy:

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

 Soneralla on silloin nopeampi verkko, kun iPhone näyttää LTE. :smileylol:

Kuten @kiisseli67 jo linkkasi:

 

"4G on yleisnimitys neljännen sukupolven matkapuhelintekniikoille, jotka tulevat kolmannen sukupolven (3G) jälkeen. Suomessa 4G-nimitystä käytetään kahdesta eri tekniikasta; LTE ja DC-HSPA, vaikka ne eivät ITU:n alkuperäisen määritelmän mukaan olleet neljättä sukupolvea vaan perustuvat 3G-perustekniikan ja sen siirtonopeutta parantavien laajennusten käyttöön."

 

https://fi.wikipedia.org/wiki/4G

 

 

Voisiko sim-kortin ikä ja siihen syötetyt tiedot vaikuttaa näytettävään tietoon ?

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Minusta tuntuu että toistan itseäni, mutta :smileyvery-happy:

http://yle.fi/uutiset/lte_4g_h_e__eli_mita_kaikkea_kannykan_naytolla_voikaan_lukea/7611761

Ja sim-kortin pitää olla 2010 vuosimallia vähintään jotta toimii 4G verkossa.

Eihän tuo vieläkään selitä, miksi kaksi saman laitevalmistajan puhelinta näyttyy verkon eri tavalla. Molemmat iPhoneja.

Kunniamerkki +10

Hyvin mielenkiintoinen juttu tuo iPhonen näytön logiikka. Enpä ole tuota ennen tiennytkään, tosin eipä minulla ole omenapuhelinta ollutkaan.

 

Tähän keskustelua jo aiemmin herättäneeseen ilmaisuun, että mikä luetaan 4G-verkoksi ja mikä ei, törmää DNA:n osalta jo heidän kuuluvuusaluekartassaan. DNA itsepäisesti käyttää merkintää "4G-DC" verkosta, joka on DualCarrier 3G-verkko. Sitten erikseen löytyvät LTE 800- ja 1800-verkot. Joten DNA:n mielestä tuo DC on osa 4G-verkkoa, jota se ei minun mielestäni kyllä ole.

Sitä vastoin Soneralla ja Elisalla verkkojen erittely menee ihan todellisten generaatioiden mukaan, jossa DC kuuluu osana 3G-verkkoon.

 

Itselläni on android puhelin, Asus Padfone2, joka Soneran verkossa näyttää merkintöjä: G, E, 3G, H ja 4G. Olisi mielenkiintosita tietää mitä puhelin näyttäisi DNA:n DC-verkossa, H vai 4G. Sitten voisi tarkistaa verkon todellisen tilan esim. CellMapper- tai GNetTrack -ohjelmilla, jossa nuo verkot näkyvät merkinnöillä:GSM, UMTS ja LTE.

 

Jotakinhan tuossa iPhonen logiikassa täytyy olla mihin myös verkko-operaattori ja heidän tapansa ilmaista verkkoteknologia vaikuttaa, kun kerran periaatteessa samassa verkkotekniikassa merkki voi olla eri näytössä.

 

ps. yksi juttu vielä.

Kun aloittaa keskustelun, voisi aina ensin katsoa, minkä ryhmän alle se parhaiten sopii. Nytkin tämä on mielestäni väärällä osastolla, kun se on Viihde- ja kaapelitv:n alla.

Eiköhän tämä keskustelu sopisi parhaiten tuonne Puhelinliittymät ja mobiilinetti- osastolle.

Mitähän sitä tuumattaisiin, kun menisin autoaiheisilla foorumeilla kyselemään Mersu-osastolla Tojotan jarrupalojen vaihdon neuvoja :smileywink:

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Jos puhelin toimii halutusti, kirjainyhdistelmillä ei juuri ole väliä. Mutta jos yhteys tökkii, kirjaimet alkavat kiinnostaa kummasti. Yleisesti ottaen kirjaimet kertovat, millä tekniikalla laite muodostaa yhteyttä. Kaksi saman valmistajan puhelinta sitäpaitsi eivät ole tarkalleen toistensa kopioita ja myös yhteysasetuksilla on suuri merkitys, mitä kirjaimia puhelimen näytöllä näkyy. Onko valittuna ensisijainen yhteys LTE vai joku muu. 

 Tuohon, että miksi viesti on väärän kategorian alla, niin kun valitsin kategoriaa valikosta, en huomannut, että tekninen keskustelu on Televisiopalveluiden alla ja ajattelin, että pelkkä tekninen keskustelu on lähinnä tätä aihetta (tietämättäni siis siitä, että se on Viihteen yms. alla). Ja kun huomasin  asian, sitä ei voinut enää muuttaa. :smileyhappy:

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +11

Minulla on Huawei Mediapad -pefletti vai miksikä tätä tablettipuhelinta tulisi kutsua? Kuitenkin, Soneran liittymäkortilla tämä näyttää kylällä LTE -tekstiä, Saunalahden kortilla 4G tekstiä. On kyllä välillä Saunalahdenkortillakin näyttänyt LTE että ei tässä oikein mitään logiikkaa ole?

 

Tai kun muistelen lisää, en olekaan tässä päivityksen jäkeen käyttänyt Soneran korttia, eli Android 4.2 näytti LTE tekstiä ja 4.4 näyttää nyt 4G tekstiä.

Edit: keskustelu siirretty Puhelinliittymät ja mobiilinetti-osastolle, kiitos  huomiosta!

Vastaa