Yhteisö

Lueskele, kysy neuvoa, keskustele, opi uutta ja liity mukaan!
Jäseniä 66541
Kirjoituksia 179861

Telia 4G kotinetti ja Netflix liikenteen rajoitus



Telia 4G kotinetti ja Netflix liikenteen rajoitus

Sopu22
Uusi jäsen
Viestejä 3 kpl

Telia 4G kotinetti ja Netflix liikenteen rajoitus

1/13

Onko kukaan muu huomannut, että Telia 4G kodin netillä Fast.com antaa reilusti alemman tuloksen kuin Speedtest? Omat tulokset ovat Speed testin hyväksi keskiarvoltaan 6Mbps vs. 46Mbps. Minulla on Telian 100Mbps liittymä.

 

Naapurilla on DNA:n 4G liittymä. Siinä Fast.com antaa täysin saman tuloksen kuin Speed test (n. 50 vs. 50).

 

Ja kun otin Elisan 4G liittymän kokeiluun niin siinä tulokset ovat keskiarvoltaan 29Mbps vs. 52Mbps.

 

Telian 4G on meillä nettisurffailuun jostain syystä kuitenkin nopeampi (koska reilusti parempi ping?) joten en haluaisi luopua siitä. Mutta onko Telialla mitään virallista selitystä tähän? Ja/tai onko tähän tulossa parannusta?

 

Vastaa
0 tykkäystä
12 vastausta

Xiphoid
Uusi jäsen
Viestejä 1 kpl

11/13

Omalla kohdallani netflixin käyttö takkuili pahasti erityisesti iltaisin, kuvan laatu heitteli 4k:n ja 240p välillä ilman järkevää syytä, speedtestin raportoidessa yli 60mbitin nopeuksia. Heräsi epäilys että telia rajoittaa netflix liikennettä kun verkon kuorma kasvaa. Valitettavasti sen toteutus tekee netflixin käytöstä lähes mahdotonta sillä laatu tippuu matalimpaan luokkaan. Rajoitus ilmenee siten että yhteysnopeus heittelee lähes täyden yhteysnopeuden ja todella matalan n.100kbps nopeuden välillä, tämä sekoittaa netflixin automaattisen laaduntarkkailun ja säätää laadun 240p tasolle. Eron huomaa selvästi kun vertaa speedtestin ja fast.comin nopeuksia ruuhka-aikoina esim klo20-22. Viimeinen varmistus asialle selvisi kun fast.com testin tekee kahdella koneella yhtä aikaa mutta toisessa koneessa yhteys tunneloituna VPN palvelun kautta. Tunneloidun yhteyden nopeutta on vaikea tai mahdoton rajoittaa yhden palvelun osalta. Tämän testin tekemällä voi helposti todeta että tunneloidun yhteyden nopeus säilyy koko ajan samalla tasolla speedtestin kanssa kun taas tunneloimattomana nopeudet heittelee erittäin rajusti. Tämä on vahva indikaatio operaattoritason rajoituksesta. Seurauksena oli kaikkien telian liittymien vaihtaminen elisan vastaaviin ja samalla netflixin laatuongelmatkin ovat lopulta historiaa. 

Toimintana tämä on telialta täysin käsittämätöntä ja mahdollisesti myös laitonta. Koska on helppoa äänestää jaloillaan ei jaksa asiasta kauheasti ruveta vääntämään. Tämä nyt kuitenkin tiedoksi asiaa pohtiville.

Vastaa
0 tykkäystä

Pekka_Koo
Telialainen
Viestejä 531 kpl

12/13

Telia ei rajoita Netflixin käyttöä tai liikennettä millään tavoin. Netflixillä on useita servereitä ympäri maailmaa, eli on mahdollista että heillä on esim. ollut jotain sisäisen kuormanjaon ongelmaa. Oma kokemukseni on, että Telian mobiililiittymälläkin nopeus on käytännössä sama verrattuna Fast.com ja Speedtest.net oli vuorokaudenaika mikä tahansa.

Vastaa
0 tykkäystä

olkitu
Kunniajäsen
Viestejä 4 420 kpl

13/13

Tossa vajaa vuosi takaperin oli Googlen Youtube cache-palvelimella, joka kyllä sijaitsi Telian verkossa ongelmia jotka aiheutti takkuilua videoihin, jotka käyttivät tätä tiettyä palvelinta. Cache-palvelimet ovat tietysti näiden yrityksien omia palvelimia ja ne kytketään suoran teleoperaattorin omaan verkkoon. 

 

Tässä voi olla kyseessä vastaavanlaisesta tilanteessa ja tällöin Netflixin tulee korjata tämä cache-palvelin. Tietysti on vaikea sanoa näin missä vika on mutta palaute on hyvä tietysti laittaa teleoperaattorille että myös palveluntarjoajan Netflixin suuntiin, jotta saadaan kuntoon. 

Vastaa
0 tykkäystä
Haluatko lisätä keskusteluun jotain, tai kysyä lisää? Kirjaudu sisään tai liity jäseneksi osallistuaksesi keskusteluun. Löydät linkit myös sivun yläreunasta.