Telia 4G+ verkon rakennus

  • 19 April 2017
  • 6 kommenttia
  • 14 katselukertaa

Eikö Telia rakenna enään 4G+ verkkoa, sillä ainakaan "rakenteilla olevat verkot" kartasta ei löytynyt ainuttakaan 4G+ tukiasemaa, kun nopeasti vilkaisin.  Ainoastaan valmistuneita tukiasemia löytyi. Omassa kotikaupungissani ei edes lle 4G+ verkkoa ja kuuluvuuspalautetta on täältä Telialle laitettu, eikä 4G+ vieläkään kata tätä kaupunkia, vaikka naapuri kaupungeissa 4G+ tukiasemia on.


6 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Moi!


 


En ole Telialta, mutta tiedän, että 4G+:aa, eli LTE-A:a rakennetaan koko ajan lisää. Jostain syystä, noita tukiasemapaikkoja ei ole Telian kartassa näkyvillä, kuin vasta valmistuneina. Monesti tosin 4G 1800 - parannus muuttuukin 4G+ - symboliksi.


 


Tiedän myös (julkisista lähteistä), että pääpaino LTE-A -rakennukselle on ruuhkautuneet, kapasiteettiongelmista kärsivät alueet. Fokus ei ole niinkään maksimaalisten huippunopeuksien saavuttaminen, vaan enemmän kuormantasaus, lisäkapasiteetti.


 


Kuten ehkä tiedät, 4G+ vaatii myös päätelaitteelta tukea. Puhelimista tämä on usein spekseissä merkattu joko LTE-A tai Carrier Aggregation, tai LTE CAT6 ja sitä suurempi. Huippumalleista ja ylemmän keskiluokan laitteissa (300€) tämä on yleensä jo perusominaisuus, mutta edullisemmassa päässä ei ole tukea taajuuksien yhdistämiselle. Mobiililaajakaistareitittimissä 4G+ tuki on ainakin Huawei B525 ja E5186, sekä ZTE MF286. Nuo kai yleisimmät.


 


Kannattaa toki kysäistä vaikka aspasta tulevista suunnitelmista. En ole ihan varma, voidaanko täällä Yhteisössä kuinka tarkkaan tutkia tulevia verkonpäivityksiä. Korkeintaan kaupunki/kaupunginosatasolla, kun tämä julkinen foorumi on.


 


Itsekin haluaisin kyllä kuulla, miksi kartassa ei tulevia 4G+ parannuksia näy.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +19

Voisiko johtua selaimesta että rakenteilla olevat verkot -sivusto ei näytä sinulle noita 4G palluroita? Tällä hetkellä kartta näyttää Vaasa - Kokkola -Kuopio akselille useita rakenteilla olevia 4G tukareita. Samoin Pori - Tampere akselilta alaspäin on rakenteilla 4G vahvistusta todella paljon. Kokeilehan vaikka toista selainta ja täppää karttaan ruksi "Rakenteilla" - ruutuun niin saat pelkät työn alla olevat tukarit.

Kyllä 4G tukiasemsy näkyy, mutta kyseessä onkin 4G+ tukiasemat, joits ei kartassa näy.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Komppaan. Otetaan vaikka muutama esimerkki, jota olen seuraillut.


 


 



 


Ainakaan kuluttajien nähtävillä olevassa kartassa ei 4G+ ole ikinä rakenteilla tai jos on, niin se saattaa olla tavallisella 4G-symbolilla, mutta muuttuukin sitten 4G+ -valmistuneeksi. Onko se sitten salaisuus, minne 4G+ laajennetaan, en tiedä. Mutta ei sitä ainakaan kerrota kartalla. Aspasta kysymällä sen saa selville, onko omalle alueelle parannuksia tulossa.  Tätäkö tarkoitit, @jokkeli22 ? 

Kyllä vain, juuri tuota tarkoitin. :)

Morjesta!

 

Lyhyesti kommenttina tuohon rakenteilla olevien karttaan: LTE-A (4G+) rakentamista tehdään kyllä kovaa kyytiä mutta tuo kartta tosiaan toimii niin, että symboli päivittyy oikeaksi vasta kun uusi kuuluvuus on käytössä. Tässä on nyt tutkinta käynnissä, että liittyykö asia siihen mistä järjestelmästä tieto kullakin hetkellä (rakenteilla/valmistunut) noudetaan, eli onko kyseessä vika vai ominaisuus :catwink:

 

Oli miten oli, niin selkeä tuo ei nyt ole.  Jos kyseessä on ominaisuus (vaikkakin epälooginen), niin en vielä pidättelisi hengitystä, että muuttuu lähiaikoina. Pyrin tiedustelemaan lisää asiasta ja palaamaan tänne.

 

Terv. Markku

Vastaa