Tuusulan Jokela 4G


Kuuluvuuskartan mukaan täällä pitäisi olla loistava kuuluvuus ja nopeudet jopa 450M, luokitus "erittäin hyvä". Todellisuus on kuitenkin ihan toista. Liitteenä 200M liittymän nopeus. Aika surullista. Näkyvyys mastoon on suora, mitään nyppylöitä ei ole edessä.

Pitää varmaan hommaa Elisan ja DNA prepaid ja testata niitä. Outoa on, että samassa taloudessa olevan Hybridi liittymä saa tuplasti nopeammat yhteydet (onneton tosin sekin nopeus), annetaanko hybridille jotain etua kaistan jaossa?

 


71 kommenttia

Ai että, pakko jatkaa hehkuttamista. Nyt taitaa suuntaukset olla antennissa kohdillaan. Edelleen tykittää.

Kokeilin vielä tällä setupilla Elisan prepaid-liittymää, koska taitaa olla samassa tolpassa Telian kanssa. Sillä sai aavistuksen paremmat latausnopeudet, mutta ping oli korkeempi. Kokonaisuus huomioiden minä ja 6 muuta meidän perheen liittymää pysytään Telian verkossa. 5Gtä ja valokuitua odotellessa.

Jokela on tavallaan kiusallinen väliinputoaja tällä hetkellä. ADSL on mennyttä, jakamo keskustassa ja matka lähellekin pitkä. Keskusta hyvä, lienee talokuituja ja kuitua. Yksi katu sivuun ja kuitu on mennyttä. Takojan ELISAn rakentama kuituprojekti erinomainen, mutta vain Takojalla. Avoinkuitu olisi tullut, mutta ei riittävästi ottajia. Elisalta sain tarjouksen kuidusta - vain 12.000€. Jäi rakentamatta. 

 

4G-osalta Takoja-Keskusta-Temmo lienevät päämastot. Kaikkien kapasiteetti riittää tyhjään aikaan, mutta nykyelämässä päivisin ja iltaisin - liittymästä ja melkeinpä operaattorista huolimatta - 5/10 tyyppisiä nopeuksia. KIrjoitin taannoin Telian vikaan viestin ja sain todella asiallisen palautteen - millä taajuudella meidän mastosta keskimäärin paras throughput. Lukitsin taajuuden siihen. Ei oleellista parannusta. Käytössä suuntaava ulkoantenni. Mastoon matkaa n. 700m ja näköyhteys. 

 

Elisan 4G:llä (300M) tullut aamuisin Temmon laidassa 140M. Iltaisin 20-50. Telia on 5-30. DNAta en ole kokeillut. 

 

Hybridin kokeiltu Telialta ja Elisalta. No hope.

 

Kalustoa päivitetty Netgearin MR2100 ja giga-kytkimiin, joten siitä ei ole kiinni.

 

Odotan vain, että tulee lisää kapasiteettia Temmo-mastoon tai jopa 5G. Porukkaa kuitenkin 3-4 maston alueella 6000. Joka ensimmäisen 5G:n näistä kolmesta tuo putsaa pöydän. 

 

Odottavan aika on pitkä. :) 

 

Muilla samoja kokemuksia? 

Juu, täällä on kiva olla  väliinputoaja. Keskustassa bitti kulkee lähes 200m, tässä parin kilsan päässä nopeudet tippuu neljännekseen. Valokuitu on vedetty tohon vajaan kilsan päähän, tähän sitä ei saa. ADSL/hybridi vaan hidastaa, ei ole vaihtoehto. 5Gtä odottelen myös. 

On tää heittely kyllä aikamoista. Parhaimmillaan 100M, nyt 2M . 

Välikevennys.

 

Kyllä. Aivan samat ongelmat. Olen myös Elisalta kysynyt kuidun kimpparakentamisen lisäksi 5G investoinneista kuidun sijaan. 

Telia ja Elisa yhtä hyviä tai kehnoja kapasiteetissa. DNAsta ei kokemusta. Vielä. 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +13

@Osku@  kirjoitti:


On tää heittely kyllä aikamoista. Parhaimmillaan 100M, nyt 2M . 




Kuvassa tehty mittaus on WiFi:n yli, toistuuko ongelma myös verkkokaapelilla? Joskus ruuhkautunut WiFi -kanava tai reitittimen hetkellinen häiriö voi tälläistä aiheuttaa. Jos ongelma on myös verkkokaapelilla, paras tapa selvittää ongelmaa on ottaa 3-5kpl esimerkkejä hidastelusta ylös ja ilmoittaa ne meidän asiakaspalveluun tai kirjata Minun Telia -sivuilta kirjautuneena liittymän tiedoista häiriöilmoitus.

Esimerkissä on hyvä kuvailla: Laite jolla mittaus on tehty, liitäntätapa (wifi vaiko verkkokaapeli), mittauksen ajankohta (pvm ja kellonaika) sekä lyhyt kuvaus ongelman pituudesta / pätkiikö yhteys poikki vai hidasteleeko pelkästään.

@repherd 

Oletko myös Tuusulan alueen käyttäjä vai ilmeneekö ongelma jossain muualla? Postinumerolla voidaan katsoa verkon tilannetta yleisesti, tarkimman selvityksen saa kuitenkin meidä asiakaspalvelun kautta ottamalla yhteyttä.

Näiltä osin Jokelan LTE-käyttäjä. Olen linnuntietä, masto näkyy puiden yläpuolella, 500m eNB ID 142211 -mastosta (CellMapperin ID). Keskustan mastoon 140442 on liian kaukana. Olen näiden mastojen välissä. Itselläni ollut alunperin ADSL. Sitten hybridiä kokeilussa sekä Elisa että Telia. Kumpikin hitaampi. Tällä hetkellä ollut Telia LTE (450M liittymä) Huawein B525s-65a:ssa, ulkoinen antenni Fuj:tech 4G (suunnattu mastoon). Ulkoisen antennin käyttö ei muuta signaalia oikeastaan yhtään, kun on niin lähellä. 

 

Wifinä Google Mesh, aiemmin Linksys WRT1900AC. Yksi MAC client myös suoraan kaapelilla. Välissä hubi. Samoja nopeuksia. 

 

On kokeiltu taajuuslukkoa ohjeiden mukaan (1800 sekä 2600 (tämä tosin edellyttäisi keskustan tukisemaa muistaakseni, jonne pidempi matka)) ja ilman. 

 

Nyt testissä Elisan 300M liittymä. Rinnalla myös kokeiltuna Netgear MR2100 sekä Elisalla että Telialla. 

 

Vapaa-ajanasunnolla on Telian ko liittymän nettikorttikaveri, joka toimii oleellisesti paremmin. Mastoon matkaa 300m, mutta ympäristön käyttö oleellisesti pienempää.

 

Juuri tällä hetkellä mitattuna Elisa antoi 35/37 (Huawei, kaapeliclientin kautta) ja Telia 20/12 Netgear MR2100 testattuna. 

 

Kuitu tai 5G on tarpeen. 

 

Sanoisin, että kaikki on kokeiltu, jota voi kohtuullisena pitää. Kapasiteetin puute tukiasemassa.

 

Tukiasemassa 142211 on 4G-taajuudet 800MHz, 1800MHz ja 2100MHz. Oletko siis kokeillut pakotuksella nämä kaikki?


 


Näkyy että Jokelan keskustaan suuntavilla soluilla ainakin on kova käyttöaste iltaa kohden ja näistän laitan palautetta verkonsuunnitteluun.


 


Paraneeko tilanne yhtään ilman taajuuspakotusta ja aktivoituuko 4G+(Carrier aggregation) tällöin?

Olen kyllä, mutta en ole faktatilastoja kerännyt - vaihtelin aina silloin tällöin, mutta yleisfiilis oli, että aika samoja. Ilta- ja nyt tietysti etätyökapasiteetti syö sen verkon. Sain Telialta taannoin ohjeen, että 1800 tai 2100 tilastollisesti parhaat. 

 

Kyllä, CA aktivoituu sekä Huaweillä että Netgearilla, molemmilla, niin kyllä se kuitenkin on paras kombinaatio olla pakottamatta. 

 

Mastosta käytännöllisesti katsoen on asujamistoa vain koillinen-itä-kaakko. Elisalla on masto eteläpuolella mainittua aluetta, mutta käsittääkseni siinä ei ole Teliaa (ainakaan Cellmapper ei sitä näytä). Eli Telian 142211 hoitaa tosi isoa aluetta. Eikä alueella ole kuitumahdollisuutta, kaapelimodeemit on varmaan hävinneet (Telian kaapelitv-alue aikanaan). Keskustan 140442 ei ylty tälle alueelle ollenkaan, joten on vain tuo yksi masto. Keskustassa kerrostalo-/taloyhtiökuituja sekä osaan aluetta tuli vuosi sitten Avoinkuitu. Tässä kai se ongelmankuvaus suunnilleen on tuon kapasiteetin osalta. :) 

 

 

Mä olen tolpassa 141424. Keskustan DNA tolpasta sais varmaan 200M yhteyden, harmi ettei kanna tänne Kolsaan. 

Joo, sijoitin sut alkuperäisen keskustelun perusteella tuonne mastoon. Siinä varmaan aikalailla sama pulma - Telia tai Elisa - kun meillä täällä "etelässä"? Tänään kokeilin tutun DNA-liittymällä antennini kohdalla. Yhtä heikkoa. 

 

Avoinkuitu meni vuosi sitten Opintietä. Melkein läheltä.

 

Jotenkin tuntuisi loogiselta, että kun kuitenkin 6000+ henkeä ympärillä ja käytännössä 3 keskeistä tukiasemaa (+ Pertun neljäs), niin kuitujen rakentaminen on kallista ja hankalaa ja 5G hoitaisi homman helposti. Mutta tämä nyt on maallikon mielipide, jolla on kova kaistankaipuu.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +13

Palaute nykyisen 4G verkon kapasiteetista on viety eteenpäin.


Valokuituyhteyden hankinta olisi totisesti paras ratkaisu. Meiltä löytyy kattavaa tietoa sen hankinnan aloittamisesta Kotikuitu -ohjeessa. Myös Valokuitunen tarjoaa mahdollisuuden liittyä nopeaan verkkoon, jos alueella ei vielä ole kuitua ja 50% alueen asukkaista haluaa sen tilata.

@repherd olikin jo tainnut tutustua näihin vaihtoehtoihin. 5G -verkko tuo myös nopeat yhteydet ja verkkoa laajennetaan kovaa vauhtia ympäri Suomea. Valitettavasti Jokelan alueelle tätä ei vielä ole tiedossa. 5G -verkon laajentumista voi seurata meidän 5G -sivuilla.

Heh, viime vuonna veditte kuidun tohon puolen kilsan päähän. Se ei paljon lohduta. Täällä varmaan jokainen ymmärtää, että se kannattaisi ottaa. Vaikea ottaa, kun ei saa. 

Kiitos, että viesti menee eteenpäin. Onko kokemusperäistä tietoa siitä, a) vaikuttaako palaute ja b) jos niin miten nopeasti?

 

Kuten aiemmin mainitsin, ei kuitua ole oikeasti saatavilla. 50% asukkaista ei sitä ota. Siihen en usko. Avoinkuitu kaatui siihen. Ymmärrän hyvin, että jos itse maksamme kuitumme, se kannattaa rakentaa. Kuitenkaan en usko, että sillä se etenee tällä hetkellä. Uskon niin päin, että koska ongelma on olemassa ja jos Elisa tai Telia kuidun rakentaa, ottajia tulee pikku hiljaa eikä LTE-ongelmat enää kerää negatiivista palautetta. Asukkaiden rahoittamana ja sinänsä rajoitetulla toimittajan riskillä rakentaisin sen itsekin. :) 

 

Pitäisi asua joko ihan kaupungissa keskustassa tai sitten todella maalla. Ensimmäisessä operaattorit ja toisessa erilaiset osuuskunnat hoitavat netit. 

 

Kiitos kuitenkin aktiivisesta osallistumisesta keskusteluun ja avusta!

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +13

Harmi kuulla, ettei kuituyhtes ole mahdollisuus tässä tilanteessa.

a.) Palautteet ovat tärkeitä suunnitelun kannalta ja niillä on vaikutusta verkon päivityssuunitelmiin. Aiheesta on kirjoitettuna myös blogi luettavaksi, jossa on mainittu: "Tarve uudelle kohteelle (ilmenee mm. omalla mittaus- ja tutkimustyöllä tai asiakaspalautteiden pohjalta).". Eli palautteiden perusteellakin näitä päivityksiä tehdään ja ne ovat tärkeitä. On suositeltavaa, että myös muut käyttäjät ilmoittavat kapasiteetin puutteesta meille.



b.) Verkon kapasiteettia parannetaan jatkuvasti ja verkkosuunnitelu suunnitelee aina uudet parannukset. Suoria vastauksia kuinka kauan päivityksissä kestää en tiedä, mutta puhutaan kuukausi - vuosiakin tasolla. Jo rakenteilla tai lähiaikoina tulevia olevia päivityksiä voi seurata Rakenteilla olevat verkot- kartalta.

Oma kokemus, joka ei välttämättä ole lähelläkään totuutta, että on aikoja, jolloin Telia on nopeampi ja välillä taas Elisa. Tällä hetkellä Elisan maksimit alueellani on n. 100/50 ja heikoimmillaankin noin 30/20. Telia oleellisesti heikompi ja se korostuu iltaruuhkissa erityisesti. Aiemmin (vuosi - kaksi sitten) oli toisin päin.

 

Pitäisi olla toimiva multi-sim-LTE-router, jossa load balancer molemmista. Failovereita on, mutta toimiva kahden operaattorin loadbalancer. Mutten ole nähnyt. Enkä kyllä hirveästi etsinytkään.

 

Mutta odotellaan ja käytetään sitä mitä taajuudet ja kapasiteetti suo. On tämä toki oleellisesti parempi kuin 8/1 adsl aikanaan.  


Hei,

 

Elisan Hybridilaajakaista kytketään huomenna ja sitä odotellessa olen tämän päivän kokeillut tuota mobiililaajakaistan toimintaa ja ei tosiaan tässä Kolsan alueella mitään hirveitä odotuksia edes ollut ja tänään on vaihteluväli ollut 7-30/3-8. Aluksi kun modeemin network mode oli auto asennossa oli nopeus vieläkin huonompi, mutta moden vaihtaminen 4G tilaan auttoi, kokeilin myös tuota 4G 1800 Mhz only asetusta, ei merkittävää eroa.

 

Mittailin signaalia ja se näyttää pyörivän tuossa -105 dBm tietämillä.

Kysymys kun olen näissä(kin) asioissa melko kädetön, että mahtaisiko tuollaisen suuntaavan tai ympärisäteilevän antennin hankkimisesta olla hyötyä nopeuden kasvattamisessa?

Lähilinkki näyttää olevan 141424 Takojalla


@Apaju@  kirjoitti:



Hei,


 


Elisan Hybridilaajakaista kytketään huomenna ja sitä odotellessa olen tämän päivän kokeillut tuota mobiililaajakaistan toimintaa ja ei tosiaan tässä Kolsan alueella mitään hirveitä odotuksia edes ollut ja tänään on vaihteluväli ollut 7-30/3-8. Aluksi kun modeemin network mode oli auto asennossa oli nopeus vieläkin huonompi, mutta moden vaihtaminen 4G tilaan auttoi, kokeilin myös tuota 4G 1800 Mhz only asetusta, ei merkittävää eroa.


 


Mittailin signaalia ja se näyttää pyörivän tuossa -105 dBm tietämillä.


Kysymys kun olen näissä(kin) asioissa melko kädetön, että mahtaisiko tuollaisen suuntaavan tai ympärisäteilevän antennin hankkimisesta olla hyötyä nopeuden kasvattamisessa?


Lähilinkki näyttää olevan 141424 Takojalla





Mulla auttoi suunta-antenni huomattavasti. Sama tolppa Takojalla.


 


 




 


Noniin. Suunta-antenni talon kyljessä, Huawein B818 motukka, Telian 200 M mobiililaajakaista. Ihan ei ton kuuluvuuskartan nopeuksiin päästä, mutta huonomminkin vois olla. Ping ja upload erinomaisia. 5Gtä odotellessa.


 



 


 


 


Edit: upotettu lainaus kuvineen

Hankin kuitenkin paneeliantennin https://www.kotiantenni.fi/product/41/4g5g-mimo-paneeliantenni .

Tuo katolle tv antennin alapuolelle ja suunta Takojalle, nyt näyttäisi yhteys olevan luokkaa 35/25 Mbps ihan hyvä entiseen verrattuna. varsinkin tuo upload on luokkaa 25x parempi entiseen verrattuna. Olisko sitten  suunta-antennilla yhteys vieläkin parempi?

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +9

@Apaju@  kirjoitti:

Hankin kuitenkin paneeliantennin https://www.kotiantenni.fi/product/41/4g5g-mimo-paneeliantenni .

Tuo katolle tv antennin alapuolelle ja suunta Takojalle, nyt näyttäisi yhteys olevan luokkaa 35/25 Mbps ihan hyvä entiseen verrattuna. varsinkin tuo upload on luokkaa 25x parempi entiseen verrattuna. Olisko sitten  suunta-antennilla yhteys vieläkin parempi?


Kyllähän suunta-antenni lähtökohtaisesti on parempi kuin paneeliantenni, mutta riippuu paljon käyttökohteesta. Kun tuo Takojan tukari ilmeisesti on ruuhkainen niin antennin vaihdosta tuskin on juurikaan hyötyä. Nopeudet riippuvat myös nykyisen päätelaitteen kyvykkyydestäsi. Tuossa mastossa on 3 taajuutta, joten lähinnä vain Huawei B818:lla tai vastaavalla laitteella on mahdollista saada kaikki bitit irti yhteydestä.

Takojan tolpassa näkyy olevan Elisalla enemmän kaistaa. Taitaa mennä liittymä vaihtoon, on aika iso ero.

Tänään aamulla tuli tekstiviesti, jota en ollut uskonut ihan heti - jos koskaan saapuvaksi. Ihan heti sen vuoksi, että ajattelin taajaman datayhteyksien olevan korkeemmas käres. Toisaalta, vaikka niiden eteen tapahtuisikin, niin en uskonut aktiiviseen viestintään. Mikä lie skeptikko minussa.

 

Mutta isot pisteet Telialle jo tässä vaiheessa aloituksesta. Viesti sanoo, että kuuluvuuspalautteeni perusteella ja sijaintiin liittyen tehdään parannuksia 4G (700Mhz) osalta niin, että olisivat käytössä 18.12.2020 mennessä. On todella mielenkiintoista nähdä, että miten se tähän juurikin solujen väliinputoamisalueelle vaikuttaa oikeasti. Edelleen käytössä Elisan ja Telian 4G datat ja Elisa on primääri ollen todella paljon nopeampi läpi vuorokauden, Telia lähinnä benchmarkina, kun nopeusongelma on olemassa. Ja ehkä joku kannatusmaksuajatus, että tämä ratkeaisi joskus. 

 

Mutta odotan innolla viestin lupauksen realisoitumista! Ja varmasti raportoin tuloksesta.

 


@repherd@  kirjoitti:

Tänään aamulla tuli tekstiviesti, jota en ollut uskonut ihan heti - jos koskaan saapuvaksi. Ihan heti sen vuoksi, että ajattelin taajaman datayhteyksien olevan korkeemmas käres. Toisaalta, vaikka niiden eteen tapahtuisikin, niin en uskonut aktiiviseen viestintään. Mikä lie skeptikko minussa.


 


Mutta isot pisteet Telialle jo tässä vaiheessa aloituksesta. Viesti sanoo, että kuuluvuuspalautteeni perusteella ja sijaintiin liittyen tehdään parannuksia 4G (700Mhz) osalta niin, että olisivat käytössä 18.12.2020 mennessä. On todella mielenkiintoista nähdä, että miten se tähän juurikin solujen väliinputoamisalueelle vaikuttaa oikeasti. Edelleen käytössä Elisan ja Telian 4G datat ja Elisa on primääri ollen todella paljon nopeampi läpi vuorokauden, Telia lähinnä benchmarkina, kun nopeusongelma on olemassa. Ja ehkä joku kannatusmaksuajatus, että tämä ratkeaisi joskus. 


 


Mutta odotan innolla viestin lupauksen realisoitumista! Ja varmasti raportoin tuloksesta.


 




Onpa hieno juttu! Palautteet tosiaan kannattaa. Odotan raporttia parannuksesta 😁>

Vastaa