Telia TV digiboksi Arris VIP5305W ja Sagemcom Hyprid Router 5370-reititin ongelmat ja vastauksia

  • 21 March 2020
  • 1 kommentti
  • 35 katselukertaa

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +4

Aikamoinen määrä tehty testejä ongelmian ratkaisemiseksi. Nyt tilanne ihan ok. Ei vielä täysin kunnossa. Tilanne on nyt siedettävä.

Odotellaan reitittimeen päivitystä. Kenties myös digiboksiin. Riippuu siitä kuinka ratkaistaan esille tulleet ongelmat/puutteet.

 

Ohessa omat datat, jospa jollekin apuja/vastauksia etenkin jos ja kun on ongelmia.

 

Reititin Sagemcom Hyprid Router 5370

  • 92C versiossa ei toimi siltaus LAN4, MPTCP ei oikein toimi järkevästi, jos LTE hidas
  • Nyt testissä 408C (ei vielä jakelussa): Siltaus LAN4 toimii, MPTCP parempi, jopa siistiä välillä. Mutta monta kohtaa meni Ranskaan korjattavaksi: mm. Ei toimi VPN Server yhteydet Windows:sta, lokitus ei näy, SMA-liittimet asetus, ...
  • SMA-antenniasetuksissa hämärää: Jos pakottaa 2xulkoinen antenni, niin ei oikein aina reagoi vaan käyttää sitkeästi sisäistä, on kai olevinaan jotenkin "älykäs". MUTTA jos laittaa 1xulkoinen asetus, niin heti nappaa ja sen jälkeen asetus 2xulkoinen, niin johan alkaa RSRP tipahtaa yli 120 arvosta alle 100:n.
  • ihan liian vähän säädettävää, liikaa "olemme ajatelleet vaan näin parhaaksesi" -ajattelua lukiten typerästi vaihtoehtoja, joilla olisi käyttöä ainakin ongelmatilanteissa. Esim. MPTCP päälle/pois, LTE päältä/pois, ...
  • ei ole DMZ palvelu konffiguroitavissa, sisäisesti olisi olemassa
  • konfiguroinnin tallennus täytyy tehdä näyttökopioina - todella kivikautista. Perustelut ovat suoraan sieltä missä aurinko ei paista - yleensä. Muutaman sata kertaa resetoineena voin sanoa, että aika syvältä. Vanhassa 38C versiossa oli vielä konfiguroinnin tallennus ja palautus. Helpottaa erilaisia kokeiluja ja testauksia. On todella väärin, että vain Telian henkilökunta voi tehdä ko. tyyppisesti säätämistä, mutta asiakas laitetaan resetoinnin jälkeen naputtelemaan kaikki arvot uusiksi omista muistiinpanoista
  • LAN:n IP-asetukset uskomattoman rajoittuneet, ei oikein tue sitä, että sinulla on jo lähiverkko tietyllä tavalla konfattuna. Toki oma ratkaisuni on, että varsinainen lähiverkko on omalla palomuurilla kiinni ko. reitittimessä eristettynä
  • dokumentointi puuttuu. Pitää olla edes käyttöliittymän kaikki kohdat dokumentoituna. Saattaisi myös helpdesk osata neuvoa. Tarkempaa teknistä dokumentointia, ettei tarvitse ongelmien löytämiseksi ensin arvata ja havaita esim. mitkä kaikki eri VPI/VCI rajapinnat pitää ADSL:ssä ottaa käyttöön. 0/33 on Internet ja 0/35 on Telia TV digiboksille. Joten jos haluat omalla ADSL-reitittimellä digiboksin kytkeä IPTV versiona, niin sillattuna 0/35 1483/Bridged reititys Digiboksin LAN-porttiin on ratkaisu.
  • langattomasta ei lausuntoa. Koska omassa lähiverkossa on sitä varten Pro-laitteet, niin reitittimessä pois päältä.
  • Pitäisi olla reititinvaihtoehto parempi sille, että asiakkaalla on jo lan kunnossa palomuureinen: tarjotaan väliin MPTCP-reititin HAG-proxya käyttäen (toivottavasti +MUD joku pv) ja valittavissa onko digiboksi siinä kiinni vai palomuurin takana. Digiboksi käsittääkseni käyttää verkkoa, joka ei ole julkisesti reititetty, joten siinä ei NAT:a tarvitse välissä. Tai sitten ko. purkin konfissa voi valita "perusversion" ensin. Tai ainakin vaihtaa ns. proversioon, jolloin reititin olisi reititin sisältäen multipath-palvelut ja asiakas hoitaa tietoturvansa omilla ratkaisuilla. Siltaus LAN4 ei ole vastaus, koska silloin tuhotaan MPTCP.

MPTCP

  • Toimii TCP-liikenteellä nätisti nyt tuolla 408C versiolla, kun LTE on riittävällä tasolla
  • Edelleen on tyhmä softa, jos LTE yhteys on "liian hidas", toimii hitaammalla kuin pelkkä ADSL. Ko. tilanteessa ainoa konsti saada viallinen MPTCP päältä, on ottaa SIM irti, jotta MPTCP saadaan disabled tilaan. Kerran jo pitänyt SIM uusia kun kaikki SIM:t nykyään noita palapeliversioita vaikka omat kaikki LTE verkkolaitteet käyttäisi täysikokoista SIM-korttia. Osa laitteista hyväksyy vanhat täysikokoiset SIM:t mutta ei tietenkään tämä reititin ...
  • positiivistä VPN-käyttäjille: SSL VPN toimii tietenkin MPTCP yli, paluukanava mukavasti nopea. Muut testatut VPN:t käyttää tietysti vain ADSL, koska tarvitsevat muutakin kuin TCP. 
  • toivelistalle laitoin MUD tuen, jotta myös UDP-liikenne saataisiin multipath käyttöön

Digiboksi Arris VIP5305W

  • olikin sitten todella mysteerivekotin. Sehän käyttää vain ADSL, ei 4G. Etenkin jos haluaa IPTV-palvelun eikä vanhempaa AIPTV-palvelua. Oltava Telian tietty yhteys (ADSL:ssä 0/35), että digiboksi toimii IPTV:nä. Mistä erottaa ? Vapaissa kanavien määrässä, mitään kanavaa ei tarvitse aloittaa nauhoittamalla = kaikkea voi katsoa kuten TV:tä opittu katsomaan. Info valikossa AIPTV softassa näkyy tunnuksena sama kuin TV sovelluksessa ja selaimessa. Mutta jos on IPTV, niin käyttäjätunnus on kai aina jokin numerosarja ja Infon data on useampikohtainen valikko. Toki Digiboksi toimii ihan ok muillakin yhteyksillä, mutta softa ja kanavat ei ole silloin samalla tasolla.
  • kun digiboksi avaa yhteyden, tutkii onko tuossa "oikeassa" verkossa vai jossakin muussa ja sen pohjalta lataa itselleen softan
  • tallenteet näkyvät kaikilla menetelmillä
  • ongelmana oli, että kuva pätki välillä vaikka reitittimestä eteenpäin ei mitään häröä ja tuesta katsoivat digiboksin tilastoja (max. 1 kk katsottavissa), niin häröt oli alkanut tiettynä päivänä. 
  • onneksi tuen kanssa käydyssä dialogissa tuli esille sama multicast, että on tavattu joidenkin muiden multicast laitteiden kanssa ongelmia
  • käytössäni on lähiverkossa ainakin viisi Multicast laitetta: Chrome Cast Ultra x 4 ja yksi ns. älytv + pari äänentoistojärjestelmää. Kun esim. laitat CC:n käyntiin, niin Digiboksin kuva pätkäisee hetkeksi. Pidemmässä käytössä etenkin Ylen kanavilla oli havaittavissa, että ääni ja kuva eivät pysyneet synkroonissa. Digiboksista virta pois/päälle ja taas pysyi synkroonissa jonkun aikaa ja lähetykset pätkivät, onneksi ei häiritsevästi. Tuo äänisynkrooni oli ikävämpi.
  • Kaikenlaisia asetuksia muuttivat kai niin digiboksissa kuin linjoilla eri solmukohdissa.
  • Ei ollut oleellista vaikutusta
  • Kun jätti vain digiboksin käyttöön lan:iin, toimi hienosti
  • Kun kytki lan:n laitteet samaan, niin johan alkoi häröt digiboksin toistoissa
  • Eristin lähiverkon oman palomuurin taakse blokaten multicast liikenteen sisäverkosta reitittimen lan:iin
  • Vain digiboksi reitittimen lan:ssa ja muu sisäverkko oman palomuurin takana
  • Digiboksi toimii nyt erinomaisesti
  • Meni Ranskaan tuostakin pohdittavaa. Toki esitin parikin eri ratkaisumallia. Esim. Sillattuna 0/35 suoraan digiboksille portissa 3, jolloin oma lan ja Digiboksi olisi toisistaan eristettynä. 

IPTV/AIPTV hämmentäviä variaatioita

  • on aika säälittävää/harhauttavaa, ettei tuotekuvauksissa tuoda heti selkeästi esille sitä, että Digiboksi toimii ihan eri softalla ja laadulla, jollei ole pakettina otettu kiinteätä yhteyttä Digiboksin kanssa
  • pelkällä Digiboksille ei tee mitään oikeasti, on mielestäni vain hintakikkalilua. Tarvitsee kaveriksi tallentamisen, että saat edes antenniverkosta tutut vapaat kanavat katsottaviksi. Varmaan joku nokitteluongelma Nelonen-yhtiöiden ja tämän yhtiön välillä. Typerää. Samaa tasoa idiotisminä kuin VHF-verkon alasajo DNA+Digitalta säätämisessä, jonka 200 pöljää vieläpä hyväksyneet ja kirkonkylän virkamiehet eivät oivalla mitä harvasilmäiset eri verkkomme ovat. Ja antavat purkaa toimivaa kuparia, vaikka kuparitekniikka kehittyy kokoajan. Etenkään kun ei vaadita korvaa tilalle. Kuitu on pääasiallinen vastaus. Iltaisin voi jokainen havaita, että aamun ihanat luvatut nopeudet katoaa ja tilalla vain telnettiin sopivia nopeuksia. Joka ilta sama tilanne, surkeaa. Toki se hyvä ettei illalla tarvitse etätöitä tehdä. 
  • itselle paljastui siten, että koska oli jo Telian ADSL, niin oletti typeränä asiakkaana, että riittää digiboksi. Ei tietenkään ... vaikka ihan samanlainen, jopa parempi ADSL oli jo olemassa.
  • vapaatkin kanavavalikoimat ovat erit riippuen mikä noista kolmesta käytössä: Telia IPTV sovellus, Digiboksi jossakin Internet-liittymässä, Digiboksi ja yhteys pakettina.
  • Jos digiboksi on kytketty muuhun Internet-verkkoon, niin softana onkin vanhempi AIPTV. Suunnilleen sama on Telia TV solvellus kuin selaimessakin toimiva Telia TV.
  • Käyttömukavuus eri: tuossa lippulaivaversiossa kaikki kanavat toimivat suoraan kuten TV:ssäkin ilman "tallennus ja katso" -vaatimuksia. Voit nauhoittaa aina ohjelman alusta. Voit jatkaa keskeytyskohdasta. Toivottavasti ei ole kaukana, että riippumatta em. yhteystavoista, toimii samalla laadulla. 

1 kommentti

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +4

Se ei ole vielä selvinnyt ainakaan itselleni, että voiko tuon paremman IPTV-palvelun saada millään muulla kuin hankkimalla samalla Telian kiinteäyhteys, jolla vain ko. data reititetään digiboksille.

 

On sinänsä hämmentävää, kun purkavat kupareita viranomaistemme hyväksyessä, jolloin ei saakaan enää kiinteätä eikä ole korvaavaa tilalle. On todella hävytöntä aika pitkälti aikanaan verovaroin jo maksetun investoinnin tuhoamista purkaa toimivaa kupariverkkoa alueilta, jossa ei ole muuta tilalle. Kuparitekniikkaa kehittyy edelleen huimasti. Lyhyemmillä etäisyyksillä VDSL antaa jo huikeita nopeuksia, pidemmillä ADSL ja SDSL. Ja miksi ihmeessä ei oteta esim. ADSL:n paluukanavan nopeuttavaa signalointia käyttöön ? Purkaisi paineita laittaa hevikäyttäjiä kuormittamaan lisää jo muutenkin iltaisin rimpuilevaa LTE-verkkoa. Muutaman megan adsl:n paluukanava auttaisi kummasti hyppäämästä multipath kuormittajaksi.

 

Odotan sitä päivää kun viranomaiset hyväksyvät myös sähköjohtojen purun "täällä metsäin" keskellä, kun saahan sähköä aurinkopaneeleilla. 

 

 

Adsl:n paluukanavan "typeryys" on iso häiritsijä etätyössä. 

Nyt kun etätyöstä tuli "pakkoa" monelle, niin ongelmat nousevat esille työkäytössä. Pidä siinä lapsille etäopetusta "tiimsillä", kun adsl paluukanava on melkein 1 Mbps harmitellen vanhemmille ja lapsille pätkivää kuvaa, koska anteeksi kun opettaja ei asu ruutukaavalla kuten ette tekään ... 

Vastaa