Tiedote: Google blokkaa Chrome ja Chromium selaimien pluginit ensi vuonna alkaen Tammikuu 2015

  • 17 December 2014
  • 6 kommenttia
  • 1 katselukerta

Google estää pluginien tuen selaimistaan alkaen Tammikuusta 2015, estettävien listalla ovat pluginit:

 

Silverlight

Google Talk

Java

Facebook

Unity

Google Earth

Flash Player (NPAPI)

 

Pluginien estämisen voi kumminkin kiertää aina Syyskuuhun 2015 saakka jonka jälkeen Google blokkaa pysyvästi pluginien käytön selaimissaan. Google julkaisee päivityksen Tammikuussa 2015 selaimiinsa helpottamaan estämisen kiertämistä.

 

HUOM: Tämä pluginien estäminen ei vaikuta muihin selaimiin, ainoastaan Chrome ja Chromium selaimiin. Chromen mukana tuleva Flash Player (PPAPI) jatkaa toimintaansa vuoden 2015 jälkeenkin vanhan kaavan mukaan mikä päivittyy aina selaimen mukana. Tämä ei myöskään koske Chrome Canary selaimen mukana tulevaa PPAPI Flash Player:iä.

 

Koko alkuperäinen uutinen, sivu englanninkielinen:

 

http://www.ghacks.net/2014/11/24/how-to-re-enable-plugins-in-chrome-that-are-blocked-by-google/

 

Lisäys: Kuten mainitsin myös yläpuolella, Chromen mukana tuleva PPAPI Pepper Flash jatkaa toimintaansa vuoden 2015 jälkeenkin ja päivittyy aina selaimen mukana automaattisesti taustalla, Chrome:ssa on ainakin vielä automaattisesti integroidut MSE & H.264 lisäosat (ei kuitenkaan näy chrome://plugins sivulla) mitkä mahdollistaa HTML5 videoiden katselemisen YouTube sivulla. Mutta esim Chromium:ssa ei enää ole MSE & H.264 lisäosien tukea. Chromium selaimeen on saatavilla PPAPI Pepper Flash vuoden 2015 jälkeenkin.


6 kommenttia

Mikä on plugin?
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Plugin on lisäosa selaimissa. Siis ohjelma joka tarvitaan selaimissa tarvittaessa.

 

Osa vanhoista peleistä vaatii mm. Javan. Osa videontoistot vaativat Flashin, joka kyllä on sisäänrakennettu Chrome selaimeen. Silverlight on toinen videoiden toisto ohjelma, jota käyttää mm. Katsomo ja Sonera Viihde Netissä ja mobiilissa palvelu. 

 

Eli esimerkiksi Sonera Viihde netissä ja mobiilissa palvelu ei tule toimimaan uudelle Chrome versiolla, ellei Sonera ole siirtymässä HTML5 pohjaiseen videontoistoon, jota käyttää mm. Youtube.

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +15

@JohnHilly kirjoitti:
Mikä on plugin?

Se on suomennettuna selaimen lisäosa. Kaikkiin selaimiin on mahdollista latailla monenlaisia lisäosia, mikäli sellaisia tarvitsee. Nämä videoiden toistoon liittyvät lisäosat on toki olleet hyödyllisiä.

Näin jatkat NPAPI lisäosien käyttöä Chrome selaimessa:

 

Avaa selain, kirjoita osoitekenttään: chrome://flags/#enable-npapi ja klikkaa enteriä.

 

 

Kun olet sivulla, seuraava kohta korostuu:

 

 

Klikkaa painiketta Enable ja sitten klikkaa painiketta Relaunch Now selaimen vasemmassa alakulmassa:

 

 

Selain käynnistyy uudelleen automaattisesti, sitten kirjoita selaimen osoitekenttään chrome://plugins ja klikkaa enteriä, seuraava ikkuna aukeaa:

 

 

NPAPI lisäosien pitäisi ilmestyä tälle sivulle, jos haluat ottaa jonkin lisäosan käyttöön klikkaa painiketta Enable, jos haluat ottaa lisäosia pois käytöstä klikkaa painiketta Disable. Tässä kohtaa selainta ei tarvitse käynnistää enään uudelleen. Jos haluat pysyvästi sallia lisäosan laita ruksi kohtaan Always allowed to run boksiin.

Plugins toimii Linux-Ubuntulla niin kuin ennenkin, eli yllämainittuja loitsuja ei tarvita?!


@JohnHilly kirjoitti:

Plugins toimii Linux-Ubuntulla niin kuin ennenkin, eli yllämainittuja loitsuja ei tarvita?!


Suuret kiitokset tiedosta.

Vastaa