Tallennuksen estosingaali

  • 13 February 2018
  • 4 kommenttia
  • 13 katselukertaa

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +10

Olen aina tallentanut ohjelmia DVD-levylle mutta nyt tuli stoppi. Uusimmassa ohjelmistopäivityksessä tuli kopioinninestosingaali. DVD Tallennin ilmoittaa: "Cannot record this singal!". Täytyy ottaa 30 vuotta vanha VHS-nauhuri käyttöön.


4 kommenttia

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

Jos kopioit scartista niin siellä lienee Macrovision suojaus käytössä. Eli VHS ei auta mitään, Macrovision on alun perin kehitetty nimenomaan estämään VHS-kopiointia. DVD-tallennin pystyisi sinänsä tallentamaan sitä, mutta siihen on ihan erikseen rakennettu tunnistus tuolle Macrovision-signaalille, jonka tuloksena sait sen herjan. Jos löytät jostain Beta-järjestelmän videonauhurin, niin sillä pystyt tallentamaan kyllä.. :)

 

Vastaisuuden varalle suosittelisin lämpimästi hankkimaan kunnollisen tallentavan verkkodigiboksin, esimerkiksi Vu+ Ultimo. Sen saa kotiverkkoon ja tallenteet voi vapaasti ottaa tietokoneelle käsiteltäväksi ja muokata suoraan digitaalisena vaikkapa DVD-muotoon, jos sillä tavalla tykkäät ohjelmia arkistoida. Samalla laite toimii myös omana verkko-tv:nä eli voit striimata TV-lähetyksiä lähiverkon sisällä ja jos VPN on tuttu niin voit striimata TV:tä kotoa vaikkapa kännykkään. Samaten ajastukset yms. onnistuu myös etänä. Eli pitkälti samat palvelut omassa hallinnassa kuin mistä moni maksaa kk-maksuja.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +10

Mun 25 vuotta wanha salora vhs ei pilaa kuvaa vaikka olis mikä singaali. Uudemmat vhs-nauhurit huomaavat sen ja pilaavat kuvan. Wanhassa wara parempi. Huollatan/korjautan

sen aina.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

@aikuishuvituskirjoitti:

Mun 25 vuotta wanha salora vhs ei pilaa kuvaa vaikka olis mikä singaali. Uudemmat vhs-nauhurit huomaavat sen ja pilaavat kuvan. Wanhassa wara parempi. Huollatan/korjautan

sen aina.


Kun muinoin vielä VHS-aikaa elettiin niin kuulin minäkin tällaista legendaa että kyseisenlaisia nauhureita olisi ollut olemassa. Kyseessähän tuossa ei ole edes varsinaisesti tunnistus, vaan sisään tulevan videosignaalin automaattinen tasonsäätö (AGC). Macrovision kopiointisuojaus ajaa vaihtelevan voimakkuksista häiriösignaalia VBI juoville, jotka eivät näy kuvassa mutta sotkevat VHS:n AGC-piirin toiminnan. Tuloksena vilkkuva kuva. Uudemmissa versioissa on mukana myös colorstripe modulation, joka pilaa värit.

 

Beta-järjestelmässä signaalinkäsittely oli erilainen ja se tallensi täysin häiriöittä kaikista suojauksista huolimatta, tosin myös kopionestosignaali kopioitui mukana, eli jos siitä Beta-nauhaa yritti kopioida VHS:lle niin taas failasi.

 

Kaupoissa myytiin ennenvanhaan myös purkkeja millä sen suojauksen sai pois. Nykyäänhän tällaisesta joutuisi varmaan vankilaan koska kopiointisuojam murtaminen on esimerkiksi useampia väkivaltarikoksia kovemmin sanktioitu. Mutta 80-luvulla toi oli normimenoa. Tosin kaikista parhaiten kaikenlaiset suojaukset sai mäkeen aikavirheenkorjamella (TBC).

 

Nykyään kaikki uudet järjestelmät ovat erilaisilla DRM- ja kopiointiestoilla pilattuja. Silti tyhjistä medioista pitää maksaa Teostolle hyvitysmaksuja, vaikka niille tallentaminen tehdään koko ajan vaikeammaksi. Enää ei voi kerätä hienoa kirjastoa TV-tallenteista niin helposti kuin VHS-aikaan. Moni ei myöskään tiedä tallentavaa digiboksia ostaessaan ettei siitä saa tallenteita mitenkään ulos ja laitteen rikkoontuessa menetetään herkästi kaikki tallenteet. Sama juttu näissä erilaisissa nettipalveluissa, tallenteet tuhoutuvat itsestään tietyn ajan kuluttua, koska teostomafia on määrännyt näin tehtäväksi. Eikä maksava kuluttaja voi tehdä asialle mitään. Nykyihmisiä viedäänkin kuin pässiä narussa kun kyse on digitaalisesta mediasta.

Toisaalta samaan aikaan on kyllä TV-ohjelmien tasokin mennyt sen luokan roskaksi, ettei mitään sellaista pysyvästi arkistoivavaa tulee enää todella harvoin.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +10

mun telkkari tallentaa. ostan teratavun kovon. telian sanon irti heti kun määräaika umpeutuu.

Uusintoja tulee jatkuvasti.

Vastaa