Sähköpostin toiminta

  • 24 June 2019
  • 6 kommenttia
  • 11 katselukertaa

Kun tuki maksaa 2,25 euroa / minuutti, niin se tarkoittaa käytännössä että tukea ei ole.

 

Ja täällä meidät sitten pistetään jaarittelemaan keskenämme, eikä tukea siis käytännössä saa mistään.

 

Chattiakaan en saanut auki vaikka kirjauduin mobiilivarmenteella. Kysyn siis täällä.

 

Eli toisinaan thunderbird tekee sitä (esim. vanhassa pöytäkoneessani) että saapuneet ja lähtebneet viestit pysysyvät saapuneitten ja lähteneitten kansioissa ikuisesti ellei itse siirrä niitä vaikka paikallisiin kansioihin. Näin kävi vanhassa pöytäkoneessani. Jos postilaatikko uhkaa tulla täyteen niin siitä tulee ilmoitus. Silloin voi siirtää esim. paikallisiin kansioihin.

 

Mutta läppärissäni kävikin niin, että viestit eivät pysyneetkään saapuneet kansiossa ikuisesti vaan häipyivät taivaan tuuliin muutaman kuukauden päästä. Lähetetyt sentään taisivat pysyä.

 

Ja nyt siis olisin kiinnostunut tietämään, mistä tämä ero tulee, eli millä nyt saisin aikaan sen, että saapuneet viestit saapuneet-kansioista eivät häivy varoittamatta taivaan tuuliin satuumanvaraisena hetkenä muutaman kuukauden päästä?

 

Kun sekä kysyinen läppäri että kyseinen pöytäkone ovat jo autuiaammilla metsästysmailla niin minulla ei enää ole mitään hajua niiden asetuksista. Mutta joku asetus siinä on kai pakko olla kun toinen kone teki näin ja toinen noin.

 

Mutta mikä se asetus on, ja millä saan aikaan sen, että mailit eivät häivy itsestään?

 

Nyt asensin thunderbirdin ja valitsin saapuvan postin protokollaksi ohjeen mukaan imap, mutta mikään ohje ei kerro kumman periaatteen mukaan se nyt toimii:

 

käykö niin että kun postilaatikko alkaa täyttyä niin tulee ilmoitus ja tiedän siirtää maileja paikallisiin kansioihin vai käykö niin kuin vanhassa läppärissäni kävi, että saapuneet viestit vanhemmasta päästä vain itsekseen katoavat ilman varoitusta.

 

Jos tätä voi hallita, niin mikä on se asetus, millä tätä hallitaan?

 

2,25 e / min tukeen en rupea soittamaan, parempiakin rahareikiä on.

 

Telian myymälöissä muistaakseni live tuki maksaa kympin per sessio, sitä voin ehkä harkita, jos täältä ei saa vastausta.

 

 


6 kommenttia

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Tässä vaikuttaisi, että pöytätietokoneessa on POP3:sella asennettu sähköpostiasiakasohjelma, jota ei saisi tehdä kun on useita asiakasohjelmia samaanaikaisesti samalla sähköpostitilillä. Tämä on vanhentunut protokola ja lataa kaikki sähköpostit pois palvelimelta omalle paikalliselle koneelle ja useimmiten poistaa palvelimelta kaikki viestit samalla. Osa ohjelmista jättää kopion palvelimelle (yleensä erillinen asetus).

 

IMAP taas on on uudempi ja tarjoaa kaksi suuntaisen synkronoinnin ja säilyttää postit palvelimella. Kun teet muutokset paikallisesti niin se tekee muutokset palvelimelle. Tämä on suositus sillä näin voit käyttää postilaatikkoa useammalla koneella ettei viestejä häviä oudosti...

 

Tarkista siis asetukset molemmista sähköpostiohjelmista. Mikäli tosiaan POP3-sähköpostitili on, sinun kannattaa varmuuskopioida tästä viestit ja sen jälkeen poistaa tili ja määrittää uusiksi IMAP:iksi.

 

Tässä ohjetta vähän: https://support.mozilla.org/fi/kb/sahkopostitilin-asetusten-maarittaminen-kasin

Niin kuin yllä jo kerran kirjoitin kumpikin kone, jossa tämä tapahtui, on jo romuuna, eikä niistä voi enää tarkistaa yhtikäs mitään.


Uuteen koneeseen kyllä asensin imapin.


Ja on huomattava myös että kun ohjeissa (jotka muuten nyt vaikuttavat olevan paremmat kuin vuosi sitten, jotenkin vaikuttaa että vuosi sitten ei ollut noin hyviä ohjeita) puhutaan siitä, että pop lataa kaikki mailit vain yhdelle koneelle ja hävittää ne sillä samalla lataushetkellä muualta, niin se ei ollut se mitä tässä tapahtui.


Vaan kysymys oli siitä että saapuneet mailit olivat läppärissä ensin ainakin kuukauden mutta sitten kun paljon myöhemmin katsoi, niin ne olivatkin vanhemmasta päästä hävinneet vaikka ne aluksi olleet siellä, kun taas pöytäkoneessa ne pysyivät eivätkä häipyneet minnekään.


Eli ensin alkuvuoden 2018 pöytäkone oli pois käytöstä ja käytössä oli vain läppäri, ja mailit eivät läppäristä hävinneet minnekään.


Sitten tiltannut pöytäkone heräsi kuolleista ja muutaman kuukauden oli käytössä läppäri ja pöytäkone rinnan.


Tältä jaksolta saapuneet mailit ohjelmalla thunderbird olivat aluksi näkyvillä kummallakin koneella mutta hävisivät läppäristä itsestään myöhemmin,


Jälkikäteen pääteltynä syy on ilmeisesti se, että kun ne hävisivät palvelimelta, ne hävisivät myös läppärin saapuneet-kansiosta.


Tämän perusteella on nyt siis kriittinen kysymys se, että kun nyt uudessa koneessa on tämä imap, niin kumpaa se tekee:


a) pitääkö se saapuneet mailit saapuneet-kansiossa vaikka maailman tappiin vai


b) häviätkö saapuneet mailit saapuneet-kansiosta tosta vaan ilman mitään varoitusta epämääräisen ajan päästä (so. mahdollisesti silloin kun ne häviävät palvelimelta) vai


c) voiko sen jostain asetuksista valita kumpaa se tekee vai onko väistämättömästi voimassa vain joko a) tai b)


Tämä olisi nyt se tärkeä asia tietää, koska siitä riippuu se, pitääkö minun mailit säästääkseni:


a) odottaa ilmoitusta että postilaatikko on tulossa täyteen ja pitää vapauttaa tilaa vai


b) olla koko ajan varuillaan milloin ne mailit epämääräisen ajan päästä häipyvät taivaan tuuliin ja sen takia arpoa, pitääkö niitä kopioida paikallisiin kansioihin kahden, kolmen vai neljän viikon välein?


Tämä olisi kestänyt 2,25 min tuessa niin monta minuuttia selittää, että siihen rahani eivät riitä.


Ja vastaavasti kun tuo tiltannut läppäri joko herää henkiin tai sille tulee uusi seuraaja, niin sen jälkeen minulla on kaksi konetta, joissa joudun arpomaan tätä samaa.


Eli jos nyt laitan molempiin sen imapin, niin kumpaa nämä molemmat sen jälkeen tekevät?

Mutta ilmeisesti se on joka tapauksessa johtunut siitä, että pöytäkoneen käytössä olo on hävittänyt viestit näkymästä läppäriltä saapuneissa kun pöytäkoneelle on tullut herjaa, että postilaatikko on täynnä ja olen sitten siirtänyt saapuneista maileja pöytäkoneella paikallisiin kansioihin.

 

Mutta vieläkään en siis tiedä kumpaa tämä imap nyt tekee: a) pitääkö se viestit niin kauan saapuneissa kunnes tulee herjaa, että postilaatikko on täynnä vai b) häipyvätkö saapuneet mailit ilmoittamatta itsestään epämääräisen ajan päästä vai c) voiko jostain valia kumpaa se tekee.

 

Joskus ennen kun ei ollut mitään muita laitteita kuin pöytäkone, kävi niin että jollain asuinpaikasta silloin riippuneella palveluntarjoajalla sähköposti toimikin niin, että mailit hävisivät itsekseen eivätkä säilyneet niin kuin kaikilla palveluntarjoajilla ja sähköposteilla sitä ennen ja sen jälkeen. Tuon periodin maileja ei siis oile missään kun huomasin ilmiön vasta jälkikäteen.

 

Hämärä muistikuva on, että se olisi jotenkin liittynyt tähän popiin ja imapiin, mutta en ole varma, kun se oli jo vuosituhannen vaihteen paikkeilla.

 

Tämähän on myös sama ero joka ontelian webmaililla ja pöytäkoneella: pöytäkoneella mailit pysyvät, mutta webmailista ne häipyvät pienen ajan päästä.

 

Nyt siis kysymys on se, että kumpaa tämä imap tekee: a) pitääkö se ne mailit saapuneissa ja lähteneissä kunnes postilaatikko tulee täyteen ja tästä tulee herja ja maileja voi siirtää muualle, vai b) häipyvätkö mailit epämääräisen ajan päästä ilman varoitusta itsestään vai c) voiko jostain asetuksesta valtia kumpi tapahtuu?

 

Tämänkään selostamiseen puhelimessa 2,25 e / min rahani eivät olisi riittänet

 

 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +13

Hei @Mikael_L 

 

Kuten @olkitu aiemmin mainitsi, on tämä IMAP asetus paras vaihtoehto. Tällöin viestit säilyy päätelaitteilla ja palvelimella, kunnes poistat viestin itse. Jos viestit tästä asetuksesta huolimatta katoavat itsestään päätelaitteilta, tulee selvittää katoaako viestit myös palvelimelta. Tämän voi esimerkiksi Webmailin avulla selvittää. Onko sinulla käytössä Telian tarjoama @pp.inet.fi osoite? Siinä tapauksessa voit tarkistaa viestit meidän WebMailin kautta

Ja nythän tosiaan teillä on sähköpostissa hyvät ohjeet. Mutta en ole varma, oliko niitä vielä vuosi sitten.

 

Jotain asiaa (mutta en enää muista liittyikö se sähköpostiin vai johonkin muun), muistan etsineeni ohjeista vuosi pari sitten  ja löytyi vain jotain vanhentuneita ohjeita yli 10 vuoden takaa. Mutta en ole varma, koskiko se silloin sähköpostia vai jotain muuta.

 

Nyt ohje on hyvä, mutta kun olen maallikko, niin joudun aina kysymään perusasioita tuesta.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +13

Nyt tulikin vastattua yhtäaikaa, enkä uusinta viestiä kerennyt nähdä. 

 

Eli IMAP asetuksella viestit tulevat päätelaitteille ja palvelimelle. Kerroit, että käytössä on meidän sähköpostiosoite. Eli jos postilaatikko on täynnä, ei uudet viestit tule perille. Palvelin ei itse poista viestejä, vain estää uusien saapumisen. IMAP asetus toimiakseen vaatii myös vähintään 500Mt kokoisen postilaatikon, onko sinulla minkä kokoinen käytössä? 

 

Jos siirrät (et kopioi) saapuneen viestin kotikoneella paikalliselle kovalevylle, viesti silloin häviää myös palvelimelta koska IMAP "peilaa" eli synkronoi päätelaitteen postilaatikkoa

Vastaa