Julkinen alue
Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
ReOlivia
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri
  • 295 custom-general.kudos
  • 471 custom-general.replies
  • 20 custom-general.solutions

Aleksi Mäkelä - Näyttelijän pojasta koko kansan tuntemaksi ohjaajaksi

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Aleksi Mäkelä on ohjannut elokuvan Olen suomalainen. Kuva: Nordisk FilmAleksi Mäkelä on ohjannut elokuvan Olen suomalainen. Kuva: Nordisk Film

 

Aleksi Mäkelä syntyi 20.11.1969 Helsingissä. Hänen isänsä on kuuluisa näyttelijä Vesa Mäkelä. Aleksilla on kaksi lasta, tytär Nikita on noussut julkisuuteen Love Island kisaajana vuonna 2019. Lapsuutensa ja nuoruutensa Aleksi on viettänyt Ylen studioilla isänsä mukana. Elokuvat olivat kuin kirjoitettu hänen kohtaloonsa. Hän kävi katsomassa isänsä kanssa elokuvateatterissa Chaplinia, länkkäreitä ja gangsterielokuvia, Aleksi kertoo kalevan haastattelussa marraskuussa 2019. Aleksi Mäkelä on yksi parhaiten menestyneistä suomalaisista elokuvaohjaajista. Hänet palkittiin vuonna 2009 elokuvataiteen valtionpalkinnolla.

 

Läpimurto ja noususuhdanne

 

1990-luvun alussa ensimmäisen elokuvan tekoon ei löytynyt rahaa mutta Pertti "Spede" Pasanen pelasti aloittelevat elokuvantekijät. Toimintaelokuvan nimi oli Romanovin kivet, siitä ei kuitenkaan tullut vielä jättimenestystä vaan suosio jäi hyvin pieneksi. Vuosituhannen vaihteessa kuitenkin puhalsi uudet tuulet ja Aleksi Mäkelän kolmas pitkä elokuva Häjyt (1999) nostatti niin ohjaaja Aleksi Mäkelän, kuin myös näyttelijät Samuli Edelmannin ja Juha Veijosen nousukiitoon.

 

Häjyt kertoo kahdesta puukkojunkkarista (Samuli Edelmann ja Juha Veijonen), jotka palaavat viiden vuoden vankilatuomion jälkeen takaisin kotikyläänsä Pohjanmaalle. Häjyt jatkavat samanlaista elämäänsä kuin ennen vankilaakin. Heitä yritetään ohjata kaidalle tielle mutta siinä kuitenkaan onnistumatta. Häjyt keräsi wikipedian mukaan katsojia pelkästään elokuvateatterissa noin 330 000.

 

 

Muutamaa vuotta myöhemmin ensi-iltansa sai Mäkelän ohjaama Pahat Pojat (2003). Elokuva oli jättimenestys ja jos kriitikot olivat epäilleet Aleksi Mäkelää toisen menestyselokuvan ohjauksesta, niin ei enää. Pahat pojat sai wikipedian mukaan 620 000 katsojia elokuvateattereissa.

 

Pahat pojat kertoo veljeksistä, joita näyttelee Peter Franzen, Jasper Pääkkönen, Niko Saarela ja Lauri Nurkse. Pojat ryöstelevät rahapelikoneita ja bensa-asemia ja pankkeja. Heidän skitsofreniaa sairastavansa isänsä Jouko (Vesa-Matti Loiri) on karannut mielisairaalasta ja tulkitsee Raamattua omin päin. Jouko on väkivaltainen ja pojat eivät ole hänestä rakastavaa vanhempaa saanut.

 

 

Aleksi Mäkelä ohjasi myös Reijo Mäen romaaniin perustuvat Vares - Yksityisetsivä (2004) ja V2 - Jäätynyt enkeli. Muita hänen tunnettuja pitkiä elokuvaohjauksiaan ovat: Matti (2006), Rööperi (2009), Kummeli V (2014) ja 95 (2017). Uusin ohjaus on viime vuonna ensi-iltansa saanut elokuvasta Olen suomalainen (2019), joka on todenmukainen ja rehellinen elämänkertaelokuva Kari Tapion alkoholin huuruisesta elämästä. 

 

Aleksi Mäkelän repertuaari ei pääty vain pitkiin elokuvaohjauksiin, vaan hän on ohjannut myös paljon tv-sarjoja tai lyhytelokuvia. Tunnetuimpia tv-sarjoja ovat Vintiöt (1994-1995), Kylmäverisesti sinun (2002), Käenpesä (2004-2007), Syke (2015, 2017), Roba (2016) ja Kummeli esittää: Kontio & Parmas (2018->).

 

Lue myös muut ohjaajaspesiaalit:

0 vastausta