Julkinen alue
Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
LauraWn
Ex-telialainen
Ex-telialainen
  • 35 custom-general.kudos
  • 69 custom-general.replies
  • 2 custom-general.solutions

Christopher Nolan on huippuohjaaja ja herrasmies

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Christopher Nolan.jpg

 

Brittiläisohjaaja Christopher Nolan syntyi Lontoossa 30. heinäkuuta 1970. Hänen isänsä on britti ja äitinsä amerikkalainen, joten Nolanilla oli vauvasta asti kaksoiskansalaisuus Britanniaan ja Yhdysvaltoihin, joissa molemmissa hän vietti aikaa. Lapsena Nolan oli erityisesti avaruuselokuvafani - esimerkiksi Star Wars oli lähellä hänen sydäntään. Hän tiesi jo 11-vuotiaana haluavansa ammattilaiselokuvaohjaajaksi.

 

Nolan opiskeli Lontoossa kirjallisuutta, jossa sai harjoitella myös elokuvantekoa. Opintojen jälkeen hän työskenteli käsikirjoituksen tarkastajana ja kameravastaavana ja jatkoi lyhytelokuvien tekemistä. Uransa alussa Nolan myös muun muassa avusti dokumenttielokuvien tuotannossa.

 

Opinahjossaan 19-vuotiaana hän tapasi nykyisen vaimonsa Emma Thomasin, joka on ollut yksi tuottajista hänen jokaisessa filmatisoinnissaan. Hänen veljensä, käsikirjoittaja Jonathan Nolan, on ollut myös käsikirjoittamassa ja rakentamassa muutaman elokuvan tarinoita. Monissa Nolanin elokuvissa säveltäjänä toimii Hans Zimmer, joka tunnetaan huippusäveltäjänä eri ohjaajien tuotannoissa.

 

Nolanin läpimurto tapahtui 2000-luvun taitteessa, kun hänen ensimmäiset pitkät elokuvansa julkaistiin: Following (1998) ja Memento (2000). Tämän jälkeen hän lunasti jättipotin saamalla luvan tehdä Batman-trilogian (2005-2012). Trilogian osien välissä ilmestyivät toimintaelokuva The Prestige (2006) sekä scifijännäri Inception (2010). Seuraava ohjaajan suurelokuva Interstellar ilmestyi 2014. Nolan ohjasi, käsikirjoitti ja tuotti elokuvan. Myös hänen veljensä oli jälleen mukana käsikirjoitusprosessissa. 

 

Batman 2.jpg

 

Ohjaajan uusin oma elokuva on vuonna 2017 ilmestynyt Dunkirk, jossa hän hyppää toisen maailmansodan tositapahtumien sekaan (toki dramatisoidusti). Hän ohjasi ja tuotti elokuvan, ja käsikirjoituskin pohjautui hänen alkuperäiseensä. Nolan on kertonut elokuvan olevan itselleen erittäin merkityksellinen, koska se kertoo brittiläisille tärkeän tarinan.

 

Seuraava elokuva on odotettavissa ensi vuoden puolella. Uusin tuotanto on kirjoitettu ja tuotettu yhdessä Nolanin vaimon Emma Thomaksen kanssa. Elokuvaa kuvataan seitsemässä maassa, mutta sen juoni ja käsikirjoitus on pidetty visusti salassa. Kuvaukset ovat tapahtuneet lähimmillään Virossa.

Ihmismieli vastaan aika

 

Nolanilla on useita luottonäyttelijöitä. Esimerkiksi Tom Hardy on näytellyt Yön ritarin paluussa, Inceptionissa ja Dunkirkissa. Michael Caine esiintyy niinkin monessa kuin kahdeksassa Nolanin elokuvassa: esimerkiksi Batman-trilogiassa, The Prestigessä, Inceptionissa, Interstellarissa sekä Dunkirkissa. Muita ohjaajan luottonäyttelijöitä ovat esimerkiksi Christian Bale, Marion Cotillard ja Cillian Murphy.

 

Christopher Nolanin luottonäyttelijät.jpg

 

Kaikki Nolanin kanssa työskennelleet - näyttelijät, säveltäjät ja muut - ovat kehuneet häntä herrasmieheksi, joka antaa näyttelijöille mahdollisuuden improvisaatioon ja useisiin uusintaottoihin, eikä koskaan korota ääntään. Hän onkin työskennellyt pitkään samojen ihmisten kanssa, jotka haluavat palata takaisin hänen tuotantoihinsa.

 

Nolanin ohjaustyyli on tunnistettavissa kaupunkimaisemista, todellisista kuvauspaikoista, arkkitehtuurista ja tummista väreistä. Hän valitsee useimmiten aidot kuvauspaikat ja -maisemat studion sijasta. Esimerkiksi Interstellar-elokuvaa varten Nolan kasvatti 200 hehtaaria maissia, jotta kuvaukset voitiin tehdä aidoissa olosuhteissa studion sijaan. Huhujen mukaan hän teki voittoa myymällä maissit tuotannon jälkeen. Tyyli on palkinnut Nolanin elokuvien upealla visuaalisuudella, ja näyttelijöiden yhä aidommilla roolisuorituksilla.

 

Nolanin kaikissa elokuvissa käsitellään aikaa jollain tavalla.Nolanin kaikissa elokuvissa käsitellään aikaa jollain tavalla.

Hänen elokuvissaan käsitellään usein eettisiä ja moraalisia kysymyksiä, ihmismieltä sekä aikaa ja sen luomaa todellisuutta. Elokuvissa on usein yllätyksellisyyttä, jonka takia Nolan pitää käsikirjoitukset ja tarinat salaisuutena mahdollisimman pitkään. Hän saattaa salata juonta jopa muilta elokuvanteossa olevilta ihmisiltä. Monissa hänen elokuvissaan on päällekkäiset aikajanat, tai niissä seurataan useampaa eri aikaa esimerkiksi takaumien kautta. 

 

Esittelen seuraavaksi tarkemmin muutamaa Nolanin elokuvaa.

The Prestige (2006)

130 min

K12

 

Batman-tuotantojen välissä ilmestyi muutama elokuva, joista yksi oli The Prestige. Elokuvan pääosia Robert Angieria sekä Alfred Bordenia näyttelevät Hugh Jackman sekä Christian Bale. Bale näyttelee pääosaa myös Batman-trilogiassa, joten hän ja Nolan työskentelivät yhdessä lähes vuosikymmenen. Muissa osissa ovat muun muassa Michael Caine ja Scarlett Johansson.

 

Elokuva sijoittuu 1890-luvun Lontooseen, jossa kaksi taikuria ajautuvat tukkanuottasille keskenään karmean onnettomuuden jälkeen. Taikureiden teiden erkaannuttua Borden keksii uuden taikatempun, jota Angier yrittää epätoivoisesti imitoida. Kahden välinen riita kiristyy kiristymistään, ja keskelle joutuu muun muassa molempien assistenttina työskennellyt Olivia (Johansson). Elokuva tarjoilee mystiikkaa ja yllättäviä käänteitä lopputaisteluun asti.

 

Batman-trilogia (2005, 2008, 2012)

134 min, 152 min, 165 min

K11, K15, K12

 

Batman-elokuvat perustuvat Bob Kanen luomaan supersankariin ja sarjakuvahahmoon. Hahmoon perustuneita elokuvia on tehty useampia aiemminkin, kuuluisimpana ohjaaja Tim Burtonin versiot. Nolanin trilogiassa Batmania eli Bruce Waynea näyttelee Christian Bale ja hänen hovimestariaan, kasvattajaa ja apuria Alfred Pennyworthia Michael Caine. Muita useammassa leffassa näkyviä näyttelijöitä ovat Gary Oldman, Morgan Freeman ja Cillian Murphy.

 

Ensimmäinen Nolanin ohjaama Batman-elokuva Batman Begins ilmestyi vuonna 2005 saaden positiivista palautetta katsojilta ja kriitikoilta. Elokuva kertoo nimensä mukaisesti Batmanin syntyhetkistä: miten rikkaasta orvosta tulee öisin liikkuva supersankari? Elokuvassa esitetään Bruce Waynen elämän taitekohtia, jotka alkavat lapsuuden lepakkokammosta ja vanhempien kuolemasta ja jatkuu Ra’s al Ghulin koulutukseen, ja sieltä taisteluun Gothamin puhdistamiseksi.

 

Nolanin Batman-elokuva.jpg

 

Toinen Batman-elokuva Yön ritari (2008) sai suurta huomiota hienoista näyttelijäsuorituksistaan, joista päällimmäisenä jäi mieleen Heath Ledgerin näyttelemä arkkivihollinen Jokeri. Ennen elokuvan julkaisua Nolanin ystävä Ledger kuoli yliannostukseen, ja voitti elokuvasta postyymisti Parhaan miessivuosan Oscar -palkinnon. Elokuvassa Batman taistelee hullua Jokeria vastaan, mutta elokuvan edetessä hänelle selviää, että myös hyvien ihmisten moraali voi katketa. Toista osaa on suitsutettu 2000-luvun parhaaksi elokuvaksi.

 

Kolmas osa Yön ritarin paluu (2012) oli hieno päätös jo upealle alulle. Siinä Batman on ollut vuosia poissa aiemman rikollisaallon puhdistuksen ja henkilökohtaisten menestysten jälkeen. Hän joutuu kuitenkin palaamaan, kun kuulee Ra’s al Ghulin perillisen tulleen kostamaan Gothamille. Elokuvassa esiintyy uusia hahmoja, näyttelijöinään Tom Hardy, Marion Cotillard, Anne Hathaway sekä Joseph Gordon-Levitt. Hathawayn hahmo on Selina Kyle eli Kissanainen, joka auttaa Batmania pääsemään vihille tulevista tapahtumista. Elokuvan lopussa on vielä pieniä ylläreitä, ja sen perusteella jatkoa ei ole odotettavissa.

 

Inception (2010)

140 min
K16

 

Nolanin on sanottu työstäneen Inception-elokuvaa 10 vuoden ajan. Leonardo DiCaprion tähdittämä elokuva sai huippuarvosteluja katsojilta ja kriitikoilta. Elokuvan muuhun tähtikaartiin lukeutuu Tom Hardy, Ken Watanabe, Joseph Gordon-Levitt, Marion Cotillard, Ellen Page ja Cillian Murphy. Useampi tuttuja siis Batman-trilogiasta.

 

Elokuvassa Dominic Cobb (DiCaprio) tienaa rahansa varastamalla asioita ihmisten alitajunnasta. Saito-niminen bisnesmies vaatii Cobbia varastamisen sijaan istuttamaan ajatuksen yhtiönsä kilpailijan päähän, jotta hänen yrityksensä menestys on taattu. Vastapalvelukseksi Saito lupaa hankkia Cobbille luvan palata Yhdysvaltoihin, jossa häntä toistaiseksi odottaa vankeustuomio. Cobb kerää asiantuntijaryhmän ympärilleen, ja alkaa suunnitella vaarallista istutusta.

 

Elokuvaa kehuttiin erityisesti sen älykkyydestä. Se käsittelee eri aikatasoja ja ihmisen mieltä ennennäkemättömällä tavalla, upeiden kuvauspaikkojen maustamana. Elokuva sai kahdeksan Oscar-ehdokkuutta, joihin lukeutui Parhaan elokuvan palkinto. Elokuva päätyi voittamaan neljä palkintoa, muttei tärkeimmistä kategorioista.

 

[video]

Interstellar (2014)         

169 min

K12

     

Interstellar on silmiä hivelevä visuaalinen paketti avaruutta, draamaa ja scifiä. Elokuva on vaikuttava kuvaukseltaan, musiikiltaan ja tarinaltaan, ja saa katsojan tosissaan pohtimaan, mihin maailma on matkalla. Elokuvaa tähdittää Matthew McConaughey, ja muissa tärkeissä rooleissa nähdään Anne Hathaway, Jessica Chastain ja Michael Caine. Elokuva on viiden Oscarin ehdokas.

 

Elokuva sijoittuu lähitulevaisuuteen, jossa ihmisten ravinnonlähteet ovat tuhoutuneet homeaaltojen ja myrskyjen takia. Päähenkilö Joseph Cooper (McConaughey) on entinen Nasa-lentäjä, joka asuu maatilalla lastensa ja appinsa kanssa. Cooper päätyy tyttärensä Murphyn (Chastain) kanssa Nasan salaiseen tukikohtaan, joka johtaa Cooperin lähtemiseen avaruuteen vielä viimeisen kerran ihmiskunnan pelastamiseksi. Elokuvassa kuvataan miehistön matkaa läpi madonreiän uusiin galakseihin ja samalla Murphyn elämää ja kasvua maassa odottaen isäänsä takaisin. Elokuvassa on upeaa avaruuden kuvausta, yllättäviä käänteitä ja tieteen solmuja, jotka ovat vähällä sekoittaa katsojan pään. Elokuvan lopusta on ollut liikkeellä paljon huhuja, että asiat eivät mene niin kuin elokuva antaa olettaa.

 

 

Dunkirk (2017)

106 min

K16

 

Dunkirk poikkeaa aiemmista Nolanin elokuvista siinä, että se on historiallinen kuvaus Dunkirkin tositapahtumista toisen maailmansodan aikana. Elokuvassa esiintyvät useat päähenkilöt ovat kuitenkin fiktiivisiä. Rooleja tähdittävät muun muassa Cillian Murphy, Harry Styles, Tom Hardy, Tom Glynn-Carney ja Kenneth Branagh.

 

Elokuvassa 340 000 brittisotilasta on jäänyt jumiin 1940-luvun sodan tuoksinnassa Ranskan rannalle, josta heitä lähtee pelastamaan lopulta siviilit pienillä aluksillaan. Elokuvassa kuvataan siviileitä ja sotilaita eri tehtävissä niin merellä, ilmassa kuin rannallakin odottamassa pääsyä kotiin. Nolanmaisesti elokuva ei ole kuitenkaan täysin sitä miltä ensikatsomalta näyttää.

 

Elokuvaa on kehuttu jopa Nolanin parhaaksi ja samalla myös aikojen yhdeksi hienoimmista sotaelokuvista. Nolan itse ei pidä sitä sotaelokuvana, vaan selviytymiselokuvana, koska siinä kuvataan sotataistelun sijaan sotilaiden selviytymistaistelua sodasta kotiin. Elokuva sai ansaitusti kahdeksan Oscar-ehdokkuutta, muun muassa Parhaan elokuvan ja Nolanin ensimmäisen Parhaan ohjauksen ehdokkuudet.

 

Nolan pähkinänkuoressa

 

Nimi Christopher Edward Nolan

Syntyi 30.7.1970 Lontoossa

Aktiivinen vuodesta 1989

Naimisissa Emma Thomaksen kanssa

Oscar-ehdokkuudet: Paras ohjaus elokuvasta Dunkirk, Paras elokuva elokuvista Inception ja Dunkirk, alkuperäinen käsikirjoitus elokuvista Memento ja Inception

 

Inception todellisuus.jpg

 

Esitellyt elokuvat ja monet muut on saatavilla Telia TV Vuokraamosta. 

 

 

Lue lisää:

 

0 vastausta