Julkinen alue
Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
Merja_J
Moderaattori
Moderaattori
  • 814 custom-general.kudos
  • 1105 custom-general.replies
  • 74 custom-general.solutions

Emma Thompson on leffamaailman monitaituri ja naisten oikeuksien puolesta puhuja

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Emma Thompson näyttelee kirjailija P.L. Traversia elokuvassa Saving Mr. Banks.Emma Thompson näyttelee kirjailija P.L. Traversia elokuvassa Saving Mr. Banks.

Dame Emma Thompson syntyi 15.4.1959 Lontoossa, Paddingtonissa näyttelijäperheen esikoislapseksi. Äiti oli skotlantilainen ja isä englantilainen näyttelijä ja perhe asui West Hampsteadissa, Pohjois-Lontoossa. Kolme vuotta myöhemmin perheeseen syntyi Sophie, joka toimii nykyisin myös näyttelijänä. Lapsuudessaan Emma vietti paljon aikaa Skotlannin Ardentinnyssä isovanhempiensa ja setänsä luona.


Näyttelijätaidot huomattiin jo kouluaikana


Koulunsa Emma suoritti Camden School for Girls -opinahjossa. Hän oli isänsä tavoin kiinnostunut kielistä ja kirjallisuudesta ja suoriutui englannista, ranskasta ja latinasta erinomaisesti. Hän saikin stipendin ja siirtyi lukemaan englantia Cambridgeen, Newham Collegeen. Siellä hänet kutsuttiin yliopiston arvostettuun luomiskomediaryhmään, Footlightiin. Ryhmässä oli mukana myös muita näyttelijöitä, kuten esim. televisiosarjasta House tunnettu Hugh Laurie. Vuonna 1980 Emma toimi ryhmän varapuheenjohtajana ja ohjasi Womans Hour -nimisen revyyn. Seuraavana vuonna Thompson ja hänen Footlight-tiiminsä voittivat Perrier Award -palkinnon Edinburghissa sketsi showllaan The Cellar Tapes ja hän sai lisänimen ”Emma talented”. Lahjakkuus niin näyttelemisessä kuin ohjaamisessakin oli huomioitu. Emma valmistui collegesta hyvin arvosanoin ja näyttelijän ura oli saanut alkusysäyksen.

 

Oscar-palkinnot koristavat alakerran kylpyhuonetta


Thompsonin ensimmäinen suuri rooli oli romanttisessa komediassa Pitkä jenkki (1989), jonka pääosia esittivät Emman ohella myös Jeff Goldblum sekä Rowan Atkinson. Elokuvassa Thompson näytteli viehättävää sairaanhoitajaa. Sen jälkeen hän suuntautui vakavampiin rooleihin ja kaksi vuotta myöhemmin hänelle myönnettiinkin ensimmäinen parhaan naisnäyttelijän Oscar-palkinto elokuvasta Talo jalavan varjossa. The New York Timesin kriitikot valitsivat elokuvan vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta maailmassa.


Seuraavan Oscar-palkinnon hän sai vuonna 1996 parhaasta elokuvakäsikirjoituksesta elokuvasta Järki ja tunteet, jossa hän myös näytteli pääroolia. Thompson on siis voittanut Oscar-palkinnon sekä näyttelemisestä että käsikirjoituksesta, joka on erittäin harvinaista. Lisäksi hänet on palkittu myös Emmyllä vuonna 1997 roolistaan The Ellen Show’n vierailevana tähtenä. Hän esitti siinä parodiaa itsestään. Arvostetut Oscar-patsaat eivät kuitenkaan ole kodin kunniapaikalla vaan koristavat kylpyhuonetta, koska Thompsonin omien sanojensa mukaan ne herättävät siellä vähemmän huomiota, mikä lienee täysin totta.

 

Myöhemmin Thompson siirtyi kevyempiin rooleihin sivuosanäyttelijäksi. Näistä esimerkkinä Rakkautta vain ja Sibylla Punurmion rooli elokuvassa Harry Potter ja Azkabanin vanki (2004), Harry Potter ja Feeniksin kilta sekä Harry Potter ja kuoleman varjelukset osa 2.


Thompson on kunnostautunut myös ääninäyttelijänä ja hänet voi kuulla mm. seuraavissa rooleissa: Kuningatar Elinor (Brave ), Mrs. Potts (Beauty and the Beast), Captain Amelia (Treasure Planet) sekä vuonna 2020 ensi-iltansa saavassa elokuvassa The Voyage of Doctor Dolittle missä Emma ääninäyttelee Polynesian papukaijaa.

 

Tulevia roolisuorituksia valkokankaalla on odotettavissa mm. 2021 valmistuvassa Disney-elokuvassa Cruella, jossa Thompson näyttelee Baronessin roolia. Tätä jään itse mielenkiinnolla odottamaan.

 

Sanavalmis ja hyväsydäminen nainen


Emma Thompson ei ole paistatellut juorulehtien kansissa, eikä hänen elämäntyylillään ole muutenkaan saavutettu raflaavia otsikoita. Hän on vahva nainen, joka puhuu feminismin ja ikärasismin puolesta. Hänellä on voimakkaita mielipiteitä, eikä pelkää tuoda niitä esille. Muutama vuosi sitten hän sanoi mm. selfieiden ottamisesta näin: ”En voisi kuvitellakaan selfien ottamista kenenkään kanssa. Jumala sentään. Se veisi narsismin sanoinkuvaamattomiin äärimmäisyyksiin.” Tämä kommentti kuvaakin sanavalmista näyttelijää loistavasti.


Rinnalleen Emma on saanut näyttelijä Greg Wisen, jonka kanssa hän avioitui vuonna 2003. Edellinen avioliitto esim. Wallanderista tutun näyttelijän Kenneth Branaghin kanssa päättyi 1995. Nykyisestä avioliitostaan parilla on yksi tyttö, Gaia Romilly, joka syntyi vuonna 1999. Lisäksi perheeseen kuuluu ruandalainen, entinen lapsisotilas nimeltään Tindyebwa, jonka Emma tapasi eräässä pakolaistapahtumassa Lontoossa. Pojan selviytymistarina on uskomaton, kuinka hän päätyi kidnappaajien kynsistä lontoolaistähden joulupöytään ja kutsuu naista nykyään äidiksi. Siitä riittäisi kerrottavaa varmasti enemmänkin.

 

Emma Thompsonin monet roolit

 

Emma Thompson on ehtinyt näytellä urallaan lukuisissa elokuvissa. Tässä niistä muutama, jotka ovat katsottavissa Telia TV -vuokraamon kautta. 

 

Nanny McPhee ja suuri pamaus (2010)

 

Tarina kertoo lastenvahti Nanny McPheestä ja on jatko-osa aiemmin ilmestyneelle Nanny McPhee – satumainen lastenvahti -elokuvalle. Salaperäinen lastenvahti ilmestyy paikalle aina silloin, kun häntä eniten tarvitaan mutta vähiten kaivataan. Hän myös lähtee silloin, kun häntä tarvitaan vähiten ja kaivataan eniten. Tässä tarinassa Nanny McPhee ilmestyy maaseudulle, jossa tilan riehakkaat lapset ovat saaneet vieraakseen kaupungin hienostoserkut. Hän joutuu käyttämään kaikki taikakeinonsa antaakseen lapsille opetuksia. Emma Thompson on sekä käsikirjoittanut että ohjannut elokuvan ja näyttelee siinä itse pääroolissa Nanny McPheetä.

 

 

Rakkautta vain (2003)


Rakkautta vain – Love Actually on brittiläinen romanttinen komedia joka tunnetaan erityisesti ”joululeffana” kuuluen monen jouluperinteisiin. Tarina kertoo kymmenestä eri henkilöstä, joiden tarinat kietoutuvat jollain tapaa toisiinsa. Heitä yhdistävät tapahtumapaikkoina niin lentokenttä, kuin koulun joulujuhlakin. Elokuva on Richard Curtisin esikoisohjaus, joka on käsikirjoittanut myös menestysleffat Notting Hill sekä Neljät häät ja yhdet hautajaiset. Emma Thompson näyttelee elokuvassa Karenia, joka pelkää miehensä Harryn pettävän häntä. Harrylla on uusi sihteeri, jolle hän on ostanut joululahjaksi kalliin korun. Karen löytää korun ja luulee sen olevan lahja hänelle itselleen. Elokuvan tarina onkin ”Jos etsit tarpeeksi ahkerasti, löydät rakkautta kaikkialta”.

 

 

 

A Walk in the Woods  (2015)


Elokuva perustuu tositapahtumiin ja se kertoo matkaoppaita kirjoittaneesta Bill Brysonista (Robert Redford), joka ei tunne olevansa valmis eläkkeelle. Hän haluaa sen sijaan vaeltaa Appalakkien vuoristomaisemissa. Emma Thompson esittää elokuvassa Billin vaimoa Cathrinea, joka ei päästäisi miestään vaeltamaan yksin. Ainoa joka hänen kanssaan haluaa matkustaa on juoppo ja ylipainoinen Katz (Nick Nolte), Billin vanha ystävä. Kahden erilleen kasvaneen ystävyksen matkasta tulee ikimuistoisempi kuin kumpikaan olisi osannut kuvitella. Vaikuttavista näyttelijöistä huolimatta elokuva ei ole saanut kriitikoilta kovin korkeita arvosteluita, mutta on silti ehdottomasti katsomisen arvoinen komedia.

 

 

Harry Potter ja Feeniksin Kilta (2007)


Feeniksin kilta on Harry Potter -elokuvasarjan viides osa. Kaikki elokuvat perustuvat J.K. Rowlingin luomaan Harry Potter -kirjasarjaan. Tässä osassa Lordi Voldemort on palannut, mutta Taikaministeriö tekee kaikkensa, jotta velhomaailma ei saa totuutta selville. Emma Thompson näyttelee elokuvissa Sibylla Punurmiota, joka opettaa Tylypahkassa ennustusta. Hän ei ole kuitenkaan kovin pätevä ennustaja, vaikka ennustamisen taito kulkeekin suvussa. Feeniksin kilta -elokuvassa Dolores Pimento (Tylypahkan pimeyden voimilta suojautumisen professori) yrittää erottaa ja karkottaa Sibyllan Tylypahkasta mutta Dumbledoren vaatimuksesta hän saa jäädä. Elokuva on visuaalisesti jälleen kerran loistava ja juonen tapahtumat huipentuvat taisteluun taikavoimilla. Feeniksin kilta on todellakin katsomisen arvoinen, mutta vaatisi oikeastaan sen, että aiemmatkin osat on nähty.

 

 

 

Alone in Berlin (2016)


Elokuva perustuu Hans Falladan tosipohjaiseen romaaniin. Se kertoo Berliiniläisestä avioparista Otosta ja Annasta (Emma Thompson), jotka saavat kuulla että heidän ainoa poikansa on kaatunut rintamalla. Suru lamauttaa heidät, mutta pariskunta päättää ryhtyä vastustamaan natsihallintoa levittämällä Hitlerin-vastaista propagandaa. Arvosteluiden mukaan elokuva on yksi tuon vuoden parhaista eurooppalaisista elokuvista ja sitä kuvaillaankin ensiluokkaiseksi historialliseksi draamaksi.

 

 

 

An Education (2008)

 

Tarina kertoo nuoren tytön kasvutarinaa 1960-luvun Lontoossa. 16-vuotias Jenny joutuu elämässään uuteen tilanteeseen päätyessään komean ja huomaavaisen 35-vuotiaan juutalaismies Davidin huomion kohteeksi. Jennyn tulevaisuudensuunnitelmat ottavat uuden, riskialttiin suunnan, joka vie hänet aina Pariisiin saakka. Emma Thompson näyttelee elokuvassa mieleenpainuvaa roolia koulun rehtorina, joka ei ole lainkaan innoissaan romanssista juuri ennen päättökokeita. Elokuva on lämmin ja koskettava tarina hankalista valinnoista, joita jokainen nuori nainen joutuu tekemään. Oscar-ehdokkuuksia elokuva kahmi peräti kolme kappaletta.

 

 

 

Lue myös nämä ohjaaja- ja näyttelijäspesiaalit sekä sarjavinkit:

 

| Telia Yhteisön moderaattori | Apple iPhone 12 | Apple Watch SE | C More
0 vastausta