Yhteisö

Lueskele, kysy neuvoa, keskustele, opi uutta ja liity mukaan!
Jäseniä 63909
Kirjoituksia 174063

Joseph Kosinski – tinkimätön visualisti huippuelokuvien takanaHighlighted

Joseph Kosinski – tinkimätön visualisti huippuelokuvien takana

Moderaattori
Viestejä 913 kpl

Joseph Kosinski – tinkimätön visualisti huippuelokuvien takana

1/1

director-copy.jpg

 

Tämän kertaisessa ohjaajaspesiaalissa tutustumme yhdysvaltalaisohjaaja Joseph Kosinskiin. Hän ei ehkä nimenä ole monillekaan tuttu, mutta ohjaajaurallaan Kosinski on edennyt huimaa vauhtia viime vuosien aikana. Hän on aloittanut uransa mainos- ja elokuvaohjauksista ja on näissä piireissä tunnettu erityisesti työstään tietokonegrafiikan parissa. Tällä hetkellä Kosinski työstää vuonna 2021 ensi-iltansa saavaa Top Gun 2: Maverick -elokuvaa, jota fanit ovat odottaneet pitkään. Huhujen mukaan työn alla on myös uusi Twilight Zone -elokuva.

 

• Syntynyt 3. toukokuuta 1974 Marshalltownin kaupungissa Iowassa.

• Äiti Patricia on Ranskalais-Kanadalaista syntyperää ja isä Joel Puolalaissyntyinen lääkäri

• Muutti Los Angelesiin vuonna 2005

• Vaimo Kristin Kosinski

 

Kosinski on tunnettu visuaalisesta tyylistään, joka näkyy erinomaisesti esim. Oblivion ja Tron: Legacy -elokuvien ohjauksissa. Hänellä on monipuolinen koulutustausta niin arkkitehtuurissa, musiikissa kuin suunnittelussakin, jotka kaikki omalta osaltaan ovat varmasti vaikuttaneet ohjaajan ominaiseen tyyliin. Kosinski on suorittanut konetekniikan tutkinnon Stanfordin yliopistossa ennen valmistumistaan arkkitehtuurin maisteriksi Columbian yliopistosta. Stanfordissa hän opiskeli myös jazz-musiikkia.

 

Matka mainosvideoista suurten elokuvien ohjaajaksi

 

Vaikka Kosinskilla ei ollut elokuva-alan koulutusta, hän oli silti päättänyt luoda uraa elokuvien tuotannossa. Teknisiä taitojaan hyödyntäen hän alkoi tehdä lyhytelokuvia omassa studiossaan. Kosinskin työ herätti tuottajien huomion ja niinpä hän alkoi pian saada isompia työtilauksia ja aloitti mainosten tuotannon eri tuotteille ja tuotemerkeille.

 

Erityisesti peliyhtiöt kiinnostuivat Kosinskin aikaansaannoksista juurikin visuaalisten tehosteiden vuoksi. Itsenäisten kaupallisten tuottajien liitto palkitsi hänet videopelimainoksista peräti kolme kertaa. Palkittuja trailereita olivat ”Mad World, Become Leged" sekä Unity”. Lisäksi hän on luonut mainosvideoita tunnetuille brändeille, kuten Applelle, Nikelle, Nissanille, BMW:lle, Lexukselle ja Taco Bellille. Videoissaan hän käytti runsaasti tietokonegrafiikkaa ja herätti jopa Walt Disneyn kiinnostuksen. Disney palkkasikin Kosinskin tekemään Tron: Legacyn, joka perustuu nimenomaan tietokoneanimaatioon. Leffan tekeminen kesti peräti 2,5 vuotta ja se sai useita palkintoja mm. musiikista, parhaasta näyttelijäsuorituksesta sekä parhaasta tuontantosuunnittelusta.

 

Tämän jälkeen Kosinski siirtyi menestyselokuva Oblivionin puikkoihin, jossa hänen kirjoitustaitonsa pääsivät myös esiin. Ensimmäistä kertaa hän otti myös vastuuta elokuvan tuotannosta. Käsikirjoitus alkoi elokuvana, mutta päätyi myöhemmin julkaisemattomaksi kirjaksi. Lopulta Universal osti käsikirjoituksen oikeudet ja herra itse pääsi ohjaamaan sen elokuvaksi.

 

Klassikkoelokuvat työn alla

 

Tällä hetkellä Kosinskillä on työn alla kaikkien rakastaman Top Gunin jatko-osa, joka kulkee nimellä Top Gun: Maverick. Leffan pääroolissa ovat ensimmäisestä osasta tutut Tom Cruise ja Val Kilmer. Meneillään olevan pandemian vuoksi leffan julkaisua on siirretty ja näillä näkymin se tuodaan elokuvateattereihin vasta ensi vuonna. Lisäksi on huhuttu, että Kosinskin seuraavia elokuvia olisivat myös päivitetty versio vuoden 1983 elokuvasta Twilight Zone, sekä videopeliin perustuva Gran Turismo. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan mitä tuleman pitää.

 

Seuraavaksi esittelen muutamia Kosinskin ohjaamia elokuvia, jotka ovat vuokrattavissa Telia TV Vuokraamosta. Jos et ole vielä hankkinut itsellesi Telia TV:tä, pääset tilaamaan maksuttomat tunnukset verkkosivuiltamme. Ensimmäinen leffavuokraus on maksuton.

 

Only the Brave (2017)

 

Ikäraja: K12

Kesto: 128 min.

Genre: jännitys, draama 

 

Tositarinaan perustuva sankaritarina Only the Brave kertoo Granite Mountain Hotshots -ryhmästä, joka ainutlaatuisena paikallisena palomiesryhmänä pääsi otsikoihin kamppaillessaan tulipaloja vastaan. Vuonna 2007 Prescottin palokunnan Erich Marsh turhautuu sammutustyössä, kun muualta tulevat sammutusryhmät eivät suostu hänen ehdotukseensa alueen tulipaloja sammuttaessaan. Niinpä Marsh hankkii pormestarilta luvan ja alkaa kokoamaan omaa valiojoukkoaan. Miesten on tarkoitus läpäistä Hotshots-tutkinto ja näin päästä sammuttamaan metsäpaloja etulinjasta käsin. Kyse on niin ylpeydestä kuin kotiseudunkin edun ajamisesta. Vuosien varrella miesten välille kehittyy tiivis veljeys ja yhteenkuuluvuuden tunne. Ryhmän keskinäinenkin side joutuu kuitenkin koetukselle Yarnell Hillin metsäpalossa ja vain äärimmäinen uhraus voi pelastaa kaupungin.

 

 

 

Tron Legacy (2010)

 

Ikäraja: K12

Kesto: 120 min.

Genre: toiminta 

 

Nuoren Sam Flynnin (Garett Hedlund) isä Kevin (Jeff Bridges) katosi jäljettömiin 20 vuotta sitten. Kevin työskenteli ENCOMin toimitusjohtajana ja oli lahjakas ohjelmoija, sekä erinomainen videopelisuunnittelija. Sam on yhtiön suurin osakas, mutta ei osallistu firman toimintaan millään lailla. Hän vain tekee pilaa yhtiön hallituksen kustannuksella. Isäänsä hän on etsinyt tuloksetta jo vuosikausia. Eräänä päivänä hän saa yllättäen viestin isältään salaisesta digitaalisesta maailmasta, jossa tämä on elänyt jo vuosia. Isä on luonut maailman itse eikä pääse pakenemaan, sillä koneet ja ohjelmat ovat ottaneet vallan. Yhdessä Samin ja ystävänsä Quorran (Olivia Wilde) kanssa Kevinillä on vihdoin mahdollisuus päästä pakenemaan luomastaan maailmasta. Elokuva on Kosinskin ensimmäinen pitkän elokuvan ohjaustyö. Sen tuotti Walt Disney Pictures. Elokuva on jatko-osa vuonna 1982 ilmestyneelle Tronille, joka myös sijoittuu digitaaliseen maailmaan. Leffaa on kiitelty visuaalisuudestaan sekä musiikistaan. Daft Punkin tekemä musiikki sulautuu hienosti yhteen elokuvatehosteiden äänimaailman kanssa. Leffa tuotti maailmanlaajuisesti yli 400 miljoonaa dollaria ja oli ehdolla useissa palkintogaaloissa.

 

 

 

Oblivion (2013)

 

Ikäraja: K12

Kesto: 126 min.

Genre: toiminta 

 

Tieteistoimintaelokuva kertoo Jack Harperista (Tom Cruise), joka on yksi harvoista maapallolla elossa olevista asukkaista. Hän on mekaanikko ja huoltaa koneistoa karulla ja sodan runtelemalla maapallolla. Maasta on tullut asuinkelvoton kymmeniä vuosia aiemmin ja sieltä kerätään vielä viimeisiä luonnonvaroja. Työparinaan Harperilla on Victoria (Andrea Riseborough). Kun komennus on lähestymässä loppuaan, maahan törmää avaruussukkula, josta Harper pelastaa tutun oloisen naisen Julian (Olga Kurylenko). Komennukseen on kuulunut muistintyhjennys, mutta silti Harper muistaa naisen hämärästi, vaikka hänen aluksensa on lähtenyt matkaan jo 60 vuotta sitten. Tästä käynnistyy tapahtumasarja eikä Jackin maailma ole enää ennallaan. Hänen on selvitettävä mistä päälaelleen keikahtaneessa todellisuudessa on oikeastaan kyse. Samalla ihmiskunnan kohtalo on hänen käsissään. Oblivion perustuu Kosinskin vuonna 2005 kehittämään ideaan, josta hän on tehnyt myös toistaiseksi julkaisemattoman sarjakuvaromaanin. Hän on siis ohjannut elokuvan sekä käsikirjoittanut sen yhdessä kolmen muun käsikirjoittajan kanssa. Leffa on visuaalisesti vaikuttava ja se on saanut arvostelijoilta reilun nipun tähtiä.

 

 

 

Lue myös nämä ohjaaja- ja näyttelijäesittelyt:

 

- Renny Harlin - Suomen menestynein Hollywood-ohjaaja

Gal Gadot – Miss Israelista Wonder Womaniksi

Tuore Oscar-ohjaaja Bong Joon-ho 

Samuel L. Jackson - Mies monen roolin takana

0 tykkäystä