Yhteisö

Lueskele, kysy neuvoa, keskustele, opi uutta ja liity mukaan!
Jäseniä 64238
Kirjoituksia 174737

Ohjaaja Marja Pyykkö - draaman ja komedian henkiinherättäjäHighlighted

Ohjaaja Marja Pyykkö - draaman ja komedian henkiinherättäjä

Moderaattori
Viestejä 280 kpl

Ohjaaja Marja Pyykkö - draaman ja komedian henkiinherättäjä

1/1

Kamera käy - Marja Pyykkö.png

 

Marja Pyykkö on monipuolinen ohjaaja, joka tunnettiin uransa alusta 1990-luvulle asti kameran toiselta puolen näyttelijänä. Tarkemmin sanottuna hän aloitti jo synnyinvuonnaan 1975 näyttelijän työt, jos siinä vaiheessa elinkaarta voidaan ylipäänsä vielä puhua näyttelemisestä. Hän esitti tuolloin vauvan roolia elokuvassa Mies, joka ei osannut sanoa ei. Sittemmin Pyykkö noin 10-11-vuotiaana oli mukana elokuvassa Lumikuningatar, ja nuorena aikuisena vuonna 1994 paljon puhututtaneessa Kissan kuolemassa. Ohjaajaksi hän opiskeli vuosina 2002-2008 Taideteollisessa korkeakoulussa valmistuen sieltä taiteen maisteriksi.

 

Pyykön äiti Nadja Pyykkö teki monipuolisen uran elokuva-alalla, ja se lienee johdattanut Marjankin jo lapsesta alkaen elokuvanteon maailmaan. Hän kuitenkin kasvoi kahden sisaruksensa kanssa isänsä luona vanhempien erottua. Muun muassa ohjaamassaan elokuvassa Yösyöttö hän on käsitellyt isien yksinhuoltajuutta, ja kyseisen elokuvan työryhmän useampikin jäsen on yksinhuoltajaisän kasvattama. Marja Pyykkö on naimisissa kuvaaja Konsta Sohlbergin kanssa ja heillä on kaksi lasta. 

 

Pyykkö on ohjannut sekä TV-sarjoja että elokuvia. Kuluneena kesänä HBO Nordic esitti ensimmäisen suomalaistuotantonsa, joka on seitsenosainen lyhytelokuvista koostuva sarja Eristyksissä. Siinä seitsemän nimekästä kotimaista ohjaajaa esittää kukin oman näkemyksensä koronapandemian aiheuttamasta tilanteesta ihmisten elämässä. Pyykön lisäksi sarjan ohjaajia ovat AJ Annila, Aleksi Salmenperä, Alli Haapasalo, Mikko Kuparinen, Mika Kurvinen ja Teemu Nikki. Sarja on edelleen katsottavissa HBO:lta. Pääosissa nähdään muun muassa Minttu Mustakallio, Elena Leeve, Kreeta Salminen, Ville Tiihonen, Tommi Korpela ja Mimosa Willamo.

 

Pyykkö on palkittu vuonna 2015 Kultaisella Venlalla sarjan Koukussa ohjauksesta. Tunnetuin hänen TV-sarjoistaan lienee viime talvena nähty Paratiisi. Näiden kahden mainitun lisäksi hänen käsissään on valmistunut muutaman vuoden takainen suosittu sarja Mustat lesket. Pyykön uusin elokuvaohjaus on koko perheelle suunnattu Sihja, jonka ensi-ilta on kuluvan vuoden lopussa. Tampereella kesällä 2019 kuvattu fantasiaelokuvan tarina kertoo keijun ja pojan ystävyydestä. Elokuvan takana on tuotanto- ja levitysyhtiö Tuffi Films, jonka elokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa? oli vuonna 2014 ehdolla Oscar-palkinnon saajaksi lyhytelokuvien kategoriassa.

 

Marja Pyykön ohjaamista elokuvista löydät alta lyhyet esittelyt. Ne ovat vuokrattavissa Telia TV -vuokraamosta. Jos sinulla ei ole vielä tunnuksia, niin saat tilattua ne täältä ja ensimmäisen leffavuokrauksen saat maksutta. 

 

Sisko tahtoisin jäädä (2010)

 

Emilia on salaa uimastadionilla ja tapaa siellä Siirin. Siiri, toisin kuin kiltti ja kuuliainen Emilia, on rohkea ja rämäpäinen tyttö, joka  uskaltaa tehdä melkein mitä vain. Emilia ihailee Siiriä, sillä tämänkaltainen hänkin haluaisi olla. Siiri rohkaistuu Emilian seurassa ja ottaa erivapauksia mm. pikkusiskonsa hoitamisesta. Myös perhe ja koulunkäynti tuntuu jäävän elämässä sivuseikaksi. 

Lopulta Emilian isän kärsivällisyys loppuu tytön touhuihin, mikä johtaa Emilian asumaan omilleen. Vapaus koittaa - ja vastuu kasvaa. Sitä myöden Emilia alkaa kypsyä ja ymmärtää ettei Siiri välttämättä olekaan hänelle kaikista parasta seuraa. 

 

 

 

Kekkonen tulee (2013)

 

Pia Pesosen novellikokoelmaan Urho Kekkonen Strasse perustuva elokuva vie katsojansa syvälle 1970-luvun Lappiin. Kekkonen on ollut jo vuosikymmeniä presidenttinä, ja on lujasti vallankahvassa kiinni. Hänellä on vertaansa vailla oleva auktoriteetti, hän on samaan aikaan pelätty ja palvottu. Kuinka ollakaan pieneen lappilaiskylään saapuu tieto, joka saa sen asukkaat aivan sekaisin. Itse herra tasavallan presidentti on tulossa vierailulle! Elokuvassa nähdään henkilötasolla kuinka vuosisadan tapahtuma vaikuttaa yksilöihin ja yhteisöön.

 

 

Yösyöttö (2017)

 

Eve Hietamiehen kirjaan perustuva komedia Yösyöttö kertoo Pasasen Antista, joka on juuri tullut isäksi ja samalla jäänyt vauvansa yksinhuoltajaksi. Kuulostaa karulta kohtalolta ja ikävältä teemalta elokuvaksi, mutta sitä tämä parituntinen ei ole. Päinvastoin leffa kirvoittaa vähän väliä hymyn väkisin huulille. Lue elokuvan tarkempi esittely täältä.

 

 

Saatat olla kiinnostunut myös näistä ohjaajista:

0 tykkäystä