Yhteisö

Lueskele, kysy neuvoa, keskustele, opi uutta ja liity mukaan!
Jäseniä 63255
Kirjoituksia 172605

Samuel L. Jackson - Mies monen roolin takanaHighlighted
Moderaattori
Rekisteröitynyt: ‎20-01-2020
Kirjoituksia: 83
1/1

Samuel L. Jackson - Mies monen roolin takana

Samuel L. Jackson elokuvassa The Hateful Eigth.Samuel L. Jackson elokuvassa The Hateful Eigth.

 

Heinäkuun näyttelijäspesiaalissa tutustumme yhdysvaltalaiseen näyttelijään Samuel L. Jacksoniin. Hän on näytellyt muun muassa Quentin Tarantinon elokuvissa The Hateful Eight ja Django Unchained sekä Marvel Cinematic Universe -tuotannoissa. Samuel L. Jacksonin ensimmäinen suuri rooli oli elokuvassa Pulp Fiction – Tarinoita väkivallasta, josta hän sai myös parhaan miessivuosan Oscar-ehdokkuuden. Tämä herrasmies on näytellyt yli 150 elokuvassa. Suomalaisille Samuel L. Jackson on varmasti viimeistään tullut tutuksi suomalaisesta elokuvasta Big Game, jossa Jackson näytteli Yhdysvaltain presidenttiä. Elokuvien lisäksi Jackson on näytellyt myös TV-sarjoissa sekä toiminut ääninäyttelijänä.

 

Kiinnostus elokuvia kohtaan alkoi jo nuorena

 

Samuel Leroy Jackson syntyi Washington D.C:ssä 21. joulukuuta 1948. Hänen vanhempansa erosivat ennen Jacksonin syntymää ja he muuttivat erilleen. Jackson ehti tavata isänsä vain kaksi kertaa elämänsä aikana ennen isän kuolemaa. Lapsuutensa Jackson vietti Tennesseessa, asuen äitinsä ja isoäitinsä kanssa. Samuel L. Jackson on ollut jo pienestä asti kiinnostunut elokuvista ja hän kävikin nuorena useasti paikallisessa leffateatterissa. Hän oli myös musiikillisesti lahjakas ja harrasti käyrätorven sekä trumpetin soittoa. Jackson lähti opiskelemaan Atlantaan Georgiaan Morehouse Collegeen, joka on afroamerikkalaisille miehille tarkoitettu opinahjo. Vuonna 1972 Jackson valmistui koulusta pääaineenaan teatteritaide.

 

Ennen kuin Jackson aloitti näyttelijän uransa, hän ystävystyi muun muassa elokuvaohjaaja Spike Leen ja näyttelijä Morgan Freemanin kanssa. Jackson onkin esiintynyt Leen varhaisissa elokuvissa, kuten School Daze (1988), Do the Right Thing (1989) ja Mo’ Better Blues (1990). Vuonna 1991 Jackson näytteli huumeaddiktia Leen ohjaamassa elokuvassa Viidakkokuume, joka vihdoin sai kriitikoiden huomion. Cannesin elokuvajuhlien tuomarit loivat Parhaan sivuosan esittäjän kategorian, koska halusivat antaa Jacksonille palkinnon. Samuel L. Jackson sai roolisuorituksestaan myös New York Film Critics -palkinnon. Todellisuudessa Jackson kamppaili huumeiden ja alkoholin kanssa, mutta esiintyminen elokuvassa auttoi häntä pääsemään irti huumeista ja teki siitä hänelle sekä henkilökohtaisen että ammatillisen menestyksen.

 

Samuel L. Jacksonin monet roolit

 

Jackson oli saanut Hollywoodissa maineen yhtenä ahkermmin työskentelevstä näyttelijöistä ja hän saikin mahdollisuuden näytellä Quentin Tarantinon kulttiklassikossa Pulp Fictionissa - Tarinoita väkivallasta (1994) Jules Winnfieldin roolissa. Jackson teki upean roolisuorituksen, joka liikutti ja kauhistutti yleisöjä. Jules Winnfieldien rooli toi näyttelijälle parhaan miessivuosan Oscar-ehdokkuuden. Tämän jälkeen Jackson on ollut mukana useissa suurissa elokuvissa, muun muassa John Grishamin leffassa On aika tappaa (1996) sekä Renny Harlinin toimintatrillerissä The Long Kiss Goodnight (1996).

 

Vuonna 1999 Jackson sai roolin jedimestari Mace Winduna George Lucasin ohjaamassa elokuvassa Star Wars: Episodi 1 - Pimeä Uhka (1999), mikä aloitti hänen uransa Tähtien sota -leffojen parissa. Jackson esiintyi vielä myöhemmin samassa roolissa elokuvissa Star Wars: Episodi 2 - Kloonien hyökkäys (2002) sekä Episodi 3 - Sithin Kosto (2005).

 

Star Warsit eivät olleet ainoat elokuvat, joissa Jackson nähtiin useammassa leffassa samassa roolissa. Vuonna 2008 hän esiintyi Nick Furynä cameo-roolissa elokuvassa Iron Man ainoastaan kesken lopputekstien tai niiden jälkeen näytetyissä kohtauksissa. Sama tapahtui myös elokuvissa Thor (2011) ja Captain America: The First Avenger (2011). Myöhemmissä Marvelin elokuvissa Jacksonilla on merkittävä rooli Nick Furynä. Näitä elokuvia ovat Iron Man 2 (2010), The Avengers (2012), Age of Ultron (2015), Infinity War (2018), End Game (2019), Captain America: The Return of the First Avenger (2014) ja The Winter Soldier (2014) sekä Captain Marvel (2019). Ensimmäisissä leffoissa Fury toteuttaa Kostajat-hankkeen ja kokoaa Rautamiehen, Hulkin, Mustan Lesken, Haukansilmän, Kapteeni Amerikan sekä Thorin yhteen maailmaa suojelevaksi supersankariryhmäksi. Jackson on näytellyt Furyn roolissa myös TV-sarjassa S.H.I.E.L.D Agentit.

 

Pulp Fiction ei jäänyt Jacksonin ja Tarantinon ainoaksi yhteistyöksi vaan Jackson on esiintynyt myös elokuvissa Django Unchained (2012) sekä The Hateful Eight (2015). The Hateful Eight -leffassa hänellä oli päärooli palkkionmetsästäjä majuri Marquis Warrenina ja Django Unchained -elokuvassa Jackson näytteli Stephen-nimistä kotiorjaa. Vuonna 2019 hän toimi hieman erilaisessa roolissa ollessaan ensimmäinen julkkisääni Amazonin virtuaaliassistentti Alexassa.

 

Hyväntekeväisyyttä ja golfia

 

Vuonna 1980 Jackson meni naimisiin näyttelijä-tuottaja LaTanya Richardsonin kanssa. Heillä on yksi tytär, Zoe Jackson, joka on syntynyt 1982. Jackson kerää toimintafiguureja hahmoista, joita hän on näytellyt leffoissa. Näihin kuuluvat esimerkiksi Jules Winnfield, Mace Windu ja Frozone (ääninäyttelijänä leffoissa Ihmeperhe, 2004 ja Ihmeperhe 2, 2018). Jackson nauttii myös peruukkien käytöstä leffoissa ja monissa elokuvissa olemmekin tottuneet näkemään hänellä hiukset päässä, vaikka tosiasiassa Jackson on kalju. Useimmiten hän saa myös valita hiustyylin roolihahmoilleen.

 

Jackson harrastaa golfia ja hänen sopimuksissaan onkin lauseke, joka sallii hänen mennä pelaamaan golfia kesken elokuvien kuvausten. Herra tekee myös paljon hyväntekeväisyyttä ja esimerkiksi kesäkuussa 2013 hän aloitti yhteistyön Prizeon kanssa kerätäkseen rahaa Alzheimerin tautia vastaan ja sen torjumiseksi. Vuonna 2017 Jackson alkoi työskennellä One For The Boys -kampanjan lähettiläänä, jonka tarkoituksena on lisätä miesten tietoutta kivessyövästä.

 

Samuel L. Jackson Herra Lasin roolissa elokuvassa Glass (2019).Samuel L. Jackson Herra Lasin roolissa elokuvassa Glass (2019).

 

Seuraavaksi esittelen muutamia elokuvia, joissa nähdään Samuel L. Jackson. Kaikki leffat ovat vuokrattavissa meidän Telia TV vuokraamosta. Jos et ole vielä hankkinut itsellesi Telia TV:tä, pääset tilaamaan maksuttomat tunnukset meidän verkkosivuiltamme. Ensimmäinen leffavuokraus on maksuton.

 

The Hateful Eight (2015)

 

Ikäraja: K16

Kesto: 161 minuuttia

Genre: Jännitys, lännenelokuva

 

The Hateful Eight on Quentin Tarantinon ohjaama lännenelokuva, joka on saanut ensi-iltansa vuonna 2015. Suomessa elokuva julkaistiin vuonna 2016. Elokuvan pääosissa ovat Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Walton Goggins, Jennifer Jason Leigh, Demián Bichir, Tim Roth, Michael Madsen sekä Bruce Dern. Leffassa keskitytään kahdeksaan toisille tuntemattomien ihmisten kohtaamiseen syrjäisessä puodissa keskellä lumimyrskyä. Elokuva sijoittuu Yhdysvaltain sisällissodan jälkeiseen aikaan Wyomingiin. Samuel L. Jackson nähdään leffassa palkkionmetsästäjä majuri Marquis Warrenin roolissa.

 

Majuri Marquis Warren on kuljettamassa rikollisten ruumiita Red Rockin kaupunkiin, kun hän saa kyydin postivaunusta, jonka matkustajina ovat John Ruth (Kurt Russell) sekä hänen vankinsa Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh). Matkalla kohti Red Rockia postivaunuja lähestyy entinen Etelävaltioiden puolella taistellut, rikollistaustastaan ja rasismistaan tunnettu Chris Mannix (Walton Goggins), joka kertoo olevansa matkalla Red Rockiin ryhtyäkseen kaupungin seriffiksi. Pian ryhmä saapuu syrjäiseen Minnien puotiin ja lumimyrsky estää ketään poistumasta sieltä pariin päivään. Puodissa on sisällä jo muita henkilöitä, jotka ovat jääneet vahtimaan Minnien puotia omistajan ollessa poissa. Kaikilla ei ole aivan puhtaat jauhot pussissa ja Minnien puodissa alkaa tapahtumaan outoja asioita.

 

 

Django Unchained (2012)

 

Ikäraja: K16

Kesto: 165 minuuttia

Genre: Toiminta, lännenelokuva

 

Django Unchained on saanut ensi-iltansa vuonna 2012 ja sen ohjauksesta vastaa niin ikään myös Quentin Tarantino. Leffan pääosissa nähdään Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo Dicaprio ja Kerry Washington. Samuel L. Jackson näyttelee elokuvassa Stephen-nimistä kotiorjaa, joka työskentelee Calvin Candien (Leonardo Dicaprio) plantaasilla ”Candylandissa” Missisipissä. Elokuvassa keskitytään aikaan ennen Yhdysvaltain sisällissotaa, jolloin orjakauppa kukoisti.

 

Vuonna 1858 veljekset Ace (James Remar) ja Dicky Speck (James Russo) kuljettavat mustien orjien joukkoa, jossa myös Django (Jamie Foxx) on. Django on myyty orjaksi ja samalla erotettu hänen vaimostaan Broomhildasta (Kerry Washington), joka on kotiorjana ja osaa puhua saksaa sekä englantia. Kesken kaiken joukon pysäyttää Dr. King Schultz (Christoph Waltz), joka on entinen saksalainen hammaslääkäri ja nykyinen palkkionmetsästäjä. Schultz on etsinyt Djangoa, joka tietää kolmesta lainsuojattomasta, Brittlen veljeksistä. Schultz tarjoaa hänen auttamisestaan Djangolle vapauden sekä 75 dollaria. Pian miehet lähtevätkin matkaan etsimään Brittlen veljeksiä ja samalla Schultz suostuu auttamaan Broomhildan etsinnässä.

 

 

 

Captain Marvel (2019)

Ikä: K12

Kesto: 123 minuuttia

Genre: Toiminta, seikkailu

 

Captain Marvel on yhdysvaltalainen supersankarielokuva, joka perustuu Marvel Comicsin sarjakuvahahmoon Carol Danversiin. Elokuvan on ohjannut Anna Boden sekä Ryan Fleck ja leffa sai ensi-iltansa vuonna 2019. Pääosissa nähdään muun muassa Brie Larson, Samuel L. Jackson, Ben Mendelsohn, Djimon Hounson, Lee Pase sekä Jude Law. Elokuva kertoo siitä, kuinka Carol Danversista (Brie Larson) tuli galaksien yksi voimakkaimmista supersankareista. Samuel L. Jakcson tähdittää elokuvassa Nick Furyn roolia.

 

Vuonna 1995 Vers (Brie Larson) on menettänyt muistinsa ja näkee jatkuvasti unia, joissa näyttäytyy eräs vanha nainen. Versin opettaja Yon-Rogg (Jude Law) sekä Kriiden hallitsijana oleva orgaaninen tekoäly Korkein Äly (Annette Bening) neuvovat häntä unohtamaan unet. Myöhemmin Vers joutuu skrullien vangiksi, mutta hän pääsee pakenemaan ja laskeutuu Los Angelesiin. Siellä hänen käytöksensä herättää sekä poliisien että kahden S.H.I.E.L.D. -agentin, Nick Furyn ja Phil Coulsonin (Clark Gregg) huomion. Pian Vers ja Fury alkavat selvittämään salaisuuksia, kuka Vers oikeasti on.

 

 

Big Game (2014)

 

Ikäraja: K12

Kesto: 87 minuuttia

Genre: Toiminta

 

Big Game on vuonna 2014 julkaistu suomalainen toimintaelokuva, jonka on ohjannut Jalmari Helander. Pääosissa leffassa nähdään Samuel L. Jackson sekä Onni Tommila. Leffassa Jackson nähdään Yhdysvaltain presidenttinä, joka on tulossa Suomeen valtiovierailulle. Vaikka elokuva sijoittuu Suomeen, on leffa kuvattu Keski-Euroopassa muun muassa Alpeilla ja Saksassa. Brittikirjailija Dan Smith on myös kirjoittanut elokuvan pohjalta samannimisen kirjan.

 

Oskari (Onni Tommila) on 13-vuotias miehenalku, joka joutuu miehuuskokeeseen. Hänen kotikylässään on satoja vuosia vanha perinne, jossa kylän pojat lähetetään yksin metsään mukanaan ainoastaan jousipyssy. Oskarilla on vain yksi vuorokausi aikaa metsästää erämaasta saalis ja viedä se kylän miesten eteen. Kyläläiset kuitenkin pitävät hänen mahdollisuuksiaan melko heikkoina. Samaan aikaan Yhdysvaltain presidentti on Suomen ilmatilassa Air Force One -lentokoneella. Lento kuitenkin keskeytyy, koska kone pudotetaan maahan. Pudotuksen syynä ovat terroristit, joiden tarkoituksena on kaapata presidentti. Suunnitelmat eivät menekään ihan niin kuin terroristit ovat ajatelleet, kun Oskari löytää presidentin ensin.

 

 

Lue lisää:

0 tykkäystä