Tiina Lymi - monipuolinen teatterin, TV:n ja elokuvan tekijä


Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +16


 


Tiina Lymi tunnetaan sekä näyttelijänä että ohjaajana. Hänellä on takanaan huomattavan mittava määrä niin elokuva- ja teatterirooleja kuin ohjaustöitä. Hän on myös kirjoittanut kirjan nimeltä Susi sisälläni. Lymin läpimurto ja tie koko kansan tietoisuuteen tapahtui vuonna 1993 elokuvan Akvaariorakkautta myötä, josta hän jo ennen Teatterikorkeakoulusta valmistumistaan pokkasi itselleen parhaan naispääosan Jussi-palkinnon. 


 


Tampereella vuonna 1971 syntynyt ja Lielahdessa kasvanut Tiina unelmoi lapsena poliisin ammatista. Myöhemmin häntä kiinnosti historian ja argeologian opinnot. Myös musiikki oli lähellä sydäntä, mutta vähävaraisessa perheessä, johon kuului yksinhuoltajaäidin lisäksi veli, ei ollut varaa maksaa kalliita soitinharrastuksia. Koulussa Tiina pärjäsi hyvin, ja hän on kertonut saaneensa kehuja erityisesti hyvästä kirjoitustaidostaan. Kykyään hän onkin hyödyntänyt myöhemmin käsikirjoittajan työssään. 


 


Äiti on aina ollut tärkeä kannustaja Tiinan elämässä. Äiti on uskonut tyttärensä lahjakkuuteen jopa niin paljon, että Tiinan aiemmin kertoman mukaan äitinsä oli jo ennen Teatterikorkeakoulun pääsykoetuloksia vakuuttanut ihmisille tyttärensä aloittavan siellä opinnot. Ja niinhän Tiina aloittikin. Heti ylioppilasvuonnaan 1990.


 


Valmistuttuaan näyttelijäksi Tiinalla oli jo nimeä, ja häntä nähtiin tasaisesti 90-luvun alkupuoliskolta lähtien TV-sarjoissa, kuten Vuoroin vieraissa, Akkaa päälle ja Team Ahma. Vuosituhannen vaihteen ja 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen sarjoista muistamme Isänmaan toivot, Tummien vesien tulkit ja Parasta aikaa. Viimeisimpiä rooleja viime vuosikymmeneltä hänellä on ollut muun muassa sarjoissa Roba ja Syke.


 


Myös elokuvissa Tiina Lymiä on nähty erilaisissa rooleissa tasaisesti vuoden parin välein 90-luvun alkupuolesta asti. Muutamia elokuvia mainitakseni;


Juoksuhaudantie (2004), Onnen varjot (2005), Hulluna Saraan (2012), Armi Elää! (2015), Supermarsu (2018) ja Olen suomalainen (2019).


 


Lymiä on kuultu myös ääninäyttelijänä. Hän esitti Esmeraldan roolin Disney-elokuvissa Notre Damen kellonsoittaja (1996) sekä Notre Damen kellonsoittaja II (2002). Näiden lisäksi hän on tuttu ääni Pasila 2.5 - Spin Off -sarjasta, jota esitettiin vuosina 2014-2016. Siinä Lymi oli antanut äänensä sivuroolin Darja-hahmolle. 


 


Elämää lavojen ja kulissien ulkopuolella


 


Tiina Lymillä on kaksi lasta näyttelijä Eero Ahon kanssa, jonka kanssa hän oli naimissa 12 vuoden ajan. Tyttäret Iida ja Ella syntyivät perheeseen vuosina 1994 ja 1997. Myös tytöillä on näyttelijänkokemusta eri produktioista, ja nuorempi tyttäristä opiskeleekin paraikaa vanhempiensa jalanjäljissä näyttelijäksi. Myöhemmin Tiina seurusteli ja eli avoliitossa tanssija Aleksi Seppäsen kanssa, ja heillä on yhteinen vuonna 2008 syntynyt Reino-poika. 


 


Lymi sairastaa nivelreumaa, jonka vuoksi hän on kertonut jopa joskus pelänneensa menettävänsä henkensä. Aiemmin juoksemiseen miltei intohimoisesti suhtaunut Tiina kertoo vaihtaneensa pakon sanelemana liikunnan keholle armollisempaan muotoon, muun muassa joogaan. Se tuo hyvää vastapainoa hetkiselle elämälle ja rauhattomalle luonteelle. 


 


Näyttelijästä ohjaajaksi


 


Lymin ensimmäinen täyspitkän elokuvan ohjaus on leffassa Äkkilähtö, jonka pienen esittelyn sekä trailerin löydät tämän jutun lopusta. Lymi on kertonut päätyneensä elokuvaohjaajan rooliin vähitellen teatterin käsikirjoittajan ja ohjaajan työn kautta. Ennen valkokangasohjausta hänellä oli takanaan jo kymmenisen vuotta teatteriohjaajan kokemusta. 


 


Ennen Äkkilähtöä Lymi ohjasi vuonna 2014 lyhytelokuvan nimeltä Naisen nimi. Tämä vartitunnin pituinen leffa kertoo naisesta, joka pohtii avioliiton kynnyksellä ottaako miehensä nimen vai pitääkö omansa. Pieneltä tuntuva päätös paisuu valtavaksi tasa-arvokysymykseksi ystävän pohtiessa asiaa laajemmin, ja tulevan miehen puolestaan vähätellessä sen merkitystä. 


 


Tiina Lymin elokuvia yhdistää niiden komediallisuus ja samaan aikaan elämän draaman ja jopa noloilta tuntuvien elämänkäänteiden kuvaus sillä tyylillä ja taidolla, että katsoja ei joudu myötähäpeän valtaan. Lymin mukaan taiteen tarkoitus on ennen kaikkea olla ajatusten herättäjä, ja ajatuksia toden totta hänen allakin esittelmäni elokuvat herättävät. Löydät elokuvat Telia TV vuokraamosta.


 


Ilosia aikoja, mielensäpahoittaja (2018)


 


Ikäraja: K12


Kesto: 118 minuuttia


Genre: draama, komedia


 


Kirjailija Tuomas Kyrön valloittavan hahmon edesottamuksia seurataan toisessa Mielensäpahoittaja-elokuvassa. Ilosia aikoja, mielensäpahoittaja perustuu Kyrön samannimiseen kirjaan vuodelta 2014. Mielensäpahoittajan vaimo on menehtynyt, ja sen mukana tuntuu hävinneen valo ja tarkoitus miehen elämästä. Hän on nikkaroinut itselleenkin arkun valmiiksi ja on valmis lähtöön, sillä kaikki tuntuu tulleen elämässä jo tehdyksi. Hiukan yllättäen hän saa kuitenkin elämänhalunsa takaisin, kun 17-vuotias pojantytär ilmestyy miehen elämään. Parivaljakko täydentää toisiaan ja paikkaavat toinen toistaan elämän eri alueilla. 


 



 


 


Tarhapäivä (2018)


 


Ikäraja: K12


Kesto: 98 minuuttia


Genre: draama, komedia


 


Eve Hietamiehen kirjasarjan toisessa eli keskimmäisessä osassa Tarhapäivä Pasasen Antti on kasvattunut poikansa Paavon jo tarhaikäiseksi. Pojan äitihän hävisi kuvioista suoraan synnytyslaitokselta päästyään. Elokuvassa Antille läheiseksi tullut puistoäitituttavuus Enni joutuu pahaan onnettomuuteen, ja sen myötä Antti huomaa hoitavansa Paavon lisäksi myös Ennin Terttu-tytärtä. Tyttö tuokin uuden säväyksen miesten arkeen ponnareineen, leggareineen ja kampausvaatimuksineen. Voit lukea leffasta lisää aiemmasta artikkelistamme.


 



 


 


Napapiirin sankarit 3 (2017)


 


Ikäraja: K12


Kesto: 103 minuuttia


Genre: komedia


 


Napapiirin Sankarit naurattaa takuuvarmasti! Janne on päättänyt lähteä etsimään itseään Lapin luontoon, samaan aikaan vaimonsa Inari on lähdössä suopotkupallokisoihin. Kummankin osalta retket saavat ennalta-arvaamattomia käänteitä, jotka kaikessa tramaattisuudessaan ja noloudessaan vain ja ainoastaan naurattaa katsojaa. Löydät tästäkin leffasta lisää aiemmasta artikkelistamme.


 



 


Äkkilähtö (2016)


 


Ikäraja: K12


Kesto: 95 minuuttia


Genre: draama, komedia


 


Äkkilähtö on Tiina Lymin ensimmäinen ohjaustyö. Elokuvassa toisillen alunpitäen vieraat 8-vuotias Anna-tyttö ja lapseton kolmekymppinen uraohjus Katri päätyvät yhdessä tien päälle ja suuntana heillä on Annan mummola Kainuussa. Katrin oli tarkoitus petettynä ja kassillisen rahaa löytäneenä lähteä maailmalle, mutta hän päätyykin Annan kyyditsijäksi. Peräänsä he saavat Katrin miehen ja Annan isän. Road movie kertoo tarinankerronnan lomassa lapsettoman naisen ja äidittömän tytön syventyvästä ystävyydestä ja tunteista tämän kuvion ympärillä. 


 


 



 


Lue myös näistä näyttelijöistä ja ohjaajista:


 



0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa