Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

toddphillips.jpg

 

 

• Yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja

• Syntynyt 20. joulukuuta 1970 Brooklynissa New Yorkissa juutalaistaustaiseen perheeseen

• Isä ohjaaja-käsikirjoittaja Peter Bunzl ja äiti Lorette Phillips. Perheessä myös sisko Jill.

• Naimisissa Alexandra Kravetzin kanssa

• Tunnettu erityisesti elokuvista Kauhea kankkunen sekä Joker

 

 

Todd Phillipsin elokuvaura sai alkunsa New York University Film Schoolissa, jonne hän siirtyi lapsuus- ja nuoruusvuosien opintojen jälkeen. Opiskelut kuitenkin katkesivat, sillä hänellä ei ollut varaa suorittaa ensimmäisen elokuvansa filmaamista ja maksaa samaan aikaan opetuksesta. Phillips työskenteli samoihin aikoihin myös video- ja musiikkialan yrityksessä ”Kim’s Video and Music” ja työpaikan kautta hän pääsi mukaan esiintymään HBO:lle kuvattavaan piilokamerasarjaan. Nuoruusvuodet eivät olleet helppoja, hän on kertonut joutuneensa vaikeuksiin mm. myymälävarkauksien vuoksi.

 

Opiskelijaleffoista kassamagneettien ohjaajaksi

 

Mestariohjaajan ensimmäinen yliopistoaikojen elokuva oli nimeltään GG Allin and the Murder Junkies. Se kertoi kiistanalaisen punkrokkarin GG Allin elämästä ja kuolemasta. Kyseinen elokuva oli menestys, se oli tuona aikana yksi eniten rahaa tuottavista opiskelijaelokuvista ja sai jopa luvan rajoitettuun teatterilevitykseen. Myöhemmin Phillips kirjoitti ja ohjasi myös kaikkien tunteman Starsky & Hutch -elokuvan, jonka pääosissa näytteli Ben Stiller.

 

Vuonna 2008 Todd Phillips perusti oman yrityksen – Green Hat Filmsin ja tuolloin hän sekä tuotti että ohjasi menestyselokuva Hangoverin, joka voitti parhaan elokuvan Golden Globen. Tämä viimeistään nosti Phillipsin mestariohjaajien joukkoon. Hangoverin jatko-osan kuvaukset saivat alkunsa syksyllä 2010 Bangkokissa. Elokuva keräsi lipputuloja kolmen päivän avausviikonloppuna yli 85 miljoonaa dollaria, ollen jopa parempi kuin kassamagneetti Sex and the City. Phillips palkittiin samaisena vuonna vuoden ohjaaja -palkinnolla Hollywood Film Awardseissa. Muutamaa vuotta myöhemmin Hangoverin kolmas jatko-osa sai ensi-iltansa ja koko trilogian lipputulot nousivat yhteensä 1,4 miljardiin dollariin. Vaikka palkintoja, mainetta ja mammonaa kertyi trilogiasta huikea määrä, eivät ne kuitenkaan nostaneet Phillipsiä Oscar-seremonioihin.

 

Uusin ja ehdottomasti merkittävin Todd Phillipsin ohjaustyö oli vuoden 2019 -elokuvaksikin nimetty Joker. Elokuva sai eniten ehdokkuuksia vuoden 2020 Oscar-gaalassa voittaen parhaan palkinnon miespääosasta ja musiikista. Lisäksi Phillips itse oli ensimmäistä kertaa ehdolla parhaan ohjauksen ja sovitetun käsikirjoituksen palkintoihin. Hänen harmikseen voitto meni kuitenkin Parasite-elokuvan ohjaajalle Bong Joon-ho:lle. Joker keräsi palkintoja ja ehdokkuuksia myös muista elokuva-alan tapahtumista, kuten Golden Globesta sekä Baftasta. Se keräsi katsojilta voimakkaitakin reaktioita, ja kriitikot yleisesti ottaen ylistivät sen loistavaksi taidonnäytteeksi. Episodi-lehden kriitikko kuvailee elokuvan tunnelmia hyvin: ”Joker on niin hyvä, että tekee mieli hieroa punaista huulipunaa ihmisten naamaan ja pistää paska palamaan”.

 

 

Mitä seuraavaksi?

 

Hulvattomien komedioiden ja draamojen jälkeen Phillipsiltä on paljon kyselty mitä hän aikoo tehdä seuraavaksi. Tuleeko Jokerin jälkeen Hangoverin tyyppisiä elokuvia vai tarttuuko hän kenties Jokerin kaltaisiin sankareihin. Viime lokakuussa tehdyssä haastattelussa hän totesi, että komediaa ei kannata tehdä, koska ihmiset loukkaantuvat nykyään niin helposti. Kaikki hauskat tyypit jättävät hommat sikseen, koska eivät halua loukata ketään. Komediakommentit herättivät luonnollisesti kiivasta keskustelua Twitterissä. Tähän sopiikin hyvin Phillipsin sanonta: ”Not every movie has to serve as every audience member’s need for completion”. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan minkä leffan puikoissa herra seuraavaksi nähdään.

 

Alle olen koonnut muutaman Todd Phillipsin ohjaaman elokuvan, jotka voit katsoa Telia TV Vuokraamon kautta.

 

Joker (2019)

Genre: Jännitys / Draama

Ikäraja: K 16

Kesto: 122 min. 

 

Joker on yksi viime vuoden puhutuimmista elokuvista, eikä turhaan. Se on kerännyt loistavat katsojaluvut niin Suomessa kuin maailmallakin. Elokuva on yhtä aikaa surullinen, pelottava, tunteita herättävä, arvaamaton ja toisaalta myös hauska. Se kertoo itsensä yksinäiseksi tuntevasta Arthur Fleckistä, joka on kohdannut elämässään aivan liikaa epäonnistumista, väärinymmärrystä ja epäoikeudenmukaisuutta. Traumaattisten tapahtumien myötä katkeroitunut Arthur alkaa kostaa maailmalle. Elokuva on ohjattu upeasti ja niinpä Todd Phillips saikin Oscar-ehdokkuuden parhaasta ohjauksesta ja parhaasta sovitetusta käsikirjoituksesta.

 

 

War Dogs (2016)

Genre: Draama / Komedia

Ikäraja: K 12

Kesto: 114 min. 

 

Tositapahtumiin perustuvassa komediassa Miamissa asustavat parikymppiset kaverukset voittavat itselleen 300 miljoonan dollarin diilin Afganistanin armeijan aseistamisessa. He hyödyntävät harvojen tiedossa olevaa hallituksen aloitetta, joka antaa pienille yrityksille mahdollisuuden osallistua Yhdysvaltain armeijan tarjouskuppoihin. Kaikki ei kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan ja pian he huomaavatkin haukanneensa liian suuren palan. Elokuva on saanut hyvät arvostelut ja Phillips hyödyntääkin taitavasti veijaritarinoista tuttua suoraa ja räväkkää kerrontatyyliä, joka toimii todella hyvin. Ehdottomasti katsomisen arvoinen leffa.

 

 

Kauhea Kankkunen 1-3 (2008 – 2013)

Genre: Komedia

Ikäraja: S

Kesto: 96 min. 

 

Kauhea kankkunen kertoo neljästä ystävyksestä, jotka matkaavat Las Vegasiin viettämään polttareita ja heräävät seuraavana aamuna kauheassa kankkusessa eikä edellisillan tapahtumista ole ihan kirkasta muistikuvaa. Lisäksi he ovat kadottaneet sulhasen, jonka häitä pitäisi viettää seuraavana päivänä. Hämärien muistikuvien avulla he yrittävät löytää kadoksissa olevan sulhasen.

 

Kakkososassa kaverukset ovat matkalla Thaimaahan viettämään yhden kaveruksen häitä. Kahden vuoden takaiset Las Vegasin tapahtumat ovat vielä tuoreessa muistissa, joten sulhasena oleva Stu haluaa viettää viimeisen illana hieman rauhallisemmin. Suunnitelma ei mene ihan nappiin, sillä he heräävät seuraavana aamuna Bangkokista, kaukana hääpaikasta. Lisäksi lankomies Teddy on kadonnut.

 

Kolmososassa kaverukset viettävät varsin seesteistä elämää. Uusi katastrofi on kuitenkin valmis kun he kuulevat, että heidän Thaimaassa tapaamansa Leslie Chow on päässyt vankilasta. Trilogian päätösosassa kolmikko palaa kohelluksien alkulähteille Las Vegasiin. Kauhea kankkunen -trilogia on ollut todellinen menestys kaikessa kännisekoilussaan ja Todd Phillips on osannut luoda komediasarjasta erittäin hauskan. Vaikka ensi-iltavuosista on jo aikaa, huumori jaksaa naurattaa edelleen ja elokuvat kestävät useammankin kerran katsomisen.

 

 

Laskettu aika (2010)

Genre: Draama / Komedia

Ikäraja: K 12

Kesto: 95 min. 

 

Arkkitehti Peter Highman (Robert Downey Jr) on tuleva isä ja laskettuun aikaan on enää viisi päivää. Mies on itse Atlantassa ja hän yrittää kiirehtiä takaisin kotiin Los Angelesiin, jotta olisi vaimonsa vierellä synnytyksessä. Aikomukset menevät kuitenkin täydellisesti pieleen. Peterin lompakko ja matkatavarat katoavat, eikä koneeseen ole enää pääsyä. Apuun tulee amatöörinäyttelijä Ethan, joka suostuu kuskaamaan Peterin perille. Matka mantereen poikki ei vain suju odotusten mukaan ja koetuksella ovat niin hermot, ystävyyssuhteet kuin auton pellitkin.

 

 

The Gaelic King (2017)

Genre: Toiminta / Seikkailu

Ikäraja: K 16

Kesto: 88 min. 

 

Elokuva kertoo soturikuningas Alpin Mac Eachdachista ja tarina sijoittuu 800-luvun Skotlantiin. Vallanhaluiset haamut kaappaavat Alpinin pikkuveljen ja hänen on lähdettävä kostoretkelle synkkiin metsiin. Sydäntä kuristava seikkailu huipentuu taisteluun, jossa Alpin tarttuu maagiseen kuninkaan voimaan.

 

 

 

Love Liza (2002)

Genre: Draama / Komedia

Ikäraja: K 16

Kesto: 90 min.

 

Joel Wilsonin vaimo Liza tekee traagisen itsemurhan tuntemattomasta syystä. Tämä ajaa Joelin tasapainottomaan tilaan. Eräänä päivänä hän löytää kotoaan kirjeen, joka vaikuttaa itsemurhaviestiltä. Joel ei kuitenkaan uskalla avata kirjettä, vaan alkaa hermostuksissaan impata bensaa. Hän takertuu kirjeeseen ja vaimonsa kuviin kuin viimeiseen oljenkorteen. Joelin anoppi yrittää parhaansa mukaan auttaa Wilsonia ja käsitellä samaan aikaan omaa menetystään. Hän haluaisi myös tietää mitä kirje pitää sisällään. Elokuva on karu, koskettava ja realistinen humoristisesta kulmastaan huolimatta. 

 

 

 

Lue myös nämä ohjaaja- ja näyttelijäspesiaalit:

 

Merja_J
Moderaattori
Moderaattori

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/Uutta-katsottavaa-leffat-ja/Todd-Phillips-Mestariohjaaja-menestyselokuvien-puikoissa/ba-p/206046
Linkki kopioitu
Tietoa kirjoittajasta
Yhteisön moderaattori, jonka voit bongata myös muualta somesta. Pohjoismaisten sarjojen suurkuluttaja ja suoratoistopalveluiden suuri fani.