Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
ReOlivia
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri
  • 295 custom-general.kudos
  • 471 custom-general.replies
  • 20 custom-general.solutions

Viikon elokuvauutuudet: Aurora & Marian paratiisi

Miia Tervo Elokuva Aurora Amir Escandari Mimosa Willamo.jpg

Pääsiäisen ratoksi valitsimme sinulle jälleen kaksi elokuvaa katsottavaksi, jotka molemmat löydät Telia TV vuokraamosta. Esittelyvuorossa on tällä kertaa kaksi kotimaista elokuvaa – Jussi-ehdokkuuksia kahminnut Aurora, sekä 1920-luvulle sijoittuva Marian paratiisi.

Aurora

 

Komedia, Romantiikka

102min

K12


”Aurorassa aurinko ei juuri paista, eikä Rovaniemi näytä postikorttimaisemalta. Auroran aurinko on elokuvan sisällä, ihmisenä olemisessa ja lopulta rakkauden voimassa. Tekopyhyys loistaa poissaolollaan. Se tuntuu raikkaalta.”
Lapin Kansa 17.8.2019

”Aurora on tungettu täyteen yksityiskohtia, mutta kokonaisuus on pysynyt ohjaajan hyppysissä, eikä mitään näytä päätyneen kuvaan puolihuolimattomasti. Se on suuri saavutus suomalaiselle esikoiselokuvalle.” HS 24.1.2019


Muun muassa näillä sanoilla kuvailtiin Miia Tervon viime vuonna ilmestynyttä esikoisteosta Auroraa, jonka kriitikot äänestivät koko 2010-luvun toiseksi parhaaksi suomalaiselokuvaksi heti Juho Kuosmasen Hymyilevän miehen jälkeen.

Tervon käsikirjoittama ja ohjaama Aurora sijoittuu Lapin pääkaupunkiin, Rovaniemelle, jossa kauneushoitolassa työskentelevä Aurora (Mimosa Willamo) hakee sisältöä elämäänsä lähinnä kännäämällä ja juhlimalla. Auroran äiti on kuollut ja isä alkoholisti, jota elämä kuljettaa katkaisuhoidosta toiseen.

Akuutista rahapulasta kärsivä ja kämppänsä menettänyt Aurora törmää eräällä juopottelureissullaan Darianiin (Amir Escandari), joka pyrkii löytämään suomalaisen vaimon saadakseen oleskeluluvan itselleen ja kahdeksanvuotiaalle tyttärelleen Azarille. Aurora torjuu miehen kosinnan, mutta lupaa järjestää miehelle vaimon, sopivaa korvausta vastaan totta kai.

Auroraa voi kuvailla romanttiseksi komediaksi, joka kuitenkin välttelee perinteiset lajityypin kliseet ja käsittelee samalla rankkojakin aiheita, kuten rasismia ja alkoholismia. Aurora on erinomaisesti roolitettu ja näytelty elokuva, jonka parissa puolitoistatuntinen sujuu kuin siivillä. Mimosa Willamo on kuin tehty Auroran rooliin ja Amir Escandari on vakuuttava ja uskottava valinta turvapaikanhakijaksi. Muissa rooleissa nähdään muun muassa Ria Kataja Dariania auttavana sosiaalityöntekijänä, Chiko Ohanwe hänen jurona miehenään, Hannu-Pekka Björkman alkoholisti-isänä, Oona Airola Auroran bestiksenä, Pamela Tola yhtenä vaimoehdokkaana sekä sokerina pohjalla hulvattoman roolin varakkaana Liisa-mummona vetävä Miitta Sorvali.

Aurora on kerännyt vuolaita kehuja paitsi kriitikoilta, myös katsojilta. Eikä ihme, kun kyse on näin poikkeuksellisen hienosti tehdystä elokuvasta. Aurora sai kunnian edustaa Suomea Pohjoismaiden neuvoston (PN) elokuvakilpailussa ja keräsi myös eniten Jussi-ehdokkuuksia, kaikkiaan peräti 13. Se onkin ehdokkaana liki jokaisessa kategoriassa; näiden joukossa muun muassa parhaan elokuvan, ohjaajan, naispääosan ja miespääosan ehdokkuudet. Auroralle onkin helppo povata palkintosadetta syksylle siirtyneessä Jussi-gaalassa.

 

Marian paratiisi (2020)


Draama

106min

K12

 

Marian paratiisi on fiktiivinen elokuva, joka perustuu löyhästi hypnoottiseen herätysliikkeen johtohahmon Maria Åkerblomin tarinaan 1920-luvulla. Pihla Viitala on ihan mielettömän uskottava Marian roolissa. Jo elokuvan alussa pääsee mukaan sekopäiseen tunnelmaan kohtauksessa, jossa Maria makaa sängyssä ja ryhmä ihmisiä laulaa virsiä hänen ympärillään. Yhtäkkiä Maria nousee sängystä ja jatkaa yksin laulamista. Kaikki ovat hurmioituneita Mariasta.

 

Marian paratiisi on kuvattu yhden Marian uskonnollisen lahkolaisen Salomen (Satu Tuuli Karhu) näkökulmasta. Salome auttaa kadulla asuvaa naista Malinia (Saga Sarkola) ja tuo hänet vastoin sääntöjä lahkoon. Salome ja Malin viettävät paljon aikaa yhdessä ja tiukkoihin lahkon sääntöihin kasvanut Salome kipuilee vapaamielisen Malinin tempauksista.

 

Elokuvassa näyttelee nimekkäitä suomalaisia näyttelijöitä, kuten Tommi Korpela Marian puolison Eino Vartionvaaran ja Elina Knihtilä kovaäänisen lahkolaisen roolissa.

Lue lisää:

0 vastausta