Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
AaTanja
Moderaattori
Moderaattori
  • 160 custom-general.kudos
  • 344 custom-general.replies
  • 19 custom-general.solutions

Viikon elokuvauutuudet: Charter & Jumbo

Charter.jpg

 

Tämän viikon elokuvauutuuksissa päästään tutustumaan ruotsalaiseen draamaan nimeltä Charter sekä Ranskan, Belgian ja Luxemburgin yhteistuotantona tehtyyn tositapahtumiin perustuvaan Jumboon. Charter pureutuu vaikeaan aiheeseen perheestä, jonka avioero on rikkonut ja lapset eivät näe äitiään. Jumbo on uusi laite belgialaisessa huvipuistossa ja se kiehtookin huvipuiston siivoojaa Jeannea odottamattomalla tavalla. Molemmat elokuvat löydät meidän Telia TV Vuokraamosta. Jos sinulla ei vielä ole tunnuksia, pääset tilaamaan omasi verkkosivuiltamme. Ensimmäinen vuokraus on aina maksuton.

 

Charter

 

Ikäraja: K16

Kesto: 94 minuuttia 

Genre: draama

 

Ahdistava tunnelma välittyy ruudun läpi heti ensiminuuteista. Lähtöasetelmat eivät lupaa hyvää: avioero, johon liittyy lapsia, isä ottanut enemmän tai vähemmän perustelluista syistä lapset itselleen eikä päästä äitiä tapaamaan lapsiaan. Niistä aineksista on tämä elokuva tehty.

 

Ohjaaja Amanda Kernell, joka tunnetaan myös palkitusta Saamelaisveri-elokuvasta on taltioinut tähän elokuvaan arkaluontoisen ja yhteiskunnallisestikin tabuna pidetyn aiheen tuntoja. Kun perheenäiti syystä tai toisesta jättää perheensä eikä näyttäydykään tyypillisenä äitihahmona lapsilleen tai ympäristölleen, kuitenkaan lapsiaan yhtään sen vähempää rakastamatta kuin niin sanotun tavallisen perheen äiti lapsiaan rakastaa. Vaikeat elämäntilanteet ajavat harmaalle alueelle ja tulkinnanvaraisiin tekoihin. Kuten siihen, että äiti ottaa lapset mukaasa kesken koulupäivän ja lähtee näiden kanssa kenenkään tietämättä Kanariansaarille.

 

Kahden lapsen äiti Alice (Ane Dahl Torp) on muuttanut perheensä luota Pohjois-Ruotsista Tukholmaan eikä ole nähnyt lapsiaan kuukausiin. Hän odottaa huoltajuuspäätöstä, joka ei tunnu lupaavan hyvää. Alice on huolissaan lapsistaan, kun saa eräänä yönä itkuisen puhelun nuorimmaiseltaan Vincentiltä (Troy Lundkvist). Teini-ikäinen Elina (Tintin Poggats Sarri) tuntuu olevan sulkeutunut ja mullistavien elämänmuutosten vuoksi pois raiteiltaan. Alicen huoli lapsista ajaa hänet pohjoiseen koettamaan saada entisen miehensä kanssa yhteyttä ja sovintoa lasten tapaamisten suhteen. Lopputulos ei kuitenkaan ole toivotunlainen. Ex-mies (Sverrir Gudnason) tönäisee Alicen lumihankeen ja lyö oven tämän nenän edestä kiinni. Alice näkee lapsensa vain ikkunan takaa. Tästä tilanteesta hänellä lähtee pyörät pyörimään, ja lopulta päätyen lastensa kanssa Kanarialle.

 

Elokuva on ehdolla Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2020 elokuvapalkinnon saajaksi. Palkinto jaetaan Reykjavikissä 27.10. Lehdistötiedotteessa kerrotaan palkinnon olevan 350 000 Tanskan kruunun (noin 47 000 euron) suuruinen ja se jaetaan tasan elokuvan käsikirjoittajan, ohjaajan ja tuottajan kesken. Näin korostetaan sitä, että elokuva on taiteenlajina näiden kolmen päätoimijan tiiviin yhteistyön tulos.

 

Arvostelija: @AaTanja 

 

 

Jumbo

 

Ikäraja: K16

Kesto: 93 minuuttia

Genre: Draama

 

Jumbo on kesäkuussa 2020 julkaistu tositapahtumiin perustuva draamaelokuva, jonka ohjauksesta ja käsikirjoituksesta vastaa Zoé Wittock. Leffa on tehty kansainvälisessä yhteistuotannossa Ranskan, Belgian ja Luxemburgin kanssa. Elokuvassa seurataan Jeannea (Noémie Merlant), joka työskentelee huvipuistossa. Huvipuiston uusin laite, Jumbo, on Jeannen suosikki ja pian hän huomaa keskustelevansa sen kanssa. Jumbon pääosissa nähdään Noémie Merlant, Emmanuelle Bercot, Bastien Bouillon ja Sam Louwyck.

 

Jeanne asuu äitinsä Margaretten (Emmanuelle Bercot) kanssa. Jeanne on ujo ja hieman yksinäinen naisen alku. Jeanne työskentelee iltaisin huvipuistossa siivoojana ja hänen työtehtäviinsä kuuluu laitteiden puhdistaminen. Huvipuistoon on tullut uusi laite, jonka nimi on Move It. Jeanne on innoissaan tästä uudesta laitteesta ja ensimmäisenä iltana, kun hän on puhdistamassa sitä, alkaa laitteesta kuulua omituisia ääniä. Laitteessa välähtelee valoja, aivan kuin se yrittäisi keskustella Jeannen kanssa.

 

Jeanne vierailee huvipuistolaitteen luona useasti ja hän oppii kommunikoimaan sen kanssa. Jeanne antaa laitteelle lempinimen ”Jumbo”, koska hänen mielestään Move It ei sovi sille. Jumbo väläyttelee punaista valoa, jos haluaa sanoa ei ja vihreä valo tarkoittaa kyllä. Jeanne kiipeää useasti Jumbon kyytiin ja juttelee hänen kanssaan. Pian Jeanne huomaa tuntevansa romanttisia tunteita Jumboa kohtaan. Nämä tunteet kasvavat ja hän joutuu kiperän tilanteen eteen, kun joutuu kertomaan uudesta ”poikaystävästään” äidilleen.

 

Jumbo käsittelee melko vähän tunnettua objektiseksuaalisuutta tai objektofiliaa, jossa henkilön rakkauden kohteena ei ole toinen ihminen vaan esimerkiksi rakennukset, koneet tai esineet. Objektofilia ei kuitenkaan eroa sen enempää rakkaussuhteesta kuin rakastuminen toiseen ihmiseen. Jeanne kokee samoja onnen ja menetyksen tunteita Jumbon kanssa kuin kuka tahansa, vaikka Jumbo on kone. Leffa kertoo vaikeuksista ja asioiden hyväksymisestä. Kenellä on lopulta oikeus sanoa, mikä on oikein ja väärin?

 

Arvostelija: @HannaMarikaL 

 

 

Lue myös näistä elokuvista:

0 vastausta