Julkinen alue
Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
AaTanja
Moderaattori
Moderaattori
  • 165 custom-general.kudos
  • 358 custom-general.replies
  • 19 custom-general.solutions

Viikon elokuvauutuudet: Helene & Wildland

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Helene.jpg

 

 

Syksyn aikana elokuvaesittelyissämme on näkynyt tuotantoa Pohjolasta ja tälläkin viikolla jatkamme saman teeman mukaisesti. Suomalainen elämänkerralinen elokuva Helene kertoo yhdestä arvostetuimmasta kansallistaitelijastamme. Tanskalainen Wildland kertoo aikusuuden kynnyksellä olevasta tytöstä, joka sijoitetaan rikollisbisnestä pyörittävään perheeseen. Molemmat elokuvat löydät meidän Telia TV Vuokraamosta. Jos sinulla ei vielä ole tunnuksia, pääset tilaamaan omasi verkkosivuiltamme. Ensimmäinen vuokraus on aina maksuton.

 

Helene

 

Ikäraja: 7 vuotta
Kesto: 122 minuuttia
Genre: draama, elämäkerta

En halua, että minua leimataan naistaiteilijaksi – olen taitelija - Helene Schjerfbeck

Kuluvan vuoden tammikuussa ensi-iltansa saanut Antti J. Jokisen ohjaama elämäkerrallinen elokuva Helene perustuu Rakel Liehun samannimiseen Runeberg-palkittuun romaaniin. Sen pohjalta Jokinen laati käsikirjoituksen yhdessä Marko Leinon kanssa. Elokuva oli ilmestyttyään kolmen viikon ajan Suomen katsotuin elokuva ja sai jo alle kahdessa viikossa satatuhatta katsojaa.

Elokuva kertoo yhdestä kansallistaitelijoistamme ja erityisesti vuodesta 1915 ja sen jälkeisistä ajoista. Silloin Helene Schjerfbeck asui Hyvinkään maaseudulla iäkkään ja happaman äitinsä (Pirkko Saisio) turvana. Helene ja hänen taiteensa tulivat tuolloin jälleen löydetyiksi, kun taidekauppias Gösta Stenman (Jarkko Lahti) poikkesi käymään ja teki lopulta kaupat 159 Schjerfbeckin teoksesta. Samalla käynnillä Helene kohtasi nuoren ihailijansa Einar Reuterin (Johannes Holopainen), jonka kanssa ystävystyi ja rakastuikin tähän, kätkien kuitenkin syvemmät tunteensa ehkä ajan henkeen kuuluen niin, ettei itse Reuterkaan tuntunut tajuavan niitä ennenkuin oli jo liian myöhäistä. Tästä suhteen karikosta Schjerfbeck kärsi koko loppuelämänsä potien alkuun sydänsuruja jopa sairaalassa, ja jääden lopulta kokonaan perheettömäksi.


Helene huokuu niin puvustuksellaan kuin lavastuksellaan 1900-luvun alun henkeä. Laura Birnin roolisuoritus pääsosassa on varsin vakuuttava, ja katsoja on unohtua yli sadan vuoden taa katsoessaan elokuvaa. Taitelijan luomisentuskan voi välillä melkein tuntea omassa rintakehässä Birnin tuodessa taiteilijan herkkyyden ja tunnot hienoeleisesti, mutta vahvasti esiin.

 

Arvostelija: @AaTanja 

 

 

WildLand (Kød & Blod)

 

Ikäraja: 12 vuotta

Kesto: 88 minuuttia

Genre: rikosdraama, trilleri

 

Toukokuussa 2020 julkaistu tanskalainen Wildland on tunteita herättävä rikosdraama, joka kietoutuu perhesiteiden ympärille, ja jossa moraalista sekä lojaaliudesta otetaan mittaa. Elokuvan on ohjannut Jeanette Nordahl ja käsikirjoittanut Ingeborg Topsøe. Kyseessä on Nordahlin debyyttielokuva, joka on raikas tuulahdus jo kovin käytettyyn lajityyppiin.

 

Teini-ikäisen Idan äiti menehtyy traagisesti auto-onnettomuudessa, ja tyttö sijoitetaan asumaan tätinsä ja serkkupoikiensa luokse. Täti (Sidse Babett Knudsen) on voimakasluontoinen perheenpää, joka näyttää kotona kaapinpaikan. Matriarkkamainen äiti ja hänen poikansa Jonas (Joachim Fjestrup), Mads (Besir Zeciri) ja David (Elliot Crosset Hove) ovat todella läheisiä eikä perheestä puutu rakkautta. Myös Ida otetaan avosylin vastaan.


Idalle alkaa kuitenkin selkeytyä miksi hänen äitinsä oli halunnut sulkea Idan siskon ja hänet perheensä ulkopuolelle. Idan täti ja serkukset ovat tiiviisti mukana bisneksessä, joka ei kestä päivänvaloa. Eikä aikaakaan, kun myös Ida ajautuu tahtomattaan todistamaan perheen rikollista toimintaa. Ida on saman kysymyksen edessä kuin hänen edesmennyt äitinsä oli: mitä olet valmis uhraamaan perheesi puolesta? Elokuva pitää yllä jatkuvaa pahaa aavistusta, kuitenkaan hengähdystaukoja tarjoavia kohtauksia unohtamatta. Veri on vettä sakeampaa, vaan alkaako se muuttua myrkylliseksi?

 

Arvostelija: @MinnaLN

 

 

 

Lue myös näistä leffoista:

 

Yhteisön moderaattori
0 vastausta