Yhteisö

Lueskele, kysy neuvoa, keskustele, opi uutta ja liity mukaan!
Jäseniä 63255
Kirjoituksia 172605

Viikon elokuvauutuudet: Jojo Rabbit & A Beautiful Day in the NeighborhoodHighlighted
Moderaattori
Rekisteröitynyt: ‎29-05-2020
Kirjoituksia: 53
1/1

Viikon elokuvauutuudet: Jojo Rabbit & A Beautiful Day in the Neighborhood

Jojo-Rabbit-.jpg

 

Tämän viikon leffatärpeissä on Oscar-ehdokkaanakin ollut ja lukuisia kansainvälisiä palkintoja pokannut Jojo Rabbit ja kriitikoiden arvostama A Beautiful Day in the Neighborhood. Taika Waititin ohjaama Jojo Rabbit kolahtaa huumorinystävälle ja miksei myös muuhunkin makuun - natsi-Saksaan sijoittuva elokuva käsittelee Euroopan historian surullisinta ajanjaksoa huumorin keinoin taidokkaasti. A Beautiful Day in the Neighborhood on lämminhenkinen tositapahtumiin perustuva draama, jossa keskitytään kyynisen toimittajan ja ikonisen tv-juontajan ystävyyteen. Molemmat leffat nyt Telia TV -vuokraamossa!

 

Jojo Rabbit (2019)

 

Ikäraja: 12

Kesto: 1h 49min

Genre: komedia, satiiri, maailmansota

 

Jojo Rabbit on toisen maailmansodan aikaiseen Saksaan sijoittuva hulvaton satiirikomedia, jonka pääosassa on natsifanaatikko Jojo (Roman Griffin Davis) ja hänen erehdyttävän paljon Adolf Hitleriä muistuttava kömpelö mielikuvitusystävä (Taika Waititi). Hitler-Jugendiin kuuluva Jojo on ylpeä pikkunatsi, mutta kantaa mukanaan lisänimeä Rabbit, koska hän ei leirillään painostuksesta huolimatta halunnut katkaista kanilta niskoja. Todistaakseen kyvykkyytensä Jojo päättää juosta kranaatin kanssa ja heittää sen, mutta Jojon heitto epäonnistuukin ja kranaatti räjähtää pojan jalkoihin.

 

Tästä alkaakin Jojon fanatismin mullistava tapahtumaketju, kun kotiin vammoistaan parantumaan jäänyt Jojo saa selville, että hänen täydelliseltä vaikuttava äiti piilottelee ullakolla juutalaista, Jojon ja Adolfin pahinta vihollista. Jojon on kohdattava omat pelkonsa ja ehkä jopa kyseenalaistettava vuosia kestänyt aivopesu juutalaistytön (Thomasin McKenzie) avulla.

 

Elokuvassa vilisee niin tunnettuja Hollywood-näyttelijöitä kuin suuremmalle yleisölle aiemmin tuntemattomiakin näyttelijöitä. Jojon äitiä näyttelee Scarlett Johansson (Ghost In The Shell), joka tyylikkäänä ja hassuttelevana äitinä onnistuu ottamaan ruudun haltuun, samoin kuin Kapteeni Klenzendorfin roolissa nähtävä Sam Rockwell (The Best of Enemies). Rockwellin karikatyristinen natsikapteenihahmo herättää hilpeyttä – Klenzendorf täyttää tilan paikalle tullessaan, oli hän sitten hieno kapteeninasu yllään tai jättimäinen tykkiase kainalossaan valmiina ampumaan viholliset taivaisiin.

 

Elokuvan todellisia tähtiä ovat kuitenkin Jojoa näyttelevä Roman Griffin Davis ja tämän ystävää Yorkia näyttelevä Archie Yates. Karismaattiset ja suloiset pojat suoriutuvat täydellisesti pikkuaikuisten rooleistaan. Nuorista i’istään huolimatta he onnistuvat tuomaan hahmoihinsa syvyyttä ja sitäkin taitavammin huumoria. Näiden kahden keskinäistä kemiaa on hauska katsoa, eikä hymyltä välty, kun pojat päivittelevät ajankohdan olevan huono natsina olemiseen. 

 

Waititi osaa taidokkaasti luoda monipuolisen komedian vaikeasta aiheesta ja onnistuu siinä ihannoimatta natseja tai pilkkaamatta juutalaisia, vaikka Heil Hitler -tervehdyksiä lenteleekin alvariinsa. Hersyvää huumoria ja sopimattomina pidettyjä vitsejä pursuava elokuva osuu nauruhermoon, mutta laittaa myös miettimään. Vaikka elokuva saattaa vaikuttaa pelkältä komedialta, ottaa se tosissaan kantaa maailman vääryyteen ja pistää katsojan pohtimaan syviä. Elokuva kuvaa hyvin sitä, kuinka aivopesulla maailman karmeimmatkin asiat voidaan saada vaikuttamaan normaaleilta ja perustelluilta. Peliä ei ole kuitenkaan menetetty ja sitä elokuvakin painottaa vahvasti nuoren Jojon ja juutalaistyttö Elsan ystävyyden kautta.

 

Arvostelija: SalliJf

 

 

A Beautiful Day in the Neighborhood (2019)

 

Ikä: K7

Kesto: 1h 49min

Genre: Draama, elämäkerta

 

A Beautiful Day in the Neighborhood on amerikkalainen elämäkertaelokuva, joka perustuu tositapahtumiin. Elokuva sai ensi-iltansa vuonna 2019 ja sen on ohjannut Marielle Heller. Käsikirjoituksesta vastaavat Micah Fitzerman-Blue sekä Noah Harpster, jotka saivat inspiraatiota vuonna 1998 julkaistusta Tom Junodin artikkelista Can you say…Hero?. Elokuvassa keskitytään Esquire-lehden toimittajaan Lloyd Vogeliin, joka on saanut tehtäväkseen kirjoittaa TV-ikoni Fred Rogersista. Lloyd Vogelin hahmo perustuu löyhästi Tom Junodiin ja Vogelin roolissa nähdään Matthew Rhys. Fred Rogersin roolia tähdittää Tom Hanks, joka vieraili Fred Rogers Centerissä tehdäkseen taustatutkimusta rooliaan varten.

 

Lloyd on pelokas sielu, joka hädin tuskin pystyy nauttimaan isyydestään. Kyynisyys onkin yksi Lloydin luonteenpiirteistä. Esquire-lehden editoija antaa hänelle tehtäväksi haastatella lasten televisio-ohjelman juontajaa Fred Rogersia artikkelia varten, jossa käsitellään sankareita. Lloydin mielestä tehtävänanto on ala-arvoinen, mutta hän kuitenkin matkustaa Pittsburgiin haastattelemaan Rogersia. Toisin kuin Lloyd, Fredillä on järkeä tunnistaa omat epäonnistumisensa ja hän käsitteleekin niitä mahdollisuuksina itselleen. Samalla hän pitää niistä oppitunteja nuorille katsojilleen.

 

Lloyd oli ollut nyrkkitappelussa isänsä kanssa, jonka johdosta hänen nenänsä on kokenut kovia. Rogers kiinnittää tähän huomiota ja alkaa kyselemään Lloydilta tämän suhteesta isäänsä. Samalla hän kertoo, että hänellä itsellään on useita tapoja hallita vihaa. Elokuvassa seurataan Lloydin ja Fredin ystävyyttä, kuinka Fred oli jopa melkein parasta, mitä Lloydin elämässä on tapahtunut. Lloyd vihaa isäänsä, koska tämä petti ja hylkäsi hänen äitinsä, kun äiti sairastui syöpään ja lopulta kuoli siihen. Fred osaa kysyä oikeat kysymykset ja saa Lloydin avautumaan ja pohtimaan anteeksiantoa isäänsä kohtaan. Antaako Lloyd anteeksi isälleen ennen kuin on liian myöhäistä?

 

Tämä elokuva on todellinen hyvänmielen leffa ja sen tarkoituksena onkin juhlistaa ihmisten hyvyyttä, vaikka maailmassa on paljon pahaa. Ohjaaja Heller tekee hyvää työtä lähestyessään ja kertoessaan tarinaa Fred Rogersin elämästä. Tom Hanks tuo roolisuorituksellaan elokuvaan lämpöä ja myötätuntoa. Myös Lloyd on täydellinen roolihahmo ihan meille kaikille, koska jokainen meistä kamppailee haasteiden kanssa, joita elämä asettaa meille. Lloydiin on siis helppo samaistua, mikä onkin yksi leffan kantavista voimista.

 

Arvostelija: HannaMarikaL

 

 

Lue lisää:

0 tykkäystä