Julkinen alue
Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
AaTanja
Moderaattori
Moderaattori
  • 165 custom-general.kudos
  • 358 custom-general.replies
  • 19 custom-general.solutions

Viikon elokuvauutuudet: Kärsimys ja kunnia & Boarding School

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Painandglory.png

 

 

Tällä viikolla esittelen sellaisten tähtien kuin Antonio Banderasin ja Penélope Cruzin espanjankielisen elokuvan Kärsimys ja kunnia sekä sisäoppilaitokseen sijoittuvan kauhuelokuvan Boarding School. Löydät kumpaisenkin Telia TV:n vuokraamouutuuksista.

 

kärsimys ja kunnia

 

Ikäraja: 16

Kesto: 113 minuuttia

Genre: draama

 

Dolor y gloria

 

Ohjaaja Pedro Alvodóvar tunnusomaisista piirteistä saa nauttia tätä elokuvaa katsoessa. Sen värikylläinen maailma, voimakkaat tunnetilat ja jollain lailla kiehtova tarinankerronta päähenkilön nykyisen yltäkylläisen ja onnettoman madridilaiselämän sekä 60-luvun köyhän, mutta nykyistä onnellisemman maaseutulapsuuden välillä vie mukanaan. 

 

Salvador Mallo, Antonio Banderasin esittämä espanjalainen suosittu ja kuuluisa elokuvaohjaaja tuntuu menettäneen otteensa elämään, työntekoon, sosiaalisiin suhteisiinsa. Hän pysyttäytyy loitolla kaikesta ja vetäytyy omaan kuoreensa vedoten fyysisiin haasteisiinsa ja vaivoihinsa. Ikääkin alkaa olla. Luovuus ei enää kuki kuten ennen, eikä uusia elokuvia ilmesty. Jokin ahdistaa. 

 

Lapsuus palaa monin paikoin miehen mieleen ja hän kenties työstää kokemaansa nyt kypsällä iällä, kun on aikaa. Jokin kaivertaa, sekö kuinka välit kollegoihin ja näyttelijöihin on päässyt katkeamaan? Terveyshuolet?  Syynä muistojen pintaan pulpahtamiseen voi myös olla heroiini, jota hän tulee ottaneeksi entisen vihamiehensä, näyttelijä Alberto Crespon (Asier Exteandia) tarjoamana, kun he tapaavat ja sopivat tulevasta projektista, ja samalla hautaavat sotakirveensä. Mallo jääkin aineeseen koukkuun, sillä se tuntuu helpottavan vaivoja ja saavan luovuuden jälleen pitkän tauon jälkeen esiin. Mallon muisteluihin lapsuudesta liittyy voimakkaasti hänen Penélope Cruzin esittämä äitinsä. Vahva henkilö lapsuudesta, joka vaikuttaa pojan elämään pitkälle vanhuuden päiville asti.

 

Elokuva sai ensi-iltansa keväällä 2019 Cannesin filmifestivaaleilla. Siellä Antonio Banderas palkittiin parhaan miespääosan palkinnolla. Oscar-gaalassa hän oli ehdolla samaisessa kategoriassa, ja itse elokuva parhaan vieraskielisen elokuvan kategoriassa. 

 

Elokuvan sanotaan olevan Pedro Alvodóvarin omaelämänkerta, mutta missä suhteessa siinä on totuutta ja missä suhteessa tarua? Sitä voit jäädä miettimään nähtyäsi elokuvan. 

 

 

Boarding School

 

Ikäraja: 16

Kesto: 111 minuuttia

Genre: kauhu

 

Tässä kauhuleffa sellaisista pitävälle! Kaikkia kauheleffan elementtejä löytyy.

 

Äitinsä ja isäpuolensa kanssa asuva 12-vuotias Jacob Felsen (Luke Prael) kärsii jokaöisistä kauhukohtauksista ja painajaisista. Vanhemmat alkavat olla kyllästyneitä ja väsyneitä tilanteeseen, etenkin isäpuoli Davis, ja poika passitetaan sisäoppilaitokseen. Koulu paljastuu aivan joksikin muuksi kuin tavalliseksi oppilaitokseksi. Se on vanhassa lähes autioituneessa kartanossa kaukana kaupungista, oppilaita siellä on vain muutama ja lisäksi sitä pitää kaksi hämärän oloista opettajaa. Kukaan oppilaista ei sovi tavalliseen kouluun erilaisten käytöshäiriöiden, vammojen tai ulkonäön vuoksi. Monet lapsista on huijattu laitokseen, jotta vanhemmat pääsevät heistä helposti eroon. Jacobin äitikin on tainnut tulla huijatuksi, sillä hän luottavaisin mielin olettaa poikansa lähtevän omaksi parhaakseen parempaan oppimisympäristöön.

 

Jacob ei pääse uudessa ympäristössä vaivastaan vaan kauhu ottaa hänestä entisestä enemmän vallan. Eikä ihme. Koulussa tapahtuu karmivia asioita, joita hän joutuu tahtomattaan todistamaan ja niihin osallisiksi. Yksi harvoista koulukavereista hirttäytyy, toinen osoittautuu veljensä murhaajaksi ja yhden kavereistaan hän löytää kuolleena sängystä. 

 

Opettajillakaan ei ole täysin puhtaat jauhot pussissa. Jacob saa yhden koulukaverinsa kanssa selville, etteivät opettajat ole niitä henkilöitä, joiksi itseään väittävät. Todelliset opettajat ovat saaneet kokea karun kohtalon, ja lapset löytävät heidät koulun kellarista pakastimesta. Kaikista kauhuista huolimatta Jacob vaikuttaa olevan oppilaista tervejärkisin, ja se onkin koitua hänen epäonnekseen rehtorin koettaessa saada hänestä liittolaista itselleen. 

 

Jacobin jo kuollut isoäiti punoutuu myös juoneen. Poika on kuullut tarinoita tämän natsiajan kokemuksista Saksassa, siitä kuinka isoäiti on joutunut piiloutumaan natseilta henkensä uhalla. Pojan yksi salaisuuksista on pukeutua isoäitinsä vanhoihin mekkoihin tarinoiden vallatessa hänen mielensä.

 

Elokuvan on ohjannut myöskin elokuvasta Titaanien taistelu (2000) tuttu Boaz Yakin. Itse odotin tältä elokuvalta ennakkotietojeni pohjalta karmivampaa elämystä, mutta kenties kokemukseeni vaikutti myös se, että katsoin sen keskellä kirkasta päivää.

 

 

 

 

Lue myös näistä elokuvista:

Yhteisön moderaattori
0 vastausta