Julkinen alue
Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
AaTanja
Moderaattori
Moderaattori
  • 164 custom-general.kudos
  • 355 custom-general.replies
  • 19 custom-general.solutions

Viikonlopun leffatärpit - Stockholm & Lying and Stealing

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Stockholm.JPG

 

Tällä viikolla Telia TV vuokraamon vinkeissä pureudutaan varkaiden maailmaan. Ensimmäinen elokuva vie meidät reilu 45 vuoden taa tositilanteeseen tukholmalaiseen pankkiin ja jälkimmäinen fiktiiviseen taidevarkaiden maailmaan Hollywoodin kukkuloiden ympäristöön. 

 

Stockholm

 

K12

Genre: draama, komedia

Kesto: 92 minuuttia

 

Elokuun 23. päivänä vuonna 1973 tapahtui Tukholman Norrmalmtorgetin Kreditbankenissa ryöstö. Se jäi siten muista panttivankidraamoista ja pankkiryöstöistä poiketen historiaan, että sen myötä syntyi uusi termi: Tukholma-syndrooma. Sillä tarkoitetaan tilannetta, jossa siepattu henkilö alkaa ajatella myötämielisesti sieppaajaansa kohtaan, jopa kiintyy häneen ja auttaa panttivankitilanteessa. Jälkikäteen uhri saattaa suojata sieppaajaansa antamalla todistuksia, jotka puoltavat tätä pahantekijää ja lähtökohtaisesti uhrille vaaraksi olevaa ihmistä. 

 

Ohjaaja-käsikirjoittajana toimii Robert Budreau ja pääosassa pankkiryöstäjä Lars Nystromina nähdään Ethan Hawke. Tämä on parivaljakon toinen yhteistyö, aiempi on vuonna 2015 ilmestynyt Born to Be Blue. Noomi Rapace esittää pankkivirkailija-Biancaa, jonka kanssa Larsille syntyy kuuden panttivankipäivän aikana erityinen side. 

 

Vaikka aihe onkin varsin vakava ja vaarallinen, niin sopivasti kylvetty musta huumori istuu siihen hyvin. Se tekee elokuvasta entistä mielenkiintoisemman ja hyvällä tavalla köykäisemmän käsitellä. Tuskinpa vaan tilanteet elokuussa '73 ovat olleet Kreditbankenissa yhtä huvittavat, mutta elokuvassahan on aina taiteellinen vapaus, ja tässä tositarinassa se ilmenee huumorilla höystettynä. 

 

 

Lying and Stealing

 

K12

Genre: Jännitys, toiminta

Kesto: 96 minuuttia

 

Ajatus siitä, että arvokasta taidetta häviää valvovien silmien ja valvontakameroiden alta, on kiehtova. Miten ihmeessä se on ylipäänsä mahdollista etenkin tänäpäivänä, kun vartiointi on niin monimuotoista ja tehokasta?

 

Elokuva sijoittuu Los Angelesiin, jonka taidepiireissä vaikuttaa ovela jo toisen polven taidevaras Ivan Warding (Theo James). Hänen edesmennyt isänsä on jäänyt velkoihin, ja Ivan makselee niitä pois tekemällä sitä mitä osaa, ryöstelemällä taidetta. Ivan haluaisi päästä irti elämäntavastaan ja tulla kunnon kansalaiseksi, mutta velkataakka sitoo häntä. "Vielä yksi keikka, sitten jätän tämän!". Elyse Tibaldi (Emily Ratajkowski) puolestaan on velkaantunut näyttelijän elämästä haaveileva nuori nainen monen muun loistokkaasta Hollywood-elämästä haavelevan kaltaisensa joukossa. Hollywood tuntuu kuitenkin näyttäneen lopullisesti kieltävää vastausta wannabestara-Elyselle.

 

Ivan ja Emily kohtaavat toisensa kuin kohtalon yhteen saattamana Ivanin ryöstökeikalla eräässä kirjanjulkistamistilaisuudessa. Heitä yhdistää moni asia, kuten velkaantuneisuus, ja he päätyvätkin kumppaneiksi, alkuun "vain" ryöstö- sellaisiksi ja lopulta vähän muillakin elämänalueilla. Siitä huolimatta, että Ivan on löytäyt rinnalleen Elysen, hiertää häntä edelleen eräs asia, nimittäin mielialahäiriöinen veli, joka on sattumusten summana muuttanut asumaan Ivanin luo jouduttuaan ulos aiemmasta hoitolaitoksestaan. 

 

Tämä ohjaaja Matt Aseltonin leffa on hyvä valinta juuri sellaisiin tilanteisiin, kun et jaksa syventyä psykologisiin koukeroihin ja mitä erikoisimpiin ja ennalta-arvaamattomiimpiin juonenkäänteisiin, vaan haluat jotain viihdyttävää, nopeatempoista hauskuutusta. 

 

 

Lue myös näistä leffatärpeistä: 

Yhteisön moderaattori
0 vastausta