Julkinen alue
Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
AaTanja
Moderaattori
Moderaattori
  • 164 custom-general.kudos
  • 354 custom-general.replies
  • 19 custom-general.solutions

Viikonlopun leffatärpit: Tolkien & Hobitti: Viiden armeijan taistelu

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

TolkienTeliaTV.png

 

Tällä viikolla paneudumme kirjailija J. R. R. Tolkieniin ja hänen tuotantoonsa. Telia TV vuokraamon tarjontaan on vastikään tullut elokuva Tolkien, ja sen johdosta pyhitämme tämän koko leffaviikonlopun kyseiselle kirjailijalle ja hänen tuotannolleen. 

 

Tolkienin kirjat ovat varmasti meille kaikille tuttuja. Viime vuosikymmenien aikana hän on noussut entistä suurempaan suosioon monien tarinoiden päädyttyä valkokankaalle nykysukupolvien iloksi. Kuinka moni meistä kuitenkaan tuntee miestä tarinoiden takana? Nyt meillä on mahdollisuus kurkistaa menneeseen, sinne mistä tarinat kumpusivat.

 

Tolkien syntyi 1800-luvun lopulla. Hän jäi lapsena orvoksi, eli molemmat maailmansodat ja koki elämässään paljon sellaista mistä me voimme vain lukea historiankirjojen synkiltä lehdiltä. Kaikki tämä inspiroi häntä luomaan fantasiatarinansa, joista saamme tänäkin päivänä nauttia. Se mikä tekee Tolkienin ja hänen tuotantonsa etenkin meille suomalaisille erityisen mielenkiintoiseksi on se, kuinka hän on ammentanut suomen kielestä ja pohjoismaalaisista saagoista ja erityisesti Kalevalan tarustosta paljon omiin teoksiinsa. Siitä saammekin nähdä ja kuulla näytteen elokuvassa Tolkien, joka on esitelty alla.

 

Tolkien

 

K12

Genre: Draama

Kesto: 112 minuuttia

 

Elokuva vie meidät kirjailijan nuoruusvuosiin. Orvolle John Ronald Reuel Tolkienille (Nicholas Hoult) ystävien merkitys on erittäin suuri. Näiden samanhenkisten koulu- ja myöhemmin yliopistotovereiden joukossa nuorukaisen oma luovuus pääsee loistoonsa ja kielellinen lahjakkuus esiin. Ensimmäinen maailmansota kuitenkin vie toverukset opinnoista rintamalle, ja sotataisteluita kuvataankin elokuvassa välähdyksenomaisesti muuten kronologisesti etenevän tarinankerronnan välissä. Toisaalta voi ajatella, että Tolkienin elämäntapahtumia kuvataan juoksuhaudoissa satunnaisesti taisteluiden lomassa. Mies jaksaa rankat ja traumatisoivat tilanteet siirtymällä ajatuksissaan kotiin. Sodan kauhut, tulitaistelut ja veriset lammikot muodostuvat Tolkienin mieleen fantasiamaailman lohikäärmeiksi ja taruolennoiksi. Oliko fantasiamaailma yksi keino selviytyä sodan kauhuista?  

 

Sommen taistelu alkoi kesällä 1916 kestäen seuraavaan talveen asti. Kyseinen taistelu on brittien suurin koskaan käymä sotataistelu, ja Tolkien tovereineen ja ystävineen taisteli muiden satojen ja taas satojen tuhansien brittien sekä muiden liittoutuneiden joukoissa Saksaa vastaan. Tappiot olivat mittavat, kaikenkaikkiaan yli miljoona kaatunutta. Vänrikki Tolkien meidän kaikkien onneksemme pelastui ja selviytyi rintamalta sekä ampumahaavakuumesta. Nuoruudenrakkaus Edith (Lily Collins), jonka kanssa Tolkien oli päätynyt takaisin yhteen vasta juuri ennen rintamalle lähtöä, odotti miehen sairasvuoteen vierellä kaikki päivät kunnes tämä heräsi ja parantui, ja pääsi rauhan koittaessa jatkamaan kirjoittamistyötään. Elokuva päättyy Hobitti-tarun syntysijoille.  

 

Tolkienin on ohjannut Dome Karukoski, ja se on hänen ensimmäinen Hollywood-tuotantonsa. Monella tapaa siis mielenkiintoinen asetelma suomalaisille katsojille. Itseäni puhutteli elokuvassa eniten aikahyppy yli sadan vuoden taa, visuaalisesti kiehtova puvustus ja lavastus 1900-alun tyyliin sekä erityisesti nuorukaisten vahva toveruus, veljeys ja syvä ystävyys, johon sota toi oman särönsä. Myös Johnin ja Edithin jo nuorena syttynyt rakkaus, jonka yhdeksi esteeksi oli nousta Edithin ei-katolilaisuus, oli vaikuttava juonteensa kokonaisuudessa. Kielinero Tolkien on muutenkin puhutteleva henkilö, johon tämän elokuvan myötä oli mielenkiintoista paneutua lähemminkin. 

 

 

Hobitti: Viiden armeijan taistelu (2014)

 

K12

Genre: Fantasia, seikkailu, toiminta

Kesto: 138min

 

"Lähde viimeistä kertaa matkalle Keski-Maahan"

 

Hobitti: Viiden armeijan taistelu perustuu J.R.R. Tolkienin kirjaan Hobitti eli sinne ja takaisin. Teos on alunperin julkaistu alunperin 1937, ja se onkin Tolkienin yksi tunnetuimpia kirjasarjoja Taru sormusten herrasta ja Silmarillionin lisäksi.

 

hobitti ja viiden armeijan taistelu telia vuokraamo.jpg

 

Elokuva on jatkumoa aiemmin ilmestyneille Hobitti - Odottamaton matka ja Hobitti - Smaugin autioittama maa elokuville. Peter Jackson on ohjannut elokuvatrilogian kaikki kolme osaa. Viimeisin jätti odottamaan, kun lohikäärme Smaug oli matkalla tuhoamaan Järvikaupunkia. Thorin Tammikilpi (Richard Armitage)

ja Ereborin kääpiöt matkaavat Yksinäiselle vuorelle. Thorin Tammikilven valtaa lohikäärmetauti, joka ajaa kantajansa hulluksi aarteen varjelemisesta ja vuoren suojelusta. 

 

Martin Freemanin näyttelemä Bilbo Reppuli pohtii elokuvan edetessään kannattaako hänen luovuttaa kirotuksi väitetty Arkkikivi ystävälleen. Tuleeko hän pettäneeksi Thorin Tammikilven vai kääntääkö Thorin mielipuolisena selkänsä Bilbolle?

 

Elokuvassa nähdään trilogian viimeinen taistelu, joka kestää jopa 45 minuuttia. Taistelu onkin elokuvan huipennus ja suosittelen varaamaan eväät jännittävän leffahetken seuraksi.

 

 

Lue myös:

Yhteisön moderaattori
0 vastausta