peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
59899 Jäsentä
165443 Kirjoitusta

Telia yhteisö on nyt myös laiteyhteisö

Lue lisää
Yhteistyössä OnePlus

Avoin kuitu pohdiskeluaUusi jäsen
Rekisteröitynyt: ‎29-03-2019
Kirjoituksia: 2
1/1

Avoin kuitu pohdiskelua

Meidän alueelle ollaan kenties ja ehkä rakentamassa Avoin-kuitu -verkkoa. Tämä on toki herättänyt kiinnostusta monessa puolesta ja vastaan.

Oma kiinnostukseni on ristiriitainen. Toisaalta haluaisin liittymän mutta en niillä ehdoilla jotka ovat hankkeen sivuilla esillä.

 

Tärkein ja ehdottomasti karkoittavin asia on se, ettei liittymästä ole mitään exit-mahdollisuutta. Tähän viittaa seuraavat asiat. Kun kuitu on taloon / kiinteistöön vedetty, alkaa pyörimään kuukausittainen verkonhoitomaksu. Tällä hetkellä tuo maksu on n.19€. Eli reilut  220€ vuodessa hoitomaksuihin. Tämä sinällään ei ole kynnyskysymys. Mutta kun kuitu on taloon vedetty, tuosta maksusta ei pääse ikäpäivänä eroon, jos homma menee kuten sivuilla kuvataan. Tästähän tulee vääjäämättä mieleen, että kun ollaan saatu riittävä määrä talouksia liittymään, voidaan verkonhoitomaksu nostaa vaikka tonniin per viikko. Ja kun liittymästä ei pääse eroon, mitä teet?

Toki verkon rakentajat puhuvat kauniisti, että hoitomaksua ei ole tarkoitus nostaa vaan kenties laskea jos liittyjiä on riittävästi. Kysyn vain, että mitkä maksut ovat laskeneet viimeisten vuosien aikana? Ja toki verkon nykyinen haltija saattaakin olla tuota mieltä, mutta kun verkko myydään aikanaan jollekin toiselle yhtiölle, voi tuo yhtiö tehdä mitä haluaa.

 

Olen nyt ollut kuitenkin verkon rakentajaan yhteydessä ja saisin kuulemma tilauksen "LISÄTIETOJA" kohtaan ns. omat ehtoni mukaan. En ole kuitenkaan vieläkään aivan vakuuttunut siitä, että tuo olisi pätevä. Toki jos sopimukseen saisi sellaisen kohdan jossa verkosta voisi irtautua niin halutessaan ja siten, että kk maksuja ei mene jos operaattori sopimusta ei ole. Nämä on siis luvattu minulle jotta tilaus saataisiin aikaiseksi.

 

Höpinää aiheen sivusta (=

Hauskaa on myös se, että kuitua pidetään esim. sellaisena, että kun ottaa 1G nopeuden, sen saa ja joka paikkaan. Toki tämän saanee kytkimelle ja sen porttiin, jos kerran tässä ratkaisussa kaikille annetaan oma kytkimenportti käyttöön. Jos kuitenkin ajetellaan, että asumme täällä perämettassä jossa nyt kuitenkin on jokunen asukas ja jopa kylä, parikin muutaman kilometrin päässä. En jaksa oikein uskoa, että esim. meidän kohdalle tulisi joku teran tai isompi solmukohta jotta 1000+ käyttäjää voisi surfailla samanaikaisesti omalla gigan nopeudellaan. Ja toki nopeuteen vaikuttaa se, paljonko palveluntarjoajalla, johon siis ollaan yhteydessä, on verkkoa juuri sinulle tarjolla. Eli jos sadan asukkaan verkkoon tuodaan kaikille 1G kuitu, pitää tuosta kytkimestä olla 100G runko ulos jotta saadaan kaikille taattua se 1G ulkomaailmaan jatkuvasti. Jos noita 100G kytkimiä kytketään 100 seuraavaan tähti pisteeseen niin sitten tarvitaan jo 10 000G siitä pisteestä internettiin, jos siis taataan jokaiselle joka ikisenä hetkenä se 1G internettiin. Onneksi tämä ei ole tarpeellista. Sillä internetistä harvemmin saa mitään 1G nopeudella mitään sisään. Saatikka, että siihen olisi jokin erityinen tarve...

Tuolla muissa keskuteluissa näkyy, että on mittailtu verkon nopeuksia ja on saatu vaikkapa 0,5G nopeus. Toinen sanoo, jotta kokeile toiseen palvelimeen niin pääset lähelle gigaa. Toki näin, toinen palvelin on mahdollisesti myös 1G yhteyden päässä ja jos kaksi vaikkapa ajaa samaa testiä, niin teoriassa kummallekin pääsee se 0,5G. Tokikaan ethernet ei ole demokratia... Kun taas toinen palvelin saattaa olla 10G yhteyden päässä ja sieltä saakin jo 10 asiakasta ottaa sen 1G ennenkuin nopeus alkaa teoriassa laskemaan. Se onko kyseisillä palvelimilla sitten mitään sellaista palvelua mitä kyseiset testaajat haluvat onkin toinen juttu. Eli vaikka testillä pääsee testipalvelimeen sen 1G nopeudella, ei se takaa missään nimessä, että samalla nopeudella pääsisi vaikkapa Netflix palveluun. Tokikaan tuollaista nopeutta sinne ei tarvita. Muutama mega riittää.

Se mihin tuo 1G nopeus eniten vaikuttaa, on se, jos vaikkapa sinulla on suuri perhe / yhteisö jolla on paljon yhtäaikaista liikennettä internetistä sisään päin. Eli jos vaikkapa 10 ihmistä katsoo samaan aikaan sieltä Netflixistä omaa ohjelmaansa 5M per stream, niin sisään pitää tulla vähintään 50M kaista. Toki jos imee jotain tiedostoa samaan aikaan jostain sellaisesta paikasta josta saa vaikkapa sen 500M samaan aikaan, niin katselu ei hyydy eikä imuttaminen. Toki tiedosto on jo kohtalaisen kokoinen jos vaikka sen pari tuntia imee 500M/s. =)

0 tykkäystä