Kaapeli TV:n kanavanippu 15 häiriöt

  • 7 September 2022
  • 3 kommenttia
  • 18 katselukertaa

Lähinnä uteliaisuuttani kysyn teknisen kysymyksen, koskien (Telia, kerrostalo, Turku) kaapeli-tv lähetyksiä. Olen kytkenyt seuraavat laitteet näin: Antennikaapeli seinästä tallentavaan HD-digiboksiin (Topfield CRC-1400). Digiboksista puolestaan antennikaapeli televisioon (LG 50UF830V 4K ULTRA HDTV). Boksista tietty myös HDMI-kytkentä telkkariin.

 

Kaikki ok ollut vuosikaudet mutta alkuvuodesta (muistaakseni) lähtien on ollut ongelmia kanavanippu 15 kanssa (370 MHz), eli homma menee näin: boksilla HD-kanavat Hero HD, Liv HD, Jim HD ja Nelonen HD näkyvät suht ok, pientä pikselöintiä silloin tällöin – mutta se ei paljoa haittaa ja koska olen dinosaurus eli mielelläni tallennan ohjelmia ilman pilviä, on bueno että boksin puolella nuo toimivat mutta perin outoa on se, että jos Digiboksissa on virta päällä, ei TV:n puolella samaisille neljälle kanavalle löydy signaalia ollenkaan. Jos otan boksista virrat pois (stand-by), signaalit löytyvät oitis!

 

Tätä "häiriötä" ei ole missään muussa kanavanipussa. Ongelma ei ole siis suuri, etenkin kun tuossa n. kuusi vuotta vanhassa televisiossani toimii Ruutu Appi (ainakin toistaiseksi, mm. Katsomo ja Youtube jo lakkasi toimimasta kunnolla) jolla myös voi katsella noita neljää kanavaa – tosin laatu ei ole ihan hd mutta ihan oukei kumminkin. Ja tietty voi boksilla (myös TV:llä) katsella SD-kanaviakin kun ovat eri nipussa. Mutta oudoksuttaa vaan että jos (kuten ilmeisesti) vika löytyy Topfieldistäni, miksi se ilmenee vain kanavanippu 15 TV:n lähetyksiin, ei boksin kautta katsottaviin – luulisi että boksissa kanavat häipyvät, ei TV:ssä?

 

Olen tähän mennessä ilman tulosta palauttanut digiboksin tehdasasetuksiin, TV:stä en ole tohtinut koska aikoinaan siihen säädettiin parhaat mahdolliset asetukset mutta kanavat olen toki hakenut molempiin monta kertaa, myös viime uudistuksien jälkeen. Kytkennöistä sen verran että kokeilin siten että poistin antennikaapeli -yhteyden boksin ja TV:n välillä, siis pelkällä HDMI:llä ja sittenpä ei näkynyt yhtään mitään – pitäisikö ylipäätä pelkän HDMI:n riittää kuvan ja äänen siirtoon? Boksissa ei ole ns. Loop-kaapelin paikkaa, vain cable in ja out.

 

Kuten sanoin, ongelma ei ole suuri mutta kun en oivalla mistä se johtuu – siksi kysyn että onko heittää valistuneita arvailuja?


3 kommenttia

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +13

@erland62  kirjoitti:

Digiboksissa on virta päällä, ei TV:n puolella samaisille neljälle kanavalle löydy signaalia ollenkaan. Jos otan boksista virrat pois (stand-by), signaalit löytyvät oitis!

Tämä kertoo siitä, että digiboksin virittimestä vuotaa häiriöitä läpivietävään signaaliin.

 

Itse en ole ihan näin totaaliseen signaalin häiriytymiseen törmännyt. Oma kokemukseni on, että digiboksin läpi kytketyssä televisiossa kuva räpsähtää, kun digiboksi vaihtaa kanavaa (esim. ajastettu tallennus päättyy yhdeltä kanavalta ja alkaa toiselta kanavalta).

 

Jos sinulla on samassa huoneessa useita antennirasioita, kytke digiboksi ja televisio kumpikin omaan antennirasiaansa.

 

Muutoin hanki jakaja, jolla saa tv-liittimeen kytkettyä kaksi laitetta. Jaa antennirasiasta tuleva signaali erikseen digiboksille ja televisiolle meneviin johtoihin. Älä kytke digiboksin cable out liittimeen mitään.

 


@erland62  kirjoitti:

pitäisikö ylipäätä pelkän HDMI:n riittää kuvan ja äänen siirtoon

Jos katsot kaikki ohjelmat digiboksin kautta, niin silloin kyllä. Mikäli haluat käyttää television sisäänrakennettua viritintä, antennijohto tulee kytkeä myös.

Muutoin hanki jakaja, jolla saa tv-liittimeen kytkettyä kaksi laitetta. Jaa antennirasiasta tuleva signaali erikseen digiboksille ja televisiolle meneviin johtoihin. Älä kytke digiboksin cable out liittimeen mitään.

 

Ensin kiitos nopeasta vastauksesta ja ongelmakin melkein tuli ratkaistua - kahta antennirasiaa ei ole mutta löysin laatikoistani antennijakajan ja kytkin nyt boksin ja TV:n erikseen, 2 in one siis ja kun sanon että melkein ratkaistu niin avot; nyt jonkinlainen signaali löytyy, mutta nuo 4 HD kanavaa tulevat katselukelvottomina, pikselöityneinä. Siis TV-puolelta kun kytken virran digiboksiin - joka siis on enää HDMI-yhteydellä televisioon. Tuo jakaja vaikuttaisi eheältä, ostin sen entiseen asuntooni jakamaan TV:n olohuone/makuuhuone kytkentään ja toimi silloin hyvin mutta tietty siinäkin voi olla vikaa, tosin jotenkin se häiriö edelleen liittyy tuohon vanhaan Topfieldiini. Moisen puutteen takia en Toppia hylkää, tallentavat boksit ovat sangen arvokkaita.  Antennirasiassakaan tuskin on feelua, koska laitteet erikseen toimivat ok, myös kanavanippu 15 osalta. Hyvin merkillistä. Mutta kiitos kuitenkin vinkistä, saavat olla nyt noin, erikseen kytkettyinä kun ei siitä ainakaan haittaa ollut =).

Vastaanpa vielä itselleni sekä etenkin jäsen Irritukselle, en tiedä mitä ihmettä tapahtui mutta vaihdoin antennikaapelit keskenään - ja nyt tää homma toimii! Tuskin tähän mitään järjellistä syytä on mutta ainakaan just nyt laitteet eivät riitele keskenään, ovat siis kytkettyinä erikseen jakajaan ja kummassakaan ei ole pikselöintiä ja signaalit ok joten uudistan kiitokseni, ja varmuuden vuoksi taidan hankkia vielä yhden kaapelipätkän lisää noin niinkun varalle. Mutta jesh, toistaiseksi näyttää hyvältä!

Vastaa