Telia TV ja Liiga - Kysy mitä vain maanantaina 10.6. klo 12-15!Näytä ensimmäinen kirjoitus

73 kommenttia


@ZerDzo@  kirjoitti:

Miksi liiga lähetysten viivettä ei saatu pienennettyä sidettävälle tasolle ensimmäisen kauden aikana sovelluksella + ilman laajakaistaa boksilla? Lähes poikkeuksetta viive oli 2-5 minuutin luokkaa. Miten varmistatte ensi kaudelle että viive on maksimissaan 30 sekuntia?

Luulisi veikkauksellakin olevansa sanottavaa asiaan live vedon kannalta.


Parhaillaan uudistettavan jakelualustan myötä saamme TeliaTV sovelluksen ja digiboksin viivettä pienennettyä merkittävästi. Eiköhän syksyllä jo nähdä ottelut pienemmällä viiveellä.


@kiisseli67@  kirjoitti:


 2.Miksi Telia TV Kake ei toimi AIPTV boksilla varasäätimenä? 


Nykyinen Kake on rakennettu silleen että Kaken ja telkkarin yhdistävänä komponenttina on Telia TV digiboksi laajakaistalla palvelureititin. Telia TV digiboksilla tuotteessa ei ole palvelureititintä niin tämän vuoksi TeliaTV kakea ei pysty käyttämään varasäätimenä.

Mitä uutta tulossa tallennuspalveluun?

 

Tässäkin ketjussa on mainittu jo kansioinnin puute sekä luvattoman lyhyt tallenteiden säilytysaika. Lisäisin puutelistaan HD-kuvanlaadun kaikilla ilmaiskanavilla, 50 fps-kuvan, hakusanoihin perustuvat toistuvat tallennukset (siis TeliaTV:llä ilman Telian laajakaistaa/sovelluksella) ja automaattisten tallennuksen automaattiset kansioinnit. Lisäksi toisten operaattorien sovellukset tarjoavat suosittuja ohjelmia tallennettavaksi. TeliaTV tarjoaa etusivulla vain vuokrattavaa tai ohjelmakirjastojen ohjelmia riippumatta onko tilausta tai ei. Joku raja se on mainostamisellakin kun noita ei saa mitenkään edes piiloon...

 

Mikä sitten taas on paremmin kuin muilla... Yhtenäinen kanavanäkymä esim. AppleTV-sovelluksessa, josta voi käynnistää suoran katselun jos siihen on oikeus tai "tallenna&katso" jos lupaa suoraan ei ole. Samat toiminnallisuudet löytyvät myös muilta, mutta tilasin tallennuspalvelun mökillä käytettäväksi pelkästään tuon kanavarivin vuoksi.


@mikkooks@  kirjoitti:

Mikä on ihan oikea syy siihen, ettei Android TV sovellus ole edes suunnitelmissa?

 

Vähän turha kysymys toisaalta... Vastaus: saattaisi vaikuttaa negatiivisesti omien tv-boksien myyntiin.


Meillä on käynnissä selvitys seuraavasta stepistä uusien tuettujen alustojen osalta, kärkenä äly-TV sovellukset. Toivottavasti pystymme laajentamaan tukea lähitulevaisuudessa. Äly-TV markkina on kuitenkin vielä pirstaloitunut ja tavoitteena on varmistaa, että uusi laitetuki palvelee mahdollisimman monia. Android TV on yhtenä tässä selvityksessä mukana. Android TV sovellus on kuitenkin oma asiansa, vaikka meillä Android sovellus tänä päivänä onkin. Android TV sovelluksen tuominen vaatii kehitystä ja sovelluksen tekemistä osittain uudelleen.


@kiisseli67@  kirjoitti:


1.Milloin saamme uusia kanavia AIPTV boksille?5. Eikö Telialla ole enää omia ohjelmia Telia TV:lle, kuten aiemmin oli esim. Heiluta huuliasi?


Uusista kanavista ja sisällöistä pitää aina neuvotella ja sopia yhdessä kanavayhtiöiden/sisällöntuottajien kanssa. Menneenä vuotena fokus ei ole ollut juuri Heiluta huuliasia kaltaisissa sisällöissä, mutta se on ollut tämän hetken tilanne. Tilanne elää ja jatkossa kaikki on mahdollista.  
@kiisseli67@  kirjoitti:


 3.Onko toivoa saada nelosen kanavia suoratoistona AIPTV boksille?


Toistaiseksi neuvottelut ovat tauolla, mutta tarkoitus on palata asiaan myöhemmin. Meidän tahtotila on löytää tähän ratkaisu, jotta jatkossa voidaan myös pelkälle digiboksille tuoda Nelosen ilmaskanavia. Valitettavasti emme kuitenkaan voit tässä tilanteessa antaa edes alustavaa aikataulua


@JuhaPN@  kirjoitti:

Koska saamme Liiga-lähetykset UHD-kuvalla myös TeliaTV:lle ilman Telian laajakaistaa? TeliaTV UHD-boksille ja muille laitteille kuten AppleTV4K?

 

Olkaapa rohkeita ja kertokaa aikataulu, johon voitte sitoutua!


Liigan Ultra HD -tuki on tarkoitus laajentaa myös muiden operaattoreiden laajakaistojen päälle ja tämä työ on käynnissä parhaillaan. Tällä hetkellä rakennamme puitteitta toimittaa UHD-kuvaa meidän Telia TV digiboksille, joka toimii valitsemallasi laajakaistalla. Tahtotila on saada homma pelittämään mahdollisimman pian Liigan alkuun, mutta koska asioita on vielä varmistumatta, voin tässä kohtaa luvata että ensi kauden aikana UHD-kuva tulee muillekin kuin meidän laajakaistan ja kaapeli-TV:n alueella asuville saataville.


@surmanajaja@  kirjoitti:

UHD toki kruununa koska tulee, mutta 1080p kuvavirtakin olisi jo roima parannus nykyiseen saataisiinko se nyt kaikelle kansalle heti kauden alusta asti ja joka matsista kiitos!. Samoin alaspäin dynaamisia kuvavirtoja olisi hyvä olla, nyt on tuo ihan ok 720p tai sitten sen alla ihan käsittämättömän pieni tulitikkuaski..... 


Olemme valinneet 720p tasoisen resoluution Liiga HD lähetyksiin syystä että saamme kuvaan syjuvamman liiketoiston (50fps) ilman että kuvavirran siirtämiseen tarvittava kaista kasvaa merkittävästi. Tällä on merkitysta etenkin IPTV ja sovelluskäytössä. 720p / 50fps kuvasignaali on tutkimustemme mukaan laadukas ja sopiva urheilulähetyksissä.

TeliaTV digiboksilla ja sovelluksella palveluissa on dynaamisia kuvavirtoja myös tuon 720p resoluution alapuolellakin. Nämä ovat tietysti jonkinlaisia kompromisseja 720p:hen verrattuna. Kulloinkin saatavilla olevan nettikaista määrittää minkälaatuisella striimillä kuvaa lähetetään päätelaitteelle. 


@  kirjoitti:

Milloin Telia TV:lle tulee Android TV -sovellus?


Tätä kysyttiin jo aiemmin, tässä tiedoksi:

 

Meillä on käynnissä selvitys seuraavasta stepistä uusien tuettujen alustojen osalta, kärkenä äly-TV sovellukset. Toivottavasti pystymme laajentamaan tukea lähitulevaisuudessa. Äly-TV markkina on kuitenkin vielä pirstaloitunut ja tavoitteena on varmistaa, että uusi laitetuki palvelee mahdollisimman monia. Android TV on yhtenä tässä selvityksessä mukana. Android TV sovellus on kuitenkin oma asiansa, vaikka meillä Android sovellus tänä päivänä onkin. Android TV sovelluksen tuominen vaatii kehitystä ja sovelluksen tekemistä osittain uudelleen.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

@  kirjoitti:


 5. Olisiko mahdollista luoda jonkinlainen Beta-ohjelma/ryhmä johon osallistumalla asiakkaat pääsisivät testaamaan mahdollisia uusia boksin ohjelmisto-ominaisuuksia tai laitteita ennakkoon ja antamaan näistä palautetta sekä kertomaan mahdollisista ongelmista?


Meillä on ollutkin vuosien varrella muutama testipilotti Yhteisön jäsenille, isoimpien uudistusten yhteydessä. Olemme muun muassa testanneet Telia TV -applikaation uusia versiota sekä langatonta digiboxia. Tulemme jatkamaan tätä myös tulevaisuudessa joten Yhteisöä kannattaa ehdottomasti seurailla jatkossakin :)

Misi Telia-partio ainakin Jatkoaika.com-sivuston palstalla viestii ristiriitaisesti ja miksi suhtautuvat ko. palstalla asiakkaisiin ylimielisesti ja väheksyvästi? Tajuaako kukaan, että kirjoittelunne tuolle palstalle aiheuttaa teille enemmän haittaa kuin hyötyä?


@surmanajaja@  kirjoitti:@Mika_T@  kirjoitti:@Tomppa_1@  kirjoitti:


Veljeni katsoi pelejä Chromecast 2:lla ja wifi-yhteydellä, ja kuva välillä "puuroitui". Syynä on se, että Telia TV-mobiilisovelluksessa ei ole riittävää bufferointia wifin nopeuden vaihteluille. Voisitte kehittää tuota mobiilisovellusta paremmin toimivaksi.


Olemme parhaillaan tekemästä kehitystä mobiili jakelualustaamme. Tämä tulee korjaamaan puuroutumisongelmaa sekä Chromecastissa että muilla alustoilla. Eiköhän ensi liigakaudella nähdä jo vakaampaa kuvanlaatua.Chromecast / Wifi on toisaalta joissakin olosuhteissa haastellinen. Alla URL josta voisi löytyä hyviä vinkkejä Chromecast toimivuuden parantamiseen:https://yhteiso.telia.fi/t5/Liiga-ohjeet/Chromecast-asetukset-kuntoon-Liigaa-varten/m-p/172903  


Koska tämä kehitystyö valmistuu? HTML5 soitinta olette kohta kokonaisen vuoden kehittäneet ja valmiista ei ole tietoakaan. Voisitteko julkaista ihan oikeita aikatauluja näille hankkeille, jotta tavoitteisiin pääsyllä olisi jotain mieltä. Turhauttaa odotella näitä kehitämme ja valmistuu ehkä joskus jos satumme onnistumaan juttuja. Ihan aiheesta teille vinoillaan tässäkin ketjussa aiheesta.
Lyhyesti siis:
Koska tämä alustan kehitystyö valmistuu?
Koska saamme kaikilla selaimilla ja käyttöjärjestelmillä toimivan HTML5 soittimen?
Molemmat ovat sanotusti työnalla, joten kyllähän näissä jokin aikataulukin pitää olla!
 


Kyllä meillä on syksyn Liiga aloituksene mennessä tarkoitus saada alustan kehitys ja HTML5 soittimet valmiiksi.IE ja Edge selaimet ovat jo nyt HTML5 pohjaisia. Chrome, firefox ja Safari heti kun saadaan alustan toimivuus varmistettua. Samaa mieltä että valitettavan pitkään on noiden kehittäminen kestänyt. Edit: Lisäyksenä vielä noihin aikatauluihin ja niiden venymiseen liittyen. Tämä kismittää myös meillä kehityspuolella. HTML5-pohjaisten selainten suhteen olemme kohdanneet odottamattomia teknisiä haasteita jonka johdosta olemme joutuneet pyyhkimään pöytää useamman kerran suunnitelluilla aikatauluilla. Tavoitteena edelleen on että ensi Liiga-kauden alkuun mennessä HTML5-pohjaiset selaimet ovat käytössä kuten ylempänä mainittu. Tämän eteen tehdään tällä hetkellä töitä hiki hatussa tämän kesän aikana :)


@kiisseli67@  kirjoitti:

 

4.Onko YLE Areena tulossa boksille?

 


Yle Areenan tuomisesta boksille on tehty alustava arvio, mutta toistaiseksi tälle ei ole olemassa aikataulua. Neuvottelua Ylen kanssa ja selvitystä jatketaan. Tämä on meillä tiedossa oleva tarve, mutta muista hankkeista johtuen ei aivan ykkösenä kehityksessä tässä kohtaa.

 


@LiigaAuki@  kirjoitti:

Miksi ette hyäksy luottokorttia maksuvälineenä?


Telia TV:llä on sama maksutapa kun kaikilla muilla Telian tuotteilla. Telia TV:stä tutkimme kyllä mahdollisuutta luottokorttimaksulle sillä tiedostamme että tälle tuotteelle luottokorttimaksaminen soveltuisi hyvin


@Mika_T@  kirjoitti:

@surmanajaja@  kirjoitti:

UHD toki kruununa koska tulee, mutta 1080p kuvavirtakin olisi jo roima parannus nykyiseen saataisiinko se nyt kaikelle kansalle heti kauden alusta asti ja joka matsista kiitos!. Samoin alaspäin dynaamisia kuvavirtoja olisi hyvä olla, nyt on tuo ihan ok 720p tai sitten sen alla ihan käsittämättömän pieni tulitikkuaski..... 


Olemme valinneet 720p tasoisen resoluution Liiga HD lähetyksiin syystä että saamme kuvaan syjuvamman liiketoiston (50fps) ilman että kuvavirran siirtämiseen tarvittava kaista kasvaa merkittävästi. Tällä on merkitysta etenkin IPTV ja sovelluskäytössä. 720p / 50fps kuvasignaali on tutkimustemme mukaan laadukas ja sopiva urheilulähetyksissä.

TeliaTV digiboksilla ja sovelluksella palveluissa on dynaamisia kuvavirtoja myös tuon 720p resoluution alapuolellakin. Nämä ovat tietysti jonkinlaisia kompromisseja 720p:hen verrattuna. Kulloinkin saatavilla olevan nettikaista määrittää minkälaatuisella striimillä kuvaa lähetetään päätelaitteelle. Kuinkapaljon teidän laskelmienne mukaan tuo kuvavirta kasvaa?
Paljonko siis teliatv nähdäksenne vaatii kaistaa

720p joka on sen 50Hz
1080p joka on sen 50Hz

UHD ilmeisesti myös 50Hz 

Kuvavirran kokohan riippuu vahvasti käytetystä pakkauksesta, saatavilla olevien palveluiden osalta, ne vaihtelevat suuresti mutta haarukoiden

720p 3-6Mb/s
1080p 5-9Mb/s
UHD 15-25Mb/s

Eikö tällä tietoa tuo aiempaa laadukkaampi 1080p kuva olisi korkeintaan puolet tuosta UHD virrasta ja siten varsin järjellinen toteutettava? Toki moni palvelu pakkaa tuon 1080p virtansa samaan kokoon 720p kuvan kanssa jolloin laatu kärsii. 

Kovasti tuntuu siltä että halu kehittää näitä palveluja puuttuu, puhutaan mullistavista katsojakokemuksista ja siitähuolimatta kuva ja ääni on laadullisesti samaa huttua kuin ennekin. 

Omien kokemuksieni mukaan teliatv sovellus puhelimessa, toimii joko hyvin tuolla 720p kuvalla, ja mikäli kaista ei siihen riitä esim maantieteellisen sijainnin vuoksi, on kuva välittömästi täysin käyttökelvotonta huttua. No näihin varmaankin tulee alustaremontin myötä muutosta, toivottavasti hylkäätte ne historialliset DRM&pakkaus pulikkanne ja siirrytte uusiin toimiviin ratkaisuihin jotka mahdollistavat joustavat ja monipuoliset palvelut meille maksaville asiakkaille. 


@Amatoori@  kirjoitti:


Viive on ilmeisesti myös mainittu tässä ketjussa mutta sitä ei voi korostaa liikaa että se oli aivan järkyttävää luokkaa (2-3min) joka tekee kollektiivisesta pelin seuraamisesta mahdotonta. 


Tähän on tulossa merkittävä parannus tulevan Liigakauden alkuun mennessä uuden TV striimausalustan myötä. EDIT: Viivekomponentti on tällä hetkellä Telia TV sovelluksella ja Telia TV digiboksilla alustoilla, ja pyrimme tätä pienentämään kuten yllä mainitsin. Telia TV Digiboksi laajakaistalla ja kaapeleissa viive on n. 10s sekuntia.


@LiigaAuki@  kirjoitti:

Miten olette teidän mielestänne mullistaneet katselukokemuksen? 


Tähän kohtaan linkkaan luettavaksi meidän @NikoNo hienon kirjoituksen joka käy seikkaperäisesti kulunutta kautta läpi. Siellä lueteltu asioita ja uusia ominaisuuksia joita olemme lähetyksiin tuoneet. Paljon uutta on jo tehty ja tulevilla kausilla vielä paljon lisää.  Linkki Nikon blogiin

 

Itse henkilökohtaisesti odotan erityisesti älykiekon tuomia uusia elementtejä lähetyksiin. Tätä pääsimme vasta vähän pintaraapaisemaan ensimmäisellä kaudella, osittain siitäkin syystä että älykiekkojärjestelmä kattoi vasta neljä hallia, mutta ensi kaudesta alkaen mukana ovat kaikki hallit.


@  kirjoitti:

Tässä nyt jotain mitä aluksi tuli mieleen.


1. Onko teillä suunnitteilla tuoda Telia TV digiboksille sovelluksia kuten Yle Areena, C More, Viaplay yms. ja uusimman 5305 boksin tapauksessa myös Netflix?

 


Yle Areenasta kysyttiinkin jo aiemmin. Asiasta on tehty alustava arvio, mutta toistaiseksi ei ole aikataulua antaa. Areenan kova kysyntä on huomioitu, mutta kehityslistalla sovellus ei toistaiseksi ole aivan kärkisijalla muista aiheista johtuen.

 

Mainitsemistasi sovelluksista "ensimmäisenä jonossa" on tuo Netflix meidän UHD-boksille - valitettavasti tästäkään ei ole toistaiseksi aikataulua, mutta neuvottelut on parhaillaan käynnissä. Kunhan pääsemme Netflixin kanssa yhteisymmärrykseen, pystymme aloittamaan sovelluksen lisäämisen myös tälle boksille. 

 

C More osalta meillä on tällä hetkellä jo käytössä mahdollisuus käyttää C More palvelua meidän C More tilaajana. Tästä voi lukea lisää osoitteesta www.telia.fi/cmore-suoratoisto 

 

Viaplayn osalta olemme käyneet keskusteluja, mutta sovelluksen tuominen meidän boksiin vaatisi, että löytyisi molemmille osapuolille järkevä ratkaisu. Toistaiseksi tällaista ratkaisua ei ole löytynyt.

 


2. Onko tulevaisuudessa mahdollista jakaa digiboksin sisältöjä rinnakkaisboksille? Tai vaihtoehtoisesti onko aikeina mahdollistaa jollain keinoin, että kodin kaikissa televisioissa saa näkyviin kaikki samat sisällöt kuin pääboksilla helposti ja yhdellä maksulla? (Chromecast ei nyt vaan aja samaa asiaa, miettikää selaavanne kanavia televisiossa jonka jälkeen joudutte näpertämään puhelinta tai padia saadaksenne osan kanavista näkyviin ja taas siirtymään TV:n kaukosäätimeen peruskanavien osalta jne.)

 


Rinnakkaisboksista on ajan mittaan tullut jonkun verran kyselyjä, ja tätä on selvitelty. Rinnakkaisboksiin liittyy kuitenkin meidän sopimukset, joiden mukaan yhdellä maksulla voimme tarjota sisällöt yhdelle TV-ruudulle ja sen lisäksi mukaan otettavalle laitteelle. Rinnakkaisboksista ja sen sisällöistä joutuisi siis aina tekemään erillisen sopimuksen ja maksamaan erillisen rinnakkaishinnan. Lisäksi rinnakkaissisältöjen tarjoaminen vaatisi erillisen tuotteistuksen, johon ei nyt toistaiseksi olla ryhdytty. Nykyään kotiosoitteeseen on kuitenkin mahdollista hankkia kaksi erillistä digiboksia, kunhan ottaa huomioon nettiyhteyden vaatimukset.

 


3. Onko tallennuspalveluun tulossa kansiointimahdollisuus ohjelmille?

 


Tallennuspalvelun puutteet on meillä tiedossa ja tahtotila on kehittää ja korjata näitä, mutta toistaiseksi muut asiat ovat ajaneet näistä ohi.

 

4. Onko digiboksille tulossa isompia kovalevyjä tarjolle?

Toistaiseksi palautteissa ei ole noussut suuremmat kovalevyt, mutta tilanteen seuranta jatkuu. Mikäli tilanne muuttuu ja UHD-sisältö yleistyy, voi suuremmat kovalevyt tullakin ajankohtaiseksi.


@VeeraSu@  kirjoitti:

Viaplayn osalta olemme käyneet keskusteluja, mutta sovelluksen tuominen meidän boksiin vaatisi, että löytyisi molemmille osapuolille järkevä ratkaisu. Toistaiseksi tällaista ratkaisua ei ole löytynyt.


Viaplay boksiin vaatii varmasti sopimusasioiden lisäksi myös uuden sovelluksen rakentamista. Mitäs jos aloitetaan ihan vaan Viaplayn sisällyttämisestä Viasat-kanavapakettiin, kuten muutama muukin operaattori?


@surmanajaja@  kirjoitti:@Mika_T@  kirjoitti:@surmanajaja@  kirjoitti:


UHD toki kruununa koska tulee, mutta 1080p kuvavirtakin olisi jo roima parannus nykyiseen saataisiinko se nyt kaikelle kansalle heti kauden alusta asti ja joka matsista kiitos!. Samoin alaspäin dynaamisia kuvavirtoja olisi hyvä olla, nyt on tuo ihan ok 720p tai sitten sen alla ihan käsittämättömän pieni tulitikkuaski..... 


Olemme valinneet 720p tasoisen resoluution Liiga HD lähetyksiin syystä että saamme kuvaan syjuvamman liiketoiston (50fps) ilman että kuvavirran siirtämiseen tarvittava kaista kasvaa merkittävästi. Tällä on merkitysta etenkin IPTV ja sovelluskäytössä. 720p / 50fps kuvasignaali on tutkimustemme mukaan laadukas ja sopiva urheilulähetyksissä.TeliaTV digiboksilla ja sovelluksella palveluissa on dynaamisia kuvavirtoja myös tuon 720p resoluution alapuolellakin. Nämä ovat tietysti jonkinlaisia kompromisseja 720p:hen verrattuna. Kulloinkin saatavilla olevan nettikaista määrittää minkälaatuisella striimillä kuvaa lähetetään päätelaitteelle. Kuinkapaljon teidän laskelmienne mukaan tuo kuvavirta kasvaa?
Paljonko siis teliatv nähdäksenne vaatii kaistaa720p joka on sen 50Hz1080p joka on sen 50HzUHD ilmeisesti myös 50Hz 

Kuvavirran kokohan riippuu vahvasti käytetystä pakkauksesta, saatavilla olevien palveluiden osalta, ne vaihtelevat suuresti mutta haarukoiden720p 3-6Mb/s
1080p 5-9Mb/s
UHD 15-25Mb/s

Eikö tällä tietoa tuo aiempaa laadukkaampi 1080p kuva olisi korkeintaan puolet tuosta UHD virrasta ja siten varsin järjellinen toteutettava? Toki moni palvelu pakkaa tuon 1080p virtansa samaan kokoon 720p kuvan kanssa jolloin laatu kärsii. 

Kovasti tuntuu siltä että halu kehittää näitä palveluja puuttuu, puhutaan mullistavista katsojakokemuksista ja siitähuolimatta kuva ja ääni on laadullisesti samaa huttua kuin ennekin. 

Omien kokemuksieni mukaan teliatv sovellus puhelimessa, toimii joko hyvin tuolla 720p kuvalla, ja mikäli kaista ei siihen riitä esim maantieteellisen sijainnin vuoksi, on kuva välittömästi täysin käyttökelvotonta huttua. No näihin varmaankin tulee alustaremontin myötä muutosta, toivottavasti hylkäätte ne historialliset DRM&pakkaus pulikkanne ja siirrytte uusiin toimiviin ratkaisuihin jotka mahdollistavat joustavat ja monipuoliset palvelut meille maksaville asiakkaille. 


Kun siirrytään 720p50:stä 1080p50:een niin puhutaan noin 8.5M -> 15M striimikoista. Telia TV digiboksilla Telian laajakaistalla HD striimikoko on 8.5M ja Telia TV sovelluksella striimauksessa HD signaali tulee ulos 4-5.5M kokoisena. Käytännössä tuo 8.5M striimikoko vaatii noin 12M access linjan ja 15M signaali vaatisi melkein 20M jolloin iso osa ADSL linjoista ei toimisi kunnolla. Vastaavasti jos Telia TV sovelluksessa nostettaisiin tuo striimikoko jonnekin 8M päälle jonka tuo 1080p50 vaatisi ei palvelu toimisi kunnolla isossa osassa mobiiliyhteyksiä. Transkooderi kapasiteetti taas estää useiden vaihtoehtoisten HD formaattien käyttämisen.  Telia TV digiboksilla Telian laajakaistalla UHD tulee ulos 15M striiminä joka on mahdollista H265/HEVC enkoodauksen ansiosta. UHD Telia TV digiboksilla, joka toimii valitsemallasi laajakaistalla, on vielä testeissä ja striimin paksuus asettuu jonnekin 8-15M välille riippuen transkooderien ja boksin kyvykkyyksistä. Periaatteessa haluamme aina pienimmän mahdollisen striimikoon jolla katsomiskokemus on riittävän hyvä jotteivät verkon (varsinkin mobiiliverkon) ongelmat aiheuta häiriöitä kuvaan.  Summa summarum, ei ole järkevää lähteä 1080p50 striimaukseen koska se ei toimisi isolla osalla asiakkaita ja parannus katsomiskokemuksessa ei ole kovin iso. Telia TV sovelluksessa tässä skenaariossa useimmat asiakkaat saisivat vain SD kuvaa.


@JuhaPN@  kirjoitti:

Saisiko Liigavahti-sovelluksen videoklipit myös omaan kirjastoonsa TeliaTV-boksille (/sovellukseen)?


Ajatuksena tämä on hieno. Kaiki suorat lähetykset, niiden tallenteet, oheisohjelmat sekä klipit olisivat samassa paikassa. Tällä hetkellä kuitenkaan tämä ei ole meillä kehityssuunnitelmissa.  Kehitimme Liigavahdin lyhytvideoiden katseluun ja kauden mittaan toimme myös sinne juuri näitä lyhyitä oheisohjelmia kaikkien saataville. Liigavahti soveltuu alustana huomattavasti paremmin lyhyiden klippien katseluun. Pidämme jatkossakin klipit Liigavahdin puolella ja Telia TV keskittyy Liigan osalta suoriin lähetyksiin ja erillisiin TV ohjelmasisältöihin.


@RikuKre@  kirjoitti:

 

IPTV:ssä HD striimikoko on 8.5M ja OTT striimauksessa HD signaali tulee ulos 4-5.5M kokoisena. Käytännössä tuo 8.5M striimikoko vaatii noin 12M access linjan ja 15M signaali vaatisi melkein 20M jolloin iso osa ADSL linjoista ei toimisi kunnolla. Vastaavasti jos OTT puolella nostetaisiin tuo striimikoko jonnekin 8M päälle jonka tuo 1080p50 vaatisi ei palvelu toimisi kunnolla isossa osassa mobiiliyhteyksiä. Transkooderi kapasiteetti taas estää useiden vaihtoehtoisten HD formaattien käyttämisen. 

 

IPTV UHD tulee ulos 15M striiminä joka on mahdollista H265/HEVC enkoodauksen ansiosta. OTT UHD on vielä testeissä ja striimin paksuus asettuu jonnekin 8-15M välille riippuen transkooderien ja boksin kyvykkyyksistä.


Tarkennatko vielä mihin tekniikkaan TeliaTV ilman Telian laajakaistaa ja TeliaTV-sovellus kuuluvat?

 

Hyvät perustelut! Muistakaa silti, että Suomessa on aika monta torppaa joihin saa riittävän nopeat yhteydet (VDSL/kaapeli) joltain muulta operaattorilta mutta Telia tarjoaa korkeintaan nuhaista Hybridiä. Todellinen syy lienee siis "Transkooderi kapasiteetti taas estää useiden vaihtoehtoisten HD formaattien käyttämisen".


@Mickey75@  kirjoitti:

Voisko kehittää liigan maalikoosteita sen verran et vaihtas ne ottelukoosteisiin missä ois esim.kovat taklaukset, maalit ja muut erikoiset tapahtumat pelistä. Tai sit koostaa erikseen tehdä klipit muista tapahtumista.


Ottelukoosteet ovat herättäneet eri puolella keskustelua ja tulemme panostamaan niihin jatkossa entistä enemmän. Tavoitteemme on juuri tuollainen kuten kirjoitat, eli ne sisältäisivät kaikki kohokohdat, eikä pelkät maalit ja jäähyt, kuten varsinkin alkukaudesta pääsi käymään. On käyty myös keskustelua, että maalikoosteet tuottaisi sellaisenaan robotti, mutta näin ei tietenkään ole. Se on totta, että ottelukoosteet muodostuvat yksittäisistä klipeistä. Avaan vähän taustoja miten kaikki muodostuu:

 

Yksittäiset klipit tuotetaan ja julkaistaan mahdollisimman pienellä viiveellä. Klippejä tuotetaan samalla sitä mukaa, kun ottelulähetykseen tuotetaan uusintoja ja hidastuksia. Hidastukset ja uusinnat lähetykseen tekee LT-operaattorina toimiva henkilö (LT = Live Touch -järjestelmä). Nämä kohokohdat rikastetaan klipin aihetiedolla ja siirretään eteenpäin tuotantojärjestelmässä. Tässä kohtaa ei pääsääntöisesti tehdä muuta editointia vaan klippi on sellaisenaan valmis ja se etenee tuotantojärjestelmästä suurelle yleisölle saatavilla olevaan Liigavahtiin katseltavaksi ja Medialle rakennettuun Mediaportaaliin josta lehdistö voi poimia niitä uutislainauksiin. Lisäksi tuomme klipit saataville Liigaseurojen ja Telian oman sosiaalisen median julkaisualustojen hyödynnettäväksi. Erityisesti Liigavahtia varten pyrimme mahdollisimman lyhyeen julkaisurytmiin, jotta klipit olisivat katseltavissa mahdollisimman pian tapahtuman jälkeen ja juuri tästä syystä klippejä ei editoida lennosta sen enempää, joka saattaa joskus tarkoittaa sitä että klippiin jää mukaan esimerkiksi maalin tarkastuksia tai muuta sisältöä suorasta TV lähetyksestä. Seitsemän ottelun kierroksella klippejä tulee aikamoinen määrä todella nopealla tahdilla.

 

Nyt sitten tullaan niihin ottelukoosteisiin. Ottelukoosteet muodostuvat edellä kerrotuista klipeistä. Tässä kohtaa automatiikka tulee avuksi ja tuo ne valmiiksi saataville listauksena LT-operaattorille joista hän valitsee kohokohdat ottelukoosteeseen ja muodostaa niistä yhden hieman pidemmän klipin. Editoija tarkistaa vielä että ottelukooste on toimiva ja julkaisukelpoinen, sekä siirtää sen julkaisuun. Myös ottelukoosteiden julkaisuviiveen olemme pyrkineet minimoimaan, jotta se olisi Liigavahdissa katsottavissa (sekä median ja esim Liigaseurojen hyödynnettävissä) mahdollisimman pian ottelun päättymisen jälkeen.

 

Kaikki lähtee siis klipeistä, mahdollisimman kattavasta otannasta niitä ja mahdollisimman nopeasta julkaisurytmistä. On selvää että ottelukoosteet eivät, varsinkaan alkukaudesta, olleet niin kattavia kuin itse itsellemme tavoitteen olimme asettaneet, mutta uskaltaisin sanoa että ne kehittyivät kauden mittaan merkittävästi. Pääsimme loppukaudesta rytmiin jossa mukana oli selvästi enemmän näitä edellä mainittuja kohokohtia, eikä pelkkiä pöytäkirjamerkintöjä ja julkaisuviivekin lyheni merkittävästi. Jatkamme tätä kehitystä myös tulevalla kaudella.


@Basanooy@  kirjoitti:

Pidämme jatkossakin klipit Liigavahdin puolella ja Telia TV keskittyy Liigan osalta suoriin lähetyksiin ja erillisiin TV ohjelmasisältöihin.

Liigavahti tvOS:lle, kiitos.


@jarkko35@  kirjoitti:

Miksi Telia ei kehitä Telia tv:n verkkotallennuksesta yhtä hyvää palvelua mikä kilpailijoilla on? Telia tv:ssä on markkinoiden lyhin tallenteiden säilymisaika 3 kuukautta. Miksi ihmeessä?! Asiakas ei siis saa Telia tv:ssä todellakaan rahalleen vastinetta. Elisa Viihteessä tallenteet säilyvät 2 vuotta, tallenteita voi järjestellä omiin kansioihin ja näin esimerkiksi sarjat on selkeästi omissa "nipuissaan" ja palvelusta on ilo nauttia. Telialla tallenteet on yhdessä tympeässä pötkössä josta on tuskaa etsiä jaksoja. Miksi näin alkeellinen palvelu? Osaatteko vastata? Ruotsissa digiboksilla on myös kuulema C More ja Viaplay- palvelut, miksi ei Suomessa? Onko Netflix tulossa uusimpaan digiboksiin? Kehitetäänkö Telia tv- palvelua enää vai oliko tämä tässä?


Kyllä palveluita kehitetään :-)

Keväällä tuotiin Telia TV digiboksi laajakaistalla Tallennuspalveluun kanavat HD:na, eli vaihdettiin SD -kanavien tilalle HD -kanavat ja näin tallennettavat kanavat ovat nyt katsottavissa paremmalla laadulla kuin ennen.

Lisäksi saatiin kaikki kanavat saumattomaksi myös Telia TV sovelluksen kanssa, eli tallennuspalvelu toimii "ristiin" digiboksilla ja sovelluksella.

 

Tiedostamme tilanteen, että Telialla on lyhyempi tallennusaika ja tämä on noussut säännöllisesti esiin täällä yhteisössä. Samalla ollaan tutkittu katseludataa ja nähty että peräti 96% katsoo tallenteen viikon sisään. Lisäksi muussa palautteessa tallennusaika ei ole noussut esiin isompana toiveena. Olemme tästä syystä päättäneet keskittyä isommin toivottuihin kehityksiin. Telia TV digiboksi laajakaistalla on saatavilla myös tallentavan digiboksina ja siinä ei ole määrättyä aikaa, lisäksi tallentavalla digiboksilla voi tallentaa myös maksukanavia.

Tallennuspalvelun puutteet, kuten tallenteiden jääminen "tympeään pötköön" ovat tiedossa ja tahtotilamme on kehittää ja korjata, mutta toistaiseksi muut asiat ovat menneet edellä.  

 

Sovelluksista "ensimmäisenä jonossa" on tuo Netflix meidän UHD-boksille - valitettavasti tästäkään ei ole toistaiseksi aikataulua, mutta neuvottelut on parhaillaan käynnissä. Kunhan pääsemme Netflixin kanssa yhteisymmärrykseen, pystymme aloittamaan sovelluksen lisäämisen myös tälle boksille. 

 

C More osalta meillä on tällä hetkellä jo käytössä mahdollisuus käyttää C More suoratoistopalvelua meidän C More tilaajana. Tästä voi lukea lisää osoitteesta www.telia.fi/cmore-suoratoisto 

 

Viaplayn osalta olemme käyneet keskusteluja, mutta sovelluksen tuominen meidän boksiin vaatisi, että löytyisi molemmille osapuolille järkevä ratkaisu. Toistaiseksi tällaista ratkaisua ei ole löytynyt.


@JuhaPN@  kirjoitti:@RikuKre@  kirjoitti:


 Telia TV digiboksilla Telian laajakaistalla HD striimikoko on 8.5M ja Telia TV sovelluksella striimauksessa HD signaali tulee ulos 4-5.5M kokoisena. Käytännössä tuo 8.5M striimikoko vaatii noin 12M access linjan ja 15M signaali vaatisi melkein 20M jolloin iso osa ADSL linjoista ei toimisi kunnolla. Vastaavasti jos Telia TV sovelluksessa nostettaisiin tuo striimikoko jonnekin 8M päälle jonka tuo 1080p50 vaatisi ei palvelu toimisi kunnolla isossa osassa mobiiliyhteyksiä. Transkooderi kapasiteetti taas estää useiden vaihtoehtoisten HD formaattien käyttämisen. Telia TV digiboksilla Telian laajakaistalla UHD tulee ulos 15M striiminä joka on mahdollista H265/HEVC enkoodauksen ansiosta. UHD Telia TV digiboksilla, joka toimii valitsemallasi laajakaistalla, on vielä testeissä ja striimin paksuus asettuu jonnekin 8-15M välille riippuen transkooderien ja boksin kyvykkyyksistä.


Tarkennatko vielä mihin tekniikkaan TeliaTV ilman Telian laajakaistaa ja TeliaTV-sovellus kuuluvat? Hyvät perustelut! Muistakaa silti, että Suomessa on aika monta torppaa joihin saa riittävän nopeat yhteydet (VDSL/kaapeli) joltain muulta operaattorilta mutta Telia tarjoaa korkeintaan nuhaista Hybridiä. Todellinen syy lienee siis "Transkooderi kapasiteetti taas estää useiden vaihtoehtoisten HD formaattien käyttämisen".


Itse näkisin että seuraava steppi tuosta 720p50:stä ylöspäin on UHD koska sillä saadaan huomattavasti isompi parannus kuvanlaatuun kuin 1080p50:llä. Liiga UHD:han on tulossa Telia TV digiboksilla palveluun syksyllä joten 1080p50 säätö kyseiseen palveluun ei tässä vaiheessa ole kovin järkevää. Edit: Transkooderit asettavat tällä hetkellä rajoituksia asiaan joten pitää harkita mistä striimi koista on oikeasti hyötyä. Seuraavan polven rauta on tulossa mutta sitten tulee taas UHD joka syö kapasiteetin ja näinhän se aina menee tekniikassa, kun joku keksii nopeamman tavan tehdä asioita niin joku toinen keksii lisää asioita tehtäväksi.

Vastaa