Telian tv:n katsominen aiheuttaa pingin pomppimisen

  • 7 December 2021
  • 2 kommenttia
  • 4 katselukertaa

Meillä on telian 5g ja reitittimenä ZTE MC801A, kun joku katsoo telia tv:tä niin ei pysty koneella pelaamaan, koska pingi pomppii 60-130 välillä noin joka viides sekunti. Netti on koneessa kiinni ethernetillä ja telia tv digiboksi on yhdistetty nettiin wifillä (on koitettu yhdistää myös ethernetillä mutta ei auttanut asiaa) Onko tietoa mistä johtuu ja onko sille jotain tehtävissä?


2 kommenttia

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +18

Tuo on hieman mobiiliyhteyden ja niiden reitittimien ominaisuus, että kun muuta hieman raskaampaa liikennettä kulkee, voi viivekriittisten juttujen tekeminen olla hankalaa. Kuulostaa siltä, että tuo Telia TV lataa ohjelmaa viiden sekunnin välein puskuriin ja nuo lataushetket osoittautuvat viiveenä. Olen kuullut, mutta en ikinä itse ole kokeillut, että jos mobiililaajakaistareitittimen laittaa siltaavaan tilaan ja jollain hienostuneemmalla reitittimellä ohjaa lähiverkon liikennettä, eri yhteystyyppien ja laitteiden prioriteetteja, voi päästä parempaan lopputulemaan. Oletuksena näillä laitteilla toiminta voi olla niin tai näin.

 

Videosovellusten puskuroinnin vaikutus muuhun käyttöön korostuu, jos yhteys on muuten heikko. Tarkoitan, että esim. speedtest.net mitattava yhteysnopeus jää kovin alhaiseksi tai jos satut olemaan kuuluvuusalueen rajalla. Tuolloin laitteet ja verkko joutuu tekemään mm. virheenkorjausta, eli lähettämään datapaketteja uudelleen tukiasemasta reitittimeesi. Kun virheenkorjausta rupeaa olemaan enemmän, ilmenee pakettihävikkiä, joka sitten peleissä nostaa viivettä, aiheuttaa tökkimistä, stutterointia ja ties mitä kumilankailua.

Kunniamerkki +12

Liittymä ei vaan kestä liikennettä. Normaali videostriimaus ei ole edes mitenkään raskasta - laskin joskus että esim. Netflixejä 4K HDR laadulla saisi ajaa noin 60 kpl. yhtä aikaa ennen kuin sillä saa gigaisen valokuidun kyykkyyn. Tämän hetken 5G perustuu osaksi 4G:hen ja siitä sitten tulee vaikka mitä epästabiilisuutta. Jos haluat toimivan netin, se on valokuitu. Ei ole mitään väliä mitä muut tekee yhtä aikaa. Siellä saa olla vaikka täydelläkin kaistalla liikennettä menossa niin ei vaikuta striimauksiin tai pingeihin mitenkään. Mulla on kotiverkossa noin viitisenkymmentä laitetta, joista ehkä reilut parikymmentä pyörii 24/7 ja kaikenlaista liikennettä on. Esimerkiksi backuppien ajaminen pilveen kuluttaa koko käytössä olevan upload-kaistan koska se on keinotekoisesti rajoitettu. Kun dataa siirretään muutama teratavu, kestää tuo lähetys noin 2...3 vuorokautta. Silti tänäkään aikana ei mistään huomaa että siellä on koko kaista ulospäin täysin käytössä. Hyvin pyörii Netflixit ja videopalaverit yms.

Vastaa