5G

Kun nopeus ratkaisee: Ossi ”Sekunti” Huohvanaiselle bittien vauhdilla on väliä

Kun nopeus ratkaisee: Ossi ”Sekunti” Huohvanaiselle bittien vauhdilla on väliä
Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +4

Telia Yhteisössä nimimerkillä Sekunti tunnettu Ossi Huohvanainen on rauhallinen kissamies, joka syttyy 5G:n nopeudesta ja Fortnitesta.

 

Kummallakin kissalla on oma vahva luonteensa. Tyttökissa Tikru osaa käyttää teräviä kynsiään ja yrittää matkia maukaisullaan tiikerin ääntä, kun katselee tv:stä luonto-ohjelmia. Poikakissa Apsi puolestaan on rento tyyppi, jota ei hetkauta mikään.

 

”Siinä ne loikoilevat lasitetulla parvekkeella kuin vanha pariskunta, lätkivät hyttysiä käpälillään ja tarkkailevat oravia”, Ossi Huohvanainen, 28, kertoo.

 

Kissojen kanssa Orivedellä asuva Huohvanainen on rauhaa rakastavaa ja itsekseen viihtyvää tyyppiä. Pikkukaupungin verkkainen rytmi ja luonnonläheisyys sopivat hänelle. Parvekkeella majailevat kissojen lisäksi yrtit ja kukat: vesikrassi ja basilika on kasvatettu itse siemenistä asti.

 

Ossi Huohvanaisen kiinnostus luonnonläheiseen elämään juontaa lapsuudesta, sillä sijaisperheen maatilalla tottui hoitamaan eläimiä ja kasveja. Hän asui yhdeksänvuotiaasta täysi-ikäiseksi sijaisperheessä ja sai sieltä eväitä elämälleen.

 

”Ilman sitä tukea en olisi tässä. Kaikki menneet on selvitetty, eikä traumoja ole jäänyt.”

 

Nyt hän työskentelee Lidlissä vuoropäällikkönä ja on tyytyväinen saamastaan vastuusta: toisten auttaminen on hänelle sydämenasia.

 

Oma klaani löytyi netistä

 

Ossi Huohvanainen liittyi viisi vuotta sitten Telia Yhteisöön, joka tuolloin tunnettiin nimellä Sonera Klaani. Hänen nimimerkkinsä on @Sekunti.

 

”Eksyin sinne ensimmäistä kertaa vahingossa, kun etsin apua johonkin tietotekniseen pulmaan. Aloin jutella siellä monenlaisista aiheista. Jossain vaiheessa tajusin, miten tärkeä foorumi siitä oli minulle tullut. Se on todellinen vertaistukiyhteisö!”

 

Yhteisössä hän ratkoo muiden pulmia ja keskustelee monenlaisista asioista.

 

”Välillä puhutaan vaikka kuusta ja auringosta, ja tietysti jaetaan kesäkuvia ja joulutervehdyksiä. On hienoa, että löysin tällaisen väylän”, Huohvanainen sanoo.

 

5G vie sormia napsauttamalla viihteen maailmaan

 

Ossi ”Sekunti” Huohvanaisen asiantuntemus on erityisesti 5G-teknologiassa ja peleissä. Telian 5G-lähettiläänä toimiva mies testaa laitteita ja liittymiä ja raportoi kokemuksistaan.

 

”5G-maailmassa ihmisiä näyttää kiinnostavan erityisesti viihdepalvelujen käyttö, ja sehän todella toimii! On hienoa, kun pilvipalveluun pääsee sormia napsauttamalla ja voi ladata jonkin huippusarjan koko tuotantokauden muutamassa sekunnissa. Erityisesti datansiirron nopeudessa huomasi eron entiseen, kun Telian 5G-verkko laajeni maaliskuussa tuohon lähelle Hautakankaan tukiasemaan”, hän sanoo.

 

Mies muistaa vielä ajat, kun 3G oli uutta tekniikkaa ja puhelimeen ladattiin omia soittoääniä ja logoja.

 

”Eipä olisi silloin uskonut, mitä kaikkea puhelimella nyt voi tehdä. Aion lähiaikoina kokeilla Nintendo Switchillä Fortniten pelaamista iPhone 12 Pro Maxin kautta jaetulla mobiiliyhteydellä. Se on kiinnostava testi, sillä pelaamisessa ei saa olla viivettä.”

 

Datansiirron nopeutta Ossi testailee huvikseen eri puolilla liikkuessaan. Vaikkapa keskellä Tampereen Hämeenkatua on kiva tarkistaa, paljonko bittejä sekunnissa liikkuu, ja jakaa kokemuksiaan Telia-yhteisössä. ”Jos mobiiliverkossa pääsee 300 megabittiin, se on huima nopeus!”

 

”Odotan 5G:n älykotiratkaisuja”

 

Myös tietoliikenteen turvallisuus on hänelle tärkeä asia.

 

”Uskon, että turvallisuusnäkökulmasta on tärkeää, että juuri Nokia on Telian yhteistyökumppani. Minulla on vahva luottamus teleoperaattoriin. Kun he huolehtivat turvallisuudesta, asiakkaan ei tarvitse pohtia asiaa”, Huohvanainen sanoo.

 

Puhelin ei juuri pysy poissa Huohvanaisen käden ulottuvilta. Pari sekuntia heräämisen jälkeen se on jo käytössä. Herätyskelloksi hän ei sitä tarvitse, koska on totuttanut kissat säännölliseen aamiaispalveluun: sen aika on kello 5.00.

 

Ehkä tulevaisuudessa hänen kotonaan on myös 5G-verkon mahdollistamia älykotiratkaisuja.

 

”Muutan pian uuteen asuntoon, ja ehkä joskus napsautan saunan päälle etäyhteydellä tai ruokin kissat ruokinta-automaatilla töistä käsin. Se vasta olisi jotain!”

 

Teksti: Leeni Peltonen

Kuvat: Rami Marjamäki

 

Ossi Huohvanainen on Telia 5G -lähettiläs, joka testaa ja antaa Telialle palautetta 5G-laitteista ja liittymistä.

 

--

 

Lue myös

 


33 kommenttia

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

Ossi tarviaisi Lounean 10Gbit valokuidun, niin ei tarvitsisi leikkiä. Fortnitessä voi olla edessä pettymys 5G:n pingien pomppimisen kanssa.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Pöydällä olisi tuore iphone 12 5G-ominaisuudella, mutta ei ole vielä eksynyt 5G-liittymää sinne, vaikka sellaisella alueella asunkin. Miksi? Koska 4G:lläkin pärjää vallan mainiosti ja en koe mitään lisäarvoa kalliimmasta 5G-liittymästä tällä hetkellä. 

@AsiakasY  No mutta sehän on vaan hyvä juttu, että on itelle sopiva liittymä ja pelittää 🙂> Mitä oot muuten tykännyt tosta IPhone 12:sta? 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Tuttua ja turvallista Appleahan tuo on. En ole kovin raskasta käyttöä vielä harrastanut, mutta akku tuntuu melko väkevältä. Kameraa en ole vielä testaillut, mutta on varmasti pätevä. Face ID tuntuu toimivan ja on vanhaan sormenjälki-tunnistukseen näppärämpi. Edellisessä iPhone 7 kyllä sormenjäljen tunnistus toimi hyvin, mutta OnePlus 6T:ssähän tuo on suorastaan hirveä toiminto. 

iPhone 12 paksuus vähän hämmästyttää, etenkin kun vertaa vanhaan seiskaan. Ei tuo paksuus häiritse, kun puhelin on kuitenkin kotelossa ja toisaalta seiska oli ehkä turhankin ohut ilman koteloa. 

Onhan tämä iPhone 12 mini versiona sellainen näppärän kokoinen puhelin taskuun, eikä näytön koko välttämättä vielä häiritse. Tuo OnePlus 6T on jo vähän turhan iso taskuun laitettavaksi esim pyörälenkille. 

Kyllä kun tuon iPhone 12 luurin sai käteen, tuli melko nopeaa ajatus siirtää oma liittymä tähän puhelimeen työliittymän kaveriksi. Jokin tuntematon tekijä siinä vetää puoleensa 😀> . Osittain siinä varmaan auttaa OnePlussa softan bugisuus, mutta ei se kaikkea selitä...

@AsiakasY  En ole itse päässyt kokeilemaan käteen tuota iPhone 12 miniä, mutta kieltämättä kuulostaa tämän perusteella puhelimelta myös minun makuun 🙂> Minusta on ihan kivakin, että on vähän pienempiäkin puhelinmalleja, mitkä nimenomaan mahtuu taskuun ja mahtuu pienempiinkin käsiin hyvin. Siinähän onkin kaksi SIM-paikkaa, että ihmeessä pistä omakin liittymäsi siihen! On kyllä tosi kiva juttu, että on löytynyt nyt oikein miellyttävä kännykkä kaveriksi

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Tässä puhelimessa on yksi perinteinen ja yksi eSim paikka, eli ei ihan perinteinen dual-sim toteutus. Työkortti vie perinteisen sim-paikan ja tuskin on muutettavissa eSimmiksi. Oma kortti pitäisi vaihtaa eSimmiksi jolloin taas omaa liittymää ei voi käyttää muissa laitteissa. Tämä on vähän huono puoli eSim-toteutuksessa.

 

Työpaikalla on mahdollisuus valita muutamasta puhelimesta ja aikasemmin mallit ovat olleet jo hieman vanhempaa settiä. Nyt oli tullut jokin ihme uudistuminen ja oli tuo iPhone 12 mini tarjolla niin toki sen otin osittain tuon uutuuden vuoksi mutta myös koon puolesta. Iso näyttöinen puhelin ei nyt niin näppärä olekkaan.

@AsiakasY  Aivan näimpä muuten olikin, en muistanutkaan tätä 😁> 


 


Niin, sulla on sun omassa liittymässä multi-SIM käytössä, että peilaat johonkin toiseen laitteseen vai ymmärsinkö väärin? Itse asiassa saat eSIMin kanssa liittymän muihinkin laitteisiin, esimerkiksi älykelloon. Eli tavallaan tuo eSIM on ihan samanlainen kuin fyysinen kortti, mutta vain sähkönen. 


 


Eli ihan mahdollista on laittaa omakin liittymä uuteen luuriin 🙂> 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Ei ole mitään multi-sim-palvelua käytössä. Iphone12 työpuhelimessa on työnantajan perinteinen kortti ja henk koht. puhelimessa OnePlus 6T on henk koht perinteinen kortti. Ajatuksena on muuttaa oma henk koht kortti eSImmiksi ja laittaa se tuonne työ iPhoneen eSimmiksi, ennemmin tai myöhemmin. Tuo OnePlus on nyt vielä toimintakykyinen puhelin, mutta softan bugisuus vain ärsyttää välistä. Puhelin on jo 2,5 vuotta vanha ja softa on ainavain bugisempaa...

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +14

@AsiakasY 


Tuo kuulostaa hyvältä ratkaisulta! 🙂> Mielenkiinnosta kyselen, minkä kokoinen tuo Iphone 12 on? Aikoinaan itse vaihdoin Iphone SE mallista Xs Max malliin niin oli melko totuttelu isompaan näyttöön.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Siis tuo on iPhone 12 mini- malli, eli se pienin. Itseasiassa kaikki iPhonet ovat olleet tätä kokoluokkaa. Seiskaan verrattuna näyttö on isompi kun on lähes koko "naamataulu" käytössä. Nämä pienemmät puhelimet ovat yhdellä kädellä oikeasti käytettäviä verrattuna iso ruutuiseen. Omassa privaatti luurissa eli OnePlus 6T:ssä on verrattain iso näyttö ja onhan siitä silleen mukavampi katella kun pinta-alaa on enemmän. Mutta kun puhelin pitää laittaa taskuun tai autossa johonkin niin kyllähän tuo iso koko häiritsee. 

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +14

@AsiakasY 


 


Okei! 🙂> Itseä harmittaa vähän samat asiat. Isolla näytöllä on mukava katsoa sarjoja tai esimerksi Youtubea, mutta kuntosalilla ikävä pitää taskussa puhelinta jos taskut eivät ole vetoketjulliset. Uudet puhelimet onneksi käyttävät kaiken pinta-alan näytölle niin ei suurta kompromissia joudu näytönkoon suhteen tekemään.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

@SINAD ei ole suinkaan pettymys eli hyvin on pärjätty monia vuosia nykyisillä verkkoratkaisuilla mitkä vastaavat omia tarpeitani 😁>

 

Valokuitu tulee aikanaan, kun seuraava asunto on harkinnassa. Tulevaan asuntoon löytyy myös hybridi (adsl-yhteydellä) ja sen asennuspäivä tulee olemaan 7. heinäkuuta.

 

Täällä ei niin järjestelmällisesti valokuitua rakenneta maalaiskaupunkiin, mutta nähtäväksi jää mitä Elmonet saa aikaiseksi tulevina vuosina. Kuparijohtojen aikakausi alkaa päättymään pikku hiljalleen 👍>

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

Viittasin tuossa aiemmin tähän keskusteluun. Myös joku muu taisi valittaa aivan samaa. Eli satunnaiset yli 100ms pingit kuuluvat 5G yhteyteen. Eli jos/kun pelit jökkii niin ongelman kanssa ei kannata turhaan polttaa omaa kallista vapaa-aikaa, ei ole omissa laitteissa vika. Ai niin ja siinähän ei sitten ole julkista IP:tä... En osaa sanoa miten Switchin pelit sitten toimii ilman sitä, muistelisin että Wii U:n Mariokart ei ainakaan toiminut Saunalahden mobiililaajakaistalla (natattu), Switchilla ei ole tainnut tulla testattua. Selviää kun testaa. Myös Switchin asetuksista löyty "NAT type", joista A tai B ovat riittäviä, C....F voi tietää ongelmia.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

@SINAD Kiitos vinkistä! Laitan korvan taakse tuleeko pelaamisen yhteydessä ongelmia. Tällä hetkellä ping on normaalisti 19-21ms 5G-verkossa alueellani, mutta latenssia on hivenen enemmän kuin 4G-verkossa. Tuossa Switchissä taitaa olla NAT type B.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Nykyään Saunalahden (Elisan) mobiililaajakaistaliittymiin, niin 4G kuin 5G saa julkisen vaihtuvan IPv4 osoitteen internet4 -palvelulla, 0€/kk.

Kun nopeus ratkaisee... mielenkiintoista indeed. Tuossa omalla kesälomalla huomasin että Telialta on tulossa tuohon lähelle 5G ("metsä")masto. Niin ainakin tuossa maston juurella olevassa laitetilan ovessa sanotaan. Metsämasto.

Lähelle tarkoittaa tässä omassa tapauksessani alle 300m. Olin innoissani koska aiempi Telian masto lähettimineen on ollut 1,3km päässä. Olin siinä uskossa että download / upload -nopeudet kasvaa kohisten, sekä signaaliarvot paranee huomattavasti. No nopeudethan kulkee aikalailla signaaliarvojen kanssa käsi kädessä.  Olin hyvässä asemassa kesälomalla kun aloin testaamaan tätä uutta, juuri tullutta mastoa Telian 1000mbits liittymällä sekä kauempana (1km) olevaa Elisan mastoa vastaavalla liittymällä. Sain vielä testattua molempia yhtäaikaa identtisillä modeemeilla (ZTE MC7010). Eli minulla oli yli parin vkon ajan Telian 5G ja Elisan 5G -liittymät, identtisillä nopeuksilla.

Ihmetykseni oli erittäin suuri kun aloin asentamaan ZTE:n modeemia Telian uuden maston suuntaan. Suora näköyhteys mastoon ja modeemi luonnollisesti suunnattu myös sinne. ZTE MC7010 on siinä mielessä mukava kampe, että sen voi parittaa puhelimeen bluetoothilla ja softasta näkee yhteyden laadun. Paras mihin pääsin Telian mastossa oli SINR 16 ja RSRP -89 (vaihteli -88 - -90dbm). Nämä siis mastoon mikä sijaitsee 300m päässä.

Tein vastaavat toimenpiteet Elisan mastoon. Ei näköyhteyttä, etäisyys 1km. Tähän mastoon sain SINR 35 ja RSRP -78dbm (vaihteli -78dbm - -80dbm). Jokainen voi netistä katsoa mitä nuo arvot meinaavat. 

Yhdessä vaiheessa Telian mastoon suunnattu laite tiputti arvot  seuraavanlaisiksi :
5G Connected Band N28 5G Signal Strength -89 dBm 5G SINR 5.0. Otin yhteyttä Telian aspan suuntaan ja kysyin mielenkiinnosta näiden arvojen "hyvyydestä" Telian asiakaspalvelusta ja minulle vastattiin näin :

Telian asiakaspalvelija : -89 dBm (RSRP) on erittäin hyvä kuuluvuus, joten tässä ei kyllä mitään vikaa ole.
Minä: Käsittääkseni -89 dBM eli RSRP ei ole hyvä. Onko SINR 5.0 myös hyvä 300m etäisyydeltä ?
Telian asiakaspalvelja : Verkko vastaa: 4G:ssä signaalinarvoina on erittäin hyvä n. -70- - 90 dBm. Tutkittin asiaa, ja väitetään, että n. -8 - -10 SINR on hyvä, eli 5 olisi silloin erinomainen (eli asiakaspalvelija konsultoi verkkopuolta)

^ Annoin asian olla. Toivotin hyvää loppupäivää. Eli Telian asiakaspalvelijan (ja jopa verkkopuolen) mielestä RSRP -89dBm on erittäin hyvä ja jopa -90dBm on erittäin hyvä. Samoin SINR 5 on erinomainen... jepjep..

Suuresti ihmettelen tuon Elisa vs Telia välisiä signaalieroja, kun Teliaan etäisyys on 300m ja Elisaan 1km. Eli miten noi erot voivat olla noin älyttömät ? (SINR 16 , RSRP -90 Telialla VS SINR 35 , RSRP -78 Elisalla)  Tuli testattua eri taajuuslukoillakin ja kuiten sanoin noi olivat PARHAAT lukemat mitä sain irti kun kävin kaiken läpi mitä nuo routterit tarjosivat.

Nopeustesteissä Telia veti pidemmän korren uploadin suhteen (jopa hulppeat 130mbit/s)  mutta latausnopeus vaihteli Telialla enemmän kun Elisalla mikä myös minua hämmästytti. Telialla se oli parhaimmillaan ~560mbit/s ja Elisalla ~600mbit/s. Elisan upload oli 50mbit/s johon se onkin rajattu kuluttajaliittymissä.

Tuo Telian uusi masto tuli siis ammattioppilaitoksen viereen ja koulut oli tuolloin kun testasin suljettu. Suurin osa käyttäjistä taisi muodostua frisbeegolfin heittäjistä, sekä minun lähellä asuvista ihmisistä joita on oikeasti about 100 jos sitäkään, ketkä tuota mastoa käyttää. Kaikki eivät edes tiedä mitä 5G -tarkoittaa koska ovat sen verran jo senioreita. 

Elisan masto sijaitsee huomattavasti tiheämpään asutulla alueella ja voisin kuvitella että sitä käyttää helposti jopa 10x suurempi ihmismassa.

Sitä en tiedä onko tuon uuden maston lähettimet suunnattu päin v****a vai mikä ihme tuossa on ? Toki ajattelin tässä tilanteessa maalaisjärjellä että kun yhteys muodostetaan 1,3km sijasta 300m päästä niin joku muukin kun upload olisi nopeutunut mutta ei. Ikinä en saanut mitään selkeää vastausta kun kyselin näitä asioita esim. vikatikettien muodossa. No eipä tuo yllätä jos tikettejä käsitelee samat verkkoasiantuntijat joiden mielestä RSRP -90dBM & SINR 5 ovat kiitettäviä.

Ilmeisesti (ainakin täällä seudulla) Telian mastoista on mahdoton saada yli 560mbit/s joka olikin paras mihin pääsin. Elisan mastosta sain juuri ja juuri 600mbit/s ja parhaimpina päivinä vähän yli ,eli vähän enemmän mitä Telialta, etäisyyden kuitenkin ollessa yli 3x suurempi.  Sinäänsä koomista ja surullista että aiemmasta Telian mastosta mikä sijaitsi tuolla 1,3km päässä sain samoja latausnopeuksia. Uppi taas oli vain ~15mbit/s.

Nopeustestejä ajoin scriptattuna noin parin viikon ajan (yöllä, aamulla päivällä jne) ja missään vaiheessa ei Telian mastosta herunut kun maks about 560mbit/s. Pääsääntöisesti kuitenkin reilusti alle, eli 470-500mbit/s Eli nopeus ei kuitenkaan hakannut rajoittimeen (kuten Elisan uppi) vaan se vaihteli.

Arvaatte varmaan kumman liittymän jätin käyttöön... jos 300m päästä ei päästä "kuin" parempaan uppiin joka minulle ei juurikaan merkkaa niin heippatirallaa. Vaihdoin Elisaan.

Sry jos oli typerä vuodatus. Jäi vaan *******an maku "asiantuntevasta" verkkopuolesta ja muuttumattomasta download -nopeudesta vaikka masto tuli yli 4x lähemmäksi aikaisempaan Telian mastoon nähden.

Mielelläni olisin jatkanut (ja jatkaisin) Telian asiakkaana jos olisin hyötynyt uudesta mastosta latausnopeudenkin (suhteen).. Ehkä vielä joskus.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Minulla on 4G:n puolelta samansuuntaisa kokemuksia ja jotenkin tuntuu, että monin paikoin Telian 4G verkko on vanhanaikainen joiltain osin, muuta syytä en keksi. Telian ja Elisan rojut ovat samassa tolpaasa ja Elisalla 2600 MHZ verkossa -107dBm voimakkuudella, SINR 11 dB tulee 100 M liittymällä jopa 120 M, iltaisin liikenne hidastuu. Jostain kumman syystä modeemi haluaa olla kiinni tuossa 2600 MHz taajuudessa , vaikka alempiakin olisi tarjolla. Telialla ei päässyt lähellekkään noita nopeuksia, vaikka taajuutena on 1800 MHz, vaan ajoittain putosi 3G:n puolelle. Telian mukaan kuuluvuus on alueella hyvä. Nyt Elisa on tuonyt 5G:n alueelle, muut operaattorit siten kun joskus kiinnostaa. En ole vielä testannut 5G verkon toimivuutta, kun ei ole sopivaa liittymää. 5G-puhelin kyllä olisi.




Tuossa vielä miten Cellmapper tuon maston ja sen keilat näkee.. suunnattu metsään ja tyhjälle isolle tonttialueelle (johon havitellaan yrityksiä, mutta silti on vielä tyhjää täynnä). Punaisella on rivitalot tuonne piirustettu (joista yhdestä nämä mittaukset). No eihän siinä.. Jos Telia kokee tarpeelliseksi tarjota sienille ja variksille 5G:tä niin mikäpä minä olen heitä arvostelemaan.. Jätetään ihmis asukkaat ilman.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Mielenkiintoisia havaintoja @Latlock . Huomasin viestissäsi "5G Connected Band N28 5G Signal Strength -89 dBm 5G SINR 5.0"   , että tuohan on silloin ollut 5G 700 MHz verkossa kiinni. En nyt varmaksi sano, mutta vaikuttaa siltä, että Metsämastossa on 3,5 GHz "aito" 5G, ja ammattikoululla vain 5G 700 MHz.

 

Nykyään käytettävä 5G NSA , non-stand-alone vaatii toimiakseen 4G-verkon ja tukiaseman ankkuriksi, ehkä olet tästä kuullut. 4G ja 5G yhteistoimintaa kutsutaan termillä EN-DC (New Radio - Dual Connectivity).

4G ja 5G voivat tulla eri paikoista. Riittää, että jokin alueen 4G-tukiasemista ilmoittaa voivansa toimia ankkurina 5G:lle, ja 5G päätelaite sitten "signaloi" verkkoa esiin. Jos tuo 700 MHz on paljon vahvempi kuin 3,5 GHz verkko, niin laite menee sitten siihen.

 

En kyllä usko, että olet saanut noita yli 500 Mbps latausnopeuksia 700 MHz verkossa, vaan silloin laite on ollut yhdistäneenä 3,5 GHz verkkoon. Tuota kun ei tietääkseni voi mitenkään pakottaa ZTE:n hallinnassa.

 

Mitä sitten tekniikkaan ja tukiasema-antennien suuntauksiin tulee, niin 3,5 GHz osalta käytetään keilanmuodostusta, jolloin merkitys tukiasemakeilan rajalla olossa "hämärtyy". Siinä missä 4G:ssä raja-alueilla toiminta voi olla luokatonta, voi 5G:n osalta päästä ihan kelvolliseen toimintaan. Tätä Massive MIMO:ksi kutsuttavaa tekniikkaa ei ole käytössä 5G 700 MHz osalta, koska matalemman taajuuden vuoksi tulee vastaan fyysiset rajoitteet. Omat suppeat kokemukset 700 MHz vekosta ovat osoittaneet, että tuo on peittoalueeltaan ja toimintatavaltaan lähellä 4G 700/800 MHz verkkoa.

 

Tulevaisuudessa, toivottavasti, kun päätelaitteet sekä verkko rupevat tukemaan NR-NSA Carrier Aggregationia, saadaan noista kummastakin enemmän irti. Harmillisesti ZTE:n modeemi ei sitä tekniikkaa tue, mutta toisaalta eipä sitä vielä verkossa ole käytössäkään.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Tuosta CM-kuvakaappauksesta, tuota 142-tukaria ei ole kartalla sijoitettu mihinkään, joten nuo solut eivät ole tarkasti laskettu. Muutenkin Cellmapper perustuu käyttäjien tallentamaan dataan, joten jos kukaan ei ole tuolla suuremmin liikunut, niin eivät solutkaan peitä aluetta. Siirsin sen nyt sille paikalle, jossa uskon sen sijaitsevan.

Tuolla hetkellä saattoi toki ollakin 700mhz kiinni. Tuonhan kuitenkin saa modeemin valikoista tägättyä veke käytöstä. Eli ilman sitä ja sen kanssa varmasti tuli moneen otteeseen testattua.

Tuossa on ammattikoulun omassa rakennuksessa myös parilla taajuudella toimiva masto (3,20 cellmapperin mukaan) ja tässä uudessa Telian mastossa taajuudet 1,3,7,20  ja ilmeisesti 28 mitä cellmapper ei ole mäpännyt kartalleen. Silti jää hämmästyttämään noi suuret SINR ja RSRP -erotkin.. 300m etäisyys on kuitenkin lyhyt.

--edit--

Itse tosiaan tuolla alueella taaplasin useaan otteeseen cellmapper softan ollessa puhelimessa päällä tuon uuden maston ympäri. Olen siellä kävellyt viimeiset 5 -vuotta joka päivä kahdesti koiran kanssa.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

No hyvä, että tuon hitaamaan 5G:n voi ottaa pois käytöstä.

 

Sen myötä, kun 5G 700 MHz on tullut, ei Telia enää ole laittanut 4G 700 MHz samoihin mastoihin, vaikka rauta sitä tukisikin. (DSS ,  eli jaettaisiin dynaamisesti kaistaa 4G/5G, mutta tuo oikeasti vain heikentää kummankin tekniikan kapasiteettia, eikä tarjoa muuta iloa kuin maksimaalisen peiton....)

 

3,5 GHz ja 700 MHz SINR/RSRP hieman erikosia voi olla keskenään verrata, mutta on tuo hieman erikoista kyllä, miten Elisan signaali on noin paljon vahvempi.

 

Elisalla 5G näyttää löytyvän (3,5 GHz) : Metsurintie, Kenraalintie, Impivaarantie (ilmeisesti vesitorni?). Ammattikoululta löytyy 4G 800+1800+2100.

Laittaa vähän epäilemään, että voisiko siellä olla jokin privaatti 5G, jota ei kuulvuuskartalla näy?

Tällähetkellä olen kiinni 116231 (1C6) ja siitä paukkuu nopeustestin mukaan ~590mbit/s.
Signaaliarvot 4G SINR 16 , RSRP -89  ja 5G SINR 33,5 RSRP -79
Tuonne suuntaan Elisalta kehoitettiin suunnata.

Joskus aikoinaan sain tuolta Metsurintien suunnalta Telian 4G:llä SINR -arvoksi jopa 26 .. oli huomattavasti nopeampi kun esim. DNA / Elisa. Sitten samaiseen mastoon tuli 5G ja tän koommin en ole enään moisia lukeamia nähnyt missään lähialueen mastoissa. Aika hitokseen on täällä noita Telian mastoja. Pääsin muistaakseni neljään Telian 5G mastoon kiinni parhaimmillani. Nopeus silti oli samaa tasoa kun tuossa ekassa isossa viestissä.

Kävin myös mielenkiinnosta testaamassa tuon Impivaarantien maston Telian liittymällä joka on tosiaan vesitornilla ja näkyy kauas. Vanhempani asuu siinä lähellä. Etäisyys oli about 500m kun testasin. Nopeus same old ~550mbit/s ja uppi 70mbits. Signaaliarvoja en muista.

Jotenkin tuntuu että on mahdoton päästä esim. liki 800mbit/s vaikka olosuhteet olisi optimaaliset.  En tosiaan tiedä miten olosuhteet olisivat voineet olla paremmat kun tuo uusi masto tuohon lähelle tuli ja koulut oli kiinn, eli ei ruuhkaa, suora näköyhteys, etäisyys 300m.. Eli mikä pitäisi olla paremmin että pääsisi vaikka latausnopeuden suhteen 750mbit/s... (?)

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +8

Hei, @Latlock ja muut! Kiitos aktiivisesta keskustelusta.


Verkkoasiantuntijamme mukaan kyseisellä alueella on rakennettu 5G:tä kesän korvilla myös uudelle tukiasemapaikalle. Asetusvirheen vuoksi tuota paikkaa kattoi todennäköisesti kaksi eri sektoria 700 MHz:n taajuudella, toinen lähistön 4G-tukiasemasta ja toinen toisesta 5G-tukiasemasta. Virhe aiheutti erittäin huonon signaali-kohina -suhteen (SINR=5) sijaintiasi palvelleessa 5G-sektorissa. Tämä tilanne on onneksi saatu jo korjattua.


 


Kentänvoimakkuusarvot ovat riittävät ja mahdollistavat usean sadan Mbit/s:n nopeudet Metsämaston tukiasemasta. Maston läheisyys ei  aina ole suoraan verrannollinen kentänvoimakkuuteen, sillä siihen vaikuttavat oleellisesti myös tukiaseman antennisuunnat. 5G-reitittimen antennit kannattaa suunnata Metsämaston tukiasemaan, sillä sieltä saa tällä hetkellä suurempikapasiteettiset 5G-sektorit 3,5 GHz:n taajuudella.

Kiitoksia @HeikkiSul infosta. Tosiaan tuo surkeahko SINR -arvo hieman oudoksutti silloin.

Nyt kun otit puheeksi antennisuunnat niin osaatko vastata myös tähän mieltäni askarruttavaan kysymykseen. Eli käsittääkseni tukareissa olevat antennit eivät ole ympärisäteileviä ? Tässä liitteenä olevassa kuvassa on tosiaan keskusteluissa esillä ollut masto.

Kuva on siis otettu METSÄN puolelta. Eli päinvastaiselta puolelta missä on asutukset. Kuten kuvasta huomataan yksi antennin suunta on tosiaan kuvaajaa kohti, eli metsän suuntaan jossa ei ole minkäänlaista asutusta noin ~20km etäisyydellä. Toinen antenni on suunnattu kuvasta katsoen vasemmalle jossa on ammattioppilaitoksen tiloja ja tuolla suunnalla on myös tuo mainitsemasi 700mhz taajuusalueella virheillyt sektori. Tuohon ammattioppilaitoksen mastoon on tästä kuvan mastosta matkaa noin 100m.  Kolmas antenni osoittaa oikealle jossa on iso tyhjä yritystonttialue ja metsää toiset ~20km.

Eli miksi yhtäkään antennia ei ole suunnattu sinne missä oikeasti asuu ihmisiä ?

Tässä vielä kuva otettu asutusten suunnalta. Yksikään antenni ei ole tosiaan suunnattu asutuksia kohti. Osaatko kertoa miksi ?  Onkohan sillä vaikutusta nopeuteen että 2 mastoa sojottaa viimeisen päälle keskelle ei mitään ja yksi antenni kohti oppilaitosta mikä on täysin kuidutettu ja katolla vielä lisäksi 4G. What's the point ?



Tuo oma routterini oli tosiaan suunnattu aivan luotisuoraan kohti tuota mastoa. ZTE MC7010 ei saanut missään vaiheessa siltikään kiitettäviä lukemia tuosta mastosta (SINR alle 20 aina ja RSRP ~-88dbm).  Tuo masto pitäisi kääntää 180 -astetta. Meinasin asentajilta kysyäkin että ettekö meinaa yhtään antennia suunnata asutusta kohti kun tuolla roikkuvat kävellessäni lenkillä.

Tässä vielä hieano piirustus antennin suunnista. Tiedän kyllä mihin ne osoittaa kun joka päivä tuolla kävelen lenkillä.

Vastaa