5G

Tästä miehestä ei virta lopu - eikä mobiiliverkoista, jos se on Jouni Karhusesta kiinni

  • 26 May 2021
  • 3 kommenttia
  • 416 katselukertaa
Tästä miehestä ei virta lopu - eikä mobiiliverkoista, jos se on Jouni Karhusesta kiinni
Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +4

Rummut jytisevät tanakasti, kun Jouni Karhunen alkaa takoa niitä kapuloillaan. Hän ei voi sietää turhanpäiväistä kikkailua lavalla eikä mobiiliverkon tukiasemilla. Karhusen mielestä tukiasemat muodostavat yhteiskunnan perustan, jonka pitää olla aina kunnossa - samalla tavalla kuin bassorummun, joka pitää Karhusen bändin oikeassa rytmissä keikoilla.

 

Jos sähköt katkeavat, koko yhteiskunta kaatuu nopeasti polvilleen. Jouni Karhusen tiimi varmistaa, että tukiasemalla riittää varavirtaa. Jos ei riittäisi, jäisivät hätäpuhelutkin soittamatta.

 

Eikä virta lopu, jos se on tästä miehestä kiinni. Jouni Karhunen vetää Telian voimalaiterakentamisen tiimiä, joka varmistaa, että tukiasemilla ja muissa laitetiloissa riittää sähköä kaikissa oloissa. Sähkökatkon sattuessa sitä otetaan akuista.

 

”Tukiasemat pitää saada pysymään jaloillaan sähkökatkon aikanakin. Jos tukiasema ei toimi, ei soiteta yhtään puhelua, ei edes hätäpuhelua. Ja jos puhelut eivät kulje, ei myöskään saada apua ihmisille tai päästä korjaamaan sähkökatkon aiheuttamia vaurioita. Tämä on huoltovarmuusasia”, Jouni Karhunen sanoo.

 

Sähkö pyörittää kaikkea: vettä ei tule hanasta eikä sähkölämmitteinen talo lämpiä, jos puu kaatuu sähkölinjoille. Ja niinhän aina välillä käy, kuten viime vuosien myrskyt ovat osoittaneet.

 

Virasto määrää, tiimi varmistaa

 

Sähkövirran varmistuksen kriittisissä paikoissa määrää Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Kriittiset pisteet on luokiteltu eri luokkiin tärkeysjärjestyksen mukaan. Määräys voi edellyttää, että varavirtaa riittää esimerkiksi 12 tunniksi. Siihen mennessä pitäisi saada sähköverkko takaisin toimintaan.

 

”12 tunnin vaatimus koskee yleensä paikkoja, joihin on hankala päästä. Taajamissa varavirran vaatimus saattaa olla vain kaksi tuntia. Keskellä kaupunkia sähkövika saadaan aika paljon helpommin korjatuksi kuin tunturin laella tai ulkosaaristossa.”

 

5G tulee rytinällä

 

Iso osa Telian voimalaiterakentamisesta liittyy myös 5G-verkon laajenemiseen. Samaan aikaan käytössä on uutta ja vanhempaa teknologiaa.

 

”Bitti liikkuu kovaa, ja niitä liikkuu paljon. Uusi teknologia vaatii enemmän sähköä ja tehokkaampia sähkönsyötön varmistuslaitteita. Tulevaisuuden 5G-laitteiden maailma antaa paljon – miten paljon, ei kaikkea vielä tiedetäkään – mutta kyllä se myös vaatii paljon sähköä. Asia ei ole mustavalkoinen, ja ainahan uusi tekniikka jakaa muutenkin mielipiteitä”, Jouni Karhunen sanoo.

 

Koska turvallisuus on ykkösasia, Karhusen tiimi rakentaa varavirtasysteemejä sinnekin, minne laki ei velvoita. On hyvää asiakaspalvelua huolehtia siitä, että verkko on kattava ja toimiva.

 

Myös laitteiden laatu on turvallisuuskysymys. Telia rakentaa ja uudistaa 5G-verkkoa Nokian kotimaisten laitteiden varassa, koska Nokian laitteisiin luotetaan ja asemien modernisointi kannattaa. Nokian Zero Emission -teknologiaa hyödyntävä modernisoitu tukiasema käyttää keskimäärin 54 prosenttia vähemmän energiaa kuin vanhat tukiasemat.

 

Taaperon ehdoilla

 

Jouni Karhunen johtaa tiimiään kotikonttorista Hyvinkäältä. Olosuhteiden pakosta hommat hoituvat etätyönä. Se on tässä elämäntilanteessa aika mukavaakin: kotona raavasta miestä pyörittää pikkusormellaan puolitoistavuotias tytär.

 

”Saa olla itselläkin mahanalus jalkoja täynnä, kun hänen perässään juoksee. Juuri nyt tytärtä kiinnostaa vähän kaikki ympärillä oleva”, Jouni Karhunen sanoo.

 

Elämä on hyvin perhekeskeistä osaksi perhetilanteen ja osaksi koronarajoitusten vuoksi.

 

”Olen ehtinyt tulla ja mennä tarpeeksi. Elämä mullistui, kun pikkuihminen tuli perheeseen. Minut on aina kasvatettu ottamaan toiset huomioon, mutta kun elin yksin, ei tarvinnut huolehtia muista. Nyt on tilanne toinen: vastuu alkutaipaleella olevasta elämästä tuntuu todella isolta”, Karhunen sanoo.

 

Kevät Harley Davidsonin kyydissä

 

Perhe-elämän vastapanoksi Karhunen käy salilla ja paukuttaa rumpuja. Molemmat harrastukset ovat tosin koronan vuoksi tauolla, sillä Karhusen perheessä pidetään lähitapaamisten piiri mahdollisimman pienenä. Sukset ja lenkkarit ovat sen sijaan olleet ahkerassa käytössä.

 

”Soittamista on kyllä ikävä. Ennen kaikkea yhdessä soittamista. Vaikka kotonakin on rumpusetti, tulee siellä vähemmän hyväiltyä kalvoja. Tyttären olen antanut vähän taputella settiä.”

 

Kotoa vie välillä pois kuitenkin yksi harrastus: keväinen asfaltin tuoksu on jo houkutellut kaivamaan esiin nahkarotsin, buutsit ja ennen kaikkea Harley Davidson Sportsterin. Sen verran vapautta voi itselleen suoda.

 

Teksti: Leeni Peltonen

Kuva: Otto Uotila

 

---

Rakennamme mobiiliverkkoamme yhdessä kotimaisen kumppanin kanssa suomalaisten käyttöön. Tutustu meidän kaikkien turvaverkkoon.

Tutustu myös muihin turvaverkonrakentajiimme:

 

 


3 kommenttia

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

EIkä tarvita kuin yksi aurinkomyrsky, niin kantaverkot menee nurin, sähköä ei ole käytännössä enää missään - ja tällaistahan ei enää parissa tunnissa korjatakaan, koska itse aurinkomyrskykin voi kestää kauemmin.Tällaista rajumpaa aurinkomyrskyä ei ole nykyaikana edes koettu vielä, edellinen oli joskus 1800-luvulla ja aikaansai niin kirkkaat revontulet, että niden valossa oli nähnyt lukea. Sen veran generoi sähköä pitkiin linjoihin että silloiset lennätinasemat olivat syttyneet palamaan. Tällä hetkellä auringon aktiivisuus on kohoamassa ja ennusteiden mukaan nyt alkava jakso tulisi olemaan aktiivisin pitkään aikaan. Se on ihan tuurillaan että miten maapallo sattuu siihen hiukkasviraan. Tähän mennessä pahin on mennyt aina tuurilla ohi, mutta se on vaan ajan kysymys, koska osuu.

 

Voi olla hieman haasteellista yrittää ylläpitää 5G:n vaatimaa ~10...15 kW energiatarvetta esimerkiksi päiväkausien ajan. Ainoa joka toimii on (diesel)aggrekaatti, joten ei muuta kuin sellaisia vaan joka ikisen tolpan juureen.

 

Mobiiliverkon huoltovarmuus on aika absurdi unelma. Kiinteän verkon puolella kuitu on täysin immuuni aurinkomyrskylle ja runkoverkon kytkinten ylläpito ei vaadi mahdottomia energiamääriä, ne saisi pyörimään viikkoja jopa reilumman kokoisen akuston varassa.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Eipä ennenkään ole 4G pysynyt yhtä pitkään päällä kuin mitä 2/3G. En usko, että sähkökatkon sattuessa 3,5 GHz 5G on varmennettu yhtä pitkäksi aikaa kuin mitä esim. 2G 900 MHz. Taas 5G 700 MHz saattaa olla pidemmän aikaakin päällä, koska tuota ampuu sama radio kuin 900 , mut ehkä voidaan ohjelmallisesti ajaa alas osa kolmitaajuusradiosta. En ole aivan varma siitä. Joka tapauksessa haukkaa vähemmän virtaa kuin mitä tyypillinen 3x MaMIMO tai 8 TRx.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Kuituverkko ei ole täysin immuuni aurinkomyrskyille. Ulkoasennettavien valokaapeleiden mekaanisen kestävyyden sekä löydettävyyden parantamiseksi niissä on myös metallisia osia. Nähtäväksi jää, riittävätkö valokaapeleiden nykyiset maadoitukset seuraavan aurinkomyrkyn saapuessa.

 

On hyvä tiedostaa, että virhellisesti asennettu valokuitu voi tuoda salamaniskun sisään rakennukseen ja rikkoa paikkoja.

 

Uusimmalla matkaviestintekniikalla, eli nyt 5G:llä, on kevennetyt tehonsyötön varmistusvaatimukset. Se saa sammua sähkökatkoksen jälkeen aikaisemmin kuin muut matkaviestinverkot, jo 15 minuutin jälkeen. Uusia 4G asennuksia sen sijaan koskevat jo täydet varmistusvaatimukset.

 

Koska ennen 5G:tä kevennetyt vaatimukset koskivat 4G:tä, käytössä voi olla vielä vanhoja päivittämättömiä 4G-tukiasemia, jotka sammutetaan ennen 2G- ja 3G-verkkoja.

Vastaa