Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

Ohjeet Flubot Telia.jpg

 

Flubot-haittaohjelma on palannut, monipuolisempana kuin ennen. Vaarallisia linkkejä sisältävillä viesteillä yritetään huijata ihmisiä lataamaan sovelluksia matkapuhelimeen tai lähettämään arkaluontoisia tietoja – ole valppaana!

Flubot-nimellä tunnetun haittaohjelman lähettämät viestit levisivät laajasti viime kesänä, ja nyt uusi viestikampanja synkistää alkutalvea. Haittaohjelma lähettää erilaisia viestejä, jotka kertovat esimerkiksi saapuneesta ääni- tai MMS-viestistä ja houkuttelevat klikkaamaan viestissä olevaa linkkiä. Joulukuun alussa viestit ovat monipuolistuneet, ja uutena sisältönä on ollut esimerkiksi DHL:n saapumisilmoitusta jäljitteleviä viestejä.


Tekstiviestit ovat yhä useammin suomenkielisiä. Älä klikkaa linkkiä! On todennäköistä, että se johtaa verkkosivustolle, josta voit ladata haitallisen sovelluksen ohi virallisten sovelluskauppojen tai ohjautua kalastelusivuille.

Puhelimeen ladattu Flubot-sovellus voi ladata sisältöä puhelimeen, huijata syöttämään pankkitunnuksia tai -tietoja ja lisäksi lähettää eteenpäin suuria määriä vastaavan sisältöisiä tekstiviestejä. Tuoreet viestit tulevat suomalaiselta näyttävistä numeroista.

 

Telia on jo parin päivän aikana estänyt kymmeniä tuhansia huijausviestejä, mutta viestien muuttuessa huijaustekstiviestit voivat kulkea järjestelmiemme läpi. Minun Teliasta voit itse tarkistaa, onko lähetettyjen tekstiviestiesi määrä kasvanut hälyttävästi. Jos et ole varma, oletko ladannut sovelluksen, tarkista tekstiviestien kulutus kirjautumalla Minun Teliaan netissä tai Minun Telia -sovelluksesta – älä kuitenkaan käytä infektoituneeksi epäilemääsi laitetta!

 

Kyberturvallisuuskeskuksen ohjeet, jos olet asentanut Flubot-haittaohjelman laitteellesi

 

  • Palauta laite tehdasasetuksille. Varmuuskopiosta palauttamisessa pitää varmistaa, että laitteelle palautetaan varmuuskopio joka on luotu ennen haittaohjelman asentamista.
  • Jos käytit pankkisovellusta tai käsittelit luottokorttitietoja saastuneella laitteella, ole yhteydessä pankkiisi.
  • Tee rahallisista menetyksistä rikosilmoitus.
  • Vaihda salasanat palveluihin, joita olet käyttänyt laitteellasi. Haittaohjelma on voinut varastaa salasanasi, jos olet kirjautunut palveluhin haittaohjelman asentamisen jälkeen. 
  • Ota yhteyttä operaattoriisi, sillä liittymästäsi on voinut lähteä maksullisia viestejä. Tällä hetkellä liikkeellä olevat Android-haittaohjelmat levittävät itseään eteenpäin saastuneista laitteista lähetettävillä tekstiviesteillä.

Jos tarvitset apua puhelimen nollaamiseen, tarkista ohjeet verkosta löytyvistä oppaista tai voit kysyä apua tämän artikkelin kommenteissa.

 

Voit kysyä apua myös Telia-kaupasta ja apunasi on myös maksullinen Telia Helppi -tukipalvelu.

 

--

 

Lue myös:

Telian toimitus
Telialainen
Telialainen

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/5G-artikkelit-ja-uutiset/Toimi-nain-jos-Flubot-haittaohjelma-on-iskenyt-puhelimeesi/ba-p/231960
Linkki kopioitu
2 kommenttia 👇