Uutinen

2G- ja 3G-verkkoja suljetaan: pysy linjoilla myös ulkomailla

2G- ja 3G-verkkoja suljetaan: pysy linjoilla myös ulkomailla

Yksi ihmiskunnan historian vallankumouksellisimmista luomuksista on ehdottomasti matkapuhelin. Matkapuhelimen kehitystä älypuhelimeksi on siivittänyt alati uudistunut mobiiliverkko, joka on edennyt aina NMT-verkosta viidennen sukupolven verkoksi, eli 5G-verkoksi.

Vanhat verkkotekniikat eivät enää riitä palvelemaan modernin maailman tarpeita. Uudemmat tekniikat, 4G-verkko ja 5G-verkko mahdollistavat nopean yhteyden, paremman kapasiteetin ja lisäksi uudempi tekniikka avaa mahdollisuuksia tulevaisuutta ajatellen. Niin kuin kehitykseen kuuluu, uuteen siirryttäessä vanhasta tekniikasta on usein luovuttava. Vanhoja verkkotekniikoita, eli 2G- ja 3G-verkkoja suljetaan maailmanlaajuisesti. Ulkomaan matkalle lähtiessäsi sinulla kannattaa olla niin liittymä kuin myös laite, jotka tukevat uuden sukupolven mobiiliverkkoja, eli 4G- että 5G-verkkoja.

 

2G- ja 3G-verkkoja ajetaan alas maailmanlaajuisesti

 

Olemme ilmoittaneet sulkevamme 3G-verkkomme vuoden 2023 loppuun mennessä, vaan mitä muualla maailmalla tapahtuu? Koska tällä hetkellä käytössä on viiden eri sukupolven mobiiliverkkoja, ovat operaattorit eri puolilla maailmaa päätyneet erilaisiin ratkaisuihin tehdessään tilaa uudemmille verkkotekniikoille.

Tiedossamme on yli 30 operaattoria, jotka ovat sulkemassa 2G- tai 3G-verkkojaan. Esimerkiksi Norjassa aloitettiin 3G-verkon purkutyöt jo vuonna 2019, ja Saksassa operaattorit sulkivat 3G-verkkojaan kesällä 2021. Muita maita, joissa operaattorit ovat ilmoittaneet 3G:n alasajosta ovat muun muassa Malesia, Tšekki, Italia ja Kreikka.

Maailmanlaajuisesti tilannetta katsottaessa yleisempää on sulkea 2G-verkko ennen kuin aletaan miettimään mahdollista 3G-verkon sulkemista. Moni operaattori Yhdysvalloissa, Aasiassa ja Oseaniassa on jo sulkenut 2G-verkkonsa ja jopa asettaneet arvioita ajankohdista 3G-verkon sulkemiseksi. Esimerkiksi Japanissa 2G-verkko pimennettiin jo melkein 10 vuotta sitten.

Miksi sitten jotkut, erityisesti eurooppalaiset operaattorit ovat tehneet päätöksen sulkea 3G-verkon ennemmin kuin 2G-verkon? Tämä johtuu muun muassa siitä, että Euroopassa on hyödynnetty laajasti M2M (koneliittymä) ja IoT (esineiden internetliittymä) -tyyppisten palveluiden kohdalla 2G-teknologiaa. Ylläpitämällä 2G:tä annetaan teollisuudelle ja yrityksille enemmän aikaa siirtyä uudempiin tekniikkoihin.

 

2G- ja 3G-verkkojen sulkemisen vaikutukset:

  • Maassa on suljettu 2G-verkko - tällöin puhelusi kulkevat 3G- ja 4G-verkossa. Puhelimesi sekä liittymäsi täytyy tukea 4G-puhetta, jotta puhelut toimivat 4G-verkossa. Netin käyttö tapahtuu 3G/4G/5G-verkoissa.
  • Maassa on suljettu 3G-verkko - tällöin puhelusi toimivat 2G- ja 4G-verkossa. Puhelimesi sekä liittymäsi täytyy tukea 4G-puhetta, jotta puhelut toimivat 4G-verkossa. Netin käyttö tapahtuu 4G/5G-verkoissa. 3G-verkon sulkeminen edellyttää mobiilidatan osalta nopeampiin verkkoihin siirtymistä.

 

Puhelimen käyttö ulkomailla: varmista että yhteytesi toimii

 

Ulkomailla, mahdollisesti vieraassa massa yhteyksien toimivuuden tärkeyttä ei voi vähätellä - puhelimesi on yksi tärkeimmistä matkatavaroistasi. Saatat haluta tutkia karttaa, soittaa tai tarkastella vaikkapa ravintolasuosituksia. Varmistaaksesi verkkoyhteyksiesi toimivuuden ulkomailla on suositeltavaa hankkia ajoissa 4G- tai 5G-verkkoja, että myös 4G-puhetta tukeva matkapuhelin 4G- tai 5G-liittymällä.

 

4G-verkko tulee tulevaisuudessa olemaan ensisijainen puheverkko. 4G-puheella on paras äänenlaatu puheluissa ja lisäksi se mahdollistaa wifi-puhelut, eli VoWIFI:n. Wifi-puheluiden myötä voit soittaa puheluita kaukomailta Suomeen wifi-verkon kautta kotimaan hinnalla.

 

Kaikki verkkokaupassamme myytävät puhelimet tukevat 4G-puhetta. Kesäkuusta 2020 eteenpäin lähes kaikista uusista puhelinmalleista löytyy 4G-puheen ja Wifi-puheluiden tuki. Myös 5G-tuki on jo vakiintunut uutuuslaitteiden valikoimassa - yli puolet myymistämme puhelimista ovat 5G-puhelimia.

 

Muistilista puhelinkäyttöäsi ajatellen ennen kuin lähdet reissuun:

 

Lue myös:

 


44 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Eli mikäli nyt oikein ymmärsin niin isän puhelin vanha Nokia 6233 toimisi Saksassa vielä 2G- verkossa puheluiden suhteen, kun hän lähtee kohta sinne reissuun 🤔>

Hän ei käytä kuin puheluihin näppäinpuhelinta siis peruskännykkää. Olisi haastavaa löytää tilalle 4G peruspuhelinta kunnon näppäimillä ?

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +14

@kiisseli67 


 


Juurikin näin eli puhelut toimii 2G-verkossa Saksassa vielä 3G-verkon sulkeutumisen jälkeen. 🙂>

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Aivan kuten @SakuMik mainitsi, Nokia 6233 toimii Saksassa ja Norjassa vielä 2G-verkossa:

 

  • Äänipuhelut ja tekstiviestit toimivat normaalisti.
  • Multimediaviestit eivät saavu eivätkä lähde puhelun aikana, vaan jäävät jonoon odottamaan hetkeä, jolloin puhelimeen ei puhuta.
  • Piirikytkentäiset videopuhelut eivät onnistu.

Ottaen puhelimen iän huomioon, internettiä tuolla tuskin enää tänä päivänä on käytetty? Mutta jos käytetään, niin sekään ei onnistu samaan aikaan puhelun kanssa 2G-verkossa.

 

Hyvän näppäinpuhelimen löytäminen ei ole ainoastaan haastavaa, vaan suorastaan mahdotonta.

 

Ostin syksyllä Nokia 800 Tough-puhelimen. Yhteystietojen haku ja kirjainkoon vaihtaminen hidastavat puhelinta huomattavasti. Luuri muodosti myös aiheettomia tiedonsiirtoveloituksia, vaikka tiedonsiirto oli valikosta kytketty pois päältä. Jouduin lopulta vaihtamaan puhelimeen toisen liittymän, jotta sain dataeston käyttöön operaattorin puolelta.

 

Jos joku tarjoaisi minulle esimerkiksi Mobira 5000, Siemens S6 tai Nokia 800 Tough-puhelimia, ottaisin Mobiran tai Siemensin.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Juu ei ole Internettiä käytetty tuolla puhelimella, käyttäjälläkin ikää kohta 84 vuotta. Itseltäkin tuo sama Noksu löytyy ja se "netti" oli siinä tavattoman hidas jo kolme-neljä vuotta sitten kun vielä kokeilin huvikseni. En luovu tuosta puhelimesta sillä siinä on paras näppäintuntuma.

Pääasia että saa isälle soitettua ja hän itse pystyy soittamaan Saksassa ollessaan hänen Nokia 6233:lla.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Loistavasti toimii puhelut Saksasta käsin Suomeen 2G- verkossa. Ihan kuin isä olisi ollut vieressä puhumassa. Samoin toisin päin 😁>👌>

https://yhteiso.telia.fi/t5/Blogi/2G-ja-3G-verkkoja-suljetaan-pysy-linjoilla-myos-ulkomailla/bc-p/225935/highlight/true#M10381 

@kiisseli67 Hieno juttu! 🙂> 

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Olisiko Telialla listata ulkomaan operaattorit jotka tukevat VoLTE-roaming -palvelua? Yleisestikin hyvä tietää minkä operaattorin verkoissa roaming pitäisi toimia koska itsellä ulkomaanreissulla käynyt niin että verkko heittää pihalle ja sitten kestää yhdistäminen kun puhelin kokeilee kaikkia operaattoreita läpi. Harvoin manuaalista tarvitsee mutta tälläisissä tilanteissa saa puhelimen yhdistämään verkkoon paljon nopeammin. 

 

VoLTE-roaming kanssa taitaapi olla niin että VoWIFI / VoLTE-roaming ei taida ihan saumaton vaihto toimia keskenään koska sehän on eri hinnoittelun piirissä että tämä hyvä tietää. 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +8

Moi, @olkitu ! Tällä hetkellä VoLTEa tukevia operaattoreita ja maita ovat:


Tanska, Ruotsi, Norja: Telia


Saksa: T-Mobile


USA: AT&T


Kanada: Telus (5.8.2021 alkaen)
Iso-Britannia: EE  (5.8.2021 alkaen)

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Kiitos @HeikkiSul kun hyvä listan jaoit. Virossa, Latviassa ja Liettuassa siis odotellaan Telia maihin. 

 

Hyvä tuo EE että on kun 800 MHz siellä vain VoLTE-käyttäjille ollut vuosia - häviää kuuluvuus aika kivasti muuten.

 

Onko Telialla yleistä päivittyvää tukisivua tähän liittyen? Voisi yleiselle VoLTE-sivulle päivittyä tieto. 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +8

Ei ole @olkitu tukisivua ainakaan vielä, mutta laitan idean eteenpäin.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

@HeikkiSul Onkohan tullut tässä muutaman kuukauden aikana päivitystä VoLTE roaming listaan?

 

Seuranneena useita operattoreita sammuttavat 2G ja 3G-verkkojaan ympäri maailmaa niin VoLTE roaming on näissä melkeinpä välttämätön jos aikoo puheluja soittaa näissä maissa tai sitten pitää varautua VoWIFI:in. 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +13

@olkitu 

Lista on päivittynyt maiden osalta seuraavasti aiempien lisäksi:

Viro (tällä viikolla)


Sierra Leone 11/2021
Montserrat 11/2021
Etelä-Korea 9/2021
Kreikka 10/2021

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

@HenriLie Kiitos päivityksestä. Olisi hyvä jos vielä operaattori mainittu kun voi sitten olla että useita operaattoreiden kanssa on roaming sopimukset niin sitten VoLTE voi toimia vaan toisessa. Toki jos 2G/3G sammuu niin oletetaan että roaming sopimus sitten sen kanssa kenellä VoLTE Roaming on...

 

Vielä puuttuu listalta ainakin seuraavat 2G/3G sammuttajat:

* Taiwan - taitaapi jo sammunut jo olla molemmat: https://www.zdnet.com/article/taiwan-to-shut-down-3g-networks-by-year-end/ 

* Vietnam 2022 sammuttaa 2G/3G: https://english.mic.gov.vn/Pages/TinTuc/147743/Ministry-wants-to-stop-2G--3G-in-2022--promote-smartphone-use.html 

* Singapore jopa tämän vuoden lopulla kun 3G lisenssi umpeutuu. 2G sammutettu jo vuosia sitten. https://en.ocworkbench.com/singapores-3g-spectrum-rights-expires-by-end-of-2021/ 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +13

@olkitu 

Hyvä tarkennuspyyntö. Tuosta tulikin myös lisätietoa jälkeenpäin, eli tässä vielä kerran koko lista päivitetyllä tiedolla:

Tanska, Ruotsi, Norja ja Viro : Telia
Saksa: T-mobile
USA: AT&T (myös Puerto Rico, Neitsytsaaret) ja Verizon
Kanada: Telus
Iso-Britannia: EE
Etelä-Korea: KTF
Kreikka: Cosmote


 


Lisää maita on myös tulossa kokoajan, mutta tällä hetkellä ei ole tietoja muista.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

@HenriLie Onkohan tullut lisää vuoden vaihteen jälkeen listan täydennykseksi? 

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +10

@olkitu Vastailen tässä kolleegani puolesta. Tarkistin tilanteen ja uusia maita tai operaattoreita ei ole listalle lisätty tällä välin.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

https://www.telia.fi/asiakastuki/liittymat/wifi-ja-volte-puhelut#2g-3g-roaming

 

Hyvä ohjeistus tuotu ohjesivulle paitsi sitten kiva tietää oikeasti päätelaitteiden VoLTE-roamingista - onhan se kiva yllätys kun sitten ei toimikaan... Androideja on niin paljon että olisihan hyvä tarkempi selvitys että puhelut toimisivat sitten Amerikassa tai sitten vaan suositus varatua Prepaidiin ja WIFI-puhelun käyttämiseen datan yli. 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +13

@olkitu


Tarkoitatko nyt päätelaitteita, jotka tukee VoLTE roaming ominaisuutta, että niistä olisi tarkempaa listaa asiakastuessamme?

Laitekohtainen lista olisi toki hyvä olla, mutta sen ylläpitäminen olisi todella haastavaa, kun jokaisen laitevalmistajan ja puhelinmallin kohdalla pitäisi erikseen selvittää tuki. Meidän listan ajantasaisuus voisi olla myöhässä tai väärässä, joka lukijan kannalta ei ole hyödyksi. Näkisin käyttäjän kohdalla, että nopein ja ajantasaisin vastaus tulee laitevalmistajalta.

Varautuminen Prepaid -liittymään tai Wi-Fi -soittoihin on kyllä hyvä ehdotus!

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Niinpä. VoLTE-tekniikka on juuri tätä, ettei kukaan voi tietää etukäteen, toimiiko joku liittymä- ja puhelin vai ei.

 

Ainoa ratkaisu ongelmaan taitaisi olisi, että Telia asentaisi kauppoihinsa AT&T:n ja Verizonin verkkoja imitoivat pikotukiasemat. Näiden avulla asiakkaat voisivat ennen matkaa käydä tarkastamassa, miten juuri heidän liittymänsä ja puhelimensa tulisivat toimimaan ulkomailla.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

@HenriLie Kyllähän olisi hyvä jos olisi lähtökohtainen selvitys operaattorilla että tiettyjen valmistajien luureilla on varmistettu toimivuuus. Nyt menee aika vilklillä lännellä että toimiiko vai ei.

 

Laitevalmistajat julkaisevat aika heikosti listaa VoLTE:a tukevista operaattoreista. Applella on ainoastaan oikein kattavin lista. Menee siihen pompotteluksi operaattorin että valmistajan välillä. 

 

@irritus Niin ei riitä tukiasema vaan tarvitaan core-verkko taakse ja yhteys sitten omaan verkkoon roamingin tavoin että voisi testata. Ja sitten se että vielä pitäisi käyttää USA:ssa käytettyjä taajuuksia joten kaupoissa ei voisi käyttää kun voivat häiritä muita langattomia verkkoja. Tätä varten pitäisi radioverkkoja testata suljetuissa tiloissa. 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +13

@olkitu 
Ihan totta on, että lista meidän toimesta olisi varmasti toivottua, mutta laitevalmistajia on niin paljon että manuaalisen listan ylläpito olisi erittäin työlästä. Toki ehdotuksesi on hyvin perusteltu ja vien tämän kyllä eteenpäin, mutta mitään  lupausta en listan suhteen pysty antamaan.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Taajuusongelma ei välttämättä ole ylitsepääsemätön pienitehoisille yhden huoneen kattaville tukiasemille.

Onhan Yhdysvaltoihinkin rakennettu GSM World Congressia varten tilapäisiä messualueen sisäisiä 900 MHz ja 1800 MHz gsm-verkkoja, vaikka kyseiset taajuuskaistat eivät ole Pohjois-Amerikassa tarkoitettu kännyköille.

 

Lisäksi tässähän oli tärkeintä selvittää, toimiiko VoLTE verkkovierailussa. Sen pystyy tekemään eurooppalaisillakin taajuuksilla, kunhan tukiaseman tunnus vain on ulkomaalainen.

 

Jos käytetään aitoja toisten operaattoreiden tunnuksia, täytyy järjestää yhteydet kyseiselle operaattorille. Muutoin myymälän ohi kulkevan jenkkituristin puhelin mykistyy Telia-kaupan läheisyydessä. Pikotukiasemille riittää yhteydeksi verkkoon tuikitavallisen internet-yhteys. Ulkomailla noita myydään vaikka kotiin luomaan sisäkuuluvuus.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

@HenriLie Tämä on ymmärrettävää joten olisi toivottavaa että valmistajat tarjoaisivat listaa...

 

@irritus Osa päätelaitteista on konfiguroitu niin että eivät yhdistä USA:n PLMN:ssä globaalissa käytettäviin taajuuksiin eli vaikka käytettäisiin toisen operaattorin tunnuksia ei toimisi sitten. Mutta riittävä tässä tapauksessa vaikka testata minkä tahansa muun operaattorin tunnuksella että VoLTE roaming onnistuu päätelaitteelta tai vaan saada valmistajalta tieto ettei ole esteitä. 

 

Kyllä pikotukiasemat tuttuja ovat mutta se tarvitsee core-verkon taustalle - IPSEC salattu tunneli core-verkkoon useimmiten toteutettu taustalle. 

 

--

 

Mutta tässä ollaan että mitäkö yllätyksiä tulee eteen että kun alkaa matkustus avautumaan. 

 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

@olkituok, no tuossa tapauksessa täytyy käyttää aitoja jenkkitaajuuksiakin.

 

Eli nyt sitten Telia-kauppoihin puhelinkopin kokoinen ”mikroaaltouuni”, jonka sisällä voi käydä testaamassa oman puhelimensa roaming-ominaisuudet. 🇺🇸> 🇨🇦> 🇦🇬>

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Ja sen päälle jokaiselle verkolle omat coret ja roamingit... - Ei se että sinulla tukiasema toisella PLMN:llä tarvitsee vielä coren ja IMS:n. En edes oikein tiedä miten IMS Roaming menee mutta luultavasti ensin yhdistetyn verkon IMS:n kautta toiseen sitten läpi. 

 

Ehkä se riittäisi että IMS on testattu edes yhdessä operaattorin verkossa toimivaksi ja toimivaksi yleisesti jonkun roaming verkossa. Pitääpi tutkia mikäköhän estäisi mahdollisesti roaming VoLTE:n. 

 

Vastaa