Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

5G verkkomme laajenee.jpg

 

5G-verkkomme laajenee tällä hetkellä vauhdilla sen kattaessa jo yli kaksi miljoonaa ihmistä ympäri Suomen. Parhaillaankin verkkoa rakentuu monella eri paikkakunnalla yhtäaikaisesti, ja työn valmistuessa pääset nauttimaan yhä nopeammista mobiiliyhteyksistä niin 5G- kuin 4G-verkossakin. Ennen verkon valmistumista saatat huomata käynnissä olevat muutostyöt alueellasi mobiiliyhteyksiä käyttäessäsi. Lue tästä artikkelista mitkä seikat muutostyön paljastavat, ja mitä mobiiliyhteyksillesi tapahtuu rakennustöiden tultua päätökseen.

 

 

5G-verkko rakenteilla alueellasi 

 

Kaikki rakenteilla olevat verkon kunnostus- ja parannustyöt näet kuuluvuuskartastamme. Oletuksena näet kartassa alueen tämän hetkisen kuuluvuuden, mutta oikeasta ylänurkasta Rakenteilla olevat verkot -painiketta klikkaamalla pääset näkemään juuri tuloillaan olevat parannukset sekä hiljattain valmistuneet verkon kunnostustyöt.

 

 

Syöttämällä kuuluvuuskarttaan osoitteesi, näet kaikki aluueella rakenteilla olevat verkon parannustyöt kätevästi. Tukiasemaa kuvastavaa palloa klikkaamalla näet tarkemmat tiedot työstä ja sen arvioidun valmistumisajankohdan.Syöttämällä kuuluvuuskarttaan osoitteesi, näet kaikki aluueella rakenteilla olevat verkon parannustyöt kätevästi. Tukiasemaa kuvastavaa palloa klikkaamalla näet tarkemmat tiedot työstä ja sen arvioidun valmistumisajankohdan.

 

Symbolit kertovat sinulle mitä verkkoa kunnostamme. Symbolia klikkaamalla pääset näkemään tarkemmin  kartan vasempaan yläkulmaan ilmestyvästä laatikosta rakenteilla olevat verkon taajuudet, ja sen milloin työt ovat arviolta valmistumassa. Verkon parannus- ja kunnostustöiden yhteydessä mobiiliyhteydet saattavat ajoittain heikentyä tai pätkiä. Jos siis tiedät, että lähiseudullasi on verkon parannustyöt käynnissä ja huomaat, että yhteydet ovat alkaneet pätkiä tai hidastua, kannattaa aina ensin vilkaista osoitteellasi rakenteilla olevat verkot häiriökartan sijaan. 

 

Milloin tuleva parannustyö sitten näkyy kartalla? Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että kun kaikki luvat rakentamisen suhteen ovat kunnossa, ja arvioituun valmistumiseen on aikaa kolme kuukautta, parannustyö ilmestyy kartalle. Uudistamme verkkoja kuitenkin myös klusterimallilla, eli toisin sanottuna rakennamme koko alueen kerralla kuntoon kaikkien verkkojen osalta. Tällaisessa tilanteessa rakenteilla olevat parannukset ilmestyvät karttaan kvartaaleittain, eli kolmen kuukauden sääntö ei näissä kohteissa pidä suoraan paikkaansa.

 

Kartalta näet myös hiljattain valmistuneet rakennustyöt. Niitä pääset tarkastelemaan lähemmin klikkaamalla Tila-alasvetovalikosta Valmistuneet.

 

5G-verkkoa rakentuu eri taajuuksin

 

Kuten voit huomata verkkokartasta, rakennamme 5G-verkkoa eri taajuuksilla. Eri taajuuksilla on keskenään erilaiset tehtävät ja erilaiset ominaisuudet. Esimerkiksi yllä olevassa verkkokartassa tukiaseman arvioidun valmistumisajankohdan yläpuolella mainitaan, että rakenteilla on 5G 3500 MHz:n taajuudella. Tämän lisäksi rakennamme 5G-verkkoa myös 700 MHz:n taajuudella. Mitä eroa näillä keskenään on?

 

Eri taajuudet vaikuttavat esimerkiksi kantamaan ja nopeuksiin. 3500 MHz:n taajuudella voit päästä 5G-verkossa jopa tuhannen megabitin huippunopeuksiin, mutta vastaavasti sen kantama on maksimissaan muutaman kilometrin. Näin ollen nopeimpiin yhteyksiin on mahdollisuus päästä jos olet tukiaseman lähettyvillä. 700 MHz:n taajuudella rakentuva 5G puolestaan kantaa toistakymmentä kilometriä, mutta yhteysnopeus jää joihinkin satoihin megabitteihin. Pitkän kantaman ansiosta 700 MHz:n taajuudella toimivaa 5G:tä rakennetaan etenkin haja-asutusalueille, ja tämä mahdollistaa entistä paremmat ja vakaammat yhteydet sellaisillekin seuduille, joissa on ajoittain kärsitty verkon hidasteluista tai pätkimisestä.

 

Hyvänä yleisenä ohjenuorana ja muistisääntönä eri taajuuksista puhuttaessa voidaan siis sanoa, että mitä korkeampi taajuus, sitä nopeampi yhteys mutta lyhyempi kantama.

 

Rakennustyöt valmiina - mitä tapahtuu mobiiliyhteyksille

 

Kuten aivan artikkelin alussa jo kerroin, 5G-verkko ja sen rakentuminen tuovat positiivisia vaikutuksia myös 4G-verkkoon ja sen yhteysnopeuksiin. Nimittäin samalla kun rakennamme 5G-verkkoa, modernisoimme myös olemassaolevat 4G-tukiasemat ja tuomme niihin yllämainitut 700 MHz -taajuutta tukevat 5G-laitteet. Toki moniin mastoihin rakentuu näiden lisäksi myös nopea 5G 3500 MHz taajuudella. 

 

Vaikka sinulla ei siis vielä olisi 5G-laitetta ja/tai 5G-liittymää käytössäsi, lähistöllä olevan tukiaseman parannustöiden tultua päätökseen peittoalue kasvaa ja myös alueen 4G-nopeudet kasvavat. Kasvaneiden nopeuksien hyödyntämiseen riittää, että sinulla on käytössäsi vähintään 4G-nopeuksia tukeva laite sekä liittymä. Jos nämä tukevat yhä vain enintään 3G-nopeuksia, kannattaa lukaista miksi sinun olisi hyvä päivittää 3G-nopeuksia tukeva laite ja liittymä vähintään 4G-yhteyksiä tukevaksi.

 

Toki suurimmista nopeuksista mobiiliverkossa pääset nauttimaan hankkimalla itsellesi 5G-puhelimen ja liittymän. Rakenteilla olevia verkkoja tutkailemalla ja silmäilemällä pysyt ajan tasalla siitä, miten ja milloin verkon parannustyöt osuvat sinun alueellesi, ja miten ne mahdollisesti vaikuttavat yhteysnopeuksiin.

 

Jos huomaat että alueellasi on vastikään kunnostustyö valmistunut ja yhteydet eivät silti toimi toivotunlaisesti, niin suosittelen ihan ensimmäiseksi käynnistämään laitteen uudelleen. Joissakin tilanteissa voi nimittäin olla, ettei laitteesi välttämättä yhdistäkään uuteen taajuuteen heti. Mahdollisiin reitittimiin kannattaa kokeilla resetointia siltä varalta, että taajuuslukitus on jäänyt asetuksista päälle. Jos nämä toimenpiteet eivät auta, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme.

 

Kuuluvuuskartasta saat paljon informaatiota

 

Kuuluvuuskartta antaa sinulle paljon informaatiota myös tämän hetkisistä alueesi mobiiliyhteyksistä. Kun kirjoitat haluamasi osoitteen siihen varattuun kenttään, näet suoraan esimerkiksi alueesi parhaimman saatavilla olevan verkkotekniikan. 

 

Kuuluvuuskartta on nopea ja näppärä keino vilkaista tietyn alueen osalta suuntaa antavia tietoja mobiiliyhteysnopeuksista, ja saatavilla olevista verkoista.Kuuluvuuskartta on nopea ja näppärä keino vilkaista tietyn alueen osalta suuntaa antavia tietoja mobiiliyhteysnopeuksista, ja saatavilla olevista verkoista.

 

Yllä olevassa esimerkkikuvassa paras saatavilla oleva tekniikka on 5G 10-1000 Mbit/s nopeuden vaihteluvälillä, eli kyseisellä alueella on myös 3500 MHz taajuutta tukeva 5G-tekniikka. Kuten infossa lukeekin, 5G 700 MHz taajuudella tukisi alueella nopeuksia 10-450 Mbit/s saakka. Voit siis kuuluvuuskartasta nähdä yhdellä silmäyksellä parhaimman mahdollisen nopeuden alueella, käytössä olevan taajuuden sekä yleissilmäyksen verkon peittävyyteen ja mahdollisiin katvealueisiin. Huomioithan kuitenkin, että kartta on suuntaa antava. Kaikista parhaiten pystyt toteamaan toimivuuden aina vasta paikan päällä, sillä mahdolliset esteet, rakennukset, sekä verkon ruuhkatilanteet eivät näy kartalla. 

 
mobiiliyhteydet alueella.jpg
 
Onko rakenteilla olevien verkkojen kartta sinulle jo entuudestaan tuttu? Onko sinulla jotakin tiettyä palautetta tai toivetta, millaiselta toivoisit kartan näyttävän?  Tulemme päivittämään karttaa tulevaisuudessa yhäkin asiakasystävällisemmäksi, joten kaikki saamamme palaute on meille erityisen tärkeää.
 
Lue lisää:
 
SannaMKoo
Moderaattori
Moderaattori

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/Blogi/5G-verkko-on-tulossa-alueellesi-mista-sen-huomaa-ja-miten-se/ba-p/224644
Linkki kopioitu
90 kommenttia 👇