Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

Vinkit.jpg

 

 

Kirjoittelin taannoin meidän Sonera Sopiva -liittymästä jonka kanssa hommat toimivat samaan hintaan ja samalla tavalla seitsemässä maassa: Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa --> linkki.

 

Sonera Sopiva.JPG

 

Tässä kirjoituksessa otan käsittelyyn muun maailman ja nimenomaan mobiilidatan käytön.

 

Vuosia vuosia sitten netin käyttämisestä ulkomailla saattoi tulla todella isot laskut, tätä nykyä tilanne on ihan eri kahdesta syystä:

 

  1. Liittymissämme on automaattisesti ulkomaan tiedonsiirron käyttökatto joka turvaa sen ettei netin käytöstä ulkomailla tule kuin korkeintaan 62 euron lasku (tai joku muu summa jos olet itse muuttanut rajaa tai jopa poistanut sen kokonaan käytöstä)
  2. Hinnat ovat tulleet alas vuosien takaisesta.

 

Miten netinkäyttö ulkomailla hinnoitellaan?

 

Hinnoittelussa on kaksi vaihtoehtoa jotka määräytyvät kohdemaan mukaan:

 

  1. Käytetyn tiedonsiirron mukaan ja/tai
  2. Tiedonsiirrolle on vuorokausikohtainen hintakatto jolloin hintalaskuri pysähtyy tiettyyn euromäärään ja voit käyttää nettiä kiinteään hintaan saman vuorokauden aikana tiettyyn tiedonsiirtomäärään asti

Hinnoittelu on riippuvainen myös siitä millainen liittymä sinulla on (millainen liittymätyyppi, ja onko se puheliittymä vai mokkula/tablet-liittymä). En luettele tässä eri maita ja niiden hinnotteluita vaan käy tsekkaamassa tarkat hintatiedot kohdemaastasi täältä --> linkki.

 

Jos selaan Facebookkia ja luen uutiset yms niin minkä verran se sitten maksaa?

 

Listasin alle esimerkin yhdestä "nettailusessiosta" puhelimella tai tabletilla, tällaista käyttöä minulla itsellä on useinkin kun olen reissussa ulkomailla:

 

  • Selaan lomakohteen karttaa Google Mapsilla ja nähtävyyksiä ja erilaisia reittejä (5-10Mt)
  • Lataan pari lomakuvaa Facebookkiin ja selaan samalla uutisvirrasta mitä kavereille kuuluu (10-15Mt)
  • Avaan Iltasanomat (nettisivun) ja selaan otsikot läpi jotta näen mitä kotimaassa on tapahtunut (5Mt)
  • Luen ja lähetän viisi sähköpostia joissa on pelkkää tekstiä (100kt)

(Tiedonsiirron määrät ovat suuntaa-antavia. Näissä luvuissa ei ole huomioitu myöskään sitä että laite voi tehdä samaan aikaan erilaisia automaattisia päivityksiä ja ne vievät tiedonsiirtoa yhtälailla)

 

--> Ja tämä kaikki vie tiedonsiirtoa karkeasti sanottuna yhteensä noin 30Mt verran.

 

Tarkoittaa sitä että jos olen lomailemassa Kanariansaarilla tämä lysti maksaa ainoastaan 2,99eur (vuorokausikohtainen hintakatto on 2,99eur sisältäen 50Mt tiedonsiirtoa) tai Thaimaassa 16,04eur (vuorokausikohtainen hintakatto on 8,05eur sisältäen 20Mt tiedonsiirtoa + yksi 20Mt lisäpaketti hintaan 7,99eur) . Jenkeissä tiedonsiirto hinnoitellaan käytön mukaan ja siellä tiedonsiirto on hinnakkaampaa (12,49eur/Mt) mutta tosiaan varsinkin Euroopassa hinta ei ole enää este etteikö nettiä voisi käyttää reissussa.

 

Youtubet ja muut videopalvelut vievätkin sitten jo sen verran tiedonsiirtoa että vuorokausikohtainen tai ulkomaan tiedonsiirron käyttökaton raja tulee vastaan ihan hetkessä. Jos katselet yhden tunnin pituisen, normaalilla kuvanlaadulla olevan videon - ei siis mitään teräväpiirtoa - se vie tiedonsiirtoa karkeasti 500-1000Mt. Tästä syystä videoiden katselu on käytännössä mahdotonta ulkomailla mobiilinetin avulla ja siksipä videoiden katselu kannattaakin tehdä vaikka hotellin tarjoaman wlan-yhteyden kautta jos mahdollista. Kaikessa muussa käytössä mobiilinettiä uskaltaa ja voi kyllä käyttää.

 

Useimmissa laitteissa on muuten käteviä laskureita joilla saat osviittaa minkä verran tiedonsiirtoa juuri sinun "netinkäyttöprofiilisi" kuluttaa. Alla kuvankaappaukset Samsungista (Android 5.0) ja iPhonesta (iOS8), molemmat näyttävät kokonaismäärän kuinka paljon tiedonsiirtoa on mennyt ja molemmissa näkee tiedon myös sovelluskohtaisesti. Eli nollaa tilastot ja käytä nettiä ihan normaalisti ja käy kurkkaamassa sen jälkeen paljonko dataa meni. Tästä voit sitten laskea hinnaston perusteella kuinka paljon tämä käyttö maksaisi ulkomailla. Hinnaston löydät täältä --> linkki.

 

Capture.JPG

 

Muistutan tähän loppuun vielä siitä ulkomaan tiedonsiirron käyttökatosta - se pysäyttää netin käytön kun se tietty euromääräinen raja on täyttynyt joten laskun suuruudesta ei ole huolta! Varmista kuitenkin Omien Sivujen kautta ettet ole ottanut rajaa vahingossakaan pois päältä tai ettet ole isontanut summaa oletussummasta

 

Ulkomaan tiedonsiirron käyttökatto.JPG

 

---

 

 

Millaisia kokemuksia sinulla on ulkomaanmatkoista ja netinkäytöstä? Käytätkö puhelimen tai tabletin omaa mobiilinettiä vai pelkästään esim. hotellin wlan-yhteyksiä? Vai unohdatko netit kokonaan ja keskityt vain olemiseen ja uusiin paikkoihin tutustumiseen jne? 🙂

 

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/Blogi/Tiedatko-miten-netinkaytto-hinnoitellaan-ulkomailla/ba-p/102215
Linkki kopioitu
3 kommenttia 👇
Tietoa kirjoittajasta
Nimeni on Tero Revonmäki ja Yhteisömanagerina vastaan siitä, että Yhteisö on hyvä paikka etsiä ja löytää apua sekä jutella yhdessä muiden asiakkaiden ja ajoittain myös työntekijöidemme kanssa.