Taloyhtiölaajakaista-/kaapeliyhteysongelma


Hei, 

Mielenkiinnosta kyselen, vaikka tämä ongelma on nyt mennyt siihen pisteeseen, ettei ratkaisua ole näkyvissä.

 

Muutamia kuukausia sitten muutin uuteen asuntoon ja otin Telialta taloyhtiölaajakaistan.

 

Ei lähtenyt toimimaan, huoltomies kävi mittaamassa, ei signaalia.

 

Sähkömiehet kävivät vaihtamassa rasian ja ylemmästä asunnosta tulevan kaapelin. Ei lähtenyt toimimaan. 

Mulla on "päättyvä" rasia, eli ylemmästä asunnosta tuleva kaapeli ei jatku mihinkään tästä.

 

Ylemmässä asunnossa yhteys toimii, niin mihin se signaali häviää tuossa 3-4m matkalla?

 

Sähkömiehet käskivät kysymään Telialta voiko signaalin vahvuutta nostaa, ei kuulemma voi koska muissa asunnoissa voi tulla häiriöitä. 

 

Onko ongelma nyt vaan talon kaapeloinnissa, jonka kanssa on vaan elettävä? 5g-yhteydellä on pärjättävä.

Edit:rasia on siis multimediarasia, missä on TV, DATA ja radio. TV näkyy normaalisti. 


11 kommenttia

Kunniamerkki +5

Oletko tutkinut jo asuntosi sähkökaapin? Siellä olevat asiat kannattaa inventoida niiden sulakkeiden ja pikasulakkeiden lisäksi. Eentenkin ne verkkoliittimet ja niiden merkinnät auttavat huomattavasti tilannetta. Kun olet selvillä näistä, niin uskoisin pääseväsi ongelman selvittämisessä eteenpäin. Kertomasi mukaan pidän aika absurdina kuvaamasi tilannetta asentajien toimesta. Toisaalta muualta saatu kokemus on täysin linjassa siihen.

Eipä tämän asunnon sähkökaapissa ole muuta kuin päävirran katkaisin ja sulakkeet. Talohan ei mikään uusi ole, vaan rakennettu joskus 80-luvulla.

Kummalliseltahan tämä tilanne itsestäkin tuntuu. Telia nosti hyvin äkkiä kädet pystyyn ja suositteli ratkaisuksi mobiililiittymää ja sehän oli pakko ottaa. Tosin toimi niin huonosti, että oli pakko vaihtaa Elisalle. Sähkömiehetkään eivät keksineet ratkaisua.

Typerältä tuntuu maksaa liittymästä, vaikka samalla rahalla PITÄISI saada 10 kertaa nopeampi yhteys.

Kunniamerkki +5

Valtaosin 2000 luvulta lähtien asuntojen seinässä olevat datarasiat päätyvät asunnon sähkökaappiin, jossa voi tehdä ristiinkytkentöjä. Samoin sinne päätyy telejakamosta tuleva ratakaapeli, jonka voi sitten jatkaa sopivaksi katsomaansa rasiaan huoneen seinällä. Itselläni jokainen rasia pitää sisällään kaksi johtoa, jolloin liikennettä voi muutamissa kohdissa reitittää kumpaankiin suuntaa. Eli tarkoitan sen että otan yhteyden julkiverkosta ja vien sen yhteen huoneeseen. Laitan sinne reitittimen ja palautan sisäverkon yhteyden takaisin toisella johdolla sähkökaappiin ja jatkan kytkimellä muihin rasioihin.

 

Nyt olevan kuvauksen mukaan tilanne ei sovi sinun ratkaisuun. Lähtisin selvittämään seuraavaksi tilannetta taloyhtiön telejakamoon. Mikäli rasia on ns. kuollut, niin yhteyttä ei ole kytketty. Oletukseni on että televisiokanavat ja datayhteys kulkevat koko matkaltaan eri kaapeleissa vaikka ovat huoneistossa vierekkäin. Tämä on taas linjassa siihen että vaikka kuinka nostaa antenniverkon signaalin voimakkuuta, ei se vaikuta vieressä kulkevaan parikaapelin toimintaan, paitsi epäterveellisissä voimakkuuksissa lisäten muiden kaapelien häiriötä. Isännöitsijältä olisi hyvä varmistaa onko kohde ethernet vai vsdl kohde. Taloyhtiön iän puolesta arvaus on että onko kaapelit cat5e vai cat3? Cat3 on tarkoittaa vanhaa puhelinkaapelia. Lisäksi isännöitsijällä pitäisi olla saatavilla sähköpiirustukset, joista käy ilmi minne datarasian yhteys päätyy. Se onko kerroksen jokin kokoonti paikka, rakennuksen keskitetty koonti vai meneekö suoraan telejakoon. Telejakamo on yleensä jossain siellä missä sähkö- ja antenniasioihin liittyvää laitteistoa on.

Kunniamerkki +5

Jatktaan vielä monologia.

Onko rasiassa oleva liitin rj12 vai rj45?

Toivottavasti kyseessä ei ole bnc, eli ohut-Ethernet kaapeli. Tuo ohutethernet onkin sitten oma taiteenlaji. Kuitenkin mahtuu hyvin talon ikähaarukan tekniseen aikakauteen. Se on haasteellinen eikä oikein ole soveltuva kerrostalojen ympäristöön.

Uskoisin että datakaapelointi on ns. tähtiverkkoa vaikka antenniverkko olisikin ketjussa.

Ei ole ainakaan mikään rj-liitin vaan siis samanlainen liitin kun tv-antenniliitin, eli siis ilmeisesti juuri tämä bnc.

Edit: ylemmästä asunnosta tulee siis tähän yksi kaapeli, joka haarautuu rasiassa kahteen, eli TV ja DATA. 

Kunniamerkki +5

Ymmärsin siin aluksi hieman väärin. Olin siinä uskossa että data olisi ollut rj-45 rasia.

Kaapelitv-netti on minulle hieman odompi.

Mikäli tulevassa kaapelissa televisiokanavat näkyvät, viittaa se siihen että kaapeli toimii edes osittain. Ymmärrykseni mukaan kaapeliverkossa televisiokanavat näkyvät nykyään alueella 200 - 800 MHz. Taas kaapeliverkon nettiyhteydet käyttävät alempia taajuuksia. Seuraavaksi etenisin siiten että varmistaisin ula-radion toimivuuden kaapeliverkossa. Taajuusalueen pitäisi olla lähetvän ja tulevan data-alueen keskellä. Tämä on yksi tapa, jolla varmistetaan että kaikki alle 200 MHz sisältö kulkee kaapelissa eikä suodatu pois. Joku viisaampi voisi vahvistaa että miten taajuussuodattimet ovat näissä rasioissa. Mitä taajuusalueita pitäisi mistäkin pistokkeesta tulla ja mitä suodattua pois. Joten datarasia suodattimessa voisi olla ongelma. Seuraava vaihe voisi olla sen dataportin toimivuuden varmistaminen, mikäli viereinen tv toimii ja molemmat hyödyntävät samaa kaapelia. Nyt vaikuttaa että haaroitus pitää tarkistaa ja se että data on toimiva. Mahdollisesti radion tai tv:n pitäisi toimia.

 

Nyt vielä se, että onko kaapeliliitin tv:n kanssa vastaava vai onko siinä jokin lukkomekanismi? Entä onko toimitettu ns antennikaapeli ohuempaa kuin tavallinen antennikaapeli. Kuitenkin kuvauksesi viittaa vahvasti siihen että kyseessä ei ole bnc:n tai mainitsemani ohutethernet verkko vaan kaapeli-tv-verkko, siis datan osalta.

 

Toivottavasti kaapeli-tv-modeemi on kunnossa. Lisäksi se tukee eurodocis oikeaa versiota, jota käytetään verkossa. Lisäksi operaattorilla on tiedossa laitteen sarjanumerot, jotta verkkoasetukset saadaan kuntoon ja laite päästetään verkkoon. Modeemin toimivuutta voi kokeilla muuallakin talossa.

Tosiaan tämä datarasia ja ylemmästä asunnosta tuleva kaapeli vaihdettiin sähkömiesten toimesta. Signaali mitattiin datapistokkeesta ennen vaihtoa ja signaalia ei saatu. Kokeilimme myös naapurin modeemilla/reitittimellä, eikä toiminut. Ja se oli sama malli kuin itsellä oli. 

Modeemin palautin jo kaapeleineen, kaapeli oli saman paksuinen kuin tv-kaapeli. Paketissa oli myös mukana jakaja, jota kokeilin TV-liittimeen, ei toiminut niinkään.

 

Operaattorille toimitettiin kyllä sarjanumerot ja IMEI koodi. Vai olikohan se MAC-koodi, kuitenkin tiedot meni sinne päähän.

Datapistokkeen liittimessä on kierteet, toisin kuin TV-liittimessä.

Kävin myös ostamassa uuden kaapelin datapistokkeen ja modeemin välille, muttei vaikutusta.

Kunniamerkki +5

Edelleen jotain outoa on sen datarasian kytkennöissä. TV todistaa että kaapeli on toimiva, joten miten vaidettu rasia voi olla edelleen rikki.

Muistin nyt, että sähkömiehet lopulta vaihtoivat sen alkuperäisen rasian takaisin, koska ei sillä vaihdetullakaan toiminut.

Tässä kuva rasiasta kun kannen ottaa irti. Vasemmalla TV, keskellä data ja oikealla radio. Datapistokkeessa punaista maalia kun seinä on joskus maalattu. 

Muutama juttu tuli mieleen.

(1) Joskus rasia onkin oikeasti satelliittirasia, jolloin "kierreliittimestä" (F-liitin) tuleekin läpi ihan eri taajuuskaista kuin se, jolla modeemi toimii. Tällöin modeemi pitäisi kytkeä TV-liittimeen. Jos katsoin oikein kuvasta, niin tuossa taitaa kuitenkin lukea ihan "DATA" eli tästä ei ole kyse. Multimediarasiassa TV-liittimestä ei tule läpi kaapelimodeemien käyttämää paluukaistaa, minkä vuoksi modeemi toimii vain DATA-liittimestä.

(2) Jos tuo on ketjutettava rasia ja viimeisenä ketjussa, niin lähtevän kaapelin paikalla pitäisi olla päätevastus. Pystytkö katsomaan mallin rasian yläreunasta? Todennäköisesti APM ja kolme numeroa perään.

(3) Jos oman asuntosi rasia on OK, voi ongelma olla myös siellä naapurin rasiassa. Se voi olla vääränlainen, esim. liikaa vaimentava, jolloin sinun rasialla on liian matalat tasot. Sekin on mahdollista, että mahdollinen ongelmakohta (esim. vääränlainen rasia) sijaitsee ketjussa ennen naapurinkin asuntoa, mutta naapurissa tasot on vielä juuri ja juuri OK. Tai sitten mitään yksittäistä vikakohtaa ei ole, vaan verkko on vain suunniteltu niin "päin prinkkalaa", että ketjun alkupäässä ja vielä toiseksi viimeisellä rasialla tasot riittää (juuri ja juuri), mutta viimeisellä ei.

 

(4) Jos saat vielä kaapelimodeemin jostain käyttöön, voisit kytkeä sen rasiaan ja tarkistaa signaalitasot modeemin hallintasivulta. Niistä saa jo jonkin verran vihiä tilanteesta, tähän ei tarvita voimassa olevaa liittymää.

 

Eipä siinä oikein auta muu kuin yrittää saada taloyhtiö tilaamaan antenniasentaja mittailemaan ja selvittämään tilanne. Pelkkä vahvistuksen säätäminen isommalle saisi varmaan sinun asuntoosi riittävän signaalin, mutta silloin ketjun alkupäässä saattaisi olla taas liian vahva signaali, mikä aiheuttaa myös ongelmia. Mahdollisesti vaatisi siis koko tilanteen kartoituksen, toimenpiteinä sitten esim. säädettäisiin vahvistusta, vaihdettaisiin ketjun rasioita erilaisilla vaimennuksilla oleviin jne.

Kunniamerkki +5

Valitan aluksi etten ole vastaillut lisää, koska annettavaa ei ole.

Kuitenkin pitkällisen pohdinnan jälkeen kallistuisin jotenkin aiemmin esitellyn kohdan 2 tyyppiseen vikaan. Eli rasian terminoinnissa voisi olla ongelmaa. Toinen ehkä absurdi idea on se, että datapuoli aktivoituu vasta sen jälkeen, kun läpivientikaapeli on asennettu. Eli jonkin sortin suunnittelukukkanen. Tällöin kasiaa läpivietäessä määrätyllä tavalla data toimii, tosin päin taas ei. Nyt se toimii suunnittelukukkasen vuoksi vain television osalta.

 

Toinen on sitten se, että lähteekö edeltävästä rasiasta koko taajuusspektri vielä matkaan vai jääkö tähän rasiaan dataosuus ja välitykseen menee ainoastaan televisio ja mahdollisesti radion osuus?

Vastaa