Huawei Watch 3 - ensimmäinen älykelloni

  • 16 November 2021
  • 1 kommentti
  • 49 katselukertaa

Älykellot, ja muut puettavat älylaitteet, yleistyvät kokoajan. Tähän asti olen käyttänyt "normaalia" rannekelloa, joten älykelloneitsyys menee tässä samalla. Huawei Watch 3 (Pro) palkittiin tovi sitten vuoden 2021 älykelloksi - joku voi ihmetellä miksi mainitsen tästä Huawei Watch 3 "perusmallin" yhteydessä. Syy tähän on siksi, että isoimmat perustelut voittajan valintaan kohdistuivat designiin ja softaan. Designiltaan Huawei Watch 3 ja Pro -mallit ovat lähes identtiset (pieniä eroja kuten rungon materiaali) ja softa puolellakin ratsastetaan hieman karsitummalla versiolla perusmallissa. Joten kovin kauaksi omena ei ole pudonnut puusta jos lähdetään paperilla vertailemaan Huawei Watch 3:n perusmallia Pro:n kanssa.


 


Kaupallinen yhteistyö Telia Finlandin kanssa.


 


Tämä julkaisu on sisällöltään unboxing ja pintaraapaisu tyylinen - käyttökokemus julkaisu tulee hieman myöhemmin.


 


Alla video tekemästäni unboxingista:



 


Paketin sisältö:


Lappuja, lataustelakka ja älykello. Simple as that.


 


Kellon design:


Muotoilu Huawei Watch 3:ssa (ja Pro:ssa) on mielestäni erinomainen! Pyöreä kellotaulu tasaisella pinnalla ja selkeälinjainen runko, vain parilla napilla, hohtaa omaan silmään ajan kestävää ulkoasua. Huawei Watch 3:sen perusmallissa on myös hieman enemmän vaihtoehtoja värien suhteen Pro-malliin verrattuna, mutta remmit ovat helposti vaihdettavissa omaan makuun sopivaksi. Minulle saapui teräsrunkoinen versio ruskealla nahkaremmillä. Kellotaulun koko on myös sopiva kapeahkoon ranteeseeni - useimmissa älykelloissa on aika kookas kellotaulu.


 



 


 


Lataustelakka:


Yllätykseksi lataustelakassa on USB-A piuha vaikka maailma on siirtynyt vahvasti USB-C aikaan. Latausajaksi Huawei lupailee 2 tuntia nollasta 100%:iin, joka on mielestäni hyvä ottaen huomioon USB-A liitännän ja lataustelakan koon. Pikalataus ei ole mielestäni tarpeen älykellojen saralla. Pro-mallissa on hieman isompi akku ja latausaika Pro-mallissa on 3 tuntia nollasta 100%:iin. Lataus tapahtuu langattomasti telakan ja kellon välillä. Lataustelakassa on syvennys, ja magneetti, jotka pitää huolen siitä että kello asettuu tukevasti paikoilleen ilman suurempaa vaivaa. Huawei Watch 3:sta voi ladata myös älypuhelimen käänteisenlatauksen avulla.


 



 



 


 


Akun kesto (Huawein mukaan):




















  Normaali tila Ultravirransäästö tila
Huawei Watch 3 3 päivää 14 päivää
Huawei Watch 3 Pro 5 päivää 21 päivää

 


Muut ominaisuudet:


Huawei Watch 3 tukee eSim ominaisuuksia, yli 100 harjoitustilaa ja sensoreita joiden avulla voi seurata mm. käyttäjän sykettä, happisaturaatiota, stressiä, askelia jne... Näistä lisää käyttökokemus julkaisun yhteydessä.


 



 


 


Kellotaulut:


Älykellosta löytyy kourallinen valmiiksi ladattuja kellotauluja, mutta Huawein Watch Face Storessa löytyy yli 1000 kellotaulua. Osa näistä on ilmaisia, mutta suurin osa maksullisia. Jos näiden joukosta ei löydy sopivaa, niin pystyt myös luomaan oman kellotaulun (muokattavuus lähinnä taustakuvan/videon muodossa parin muuttujan kanssa, mutta tästäkin lisää seuraavassa julkaisussa).


 



 


Huawei ID:


Jotta voit käyttää Huawei Heatlh -sovellusta, on sinun luotava Huawei ID. Jos sinulta löytyy jo Huawein laitteita - niin sinulta todennäköisesti löytyy jo Huawei ID. Käyttöönotto oli omalla kohdalla hieman hidas, koska aluksi puhelin ei pariutunut kellon kanssa Google Play:n kautta ladattuun Huawei Health -sovellukseen, vaan minun piti ladata Huawei Health -sovellus Huawei Galleryn kautta (joka on Huawein oma sovelluskauppa). Tämän jälkeen puhelin ja kello löysivät toisensa näppärästi.


 


Kello on ollut aktiivisessa käytössä ja seuraava julkaisu koskeekin käyttökokemuksiani Huawei Watch 3:n osalta. Pysykää siis kuulolla 🙂>


1 kommentti

Käyttökokemuksia Huawei Watch 3:sta.

Kaupallinen yhteistyö Telia Finlandin kanssa.

 

Video arvosteluun alla:

 

Muotoilusta:

Ajaton muotoilu takaa selkeän ja monikäyttöisen ulkoasun. Nappien sijoitus on mielestäni tehty erinomaisesti. Varsinkin isompi kruununappi - se on yläviistossa eikä suoraan sivussa kuten monissa muissa kelloissa. Suoraan sivussa oleva kruunu ottaa ainakin omaan käteen pahasti kun vaikka nousee ylös ja ottaa kädellä maasta tukea. Kruununappia kun painaa niin avautuu sovellusvalikko. Keskimmäisenä on Urheiluharjoitus valikko, johon pääsee myös suoraan litteästä napista. Kruunua voi myös pyörittää ja tällä voi zoomata sovellusvalikossa ja liikkua ylös/alas menuissa. Kellossa on myös todella hyvin toteutettu haptinen värinämoottori jonka avulla pystyy erottamaan montako "askelta" on liikuttu menussa. Litteä nappi on ohjelmoitava nappi. Oletuksena tässä on Urheiluharjoitus valikko, mutta koska tähän pääsee mielestäni helposti myös kruununapin kautta niin muutin tähän Ajastimen, joka on itselläni isommalla arkikäytöllä.

 

 

Remmit:

Huawei Watch 3 kestää vettä (5ATM), mutta nahkaremmi ei. Onneksi remmit on helppo vaihtaa ja remmejä löytyy eri materiaaleista. Voit ostaa vaihtoremmejä joko Huawein valikoimista tai käyttää muiden valmistajien 22mm standardin remmejä.

 

Sensorit ja data:

Kello kerää tietoa käyttäjästään todella kattavasti ja älykkään softan kanssa Huawei Watch 3:n on todella hyvä kaveri himourheilijalle. Softa olikin yksi syy Vuoden älykello 2021 -tittelille. Huawei Watch 3 pitää sisällään TruSport -algoritmin, jota on osin myös Suomessa kehitelty! Kellosta löytyy pitkä lista asioita mitä pystyy seuraamaan, näitä en lähde tähän luettelemaan - nämä löytyy kyllä Huawein omilta tuotesivuilta. Mielestäni mielenkiintoisimpia nostoja on generoidut some-julkaisut urheilusuorituksista (kuvina ja jopa videoina), unen seuranta ja automaattiset kehotukset lähteä liikkumaan.

 

 

 

Akun kesto ja ultra virransäästötila:

Se mitä toimintoja teet kellollasi vaikuttaa paljon akun kestoon. Normaalissa käyttössä sain 2½ päivän käyttöaikoja ja ultra virransäästötilassa sain kellon akun kestämään jopa 17 päivää, joka on enemmän kuin mitä Huawei lupaa (14pv). Ultra virransäästötila pitää yllä myös 24/7 sykkeen- ja askelmittauksen ja myös unen seuranta toimii. Todella positiivinen yllätys! Myös kellotaulu vaikuttaa akun kestoon.

 

Kellotauluista:

Itse tykkään pelkistetyistä kellotauluista (analoginen kello taustani kenties), mutta kun kerta kyse on älykellosta jossa on digitaalinen kellotaulu - niin tämä mahdollistaa paljon monimutkaisempien kellotaulujen käytön animaatioiden ja interaktiivisuuden kera. Animoidut ja interaktiiviset kellotaulut tosin syövät akkua paljon enemmän. Petyin hieman tähän "Luo oma kellotaulusi" -toimintoon joka osoittautui lähinnä vaan kellotaulun taustan muokkaamiseksi lisäämällä tähän oman valokuvan tai videon. Ajan (numeroina) ja muun datan näyttäminen ja näiden muokkaaminen on todella rajallista - eikä antanut kovin paljon lisäarvoa minun kaltaiselleni luovalle henkilölle joka olisi halunnut muokata esim. viisareiden paikkaa, näköä ja sävyä. Ehkä tulevaisuudessa tämmöinen tulee webselain käyttöliittymän kautta myöhemmin. Villit kellotaulut Huawein Watch Storessa antoivat inspiraation kukkia - kunnes todella rajalliset muokkausvaihtoehdot lyttäsivät odotukset.

 

 

HarmonyOS:

Huawei Watch 3:ssa on Huawein oma käyttöjärjestelmä ja ekosysteemi. Tämä valitettavasti rajaa ulos monia Android ja iOS sovelluksia. Kellossa on NFC toiminto joka mahdollistaa kellon käyttämistä maksuvälineenä, mutta koska olemme Huawein omassa ekosysteemissä - niin esim. Google Pay -sovellusta et saa asennettua kelloon. Käyttäjä pakotetaan syöttämään luottokorttitietonsa jälleen kerran uuteen sovellukseen jota Huawei Watch 3 tukee kuten Huawein oma Wallet. Myöskään Spotifyä et saa asennettua kelloon. Spotifyä voit ohjata (pause/play) kellosta jos soitat sitä älypuhelimesi kautta, mutta jos haluat integroidumman käyttöliittymän musiikin kuunteluun kellon avulla, niin Huaweilla on oma Musiikki sovellus johon pitää ostaa Premium jäsenyys että voit kuunnella kappaleita kokonaan. Huawei Watch 3 mainosvideolla myös mainittiin kellon käyttämistä älypuhelimen kameran etälaukaisimena - tämäkin osoittautui pettymykseksi, sillä käytössäni on OnePlus 9 Pro (Android) älypuhelin - eikä Huawein tuoretta älypuhelinta, jonka kanssa tämä etälaukaisin ominaisuus näköjään pelkästään toimii. Mutta jos sinulla on Huawein älypuhelin - niin no problemo - homman pitäisi toimia ongelmitta.

 

 

eSim:

Huawei Watch 3 toimii myös hyvänä älypuhelimen jatkeena eSim ominaisuuden avulla. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Jos haluat lähteä vaikka lenkille ilman älypuhelinta, mutta haluat olla silti tavoiteltavissa, niin eSim on juuri se ratkaisu tähän. Telialla eSim on nimeltään Yhteys Multi -palvelu. Kun liität tämän Huawei Watch 3:een niin pystyt soittamaan ja vastaanottamaan puheluita ILMAN älypuhelimen läsnäoloa! Kunnon James Bond meininkiä. Myös monet muut datayhteyttä vaativat ominaisuudet, kuten musiikin kuuntelu, onnistuu myös eSimin avulla.

 

Etsi puhelin:

Kellossa on monia pienempiä ja käteviä ominaisuuksia, mutta näistä nostan esille Etsi puhelin -ominaisuuden. Tämä toimii vaikka puhelin olisi äänettömässä tilassa. Kun laitat ominaisuuden päälle, puhelimesta kuuluu todella kovalla pieni taustamusapimputus ja "I'm here" naisääni. Yleensä nämä paikannus ominaisuudet on toteutettu puolivillaisesti siten, että puhelimesta/korvanapista tuleva ääni on aivan liian hiljainen - mutta tässä ääni on todella kova joten puhelin löytyy pidemmänkin etäisyyden päästä. Todella kätevä!

 

Älä häiritse -tila:

Oma kokemukseni OnePlus 9 Pro:n kanssa on seuraavanlainen: Puhelin oli laitettu Älä häiritse -tilaan, mutta silti Huawei Watch 3 värisi ja ilmoitti asioita. Kellosta piti siis laittaa erikseen Älä häiritse -tila päälle. Oletin, että tämä tieto välittyisi puhelimestä kelloon, mutta ei. Voi olla, että Huawein älypuhelimen kanssa tämä tieto välittyisi ja tekisi täten käyttökokemuksesta sulavamman kokonaisuuden.

 

Yhteenveto:

Jos sinulla on Huawein älypuhelin, niin Huawei Watch 3 on erinomainen valinta älykelloksi! Mutta jos sinulla on joku toinen Android tai iOS älypuhelin, niin tällöin käyttökokemus voi olla hieman kankea ja osa kellon ominaisuuksista jää käyttämättä.

 

Vastaa