Julkinen alue
Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
SannaMKoo
Moderaattori
Moderaattori
 • 398 custom-general.kudos
 • 654 custom-general.replies
 • 75 custom-general.solutions

Osto-opas matkapuhelimiin osa 1/2: Android vai iOS

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Android_vai_ios.jpg

 

Matkapuhelinten valikoima on nykyään todella laaja, ja erilaisia malleja ja merkkejä löytyy pilvin pimein. Mitkä ovat sinun ensimmäisiä valintakriteerejäsi uutta puhelinta ostaessasi? Onko se hinta, ominaisuudet, merkki, vai jokin muu? Tämän kaksiosaisen osto-oppaan aloitan esittelemällä yhden mahdollisen matkapuhelimen valintakriteerin, joka jakaa nykypäivän kuluttajat helposti kahteen leiriin, ja josta saatat lähteä valinnassasi liikkeelle; uusi puhelin iOS vai Android -käyttöjärjestelmällä?

 

Lähes 100 prosenttia kaikista myydyistä älypuhelimista pitää sisällään joko iOS-, tai Android -käyttöjärjestelmän. Valinnan tekeminen näiden kahden käyttöjärjestelmän välillä auttaa sinua hyvin alkuun uuden puhelimen valinnassa. Käyttöjärjestelmän lisäksi myös puhelimen muut ominaisuudet vaikuttavat varmasti ostopäätöksen tekemiseen, ja näitä esittelen tarkemmin osto-oppaan toisessa osassa

 

Matkapuhelimen Käytettävyys

 

Android -käyttöjärjestelmän valttikortti on aina ollut sen muunneltavuus. Androidin laitteilla voit esimerkiksi muokata kotinäkymää, päivittää teemaa, sekä sommitella näyttöösi erilaisia pienoisohjelmia (=widgettejä) niiden lukuisista eri vaihtoehdoista. Pienoisohjelmat ovat eräänlaisia nopeakäyttöisiä sovelluksia, jotka näyttävät kaiken oleellisen tiedon sovelluksesta jo suoraan laitteen työpöytänäkymässä. Tällaisia pienoisohjelmia on saatavilla esimerkiksi kellosta, kalenterista, sähköpostista, eri viestisovelluksista, säätilasta, ja uutisista. Pienoisohjelma päivittyy ja pyörii taustalla koko ajan, eikä sitä tarvitse ikinä erikseen käynnistää.

 

Androidin muunneltavuuden ansiosta pystyt tekemään puhelimestasi huomattavasti uniikimman, sekä sinulle käteen sopivamman. Tällainen muunneltavuus sopii erityisesti sinulle, jos tykkäät monipuolisuuden tuomista mahdollisuuksista, ja haluat itse määritellä miltä puhelimen valikot näyttävät, ja mistä löytyy mikäkin ohjelma tai sovellus.

 

iOS -käyttöjärjestelmä puolestaan on huomattavasti Androidia yksinkertaisempi. Muunneltavuus on rajoitetumpaa, eli käytännössä laitetta käyttöönottaessasi koko järjestelmä on sinulle jo valmiina. Joitakin pienoisohjelmia on valittavanasi myös iOS -laitteella, sekä voit vaihtaa myös mieleisesi kuvan puhelimen taustakuvaksi. Käytettävyydeltään iOS on siis erittäin selkeä, yksinkertainen, ja helppokäyttöinen. Tämä soveltuu sinulle hyvin, jos et erityisesti kaipaa vapautta luoda ja muokata alustaa valmiista paketista toisenlaiseen. Android -käyttöjärjestelmästä saatat löytää myös pieniä eroavaisuuksia eri laitevalmistajien välillä, mutta iOS on samanlainen kaikissa Apple -laitteissa.

 

puhelimenkäyttö.jpg

 

Saatavilla olevat sovellukset

 

Android -käyttöjärjestelmän laitteisiin on saatavilla lähtökohtaisesti enemmän sovelluksia, kuin iOS -laitteille, ja myös ilmaisten sovelluksien määrä on suurempi. Ilmaiset sovellukset tosin mahdollistuvat mainoksilla, ja tämä voi olla osalle käyttäjistä ärsyttävä ominaisuus josta haluaakin eroon pienellä lisämaksulla. Määrä ei myöskään korvaa laatua sovelluksissa, ja kaikki tärkeimmät ja suosituimmat sovellukset löytyvät kummankin käyttöjärjestelmän puhelimista.

 

Uudet kehitetyt sovellukset saattavat tulla iOS -laitteille hieman Androidia aikaisemmin, johtuen sen paremmasta kannattavuudesta sovelluksenkehittäjille. Sovelluksenkehittäjiä helpottaa iOS -laitteiden vähäisempi määrä verrattuna Android -laitteiden ja käyttöjärjestelmäversioiden määrään. Android -käyttöjärjestelmän markkinaosuuden koko ajan kasvaessa erot sovellusten ilmestymisajankohdan suhteen ovat kuitenkin pikkuhiljaa kaventuneet. Android -laitteilla onnistuu sovelluksien lataaminen myös muista lähteistä, kuin laitteen omasta Google Play -sovelluskaupasta. Tämä ominaisuus tuo myös mukanaan lisää monipuolisuutta laitteen sovellusvalikoimaan.

 

sovellukset.jpg

 

Turvallisuus

 

Tietoturva-asioissa iOS on ollut tutkimuksien mukaan Androidia turvallisempi, sillä suurin osa haittaohjelmista on yhä kohdistettu Android -käyttöjärjestelmään. Tämä johtuu Androidin maailmanlaajuisesta suosiosta, sekä Play-sovelluskaupan avoimuudesta. Lähes kuka tahansa voi lisätä sinne tekemiään sovelluksia, kun taas iOS:n App Storessa valikoidaan tarkasti, ketkä sovelluskehittäjät pääsevät Applen ekosysteemiin; eli laitteiden, sovellusten ja kehittäjien verkostoon. Android -laitteilla on sallittu myös sovelluksien lataus Google Play -kaupan ulkopuolelta, ja tämänkin vuoksi mahdollisia haittaohjelmia on mahdoton täysin valvoa. Androidissakin on tosin tietoturva-asioissa otettu viime vuosina suuria harppauksia eteenpäin ja olemassa on esimerkiksi taustaohjelmia, jotka skannaavat haitallisia sovelluksia laitteesta, sekä esimerkiksi Play-kaupasta varottaen niistä samalla myös käyttäjäänsä.

 

Laitteiden omista suojauksista huolimatta, suosittelemme aina hankkimaan erillisen tietoturvapalvelun myös mobiililaitteille. Huijaus voi nimittäin olla myös sellainen, ettei itse päätelaitteesi saastu, vaan tietojasi voidaan viedä myös ilman haittaohjelmia. Erilaisilla huijauksilla tavoitellaan luottokorttitietoja, salasanoja, käyttäjätunnuksia tai pankkitunnuksia, ja tällaista ulkoa päin tulevaa tietojenkalastelua ei käyttöjärjestelmien omat suojaukset pysty estämään. Meidän kauttamme on saatavilla Telia Turvapaketti -palvelu, joka suojaa myös vakoiluohjelmilta, ja turvaa esimerkiksi nettipankkisi käytön.

 

Muut ominaisuudet

 

Käytettävyyden ja saatavien sovellusten lisäksi käyttöjärjestelmien välillä on toki muitakin vertailtavia ominaisuuksia. Akku ja sen kestävyys kiinnostaa varmasti monia, ja kummastakin löydät esimerkiksi hyödyllisen akunsäästötilan, jolla pystyt minimoimaan laitteesi akunkulutuksen tarpeen vaatiessa. Myös pikalataus löytyy molempien käyttöjärjestelmien puhelimista, mutta pienenä erona mainittakoon, että iOS-laitteille pikalaturi tulee ostaa erikseen. Useimmat Android-käyttöjärjestelmää käyttävät laitevalmistajat ovat laittaneet myyntipakkauksiin jo valmiiksi pikalaturin mukaan. Android-laitteista valittavanasi on puhelimia suoraan kapasiteetiltaan isommilla akuilla, joten pelkästään niitä suoraan vertailtaessa Android-laitteiden latausväli olisi pidempi. IOS -laitteet ovat kuitenkin optimoitu hyödyntämään akkua mahdollisimman säästellen ja akkuystävällisesti.

 

Useat suosituimmista järjestelmistä ja palveluista toimivat kummallakin käyttöjärjestelmällä, mutta käytettävyydellä saattaa olla kuitenkin pieniä eroja. Hyvänä esimerkkinä tästä on Googlen palvelut, jotka toimivat lähtökohtaisesti paremmin Android-laitteilla (mm. Gmail). iOS -laitteet puolestaan toimivat kaikista parhaiten yksiin muiden Applen tuotteiden kanssa. Tästä syystä moni Applen puhelimen omistaja saattaa käyttää tietokoneenaan Macia, tablettina iPadia, kellona Apple Watchia, ja katsoa TV-sisällöt Apple-TV:n kautta.

 

Android ja iOS -käyttöjärjestelmä ovat kumpikin hyviä vaihtoehtoja, mutta eroavaisuuksiakin löytyy. Lopullista valintaa ennen kannattaakin miettiä, mitkä ovat tärkeimmät ominaisuudet sinulle, ja tehdä valinta sen mukaan. Google tarjoaa Android -käyttöjärjestelmäänsä monille eri laitevalmistajille, kuten Samsungille, Xiaomille, Huaweille, Nokialle, sekä OnePlussalle. iOS -käyttöjärjestelmä on hyödynnettävissä vain Applen omilla laitteilla, eli vaihtoehdot ovat hieman suppeammat. IOS -laitteiden välillä päätöksen tekeminen on varmasti kuitenkin helpompaa, sillä valinta tulee tehdä vain eri mallien, eikä merkkien välillä. Applen laitteet ovat kuitenkin aina kalliimpia, eikä valinnanvapautta näin ollen ole hintojen suhteen. Android -laitteita löydät monesta eri hintaluokasta noin 100 eurosta yli 1000 euroon.

 

Käyttöjärjestelmän valinta saattaa olla sinulle myös jo tottumiskysymys. Monesti uusi puhelin valikoituukin vanhan puhelimen perusteella; Jos olet ollut vanhaan luuriin tyytyväinen, niin uusi puhelimesikin on todennäköisesti samalta laitevalmistajalta samalla käyttöjärjestelmällä. Jos vanhassa puhelimessasi olisi ollut parantamisen varaa, on helpompi kokeilla toista vaihtoehtoa. 

 

Android vai iOS, kumpaan leiriin sinä kuulut? Hymiö Onnellinen

 

Lue lisää:

Telia Yhteisö moderaattori | Samsung Galaxy S21 | Garmin Venu 2S | Lukutoukka | TV-sarjat

14 vastausta
jluuri
Vakiokalustoa ☆
 • 111 custom-general.kudos
 • 159 custom-general.replies
 • 1 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Moi,

Tässä omia kokemuksia miksi vaihdoin Androidiin yli 9 vuoden iPhonien käytön jälkeen:

 

 

Edit NikoNo: upotettu videon linkki suoraan katsottavaksi

YouTube Juha Luuri
jluuri.fi
NikoNo
Moderaattori
Moderaattori
 • 665 custom-general.kudos
 • 1503 custom-general.replies
 • 95 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Loistavia havaintoja @jluuri

Itsellä on vähän samanlainen tilanne, että vaihdoin Applen puhelimista Android maailmaan. Tuli käytettyä noin 10 vuotta Applen puhelimia, aina sieltä iPhone 3 lähtien. Olet tehnyt ihan mielenkiintoisia havaintoja käyttöjärjestelmien eroista. Olen melko pitkälti näistä samaa mieltä, mutta toisaalta kiinnostaisi kuulla myös, että mitkä jutut oli kenties Applen laitteissa paremmin?

 

Itsellä oikeastaan eniten on mietityttänyt Androidin tietoturva vs Applen tietoturva. Erilaisten tilastojen mukaan Androidiin kohdistuu huomattavasti enemmän uhkia, kuin iOS:n. Toki sillä pääsee jo pitkälle, että on tietoturvasovellus asennettuna, ei asentela ihan höpöjä sovelluksia ja toimii laitteen kanssa muutoinkin fiksusti.

jluuri
Vakiokalustoa ☆
 • 111 custom-general.kudos
 • 159 custom-general.replies
 • 1 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Tässä vielä mitä jäi sanomatta:

 

YouTube Juha Luuri
jluuri.fi
jluuri
Vakiokalustoa ☆
 • 111 custom-general.kudos
 • 159 custom-general.replies
 • 1 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Voishan sitä nyt miettiä mitä iOS tarjoi parempaa. Nyt kun olen käyttänyt Androidia noin 1,5 vuotta.

Tuota tietoturva-asiaa paljon puhutaan mutta en tiedä ketään Android tai iOS käyttäjää kenelle olisi tullut oikeasti virus tai vastaavaa.

Ainut milloin voi tulla ongelmia jos vastaa niihin huijausähköposteihin.

YouTube Juha Luuri
jluuri.fi
NikoNo
Moderaattori
Moderaattori
 • 665 custom-general.kudos
 • 1503 custom-general.replies
 • 95 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Oma kummityttö sai joskus Android luurinsa solmuun, kun oli asentanut jonkun epämääräisen "pelin". Se paljastui sitten haittaohjelmaksi myöhemmin ja piti nollata koko puhelin. Järkevällä käytöllä ei varmaan pitäisi joutua tietoturvaongelmiin.

kiisseli67
Telia 5G lähettiläs 2021
 • 2495 custom-general.kudos
 • 3860 custom-general.replies
 • 334 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Pakko laittaa tähän vähän kommenttia, koska minä käytän molempia 😉

Ihan tavallisesta Nokialaisesta siirryin Symbianin kautta Androidiin ja reilu vuosi sitten hankin ensimmäisen iPhonen joten iOS tuli myös tutuksi (löytyy minulta yksi Windows puhelinkin) 🤓

 

Androideissa on monta hyvää asiaa, mutta ne käyttöjärjestelmä päivitykset ovat surkean lyhytaikaisia eli n. 2 vuodessa tai jopa alle on puhelin liian vanha käyttöjärjestelmältään eikä tule tietoturvapäivityksiä 🙁

 

Iphoneissa käyttöjärjestelmä päivitykset toimivat tosi pitkään ja pidän tosi paljon Siri avustajasta, jonka avulla saa helposti luettua esim. Whatsapp viestit.

Saisipa näistä molemmista yhdistettyä parhaat puolet niin siinäpä olisi superpuhelin 😀👌

 

Ps. Minulla kyllä toimii iPhonessa herätyskello oikealla voluumilla ilman eri säätöä vaikka Älä häiritse tila käytössä klo: 22.00 - 6.15 (itse asetettu 😉).

#koskamävoin
Stupid is as stupid does - Forrest Gump
SannaMKoo
Moderaattori
Moderaattori
 • 398 custom-general.kudos
 • 654 custom-general.replies
 • 75 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Tosi hyviä ja konkreettisia nostoja @jluuri ominaisuuseroista! Itselläni ollut älypuhelinaikana aina Android -puhelin käytössä, ja vaikka Applen laitteita on tullut monesti käpisteltyä ja ihmeteltyä, niin vaihtoon ei kuitenkaan (ainakaan vielä) ole ollut uskallusta Hymiö Onnellinen Androidiin olen siis itse ollut tosi tyytyväinen, mutta iOS -laitteissa myös kiehtoo se tietynlainen raikkaus ja viimeistelty ulkonäkö. Joskin itselle ollut tärkeää myös päästä järjestelemään sovelluksia, muuttamaan kuvakkeita (ja teemoja), sekä pienoisohjelmilla tekemään alkunäytöistä omanlaisia.

 

Tuo Siri on kyllä mielenkiintoinen minkä @kiisseli67 nostit esille! Siriä on myös tullut kokeiltua kavereiden puhelimilla ja se on ollut kyllä hauska Hymiö Erittäin onnellinen Nyt tosin olen ottanut asiakseni opetella Samsungissa Bixbyn käyttöä, mutta se harjoittelu on vielä aika alkutekijöissä. Siinäkin tuntuu olevan niin paljon toiminteita, ettei ihan heti suoraan aukene kaikki mitä sen kanssa pystyy puuhastelemaan. Sirin kanssa pääsee kuitenkin nopeammin (tai ainakin helpommin) jutuille Hymiö Onnellinen

Telia Yhteisö moderaattori | Samsung Galaxy S21 | Garmin Venu 2S | Lukutoukka | TV-sarjat

jluuri
Vakiokalustoa ☆
 • 111 custom-general.kudos
 • 159 custom-general.replies
 • 1 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

@SannaMKoo Siriin tuli viimeksi muutoksia mitkä on kopioitu esim Bixbystä. Voit esim määrittää vaikka sanonnan: Leaving home niin Bixby laittaa wifin pois päältä, laittaa äänet päälle ja esim mobiilijaon päälle. Eli yhdellä käskyllä monta toimintoa.

Samsungissa tuo uusi OneUI teki tosi hyvää ja nyt muuttui monella tapaa paremmaksi.

 

@kiisseli67 Siinä olet oikeassa että Sirissä on hyviä puolia ja mm se että toimii Suomeksi ja lukee esim viestit. Bixby ei ymmärrä Suomea.

Herätyksestä Androidissa on se hyvä tosiaan että kun luot sen niin samalla määrität sille oman voimakkuuden. iPhonessa jos olet päivän aikana muuttanut äänenvoimakkuutta niin se vaikuttaa myös herätysääneen. Aina piti tarkistaa illalla kun meni nukkumaan että oikea voimakkuus.

 

Kokonaisuutena nyt 1,5 vuoden jälkeen en kaipaa iOS ollenkaan. Eilen viimeksi tosiaan verkkokaupassa iPhoneja huvikseni kokeilin ja tuli sellainen olo että mielelläni jätän kauppaan.

Toki nämä ovat minun mielipiteitäni.

YouTube Juha Luuri
jluuri.fi
jluuri
Vakiokalustoa ☆
 • 111 custom-general.kudos
 • 159 custom-general.replies
 • 1 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Voisi lisätä vielä tämän videon tähän ja pitää muistaa että nämä ovat omat syyni:

 

 

Edit SannaMKoo: Upotettu video

YouTube Juha Luuri
jluuri.fi