Miten vanhalla PC-raudalla pärjää nykypäivänä?

  • 16 November 2021
  • 0 kommenttia
  • 17 katselukertaa

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

PC-maailmassa uutta rautaa tulee joka vuosi, ja jos haluaisi pysyä kehityksen kärjessä, olisi oltava päivittelemässä kokoonpanoa vähintään vuosittain. Monella varmasti on muutaman vuoden takainen tietokone, josta saattaa löytyä Intelin Sandy- tai Ivy Bridge -sarjan prosessori, kuten Core i5 2500 taikka Core i5 3750K . Nyt odotellaan jo uutta AMD Ryzen -sukupolvea, Zen 2 -arkkitehtuurilla.


 


Itse päädyin tilanteeseen, jossa vielä iäkkäämpää tekniikkaa oleva Phenom II 1055t ei enää suoriutunut tyydyttävästi pelikäytössä. Vaikkakin keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus AMD R9 380 -näytönohjaimella olikin kohtuullista, ei kokemus ollut enää tasainen vaan oli havaittavissa "lagipiikkejä", eli FPS:än satunnaista tippumista, erityisesti kaikista kiihkeimmissä tilanteissa.


 


Minulla oli kaksi eri vaihoehtoa:


 



  1. Kokonaan uusi tietokone, hinta n. 1500€

  2. Käytettyjen osien haaliminen ja niistä kohtuullisen kokoonpanon luominen , hinta noin 200-300€


Koska vaihtoehto 1. olisi tarkoittanut huomattavaa investointia, johon minulla olisi kyllä ollut varaa, mutta euroille on parempaa käyttöä, päädyin kokeilemaan edullisempaa, käytettyjen osien hyödyntämistä. Sopivasti tuttavapiirissä oli nurkkiin pyörimään jääneitä koneita, joten keräsin oheiset komponentit:


 



  • Asrock Z77 Pro3 emo

  • Intel Core i5 3750K @ 4,2GHz

  • 2x 4 GB DDR3 1600MHz RAM

  • Samsung Evo 860 SSD (uusi)

  • AMD 7850 Näyttis, joka oli risa.

  • AMD (gigabyte) HD 7950 3GB näyttis1

  • Soveltuva kotelo, jossa Flower Powerin virtalähde

  • Pari laitetuuletinta ja parempi prossujäähy (intelin vakiosirkkelillä ei voi kellotella onnistuneesti)


Kokoonpano oli jo edelliseltä omistajalta valmiiksi kotelossa, joten ensihommana oli risan näytönohjaimen poistaminen koneesta ja yleissilmäyksen tekeminen koteloon. Näyttiksen poisto on yksinkertainen homma, jossa on avattava pari ruuvia ja irroitettava PCI E lisävirtaliittimet. Tulee myös muistaa vapauttaa PCI-E slotin lukitussalpa. Vaihtonäyttiksen asentaminen on käytännössä homma takaperoisesti suoritettuna. Lisäksi asentelin Samsungin SSD:n. Päädyin hommaamaan uutena SSD:n , sillä käytettynä niitä ei järkevästi saa ja ne ovat jossain määrin kuluvia osia (muistipiiriä voidaan lukea ja uudelleenkirjoittaa rajattu määrä). Jos varastoisin isompia tiedostoja koneellani, niin minulla on pari ylimääräistä kovalevyä, joista jomman kumman koneeseen voisi myös laittaa. Voisi siis lajitella, että SSD:tä käyttä järjestelmälevynä ja useasti käytettävien ohjelmien sekä pelien tallennuspaikkana kun taas HDD:tä voi käyttää varastona esimerkiksi latauksille ja muulle datalle.


 


Sitten testasin kokoonpanon toimivuuden ja tsekkasin biossissa asetukset. Samanaikaisesti toisella koneella loin Windowsin asennusmedian yhteen muistitikkuun, josta saa ns. boottaavan tikun. Kun tämä homma (kesti noin 15min) oli valmis, aloin asentamaan windowsia.


 


Windows 10:in asennus on erittäin suoraviivainen homma. Koska minulla on lisenssiavain muualta hommattuna, tuli minun vain valita oikea Windows-versio valikosta ja antaa asennusohjelman suorittaa loput. Windowsin asennuttua asentelin oikeat ajurit koneen eri laitteille.


 


Mutta mikä se suorituskyky?


 


Muutaman pelin ja yleisen käytön perusteella toiminta on merkittävästi ripeämpää Phenomiin verrattuna. Esimerkiksi CS:GO :ssa, full-hd resolla ja graffat keskitasolla FPS pysyttelee kartasta riippuen vakaana, noin 160-200fps tasolla. Nyppimistä tai tökkimistä ei esiinny. 


 


Toisena pelinä kokeilin Arma 3:sta, johon olen ladannut mm. RHS-modin ja muutaman raskaan kartan, kuten suomalaista metsää simuloivan VT5 -kartan. Oli odotettavaa, että peli on raskas, mutta kohtuu korkeilla grafiikka-asetuksilla (reunanpehmennys pois päältä) vakiintunut taso oli 40-50fps, kun Phenom II -alustaisella koneella toiminta oli 20-30fps, tulitaisteluissa jopa vähemmän (ei pelattava).


 


Kokemusta uusista peleistä, kuten BF V ei minulla ole, sillä en niitä omista.


 


Mikä on lopputulos?


 


Parin - kolmensadan  investoinnilla - varsinkin jos vanha kone on todella vanha - voi saada toivottua suorituskykyä. Rauta ei kuitenkaan "vanhene" niin kovasti kuin voisi luulla, vaan peleistä ja suoritettavista ohjelmista riippuen uudella raudalla toki saa enemmän tehoa irti, mutta on tunnistettava, mikä taso on riittävää.


 


Tässä videossa käydään hyvin läpi kyseisen suorittimen valmiuksia tämän päivän ohjelmissa ja kerrotaan, kuinka ylikellottamalla voi tuosta kivestä saada vielä enemmän irti. Prosessorit ovat toki yksilöitä, jotkin eivät kellotu yhtä hyvin kuin toiset. Video ei ole minun tekemä, vaan erään kotimaisen alan harrastajan tuotos.


 



0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa